Csúcskategóriás Sun szalagkönyvtáron archiválja műsorait az RTL Klub

Címkék

"Az RTL Klub a Sun Microsystems csúcskategóriás szalagkönyvtárát vetette be műsorainak archiválására, leváltva korábbi megoldását, amely szintén Sun/StorageTek termék volt, azonban 135 terabájtos kapacitása betelt."

Sun StorageTek SL8500

"A most bevezetett konfigurációban a SL8500 moduláris szalagkönyvtár 1448 kazettát tud kezelni, ami kazettánként 500 gigabájtos kapacitást figyelembe véve 724 terabájtot jelent. A kazetta-kapacitás a későbbiekben akár 10 ezer slotig bővíthető egy könyvtáron belül, de lehetőség van akár több könyvtár összefűzésére is. Az archiválórendszert a Front Porch Digital által fejlesztett DIVArchive szoftver vezérli -- ez a kombináció rendkívül közkeletű a broadcast alkalmazások területén.

A kiépített rendszer lelke három darab StorageTek T10000 szalagos meghajtó, amelyeknek Magyarországon ezzel a telepítéssel az RTL Klub lett az első felhasználója."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Elképzelem, ahogy 50-100 év múlva - miután már kinyírtuk egymást, vagy a Föld nyírt ki minket - idetéved egy alien felderítőcsapat és megtalálják az RTL archívumát. Egy elképzelt párbeszéd:
- Te, Hsmnfbasfad, szerinted volt itt valaha is értelmes élet?
- Hát nem tudom Kkxmcvs, találtam most valami szalagot, Mónika só van rajta, de ezek alapján bátran mondom: nem...

Erre szokták mondani, hogy: És orvos látott már? Mi is szoktunk röhögni, de nem a Mónika és a Balázs show-n (azok megnézése nagy valószínűség szerint végzetes agykárosodást váltana ki), hanem azokon akik nézik.

_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Azt hiszem te nem láttad a Mónika gyöngyszemeit. Tags: sinter, nagybáton, kialla'igycsinalnakemore, lumper

Kétségtelen, egyfajta humorérzék szükségeltetik hozzá.

Én pl. a kockák viccein nem tudok nevetni. Itt is vannak néha olyan "nagyszerű" bemondások, hogy sírni tudnék tőle, olyan rossz, egyesek meg majd megszakadnak a röhögéstől. Hát ilyen ez :) Valószínűleg ezért nem tudom hosszabb távon (30 percél tovább) IRL elviselni a kockák társaságát és ezért nincs egyetlen kocka (értsd HUP témakörében jártas) barátom sem. Engem is csak online érdekelnek ezek a dolgok ;)

--
trey @ gépház

Egyik sem a műfajom. De úgy látszik mindenkinek megvan a maga fétise. Azért a helyedben ezekkel vigyáznék :))

Egyébként arra céloztam, hogy pl. van olyan ismerősőm, aki a Brian életét képes faarccal végignézni. Majd a végén felállni, hogy "Ez szaar."

Az emberek nem egyformák.

--
trey @ gépház

«Egyik sem a műfajom. De úgy látszik mindenkinek megvan a maga fétise. Azért a helyedben ezekkel vigyáznék :))»

az utobbin peldaul nem lennek foszereplo, de elobbin sem

«Egyébként arra céloztam, hogy pl. van olyan ismerősőm, aki a Brian életét képes faarccal végignézni. Majd a végén felállni, hogy "Ez szaar."»

milyen ember az ilyen? :)

--
Segmentation violation -- Core dumped blues

Önkínzás gyanánt és mert írtad sikerült megnéznem a 'sinter' kulcsszóhoz tartozó felvételt az IndaVideo-n.

Az rossz reakció, ha elszomorodom és a sírás kerülget, hogy ilyen emberek is vannak? Lehet, hogy kettőnk közül Trey még mindíg te látod jobban a dolgokat, hogy képes vagy ezeken nevetni. Irigyellek.

_______________________________________________
Keep It Arch Linux | Simple Xfce | Stupid! Fluxbox

Szerintem nem baj.

