msandor blogja

kocka a műhelyben: motorgenerál

Sziasztok,

kb 3 hete, amikor épp töltöttem fel a medencét vízzel, úgy fél óra elteltével leverte a szivattyúm a saját 10 Amperes kismegszakítóját. Visszakapcsoltam, pár perc múlva lenyomta az egy szinttel feljebb lévő 16 Amperes kismegszakítót is. Visszakapcsoltam, pár perc múlva lenyomta az AVK-t. Visszakapcsoltam, és még több alkalommal lenyomta felváltva az AVK-t és a kismegszakítót. Majd az utolsó visszakapcsolás után egyszer csak azt hallom, hogy hirtelen elkezd csökkenni a motor fordulatszáma, majd egy fémes hang kiadása után végleg megállt.

Ekkor a medence kb 20 %-osan volt feltöltve. Gyorsan bevittem a slagot a házba, és rákötöttem a mosógép helyére, hogy feltöltsem vízzel.

Közben lekötöttem a házi vízművet a ki/bemenő csövekről, és kiemeltem az aknából. Ezt a vízművet 3 éve vettem, az elődje ugyanígy döglött meg, így sok jóra nem számítottam. Kerestem egy közeli szervizt, telefonon egyeztettem velük, úgy vállalták, hogy minimum 1,5 hónapot kell várni rá.

Ennyit nem várhattam, a hirtelen megérkezett nyári kánikula napról napra égeti ki a füvet, nem a legolcsóbb az ivóvíz hálózatról locsolni.

Szerencsére két napon belül szereztem egy kölcsön motort, amivel kicseréltem a sajátomat, így a vízmű újra üzemel.

Nosza, szedjük szét a hibás motort. Mivel életemben nem csináltam hasonlót sem, rákerestem a youtube-on :-) Egy nagyon hasonló motor szétszerelését megtaláltam, megnéztem, és belevágtam a sajátoméba. Minimális volt a különbség, az enyémben nem volt zéger gyűrű. Viszonylag egyszerű szerkezet, pár óra alatt szét is szedtem, a sok rozsda miatt néha gumikalapácsot is bevetettem. Végül a sejtésem beigazolódott, az első csapágyat szó szerint megette a rozsda, és szétszakadt benne a csapágykosár. Rendeltem pótalkatrészeket (csapágyak, O gyűrű, tömítés) és egy csapágy lehúzó szettet. Amíg úton voltak a cuccok, addig sikeresen leszedtem a rozsdás csapágyat a tengelyről, majd a rozsdát eltüntettem egy polírozóval.

Megjöttek a cuccok, egy saját készítésű üreges fadarabbal és a gumikalapáccsal a helyére ütöttem a csapágyat, majd szép lassan összeraktam az egészet. Gyors próba az asztalon, csendesen tette a dolgát, szóval a műtét sikerült. Végül visszaraktam a saját motoromat a kölcsön motor helyére, azóta is remekül üzemel. Az egész néhány órámat vette el, valamint kb 10e Ft-nyi alkatrészt és szerszámot emésztett fel. Nekem megért ennyit.

Elhatároztam, hogy minden ősz végén, amikor téliesítem a vízművet, ki fogom emelni az aknából, majd szét fogom szedni, hogy kicsit beolajozhassam, és ne egye meg a rozsda az egészet, így talán hosszú évekig nem kell rá költenem.

Így nézett ki a csapágy: még a tengelyen, majd lehúzás után.

[puffogok] hülye villanyszerelő(k)

Lakás felújításba kezdtünk, első körben a kis wc lesz újra burkolva. Hétvégén mindent kiszedtünk (wc csésze, kézmosó, radiátor, polcok), ám a konnektort elfelejtettük. Gondoltam, most ráérek, leszerelem azt is. Van egy 12 darabos kismegszakító doboz pont itt, a falon, mivel eddig lustaságból nem azonosítottam be a köröket, uccu neki. Felkapcsoltam minden lámpát, rádiót, fogyasztót, és egyesével lekapcsolgattam, majd séta, megkeresni, hogy hol lett áramszünet. Amit megtaláltam, azt szépen felírtam egy papírra, majd igényesen ki fogom nyomtatni, és felragasztom a doboz ajtajára.

