Rangidős fejlesztő lépett ki a Debian core csapatokból

 ( trey | 2008. május 9., péntek - 17:59 )

Az ITwire egyik cikke szerint a veterán ausztrál Debian fejlesztő, Anthony "Aj" Towns kilépett a Debian projekt egyes core csapataiból és az elmúlt hetekben hallgatásba burkolózott. A távozás okait csak találgatják, de Towns blogjában homályosan célozgatott arra, hogy a szabadságok közül az egyik amit nagyra értékel az, hogy szabadon kiválaszthatja, hogy kivel és mire fordítja az idejét. A blogbejegyzésben egy link mutat arra a levélre, amelyben Sam Hocevar, a 2007-2008-as Debian Project Leader még hivatalban töltött utolsó óráiban FTP-Master és teljes Debian Account Manager (DAM) pozícióba helyezi Joerg Jaspert-et. Hocevar és Jaspert volt az egyike azoknak a Debian fejlesztőknek, akik feltűnően ellenezték "Aj" 2006-2007-es DPL-ként indított Dunc-Tank névre hallgató kezdeményezését.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, 2006-ban az akkori Debian projektvezető "Aj" irányítása alatt egyes Debian fejlesztők egy pénzgyűjtési kísérletet jelentettek be azzal a céllal, hogy anyagi alapot teremtsenek ahhoz, hogy a Debian GNU/Linux 4.0 (kódnevén "Etch") az eredetileg kitűzött határidőre megjelenhessen. A terv az volt, hogy az összegyűjtött pénzből egyes Debian fejlesztők támogatást kaphassanak arra, hogy teljes időben dolgozhassanak az Etch kiadásán.
A kezdeményezés nem nyerte el minden Debian fejlesztő tetszését. A Dunc-Tank névre hallgató projekt elindulása után nem sokkal több fejlesztő erősen kritizálta a Dunc-Tank.org által szervezett gyűjtést, és voltak akik egyenesen Anthony Towns elmozdítását szerették volna elérni, amiért az támogatta a gyűjtést. A gyűjtés ellenzői arra hivatkoztak, hogy a fizetett fejlesztők miatt a Debian közösség két részre szakadhat, ami destruktív lehet a közösségre nézve. Az akkori kritikák egyik megfogalmazója a most kinevezett Joerg Jaspert volt.

Az ITWire cikke itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hogy ezen az oldalon is legyen min csámcsogni :)

--
trey @ gépház

A Debian az Európai Unió szinonímája a Linux disztribúciók között. :)

És a Suse, Ubuntu, Gentoo melyik országoknak felel meg? :)
--
"my mind had skipped town and left me behind to pay the rent"

Gentoo - Franciaország (ötleteik megvalósítását a realitások nem gátolják)
Ubuntu - Kína (majdnem mindenki csodálja az eredményeit és hatékonyságát, de a többiek viszolyognak az ott uralkodó diktatúrától)
Suse - passz :)

(de nehogy komolyan vegyétek ám :P)

"Gentoo - Franciaország (ötleteik megvalósítását a realitások nem gátolják)"

Na ettől kivagyok. Nincs nemzet akitől jobban borzongok, mint tőlük. Egyébként meg lenni nagy gentoo user... Ez egy szar nap.
-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Suse? Németország.
--
the tide is turning

inkább az lenne a kérdés hogy van-e magyarországna:S

Uhu? Semmi hír már mióta, csak a dev és a help levlistán lehet érzékelni hogy van még élet.

itt a distro egy hasonlat volt. ha az eu-ra debian volt a hasonlat, vajon van-e olyan rettenetes linux disztribúció, ami a magyarországi helyzetre emlékeztet :S
na, de ez nagyon OFF...

Persze: hungarux :D

Win Vista? Bár, az egy egész jó linux :D

Gobo :)

Offtopic:

Hát persze, hogy van élet.
Csak induláskor mindenki feliratkozik a (gyári) listákra, aztán ott kérdezősködik.
Másik változat: felrakjuk, megy, ami csomag még kell bele azt letöltjük uhu.linux-ról synaptic-kal aztán nincs több gond, csak az általános linux ismeretekkel.
Harmadik változat: az előző kettő együtt.

A Fedorával ez elő sem fordulhatott volna. Mégis él, virul, stb.
--
the tide is turning

Semmi para.

A 18-24 hónapos kiadási ciklus úgy jó, ahogy van, Debian esetében még a testing is stabilabb, mint sok más disztró stabil kiadása.

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Debian eseteben meg az unstable is oregebb, mint sok disztro stable kiadasa. Nem vagyok verziobuzi, de sokszor teljesen nyilvanvalo hibak miatt keresne az ember uj verziot egy programbol, de arra vagy var 2-3 evet, amig a debian meltoztatik szallitani, vagy forrasbol feltetelre kenyszerul, amitol meg a csomagkezelo orul meg.

KDE4 még épphogy csak belekerült a testingbe, de már elavult, mert 4.0.0 van ott, közben meg kijött a 4.0.4 (havonta jön ki 1 bugfix release, tehát legalább 4 hónapig tartott a _testingbe_ belepakolni az első verzióját. Grat.)

Azért szerverre még megteszi ;-)

Szerintem az is furcsa, hogy egyáltalán belekerült. Bár valahol el kell kezdeni a dolgot.
Ahogy néztem utoljára, még iszonyatosan instabil volt.

Kum Gábor
---
www.kumgabor.hu

debiannal a kde4-nél a kde-4.0.x-re szarnak, mivel a devel ág van benne a experimental branchben, mivel kde4.1-et akarnak beletolni lenny-be. így érthető, hogy nem foglalkoznak 4.0-val. Amugy az expimentál jelenleg a kde-4.0.67-es és kde-4.0.72-es devel van benne ...


debian gnu/linux @ linux-2.6.22.22-op1-rc1 | patch
info

a másik, hogy debian-ban a verziószámot nem léptetik, hanem csak backportoljak a stuffokat (csak bugfixeket) és kap egy -debianX vagy -etchX vagy dfsgX tag-et :)


debian gnu/linux @ linux-2.6.22.22-op1-rc1 | patch
info

Igazuk is van, inkább dolgozzanak kétszerannyit, de nehogy verzióugrás legyen!


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

ők tudják :)
de stabil debianban 3.5.5-ös KDE van
kdebase verzió: 4:3.5.5a.dfsg.1-6etch1
kdelibs verzió: 4:3.5.5a.dfsg.1-8etch1


debian gnu/linux @ linux-2.6.22.22-op1-rc1 | patch
info

Hm? KDE4 nem experimental Debiannál? Bár a Kubuntu Hardy 4.0.4-gyel van, én fogtam a fejem a 3.5-ös széria után. A Fedora 9 mindjárt jön, de a 8 az nem volt valami atomstabil, úgyhogy második desktop disztrónak esélyt kap az új Süsü majd a Debian mellé, hely az van.

Ha a lehető legújabbra vágysz, ott az experimental.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Hat igen, nem muszaj community developed distrot hasznalni, amikor ott az enterprise gentoo.