Vajon az alkoholista, hátrányos helyzetű, sérült, beteg emberek, akiken röhögnek, tudják-e hogy rajtuk egy ország röhög? És a röhögő ország belegondol-e, mi van forgatás előtt és után, milyen lehet a nap 24 órájában így élni? A nyomor nem igazán kacagtató, ha testi, ha szellemi. Aki ezt belátja, szégyellni kénytelen az ösztönös kacaját, és valóban, inkább szánakozva pillant oda, mert változtatni ezen nincs erő. Nincs ami felülkerekedhetne egy országnyi kacagnivágyás igényein.
--
the tide is turning

Azért keserű a normális gondolkodású ember szájíze, ha ezekre a szerencsétlenekre tekint, akik még felmérni sem tudják, hogy mit vállalnak, amikor elmennek a tévébe egy ilyen műsor forgatására. Meg aztán hallani nem kevés olyan esetről is, amikor más ürüggyel hívják meg a Mónika showba a kiválasztott embert, aláíratják vele a szerződést, hogy a gatyáját ráfizeti, ha eláll a szerepléstől, majd belökik egy előre meg nem beszélt, számára rendkívül kényelmetlen, váratlan helyzetbe, ahonnan szabadulni már képtelen. (Ha jól tudom a Mónika show egyik szerkesztője azért hagyta ott a műsort, mert felfordult a gyomra az alkalmazott módszerektől és nem volt hajlandó tovább palimadarakra vadászni.) Nem találod furcsának, hogy ma már szinte kizárólag ilyen hibbantak szerepelnek Mónikánál? (Miközben egy ilyen jellegű műsor akár értelmes módon is foglalkozhatna emberi kapcsolatokkal.)

init();

Nos, többet között ezen adások miatt is meszelték el azt a kaná^H^H^H^Hcsatornát (is); pl. amikor valaki 5-15 évig terjedő tételes nemelévült múltbeli nemmagánvádas dolgokat emlegettek, maga az (állítólagos) elkövető (dicsekedve) és a (-z állítólagos) sértett egyaránt? Ami ha igaz, az azért gáz, ha meg nem, akkor azért. Lásd még: 5-22 órás vetítési időpont.

Bocs, de én, mint *, az utódaim védelmében nem szeretném 22 óra előtt műsoron/műsorfüzetben látni ehhez hasonló dolgokat (legföljebb a tetőről, sajnos itt nálunk...). Lehet, hogy sok birka nézi, de én nem vagyok az, nem hagyom, hogy kivéreztessenek.

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Szvsz az RTL Klub (és sok más adó) műsorait a /dev/null-ba kellene archiválni.

Google szerint 135$ egy szallag hozzá.
így FT/GB .kb ott van, mint a mezei vinyok. (tudom egy vinyo nem vinyo, 2 vinyo 1 vinyo (sör))

Elviekben meddig áll el az adat egy offline vinyon vs. kazettán?

Ne kedvenc nagykered árait nézd, hanem a diszkalrendszer gyártók árait

Pl:
HP - Hard drive - 750 GB - hot-swap - 3.5" - SATA-150 - 7200 rpm
HP Price: $499.00

Persze vehetsz a sarki nagykerben bármilyen diszket, amivel aztán odasétálsz mondjuk az IBM DS8000-edhez, és .... nézel mert túrót nem tudsz vele kezdeni.

Egyébként nem a diszk a legdrágább a buliban, hanem a körítés, amibe bele tudsz rakni pár száz db "occsó" diszket.

"Mas otletem van."

Megosztanád velünk? Érdekelne...

Nagy biznisz. :)

Becsult fejlesztesi koltseg: 10MHUF
Becsult alap HW ar 2MHUF (doboz(szekreny)+elektronika..), eladasi ar 5MHUF.
Becsult +koltseg 5kHUF/disk , 10kHUF/disk eladasi (keret, csatlakozok, kabelek, kapcsolok)

A lenyeg RAID5, 3 olszthato diszk szam (SATA)
Keves 3 -al szothato, vezerlo 1m kabel limitet betartva.
A diszkekek a szekrenyben pihennek, nem fizikaliag veszed ki a szekrenybol, hanem a rendszer valasztja le es kapcsolja le az eppen nem hasznalt diskeket.

Elony, nagy profit :) , keves tenyleges vezerlo chip kell (olcso), energia takarekos, es, ha minden igaz a vavonek is kolcseghatekony, de azt majd kiszamologatjuk.

Ha piheno diszk adatbiztonsaga ezert fontos, hogy megbizhatosagilag milyen lenne.

