wowbagger blogja

Mire jó a OnePlus 2 éves garanciája?

2018. novemberében rendeltem egy OnePlus 6T-t és mellé egy OnePlus-os Bluetooth fülhallgatót. A fülhallgató hangerőszabályzóját borító szilikonréteg mára megnyúlt, elöregedés miatt és felpúposodott, majd teljesen levált a hangerőszabályzó merevebb műanyag házától. A vízhatlanság így odalett, de maga a hangszóró még működik.

A fülhallgató 2 évig garanciális, így jelentkeztem a OnePlus ügyfélszolgálatán, hogy kiderítsem mit tudunk kezdeni a dologgal.

[megoldódott] Vodafone-os kalandok

Adott egy informatikus végfelhasználó (továbbiakban ügyfél), aki 8GB-os mobilnet csomagját, annak eddigi 2 éves hűségének lejártakor, az díjcsomag aktuális változatával a neten újraköti. Az újrakötés mellé választ egy Huawei K5150-es 4G modemet, merthogy milyen jó és sebes lesz a (Vodás) 4G.

A szerződéshosszabbítási csomag szerdai kiszállítása és átvétele után hazamegy, modemet kibont, majd konstatálja, hogy csak 3G (HSDPA) jön ki belőle.
Megnézi a Vodafone (marketing) letedettségi térképén, és konstatálja, hogy jelenlegi tartózkodási helyén (vidéki megyeszékhely), a térkép szerint van 4G-s indoor térerő.
Ha kiválasztja a modem beállításai között a 4G-only üzemmódot, akkor a modem fel sem tud csatlakozni a hálózatra. Azt mondja, nincs térerő.

10 év

Csak, hogy én is "menőzzek":
Ma én is beléptem a 10 évnél "öregebbek" közel 6000 usert számláló táborába:

Ennyi ideje regisztrált felhasználó: 10 év 15 óra

Making the Raspberry Pi Camera work on Slackware ARM (14.1)

I simply wanted to create a (more) comprehensive guide for the Raspberry Pi Camera on Slackware ARM, because even though most of the necessary information is available throughout the web, the necessary information was spread out through multiple blog entries, and guides.

 1. I assume that we are starting off with working Slackware ARM (14.1) instance on a Raspberry Pi or Pi 2 with an attached camera module.
  If needed, the Slackware ARM installation gudes are avaliable at:
 2. As a first step, one has to download, compile and install the Raspberry Pi userland, in order to generate the binaries needed to access the camera. (raspistill, etc.)
  cd /usr/src
  git clone "https://github.com/raspberrypi/userland.git"
  mkdir userland/build
  cd userland/build
  cmake ..
  make
  make install
 3. Secondly, the access rights for the
  /dev/vchiq

  device need to be set up. We can create an udev rule to carry out this task from the next boot onward.

  usermod -a -G video <username>
  chmod 0660 /dev/vchiq
  chgrp video /dev/vchiq
  echo 'SUBSYSTEM=="vchiq",GROUP="video",MODE="0660"' > /etc/udev/rules.d/10-vchiq-permissions.rules
  
 4. After this, we have to add the Raspberry Pi userland's binaries, and libraries to the system path, and library load paths:
  [code]
  echo "/opt/vc/lib" >> /etc/ld.so.conf
  ldconfig

Texas Instruments kártyaolvasó driver bug

Ha másnak is rendetlenkedik a régi/régebbi gépében a következő (vagy hasonló) típusú Texas-os

Mass storage controller: Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD)
SD Host controller: Texas Instruments PCIxx12 SDA Standard Compliant SD Host Controller

kártyaolvasója relatíve friss kernellel, és hasonló hibaüzenetet kap:

 mmcblk: probe of mmc1:1234 failed with error -12 

Akkor a következő patch-cset érdemes applikálnia:

http://www.spinics.net/lists/linux-mmc/msg24518.html

Additional reading:
http://lkml.org/lkml/2014/1/21/75

HP tc4400 TabletPC Linux-szal

Nemrég vettem wyx kollégától egy használt HP tc4400-as TabletPC-t, a mostani öregecske laptopom leváltására.
A gépben van minden földi jó, IrDA, ujjlenyomat olvasó, Wacom-os "tollas" tablet, illetve kicseréltem benne a procit, ramot, akkut, és SSD-t tettem bele diszk helyett.
Ugyan nem egy mai darab, de még így is érezhetően gyorsabb, mint a régi gépem, ami egyébként a mindennapi dolgaimra még mindig teljesen jó, annak ellenére, hogy nyolc éves. (Igaz nem nézek vele HD tartalmakat, de annyira igényem sincs rá.)