Van egy faház, akár rajta lehet az egyik azonosítatlan megszakítón, ehhez nem volt kedvem kimenni (papucs csere kinti cipőre), ez két emberes.

Miközben minden 16A-es kismegszakítóhoz van vezeték bekötve, 2 ágon nem tapasztaltam semmi változást. De ettől is furább, hogy a hálóban és a konyhában minden esetben volt áram! Illetve a fürdőben világítás...

Makita akkus fúró-csavarozó átalakítása Li-Ion-ra

Van egy 10 éves makitám 3 db Ni-Cd akkuval, amik nem meglepő módon fokozatosan veszítettek a kapacitásukból, aminek az sem tett jót, hogy csak évente párszor használtam őket. Mostanra jutottunk el oda, hogy már egyiket sem lehet néhány másodpercnél tovább használni.

Nagy eséllyel 1-2 cella ment tönkre bennük, de szerintem nem gazdaságos a javításuk. Valamint ugyanúgy Ni-Cd maradna a technológia, ami már 10 éve is felejtős volt. Egy utángyártott akku bele 10-11'000- Ft, amit ugyanúgy sokallok, mert kevesebbért vadi új akkus fúró-csavarozót lehet időnként venni a Lidl-ben, gyárilag Li-Ion cellákkal :-) Vettem is, és imádom benne, hogy bármikor előveszem, működik, nem kell töltéssel kezdeni.

Zabbix 4.0 LTS frissítése 5.0 LTS-re

Hétvégén volt egy kis szabad időm, és nekifogtam a címbeli dolognak, egy gyors guglizás után csináltam egy friss DB dumpot, egy eldobható virtuális szerverre (vagrant) feltettem a 4.0 szervert, importáltam a DB-t, majd elvégeztem a frissítést. Sokkal egyszerűbb volt, mint régen 1.6 -> 1.8 között, gyakorlatilag a repó csere után befrissültek az érintett csomagok, a szerver elindítása után automatikusan elindult a DB, majd a logokban láttam, hogy eléggé gyorsan megy a bitkolbász a 100% felé. Talán fél perc lehetett, nyílván DB méret függő, ez most épp ~350MB lehetett.

Fedora 29 -> 30 sikeres upgrade, egy pici bökkenővel...

..., hogy a sikeres frissítés után nem bootolt be.

Live rendszerről nézegetve kiderült, hogy a kis mocsok átírta az egyik diskem UUID-jét, ezért nem találta a root fs-t. Miután erre rájöttem, csak módosítani kellett a grubban az UUID-t, és már megy is. Korábban egy másik gépen simán lezajlott a frissítés.

Kocsit vennék: szívó vagy turbó? Benzin vagy Diesel? 3 vagy 4 henger?

Sziasztok!

11 éves a kocsim, ami meglehetősen fapados, és kis kategóriás.
Érik a cseréje, de tanácstalan vagyok, remélem kapok néhány jó tippet tőletek!

Mik az úja autó kritériumai?
- legyen nagyobb a jelenleginél (Chevrolet Aveo 4 ajtós/szedán)
- szedán kizárva a pakolhatóság miatt
- hatchback/ferde hátú lehet vonóhoroggal
- vagy kombi vonóhorog nélkül
- csak új autó érdekel, mert nagyon fázok a használt kocsiktól
- a legfelső határ 5,5m Ft
- mivel kb a fele van meg, lízingelném fix 48 hónapra

A kedvencem a Skoda Octávia lenne, de az kiesik az anyagi lehetőségek miatt :-(
Így a listám jelenleg így áll:
1. Kia Ceed SW (kombi)
2. Kia Ceed 5 ajtós
3. Opel Astra Sports Tourer (kombi)
4. Opel Astra 5 ajtós
5. Suzuki Vitara

Opus bt-c3100 akkutöltő

Sziasztok!

