posta vámolás sokadszor

2021. július elejétől megszűnt a kis értékű küldemények ÁFA-mentessége.

A dolgok egyszerűbbé tétele érdekében az eBay például már előre levonja a célországbeli ÁFA értékét a vásárláskor, így nem szükséges a vámellenőrzési folyamat. Ennek tényét - szerintem - valószínűleg a csomagoláson jelzik is (vagy legalábbis kellene).

A Magyar Posta ennek ellenére egy csomagomat mégis nekiállt ellenőrizni, és miután kiderült számukra is, hogy vám nincs rá, az ÁFA meg már be lett fizetve, a vámkezelésért még legombol 400 Ft-tal (ami 800 Ft, ha átvételkor fizeted), mert hát ők úgy odatették magukat, hogy hátha találnak valamit, csak épp nem sikerült. De az erőfeszítés kétségtelenül megvolt... és én fizethetek az élményért.

Mindemellett a csomag nettó egy hétig pihent a postakicserélőben, amíg erőt megfeszítve dolgoztak az ügyön.

Hozzászólások

Semmi bajom, hogy Áfát vámot kell fizetnem. De lassan négy hete ülnek rajta.

Én 4 hét után írtam rájuk, hogy mi van már? Azt válaszolták, hogy sajnos technikai okok miatt nem tudják egyelőre kézbesíteni. De ha nincs semmi technikai ok, akkor is minimum egy hét mire megkapom azután, hogy a vámkezelési díjat online kifizettem. Szerencsére nem sok csomagomat vámkezeli a magyar posta, mert ha más cégen vagy más országon keresztül jut be az EU-ba, akkor vámkezelési díjat sem kell fizetnem

Szerkesztve: 2021. 11. 25., cs – 13:58

És ha vélhetően nem fér bele a postaládába, akkor csak értesítőt kapok, hogy menjek érte a postára, még akkor is, ha a házhozszállítást már rendeléskor kifizettem az eladónak.

"335/2012. (XII. 4.) Kormány rendelet (4a) 1  A 324 × 229 × 24 mm-t meghaladó méretű, nem könyvelt küldemények kézbesítésének címhelyen történő megkísérlését a postai szolgáltató mellőzheti. A (3) bekezdés szerinti értesítőt ez esetben a kézbesítés címhelyen történő megkísérlése hiányában hagyja hátra.”

A posta a fenti rendeletre hivatkozva, csak további díjfizetés ellenében hajlandó a rendeléskor megadott címre szállítani a küldeményt. Szükség van még e 2012-es rendelet fent idézett pontjára?

ha vélhetően nem fér bele a postaládába

Hét elején vettem át egy 15x20 cm-es borítékot a postán. Gondolom csak a sorszáma alapján eleve esélytelennek tűnt, hogy beleférjen egy ilyen "hatalmas" csomag a postaládába. Hát bedobtak egy körülbelül ekkora méretű értesítőt, hogy mehetek érte.
Ali-s volt, ÁFA előre levonva, így a többi 0 Ft volt.

Kis értékű, vagy akár nagyobb értékű cuccot hogy érdemes és hogyan nem érdemes rendelni pl. aliról mostanában?
Van ilyen-olyan szállítási opció néha, de nekem mindegyik lutrinak tűnik. Mondhatni kínai. :)
Tapasztalatok is érdekelnének.

Tehát nem a EU-s raktárból jövő termékekre gondolok, vagy esetleg magas szállítási díjas megoldásokra.
Hanem 1-2 USD-s postai csomagokra. (a csomagban lévő dolog is hasonló értéket képviselne < 10 USD) 

Ez amiatt van, hogy a területi postásodnak van egy cipelhető súlylimitje.

Ha fölé ér akkor ő dönti el mit visz ki, és miről dob papírt.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

A postás sok esetben sima tértivevényes boríték esetén is, csöngetés nélkül dobta be az értesítőt. Volt, hogy láttam az ablakból, hogy megáll a motorjával, bedobott valamit és már ment is tovább. Értesítő volt. Ha szólunk e miatt, hogy a csengő működik, itthon voltunk, miért nem csönget? Akkor azt mondják, hogy nincs idejük kivárni míg kijönnek az emberek a kapuhoz, túl nagy a területük. Nem végeznének időben. Reklamáltam telefonon, .....külön díj ellenében kihozzák. Mondtam nekik, hogy ok, hozzák, de külön díj nélkül. Sima kicsi, szabványos méretű, tértivevényesen feladott boríték volt.