Pszt: ez titok :)

"Elony, nagy profit :) , "

Hát, kérdés mennyi adatot ttud tárolni, és mennyivel olcsóbb a vevőnek. (mondjuk 3 éves TCO-ra)

Most pl. az egyik legolcsóbb megoldás a SunFire X4500 szerver, ami 48T nyers kapacitású (Értsd: 48darab 1T-s SATAI diszket tudsz belerakni. Ennek a listaára ebben a pillanatban 12.634.404FT + áfa

Kérdés még, hogy az ötletedben mi adja a vevőnek a költséghatékonyságot? Az, hogy lekapcsolja a nem használt diszkeket és így áramot spórol meg?

Egyébként, részben igazad van, mert gyártanak olyan cuccokat, amik diszk alapú archiváló rendszerek.
Ezekben valóban olcsóbb SATA diszkek vannak, és általában tudnak szalag-emulációt is, vagyis a mentő szoftverek felé szalagos egységként képesek mutatkozni.

Aztán vannak még olyan diszk alapú archiváló rendszerek, amik az adat megörzésen kívül különféle biztonsági garanciákat is nyújtanak. (Pl. garantálják, hogy nem törölhető, nem módosítható az egyszer beírt adat, stb.)

Elviekben meddig áll el az adat egy offline vinyon vs. kazettán?

Szalagon tudtommal egy év garantált, ezt évenkénti átcsévéléssel lehet növelni, de szerintem ez már vajákosság.
A disk-ek adattárolási időtartama nehezebb kérdés. Bár disk-en az átmágnesezés esélye kisebb mint a szorosan egymásratekercselt szalagnál, hosszú idejű állás után kérdéses hogy a mechanika képes-e felpörögni. Igazán hosszú idejű tárolásnál meg az válik kérdésessé, hogy találsz-e hozzá megfelelő vezérlőkártyát. Gondolok itt a tizenöt évvel ezelött használt RLL(?) illesztésű merevlemezemre, mely valószínüleg most is tárolja az adatait, de hogy leolvasni nem tudom róla, az biztos.
Egy jóbarátommal találtuk ki a hosszútávú archiválás valóban megfelelő eszközét. Vésett márványtábla. Modernizáljuk egy kicsit, legyen vésés helyett laser gravírozott. Ez a technológia már bizonyított pár ezer éven át. Természetesen kellő redundanciával kell az adatokat rögzíteni, mivel a tapasztalat azt mutatja, a táblák sarka hajlamos letörni. :-)

Ave, Saabi.

"Szalagon tudtommal egy év garantált, ezt évenkénti átcsévéléssel lehet növelni, de szerintem ez már vajákosság."

Valami forrás erről az adatról?
A legtöbb szalagra 30 évet mondanak, bár a szalagok megbízhatósága függ attól, hogy hányszor voltak ki-be töltve a drive-ba, mennyit írták, ill. olvasták őket, ill. milyen környezetben tárolják.
Saját tapasztalat, hogy 4-5 éves adatokat minden gond nélkül elég gyakran visszaolvastunk -és a szalagok sem voltak évente átírva.

Emitten valóban harminc évet írnak VHS szalagra, amennyiben 20°C-on, max. 50% RH-n tárolod. Ha ezek a paraméterek nőnek, az LE csökken. Mondjuk egy normális gépteremben inkább alacsonyabbak a fenti paraméterek, mint magasabbak.
Hmm... érdekes utána keresni ennek a kérdésnek, dőlnek bennem össze régi vélemények. Találtam egy '95-ből való írást, ami szintén 10-20 évet feltételez 1-2 helyett.
Érdekes lehet ez az írás is, bár itt az újraírásokat taglalja (DDS-en), ami egy archiváló rendszernek nem jellemzője.
A fentiektől függetlenül archiválásra mégis inkább használnék MO plate-eket mint szalagokat.

Ave, Saabi.

Találtam egy PDF-et, ami elég konkrétan tartalmazza a különböző médiumok archiválási idejét, újrairhatóságát és egyebeket.

Revideálom az álláspontom, a szalagok valóban használhatóak archiválásra. Megfelelő tárolási feltételek mellett. És az MO még mindig tovább tárolja az adatokat mint bármi szalag.

Az persze már más kérdés, hogy az elméleti harmincéves határ közelében lesz-e még eszköz, ami olvassa az említett médiumokat. Ez persze bármilyen médiumra igaz.

Ave, Saabi.