A neten számtalan teszt és videó található az opus bt-c3100 töltőről, akár magyarul is, ezért nem írom le századszorra a műszaki paramétereit.
Néhány teszt, én is ezek alapján választottam pont ezt a modellt:
http://apajatszik.blogspot.com/2017/01/opus-bt-c3100-akkumulator-tolto…
https://kinaicuccok.blog.hu/2017/03/20/opus_bt-c3100_nimh_es_li-ion_akk…]
https://elemlampablog.hu/opus-bt-c3100-v2-2-mindent-tud/

Szinte hibátlan, tökéletes készülék, de egy apróság miatt mégis érdemes beszélni róla, ami a tesztekben nem hangzik el sehol.
És ez nem a hangos ventilátor, mert szerintem nem az, persze ne hálószobába használjuk, mert ott hangosnak fog tűnni :-)

msandor@******** was hacked

Tegnap ki akartam üríteni a SPAM mappámat, amikor felfigyeltem a címbeli tárgyra, és ez a gyöngyszem állt benne:

Hello msandor@

My nickname in darknet is zacherie80.
I'll begin by saying that I hacked this mailbox (please look on 'from' in your header) more than six months ago,
through it I infected your operating system with a virus (trojan) created by me and have been monitoring you for a long time.

Even if you changed the password after that - it does not matter, my virus intercepted all the caching data on your computer
and automatically saved access for me.

hup.hu klán a Clash of Clans-ban

Sziasztok!

Csináltam hup.hu néven egy klánt a Clash of Clans-ban. Örömmel várok minden kedves hupos és nem hupos játékost egy most indított klánba. Én lassan 10 éve koptatom itt a billentyűzetet, de a clashbe csak cirka három hónapja botlottam és szerettem bele. Azóta megjártam két klánt is, és úgy döntöttem, hogy saját alapításába vágom a fejszémet.
Ha hozzám hasonlóan unod a gyerekek civakodását, vagy a trollokat, akkor kérlek csatlakozz!
Csináljunk mi közösen egy olyan klánt, hová sorban állnak majd a belépni váró emberek...
Amint összejön a tíz fő, indulhatnak is a CW-k.

vírust terjeszt a hosszupuskasub.com

ha le akarsz tölteni egy feliratot, akkor az alábbi exe-t is megkapod, persze, ha olyan hülye vagy, hogy letöltöd

ha futtatod is, akkor meg is érdemled :-)


$ clamscan ClickHeretoDownload-4we2bJn.exe
ClickHeretoDownload-4we2bJn.exe: NSIS.Adware.Somoto-1 FOUND

----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 3056042
Engine version: 0.98
Scanned directories: 0
Scanned files: 1
Infected files: 1
Data scanned: 0.16 MB
Data read: 0.16 MB (ratio 1.02:1)
Time: 9.417 sec (0 m 9 s)

no komment

a helyszín: az egyik Tesco üzletsorán található GSM kereskedés
az időpont: péntek este

én: szia, van két magos telefonod?
eladó: nincs, most csak 1,4 (egy egész négy!) magos van
én: a galaxy s plus?
eladó: nem, a sima
én: köszi, helló

komolyan mondom, a hét éves fiam többet tud a mobilokról, mint ez a csávó :-)

Fedora13 -> F14 = pipa

hi,

hétvégén a három Fedorás gépemből kettőt sikeresen upgrade-eltem a most megjelent friss Fedora 14-re
a módszer a követező volt (dióhéjban):
- mentést készítettem a "/" partíciómról
- legyen elég hely a /boot partíción (kb 180 MB)
- legyen elég hely a root partíción (nálam kellett kb 4 GB)
- a /var/cache/yum ne symlink legyen [elsőre nekem az volt :-(]

a parancs a következő, rootként:
preupgrade-cli "Fedora 14 (Laughlin)" -y

ez a telepített rendszer méretétől és a letöltési sebességtől függően eltart 30-45 percig is, majd ha kész, akkor reboot
indulás után elvileg nem kérdez semmit, csak látod, hogy az összes frissítendő csomagból éppen hol tart, a jelszó védett notimon megkérdezte a jelszót az elején...
miután végzett magától újraindul

SFD 2010 -> utitársakat keresek

Sziasztok!

