Amikor már a fogkefe fejében is ott a tervezett avulás

A Philips Sonicare elektromos fogkefe kapott egy "kefefej-csere emlékeztető" funkciót. Ami nem egy egyszerű visszaszámláló a készülékben, hanem minden egyes cserélhető kefefejben található egy NFC chip (NXP NTAG213), ami az adott fej használati idejét adja vissza. Természetesen meghackelték ...

Hozzászólások

Nem lifehack ez, hanem a saját egészségének kockáztatása. 3 havonta fogkefét cserélni nem akkora tétel. Viszont a reseteléssel (jó lesz az még!) jó kis esélyt kapnak a baktériumok.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Egyetértek azzal, hogy (minimum) 3 havonta fogkefét/fogkefefejet kell cserélni. De nekem ez nem erről szól, hanem arról, hogy had döntsem el én, hogy mikor cserélem, ne az eszköz döntse el helyettem. Nagyon nem tetszik a trend, hogy az eszközeink mind elveszik a döntési szituációkat. Hosszú távon nekem ez a teljes elbirkásítáról szól, nem a szájhigiénéről. 

Csaba

jó kis esélyt kapnak a baktériumok.

Mire, hogy továbbra is a normál flóra részeként éljék a napjaikat? Jó dolog a szájhigiéné, meg a fogkefecsere is (mindkettőt támogatom), de ne essünk át a ló túlsó oldalára. (Egyébként "hallottam.hu", hogy fogmosás után kimutathatóan megnő a vérben a potenciális kórokozók száma, úgyhogy ez alapján ha valami, akkor a fogmosás biztosan esélyt ad nekik. :) )

Na pont ez az, még ha a 3 hónap túlzás is, attól még jó esetben csak lehetett valami vizsgálat, átlagos használati szokások mellett mi az átlagosan ajánlott élettartama. Lehet az eredménye nem 3 hónap hanem fél év, de akkor is sokmindenre vannak ajánlott csereperiódusok, amit otthoni használatra illik betartani, de ipari körülmények között még meg is cseszhetik a céget ha nem tartja be. Egészségügyi terméknél meg pláne ajánlott otthon is. Kimutatták már kapcsolatot érrendszeri betegségek és elhanyagolt vagy elrontott szájhigiénia között. Szóval a faszságfaktor max 2 az ötös skálán.

Már az első használat után esélyt kapnak a baktériumok, gondold el, a reggeli csodás lehelletű szánkban mi lehet...
Az miért csak 3 hónap múlva lesz veszélyes? Inkább beáztatom hetente tömény alkoholba, én tuti ki nem dobom, mert épp azt mondja a kütyü, de nincs széthajtva a kefe.

En ugy tudtam, hogy masfel hetente. Ja es mindenki erezze magat igenytelennek, aki ennel ritkabban csereli!!!444

(Egyszer IRL egy beszelgetesben vegigneztem egy hasonlo "lealkudozast" "milyen surun kell mosni egy torolkozot" temakorben - annyira vicces, amikor nem mer vitatkozni az, aki ritkabban szokott valamit, mint egy nagyhangu "ilyen surun kell" tipusu karakter)

En olyan vagyok, aki szereti a dolgokat maga csinalni. Amig nem tiltjak be a hagyomanyost mert "szennyezi a tengereket" ez a fancy stuff megmered a hipstereknek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

FYI: ki lehet kapcsolni. Ha jól emlékszem 7mp főgomb nyomvatartással.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Ezzel a részével egyetértek veled. Szerintem is értelmetlen feature. Két dologra tudom visszavezetni:

1- kellett valami marketingelhető dolog a legújabb modellhez. A 10x, 100x, 1000x jobb plecsni már megfáradt.

2- többféle fej kapható hozzá, ami elvileg többféle "program" alapján rezgődik. Ahhoz, hogy ezt ne egy DIP kapcsoló kombinációval állítsa a user, kellett valami műszaki megoldás rá. Bevallom jobb ötletem nekem sem volna rá hirtelen.

Sima counterhez nem kellene nfc, ha nagyon szofisztikált akar lenni, akkor fejcsatlakozástól mérhet egy belső óra és kalap/kabát. Ha meg nem, akkor lefutott programonként i++. Mindkettő megoldás olcsóbb pár centtel, szóval biztos okkal választhatták a meglévő megoldást.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Elektronikához is konyító fórumtársak figyelmébe ajánlok egy másik alattomos alkatrészt: fuse resistor a szép angol neve. Sima SMD ellenállás kinézetű és mindenféle égésnyom nélkül égethető ki. Találkozhatsz ilyennel, például tervezett nyomtatásszám elérése után fizikailag teszik így tönkre a NYÁK-ot, aztán keressd a hibát ha sok időd van.

Szerintem ilyen kiégett fuse resitsort könnyű megtalálni, egyszerű multiméterrel végigméred, hogy hol nincs összeköttetés. Jó, az tényleg trükkös, ha nyom nélkül van kiégetve, de aki nem fogyatékos, kicsit is konyít valamit az elektronikához, az elég gyorsan megtalál ilyesmit. Attól még genyóság persze, simán büntetni kéne, elég jelentős tételekkel, hogy másnak már a példastatuálás után ne legyen kedve próbálkozni se ilyennel.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)