Éppen egy archiválóeszközökről tartott HP előadáson mondta valami muki tőletek (sorry nevére nem emlékszem, csak annyit tudok, hogy saját maga főzi a sörét :), hogy egy élelmes ismerőse az elmúlt évekre visszamenőleg beszerzett mindenféle fajta és típusú DAT-ot, szalagosegységet, DLT-t, Ultrium bizbaszt és szépen alapított rá (vagy fog) egy vállalkozást, ahol olyan cégeknek kínál adatvisszaállítást, akiknek szalagon van a cucc, de már elromlott az archiválóeszközük, a gyártó meg már nem gyárt, nincs hozzá alkatrész, stb. Ha jól emlékszem, mintha azt mondta volna, hogy már volt is egy eset, tán egy bank, ahol már el is adta a szolgáltatást jó pénzért. Megalapította a Kürt Kft mintájára a szalagos adamentési céget. Talán nem is hülyeség.

--
trey @ gépház

Hmm... valóban nem hülyeség. Egy korai amcsi népszámlálást szoktak felhozni példának, aminek az adatait az olvasó eszközök hiánya miatt nem tudják az eredeti adathordozóról visszatölteni. Szerintem urban legend, de attól még elgondolkoztató.

Ave, Saabi.

Technológiaváltáskor ezért szokták átírni az archivált adatokat az újabb médiára. Már ahol van rá idő és kapacitás.
Egy jól felépített archiváló szoftverrel elég könnyű megoldani (csak kiba sok idő), hogy a régi médián tárolt adatokat automatikusan migrálja az újabb adathordozókra.

Azzal senki nem vitatkozik, hogy az MO tartósabb, de nagy mennyiségű adat esetén jóval jobb megoldás a szalag.

Szvsz minden technologiavaltast migraciokent kellene megoldani, ahol a migracio integrans reszet kepezi az adatok migracioja. Elmeletben meg lehet oldani, hogy a migracio idejere a regi rendszer szolgaljon meg, mivel a masolas ideje alatt messze nem termelodik annyi plusz adat, mint amit at kell tenni, tehat a rendszer valahol egyensulyba tud kerulni.
Mondjuk az is igaz, hogy a RTL-nel eleg sok adat termelodik, es valoszinuleg problemasabb ez a resze a dolognak, de hat ez van.

Mert akkor a raktárakban, boltokban is át kéne tekercselni, még az eladás előtti években...

Minek? Áttekercselni az átmágnesezés elkerülése miatt szokás, a boltban pedig nincs még rajta adat, amit kockáztatna az átmágnesezés.

Olyan ez mint az akkumulátorok feltöltése-kisütése körüli babona.

NiMH (vagy az NiCd?) akkumutároknál a memória-effektus szerintem nem babona.

(Ja meg valahol -imation- azt írták hogy csökkenti a szalagfeszességet is)

Ha harminc évig tárolsz egy egyszer megírt szalagot és az évente áttekercseled, az harminc áttekercselés. Azért ez még nem hiszem, hogy komoly nyúlást eredményezne.

Ave, Saabi.

Az áttekercselés csökkenti a szalag élettartamát.
Egyébként időnként azt hiszem tényleg szoktak adatot átírni egyik szalagról a másikra, de ennek más az oka.

Mint minden más, a szalagok is megsérülhetnek, vagy lehetnek gyári hibásak. A gyártó által közölt élettartamok statisztikai adatként értelmezendők, vagyis nem kizárt, hogy időnként 1-1 szalag tényleg nem bír ki csak 1-2 évet. Emiatt szokták időnként átírni a fontosabb adatokat egyik szalagról a másikra.

Ezért szokták - ahol van rá pénz/kapacitás - a tape library-kben amolyan RAID-1-hez hasonlóan tükrözni a szalagokat. Napközben pl., ha épp nincs task, akkor a library ellenőrizni tudja a szalagokat, és ha az egyik nem olvasható, akkor eldobja és a jó példányról készít egy másolatot.

Ilyen library-ről még nem hallottam, de határozottan tetszik az ötlet. Kedvenc backup software-em ebből a tükrözött mentést valósítja meg, de nem hülyeség az időnkénti újraolvasás sem. Persze az újratekercselést jelent, ami - mint olvashattuk - csökkenti a szalag élettartamát.

Ave, Saabi.

Az áttekercselés csökkenti a szalag élettartamát.

Főleg, ha a drive begyűri. :-) Amúgy lásd fenn, évenkénti áttekercselés harminc éven át csak harminc áttekercselést jelent. Ez nem okozhat számottevő nyúlást.