2 nemdohányzó embert keresek, aki menne, és nincs kocsija, és szeretne lemenni Szegedre a konferenciára.

Szóval én kocsival megyek, egy cimborám már jön, és hogy kényelmesen legyünk, ezért még két önkéntest keresek, hogy csökkentsük az üzemanyag költségét.
Felőlem dohányzó is lehet, de csak ha ki tudja bírni az utat megállás nélkül, mert nálam nincs bagózás a kocsiban!

Az úti költség kijön ~12'000- Ft-ból, azaz tele kocsinál ~3'000- Ft/fő lenne.

A kocsiba beszállni a következő útvonalon bárhol lehet:
Tököl (itt lakom) -> Halásztelken keresztül M0 -> 6-os út (Budafok) -> Petőfi híd -> Pesti alsó rakpart -> XIII. kerület Dráva útca -> Szeged.
(Persze ha a jelentkezők az útvonal közelében laknak, tudok kerülni, nem tétel)

hogyan tegyünk szert 990 ft-ért egy 2TB-os eSATA/USB-s diszkre?

először is keressünk egy boltot, ahol nyitási akció keretében árulják (ilyen volt 08.12-én a kecskeméti Aldi)
másodszor menjünk le a kérdéses üzletbe, lehetőleg még reggel 7 óra előtt (így is 100-150 m-es volt a sor)
harmadszor, ha már eleve lekéstünk arról a pár darabról, akkor iratkozzunk fel a listára (mi ketten 6db-ot rendeltünk)
negyedszer, ha szerencsénk van, pár óra múlva fel fognak hívni, hogy megérkezett, mehetünk érte
ötödször, ha szerencsénk van, pont nem lesz a meghirdetett 1,5 TB-os "Chilli Green" modellből, de az Aldi már becsületből is hozat jobbat, a mi esetünkben 2TB-os eSATA/USB kombós Verbatimot, az eredeti 14990- ft-os árért

Spacewalk 0.7

Időnként ránézek a honlapjukra, hogy hol tartanak, és a múlt héten vettem észre, hogy kijött a 0.7.

Weboldal * telepítési leírás.

Én hónapok óta a legnagyobb elégedettséggel használtam a 0.5-ös verziót, és tesztelgettem a 0.6-osat, de idő hiányában eddig nem tudtam migrálni.

Most viszont úgy adódott, hogy a korábbi szerver kapott pár giga ram bővítést, így gondoltam, hogy egy teljes mentés után újra telepítem a szerveren a RHEL 5.4-et, ami mostantól XEN-host-ként fog funkcionálni, és rajta fog futni virtuálisan a spacewalk 0.7.
Meg is tettem, majd hogy ne kelljen mind az 58 szervert újra regisztrálnom, visszatoltam a régi adatbázist alá, frissítettem a sémákat, és ott folytatta a munkát, ahol előző nap abbahagyta, csak már 0.7 alatt.

napi LOL

idézet egy magyar PC gyártó hírleveléből (SPAM):

"A felső kategóriás grafikus kártyával a programok még szebbek és gyorsabbak lehetnek."

:-D

update1:
elnézést, magyar PC forgalmazó, aki saját márkás gépként árulja, mint a FEFÓ, de nem tőlük jött a levél...

update2:
ha 1-2 program ki tudja használni a 3D chip képességeit, attól még az állításuk hamis, mert nem érvényes mindre...
és mitől lenne szebb a program megjelenítése???

Rally volt hétvégén...

Az egyik gyorsasági szakasz érintette Regécet, a Zempléni falucskát, ahol a gyerek koromat töltöttem.

Idézet:
"Rally futamot rendeztek Regécen is, az autóverseny tényét leszámítva nem bírt információkkal a település.
Az viszont tény, hogy sikerült hátrányos helyzetbe hozni Regéc községet természetvédelmi okokra hivatkozva.
A viszonylag kis létszámú mezőnyök hagytak hátra törött autókat Regéc egyik másik végén."

Nem is a verseny rövid tudósítása az érdekes, hanem az alatta olvasható meglehetősen hosszú hozzászólás