nydn blogja

Half-Life: Alyx

A semmiből hirtelen, pár nappal ezelőtt, egy leak után a Valve megerősítette, hogy egy új, teljes mértékű single player H-L játékon dolgoznak már 3 éve. Csak VR lesz támogatott, hagyományos perifériákkal nem lesz játszható. Megjelenés 2020 március.

Steam store link

Procrastination

Egy érdekes videó került fel minap a reddit-re:
Teaching Talk: Helping Students Who Procrastinate (Tim Pychyl)

Főleg azoknak ajánlom, akik beletartoznak a címben említett csoportba (mint ahogy én is, ezért is találtam rá reddit-en),hogy nézze végig, rengeteg hasznos információ van benne, tényleg.

ps: tudtok valami frappáns, magyar kifejezést a procrastinate-re?

A Java és az Oracle kapcsolata

Volt szerencsém kint lenni az idei DOAG-on, Nürnberg-ben és az utolsó nap sikerült megtalálnom egy nagyon érdekes előadást, a címe ez volt: The NoPL/SQL and Thick Database Paradigms.
Két kiváló előadó tartotta Bryn Llewellyn és Toon Koppelaars (mindkettő Oracle alkalmazott). Nem akarok sokat írni magáról az előadásról, röviden annyi volt, hogy szerintük éppen egy paradigmaváltás előtt állunk,ugyanúgy, ahogy a 2000es évek elején is, amikor bejött a divatba a Java. Kijelentették,hogy a Java korszaknak vége és a Java alkalmazásoknak leáldozott (ez desktopra vonatkozott, de voltam olyan előadáson is, ami a mobil alkalmazásokat is új térbe helyezi. gyakorlatilag egy shell futna a háttérben és az összekattintgatott alkalmazásokat oda lehetne deployolni. Úgy képzelik el,hogy az app fejlesztőnek egy deka kódot sem kell írnia).
Szerintük az alkalmazás fejlesztés nagyobb részét vissza kellene vinni az adatbázisba (innen a thickDB),mivel azzal sokkal jobb teljesítmény érhető el. Csak a UI lenne az adatbázison kívül, és itt jön a számomra másik meglepő dolog,hogy ők ezt JavaScript-ben képzelik el és úgy gondolják,hogy a Java helyét a következő legalább 10 évre a JS veszi át.
A végén volt egy kérdés az Oracle adatbázisba elég rendesen beépített JVM-ről, az egyik előadó válasza az volt, hogy "Inkább ne használjátok.", a másiké pedig valami olyasmi,hogy örültek,hogy sikerült ilyen jól megcsinálni, de szép volt, jó volt,ennyi volt.

Steam winter sale

A Binding of Isaac Rebirth + Afterbirth kombó most 40%-os kedvezménnyel kapható. Szerintem megéri, rengeteg időt el lehet vele szórakozni, roguelike kedvelőknek is ajánlott. Ha nincs sok időd, akkor is jó, mert 40-50 perc alatt simán végig lehet játszani egy-egy menetet. Ja és natívan fut linuxon is!

Illetve jöhetnek tippek is,hogy mit érdemes még megvenni a mostani leárazásból, a linux-os játékok közül!