Egyéni perverzióim kiélése végett Slackware Linuxot telepítettem rá, és most kezdődik majd az apróbb, nem működő dolgok kijavítása.
Azért írom ezt a blogbejegyzést, hogy egy helyen legyenek összegyűjtve a különböző eszközök beüzemelésével kapcsolatos fórumbejegyzések.
Ezek pedig a következők:

"green" szériás diszkek vs spindown


node power_on_count load_cycle_count
sdb       134       176
sdc       38       209
sdd       38       207

sdb: 2011. júliusi vásárlás
sdc-sdd: 2012. májusi vétel

Mindegyiknek első tulaja vagyok, csak az sdb egy kis ARM-os NAS-ban volt kb. egy évig, amiben a jelek szerint alapból be volt drótozva, hogy vegye kevésbé agresszívra a gyárilag kissé túlbuzgó energiatakarékossági beállításokat. Ezzel szemben a másik kettő a alapbeállításokkal futott eddig, mindösszesen talán egy hetet, három hónap alatt.
A diszkek Samsung HD204UI típusúak, a Samsung "green" vonalának tagjai.
A dolog pikantériája annyi, hogy Linux alatt pofonegyszerű a diszkek APM beállításait módosítani, Solaris alatt viszont mindez egyátalán nem triviális, és third-party utilityt kell hozzá kukázni.

málnás pite

Épp az imént esett be egy levél a postafiókomba, hogy előrendelhető a málnás süti/raspberry PI a Farnell - element14-től.
Ez eddig szép és jó, csak ott jön a gond, hogy mint végfogyasztó, csak egyet lehet rendelni, és az is GBP 34.61, vagyis 12000 Ft-nál is többe kerül.
Nem mondom, jócskán fölélőttek a 25$-os (na jó, 35$-os) árnak. Így már annyira azért nem mókás.
Azt még megvárom, hogy az RS-Online-nál mennyi lesz a vége, de sajnos az az érzésem, hogy bármi is legyen az ára, az 1 db-os rendelés miatt az is felejtős lesz, mert kb. 8 ember kért meg, hogy intézzem nekik az összesen 9 db-os batch rendelést. :(

Retr0Bright tapasztalatok

ELŐSZÓ

Az elmúlt pár hónap során került hozzám pár használt hardver, amik az idők során kellően megsárgultak. Ezt a sárgaságot szerettem volna lehetőleg minél jobban eltüntetni róluk.
Ezért előkotortam a Retr0Bright nevű csodaszer receptjét, hogy én is kipróbáljam, hogy tényleg olyan jó-e, mint amilyennek mondják.
Ha pedig egyszer végig kellett járnom a beszerzés/kotyvasztás folyamatát, akkor gondoltam megosztom veletek a tapasztalataimat, hogy ha a jövőben valaki ilyesmire adja a fejét, akkor egyszerűbb dolga legyen.

netgear wifi router tapasztalatok

A Slashdot-on a minap volt egy cikk "Ki milyen WiFi routert ajánl" jeligére.

Ennek nyomán végül egy Netgear WNDR-3700 típusú routert vettem.
Eddig pozitív tapasztalataim vannak vele, ennek ellenére a gyári firmware-ben két (legalábbis számomra) nagy hiányosságot találtam. Eddig WRT54GL-t használtam főként gyári firmware-rel. Abban volt lehetőség a következőkre:

 • a wireless klienseket hozzáférését a webes menedzsment felülethez en bloc le lehetett tiltani
 • a webes menedzsment felülethez való hozzáférést teljes egészében https fölé lehet kényszeríteni, a http-s elérést le lehet tiltani

last day @ IBM

Eljött hát ez a nap is.
Egy év kilenc hónap után ma volt az utolsó napom a fehérvári IBM-nél (első munkahely).
Némileg vegyes érzésekkel léptem ki a kapun, de a jelek szerint nem bánom meg, hogy váltottam.
A társaság jó volt Fehérváron, hiányozni is fognak a kollégák, de remélhetőleg (és a jelek szerint) az új helyen is jó társaság várható.
Már várom a szerdai kezdést az új környezetben!

Black Screen of Death

2010 augusztusában vettem az eBay-en egy használt HP 2133-as netbookot.
Ma ért utol a széria típushibája, a Black Screen of Death.
Sajnos már csak a vásárlás után vettem észre, hogy létezik ez a probléma, de mindeddig reménykedtem, hogy én nem találkozom ezzel a hibával.
Ma este épp upgrade-elni akartam a Slackware current ágára, de még mielőtt elkezdtem volna, a gép kidobott egy glibc-s hibaüzenetet (a konzolban dolgoztam), de már az is "szemetes" volt valamennyire.
Egy gyors kikapcs után a gép már meg sem szólalt, a venti ment és a power LED is világított, de semmi más életjel.
Ki, ki lehet kapcsolni, akkor villan egyet a képernyő, de semmi egyéb.