A csomag (vagy amit a posta csomagnak minősít) úgy tudom, hogy az más eset, ott azt nem értem, hogy ha a házhozszállítást a posta "mellőzheti", mert a 335/2012. (XII. 4.) Kormány rendelet szerint "...A 324 × 229 × 24 mm-t meghaladó méretű, nem könyvelt küldemények kézbesítésének címhelyen történő megkísérlését a postai szolgáltató mellőzheti...." Akkor ezt pontosan hogyan kell érteni? Most pl. itt van a járvány. Az emberek sok esetben azért kérnek házhozszállítást és fizetik meg már rendeléskor, mert pl. mozgássérültek, vagy a járvány miatt kerülik otthonuk elhagyását. Akkor most "maradjunk otthon", vagy ne? Reklamáltam a postánál, vállalják a kiszállítást, de csak külön díj ellenében. A házhozszállítást duplán kellene megfizetni? Ha "...a postai szolgáltató mellőzheti..." akkor miért a posta veszi át a külföldről érkező szerinte méreten felüli küldeményeket, és miért nem olyan postai szolgáltató, aki további felár és bonyolítás nélkül teljesíti a "címhelyen történő kézbesítést"?

Szerkesztve: 2021. 11. 25., cs – 13:15

Engem az idegesitett fel, hogy ebay -en befizettem  meg is jott egy uzenete egy ~3~5 GBP -s csomag miatt , hogy adat kell vamhoz..

A masik dolog, kapok, kamu penz lenyeluos SMS -eket is ahol vam feldolgazsra akkarnak ravenni.
Kamu domianeken keresztul kene fizetesi adatokat megadni 1 Euro -hoz, de lehet hogy tobbet vona le valojaban ..

A nem kamu, az igazi csomag kuldo oldalra vitt, illetve nem kert penzt , csak igeretet hogy majd fizetem ha megjon.

A csomagok nagy reszet nem erinti a feldolgozos uzenet, egyelore.

AFA-t/vamot  nem baj hogy vonjak, csak vam tarifa szamot ne kerdezzenek tolem ;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az hagyján, hogy be kell 400 Ft-ot fizetni a semmiért. De az összeg befizetése után még 4 hét mire kézbe kerül. Igaz ebből 1 hét volt Erika néni szabadsága a helyi postfiókban. Tehát a csomag a 4-ből 1 hétig itt volt ~1km-re tőlem.

Nálam már európán belül is gond volt. A francia posta trackingje azt írta, hogy már megy visszafelé mert senki nem vette át...pedig én még az értesítésig nem jutottam el. (pedig a postásunkkal nincs különösebb baj szerintem).
Asszony a teljes esélytelenség tudatában beballagott a postára, hogy érdeklődjön, belekezdett a hosszú monológba, mire valaki a hátsó traktusból előre üvöltött, hogy "francia küldemény?"...5 perc kutakodás után megtalálták. Nonszensz.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Kaptam nemrég egy aláírós levelet, NAV vagy ELMÜ, vagy bármi.

Az értesítőn 10 napot írnak, addig vehetem át.

A hatodik napon mentem érte... a borítékra már rá volt pecsételve, hogy "nem kereste".

De legalább ideadták.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

CN-ből jött mindkettő.

Most, hogy kérdeztétek, rájuk néztem újra.

Ha nem nyúlok a szállítási módhoz, az egyik  "AliExpress Saver Shipping ", a másik  "AliExpress Standard Shipping". És free shippinget "fizettem".

Ráadásul a vártnál bő egy héttel korábban értek ide. 

Túl szép, hogy igaz legyen, biztos később meglesz a böjtje.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Én is úgy vettem észre, hogy az AliExpress Shippinges cuccok Belgiumon keresztül jönnek és átcsúsznak a postán. De jött a múlt héten egy csomag, ami Cainiao Super Economy Global rendelés volt. Frankfurton keresztül jött, Deutsche Post felirat is cimkén, nem kellett 400/800 Ft-ot fizetni.

Három csomagom jött mostanában, mindhárom esetén legombolták a 400 Ft-ot, miközben nem lenne szükséges, mert minden meg lett fizetve.

A harmadiknál semmilyen értesítést sem kaptam, hogy bármivel bármi tennivalóm lenne. Úgy kellett az ügyfélszolgálaton érdeklődnöm, hogy mi van már, 2 hete nem mozdul a csomag.