Mint minden más, a szalagok is megsérülhetnek, vagy lehetnek gyári hibásak.

Éppezért nem tárolok egy adatot egy szalagon. Szerintem ez magától értetődő.

Ave, Saabi.

Mentésnél vagy archiválásnál?
Mentésnél nem érzem az off-site szalagot annyira szükségesnek, persze ez a helyi igényektől is függ.
Mondjuk SAN esetében legyen az egész library off-site és megvan oldva a katasztrófavédelem. :-D
A mirrored backup meg megoldható különböző library-kon is, melyek különböző site-okon találhatóak. Ajvé, olyan katasztrófatűrővé vált az elképzelt backup környezet, hogy bepárásodott a szemem a meghatottságtól. :-D

Ave, Saabi.

Yep, a HP MSL6000-es sorozatából megvalósíthatnánk. MSL, mint Marble Storage Library. LTO méretű márványtömbök már egész jól ellenállnak a fizikai behatásoknak. Mondjuk meg kellene erősíteni a robotot, az RMO (Random Marble Open) média kicsit nehezebb az LTO-nál. Végül a drive-okat kellene valamilyen gravírozó eszközre lecserélni és már kész is az évezredekre szóló archiváló eszköz. Igaz, kevéssé újraírható, bár ezen egy csiszolóvászonnal lehet segíteni. :-)

Ave, Saabi.

Az egyik - volt - kollegám DDS3-as szalagon tárolta a fotóit. Kérdeztem én is tőle, hogy nem fél-e? (Akkor már olyan 3-4 éve is megvolt, hogy kiírta.) Azt mondta: 10 évet simán ki kellene bírnia.

Apropó átmágneseződés: a minap találtam meg két Commodre64-hez való magnókazettát: jelentem - annak ellenére, hogy 1980-as években adták ki - be tudtam tölteni a játékokat. :-D

Szalagon archiválni? Nagy ötlet. Mennyi időre "archiválnak", egy év?

Ave, Saabi.

Hülyék ezek, archiválnának inkább az internetre...

A "net" is valahol fizikailag valamilyen tároló eszközön van... és a tapasztalatom alapján nem sok olyan oldal van, ami 5-6 évig megőrzi az adatokat. (nyilván, hisz neki is fizetni kell a tárolásért)
Egy vállalat adatai nem kerülhetnek más kezébe, remélem ezzel egyetértesz.
Ezért is kell kellő biztonsággal kezelni az ilyen jellegű adatokat. És az internetet messze elkerülni!

"tapasztalatom alapján nem sok olyan oldal van, ami 5-6 évig megőrzi az adatokat"

Hát a 404-es oldalak a legtöbb helyen még tíz év után is megvannak, sőt ugyanúgy is néznek ki, tehát adatvesztés sem történt bennük.
Kéne valami technológia, ami 404-es oldalban tárolja az archiválandó adatot.

Terjed mar holografikus disk ?
Ha jol emkelszem az iro tobb, mint 3MHUF, es 1TB felett tarol.

nem ertem mi a bajotok megint:
szar az rtlklub musora, szar sun tapet vettek (ami nem fogja sokaig tarolni a szart) hol a gond?

Néhány éve olvastam, hogy a nagy filmstúdiók filmjeiket színrebontva fekete-fehér filmre (is) archiváljak. Erről már be van bizonyítva, hogy 100 év múlva is olvasható.

tapelibekkel dolgozom nap mint nap, egy ilyen dögöt szívesen kipróbálnék, mit is bír. A kazetták tárolókapacitását illetően kicsit többre számítottam, mint 500 gigás... vannak már 1 Terrás, vagy akár nagyobb kazik is forgalomban. Ezt a részét egy kicsit feljebb lehetett volna nyomni, akkor lenne aztán igazi a gépezet! :D

Kiri

DVD-re archiválni nem olcsóbb? 44Ft-os írható dvd-vel számolva ~10Ft/Gb. Nagy tételben még olcsóbb a DVD.

Tényleg... Ezen a szalagoson vajon van artisjus hologram? :)

csinaltak volna 1000 gmail fiokot, es hasznaljak a fuse modult mountolashoz. olcsobban kijonnek :)

En nem biznek a magnetooptikai diszkekben.
Az elmult evekben migraltam par HP mosogepet (MX Series Worm) es olyan 25% a lemezhibak aranya 3-4 ev alatt. Az UDO-k talan jobbak, de azzal meg nincs ilyem tapasztalat.