xrandr - csak hogy itt is meglegyen

Kiterjesztett asztal scriptje:

[code]
#!/bin/sh

XRANDR=`which xrandr`
DISP=":0"

curr_setup=`$XRANDR -q`

start() {
if echo $curr_setup | grep -q "VGA1 connected"; then
if ! echo $curr_setup | grep -q "1280x1024@60"; then
DISPLAY=$DISP $XRANDR --newmode "1280x1024@60" 108.0 1280 1328 1440 1688 1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
DISPLAY=$DISP $XRANDR --addmode VGA1 "1280x1024@60"
fi
DISPLAY=$DISP $XRANDR --output VGA1 --pos 1024x0 --mode "1280x1024@60" --rotate normal --output LVDS1 --auto --rotate normal --left-of VGA1
fi
}

Az én szerencsém...

Az előző post-omban említettem, hogy hozzám került egy Quantum/ADIC SNC 5100 FC/SCSI storage router. (Amennyire tudom Quantum Scalar 10K tape library-kban fordult elő ez a típus.)

Pontosan mire is kell nekem egy ilyen vas?
Nos, egy egyetemi projekt keretében szeretnék egy Linux-os gépről FC-n kiajánlott target LUN-okat elérhetővé tenni SCSI-n keresztül egy Solaris-os SPARC-alapú gépnek. (ZFS tükröt akarok készíteni.)

Eddig minden szép volt és jó; a router látta az FC-n kiajánlott targeteket, és sikerült külső SCSI kábelt is beszerezni.
A router SCSI portját target módba állítottam, hogy a gép el tudja érni a kiajánlott LUN-okat.

VxWorks jelszó hash FAIL

A napokban érkezett meg hozzám egy használt Quantum/ADIC SNC 5100 storage router, ami eredetileg a Universal Music Group Inc. tulajdonában lehetett.
Ugyan nem mai darab, de a céljaimnak tökéletesen megfelel, SCSI és FC initiatorok között tudok vele elosztani/kiosztani targeteket.
4 db VHDCI és 2 db 2Gbit-es FC interfész van rajta.
A Quantum sajnos - úgy tűnik - már(?) nem támogatja a terméket, ezért leírást a netről kellett kukázni hozzá, firmware image-ekről pedig álmodni sem merek.
A doboz VxWorks RTOS-t futtat, amivel most ismerkedem közelebbről.
Egyik sajátsága az, hogy a korábban felvett user-eket csak a jelszavuk* ismeretében lehet törölni.
Amennyiben a jelszavakat nem ismerjük, a felhasználói kézikönyv a "jelszó fájl" törlését, majd rebootolást javasol.
Arról viszont nem tettek sehol említést, hogy melyik az a bizonyos "jelszó fájl".
Ezért némi google-keresgélés után rátaláltam erre az oldalra, ahol egy relatíve friss eredmény kapcsán mondja el a blogbejegyzés szerzője, hogy a VxWorks 5.x fejlesztői saját hash-algoritmust "feljesztettek" ki a jelszavak hash-elésére, aminek során egy, még az MD5-nél is jóval sebezhetőbb produktummal álltak elő.
A blogbejegyzés szerzője írt egy programot, amely ütközések keresését könnyíti meg, illetve készített egy lookup táblát is, amellyel a felhasználók kilistázásakor megjelenített jelszó-hashből vissza lehet keresni, egy az eredeti jelszóval ütköző karaktersorozatot.
Így gyakorlatilag az eredeti jelszavak ismerete nélkül sikerült a használt storage routerből kitakarítani a benne felejtett usereket.
Persze ezen kívül, ezen eredményeknek rengeteg más alkalmazása is lehetséges...

Az Orákel főjön csak a saját levében...

Kicsit mérges vagyok most.
Adott egy Sun Java Workstation w1100z, aminek - feltehetően szoftveres - gondja van az alaplapi SATA vezérlővel.
Néha mennek a rákötött dolgok, néha nem. (A Linux kernel látja őket, de panaszkodik a sata linkre, próbálja resetelgetni, de hiába. Máskor pedig hiba nélkül megy minden.)
Volt már egy hasonló köröm korábban, az - akkor még SUN által kínált - szabadon letölthető update CD-kkel, végül akkor megoldódtak az akkori gondjaim.
Most már viszont kezdett zavarni a fent említett SATA-s jelenség.
Le akartam tölteni a korábbi elmentett linkről a legfrissebb update CD-t (talán 2006-7 környéki), de már nem engedi, mert nincs hardver kontrakt.
Egy már nem szupportált hardverről lévén szó, ez elég gyomorforgató dolog, hogy az évekkel ezelőtti driver frissítési CD-kért is pénzt (nem is keveset!) kérne a drága Orákel. Hát inkább főjenek meg a saját levükben...