Zabbix 4.0 LTS frissítése 5.0 LTS-re

Hétvégén volt egy kis szabad időm, és nekifogtam a címbeli dolognak, egy gyors guglizás után csináltam egy friss DB dumpot, egy eldobható virtuális szerverre (vagrant) feltettem a 4.0 szervert, importáltam a DB-t, majd elvégeztem a frissítést. Sokkal egyszerűbb volt, mint régen 1.6 -> 1.8 között, gyakorlatilag a repó csere után befrissültek az érintett csomagok, a szerver elindítása után automatikusan elindult a DB, majd a logokban láttam, hogy eléggé gyorsan megy a bitkolbász a 100% felé. Talán fél perc lehetett, nyílván DB méret függő, ez most épp ~350MB lehetett.

A guglis találat egyetlen kézi javítást írt (step 6) https://bestmonitoringtools.com/upgrade-zabbix-to-the-latest-version/

Ezt lefuttatva simán be tudtam jelentkezni a weboldalára, és mindent végignyomkodva kijelenthetem, hogy ez volt az egyik legkevésbé fájdalmas frissítésem :-)

Végül az éles zabbixot a már begyakorolt lépésekkel frissítettem, nem volt meglepetés, csak pár percig tartott, addig nem volt monitorozva a hálózat.