Munkaadóként ellenőrzöd a leendő alkalmazottad netes jelenlétét és súlyozod-e a döntéshozásnál?

Címkék

Igen, ha van szakmai, CV oldala az megnézem, és figyelembe veszem a döntésnél.
3% (22 szavazat)
Igen, közösségi oldalakon ellenőrzöm, és figyelembe veszem a döntésnél.
1% (7 szavazat)
Igen, közösségi és szakmai oldalakon ellenőrzöm, és figyelembe veszem a döntésnél.
3% (20 szavazat)
Igen, megpróbálok minél többet megtudni róla és figyelembe veszem a döntésnél.
8% (51 szavazat)
Igen, ha van szakmai, CV oldala az megnézem, de nem számít a döntésnél.
1% (4 szavazat)
Igen, közösségi oldalakon ellenőrzöm, de nem számít a döntésnél.
0% (2 szavazat)
Igen, közösségi és szakmai oldalakon ellenőrzöm, de nem számít a döntésnél.
1% (4 szavazat)
Nem.
6% (38 szavazat)
Nem vagyok ilyen pozícióban / Csak az eredmény érdekel
77% (498 szavazat)
Összes szavazat: 646

Hozzászólások

IMHO a kozossegi oldalakon valo jelenletedhez semmi koze a munkaadodnak. Ilyen helyeken nezelodni kb. olyan, mint megjeleni a lakasodban, mikorben a haverokkal sorozol.

De, igen, s mivel rejtelyes modon mindig visszaall korlatozottbol minden uj postom lathatosaga public-ra (a save as defaults ellenere is), nemigen hasznalom, partifotokat sem toltok fel, bar hallottam mar olyat, hogy valaki tul kevesse volt fent neten es ezt gyanusnak talalta a HR-es... "biztos rejtegetnivaloja van, hogy nincs se fb-n se iwiw-en". igy a hatterellenorzes sikertelen lett, mintahogy a delikvens jelentkezese is. van, ahol igy megy ez...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nem vagyok ilyen pozícióban / Csak az eredmény érdekel
De, ha a kollégák 01:40-kor posztolnak "menő szórakozóhelyről" képeket akkor megbízott munkahelyi vezetőként meggondolom, hogy a 240mm²-es 200A-re biztosított kábel mellé engedjem-e őket...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Szerintem pedig egyfelekeppen itelheted meg a munkavallalot: az alapjan, ahogy a munkahelyen megjelenik, es teljesit. Ha kialvatlanul, masnaposan, mosdatlanul jon, az egy dolog.
Amig a munkat nem befolyasolja, neked semmi kozod hozza hogy hogy egesz ejjel bulizott, vagy az asszonnyal cicazott, esetleg csak fennvolt a gyerekkel, mert beteg.

Ok. De ha lehet választani akkor nem akarom őket magam mellett egy ilyen akciónál. Ha teszemazt beragadok valahová a sínek közé akkor legyen már aki ki bír menteni...
Ha nem alkalmas a munkára jelezze, menjen el egy nap szabira.
Ha felelősségteljes akkor ez működjön előre.
Én is bulihuligán vagyok. Nem kicsit. Hallgatólagosan elfogadott, hogy automatikusan szabadságon akarok lenni születésnapom, névnapom másnapján és Aug 21-én. Meg szoktam előre jelezni ha sűrű este közeleg. Szerintem így fair.
Utasítottam már vissza feszültség alatti munkát mikor előző éjjel családtag miatt kellett kórházba menni, és negyed kettőkor indultam haza.
Ok. Az informatika más... Annyira nem életveszélyes.
Szerk.: Attól hogy úgy érzi tud teljesíteni, még nem biztos hogy ez a valóságban is így van....
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Amit a közösségi oldalon az ember publikussá tesz, azt a nagyvilág elé tárhatónak tartja. Mindenki nézheti, azért hagyta publikusra.

Aki nem akarja, hogy bulizós, ökörködős, stb. képeit a nagyvilág lássa, az ne tegye fel, vagy ne tegye publikussá. Ha zűrös képeket látok valakiről, akkor

a) tudom, hogy ezt természetesnek, nem titkolandónak tartja

vagy

b) annyira béna, hogy nem tudja kezelni a közösségi oldal beállításait.

Mindegyik fontos információ.

De akármelyik is a helyzet, az mindenképp megfontolandó, hogy ha az illető felvételéhez hozzájárulok, akkor nyilvános közleményei már a cég megítélésében is szerepet fognak játszani. Olyan helyeken, ahol a bizalom fontos, ez nem mellőzhető szempont. Pl. egy diplomatáról ne legyen fenn kép, amint részegen fetreng, egy tanár ne mutogassa a fenekét, ...

"Aki nem akarja, hogy bulizós, ökörködős, stb. képeit a nagyvilág lássa, az ne tegye fel, vagy ne tegye publikussá."

Több baj van ezzel:
- Lehet, hogy nem publikusan teszed fel, hanem a barátaidnak, csak továbbosztják, stb
- Lehet, hogy nem is te teszed fel, hanem az akivel együtt buliztál, és viccesnek tartja.
- Lehet, hogy nem is facebook-ra kerül fel a kép, hanem valami partifoto.hu vagy ilyesmi weboldalra, esetleg valami újság buli rovatába anélkül, hogy azt te jóváhagynád. Még rosszabb a napiszar és társai...

Esettanulmány: Csaj egy szál bugyiban, bájosan mosolyog a képen. Akkor most ez egy kurva, vagy egy tök oké csaj, csak épp a pasijának akart kedveskedni, aki fasz volt és továbbadta / óvatlan volt, és kikerült a kezéből? Mert előfordul ugye, hogy egy ilyen képre hivatkozva "erkölcsi megfontolásból" nem vesznek fel valakit valamilyen munkahelyre... holott még akkor is jól csinálná a dolgát, ha egyébként egy roma prostituált lenne 10 nemibetegséggel. (bocs a túlzásért)

- Lehet, hogy nem publikusan teszed fel, hanem a barátaidnak, csak továbbosztják, stb

igy jaras esete, sajnos

- Lehet, hogy nem is te teszed fel, hanem az akivel együtt buliztál, és viccesnek tartja.

detto

Csaj egy szál bugyiban, bájosan mosolyog a képen.

azert hatha van annyi IQ a munkaado oldalan, hogy a korulmenyek ismereteben megfeleloen sulyozza...

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

akkor nyilvános közleményei már a cég megítélésében is szerepet fognak játszani....

++ ezt nem kepesek sokan felfogni. Az emberek eloiteletesek, es a ceget tobbek kozott a kepviseloin (nem, nem a PR-osztalyra gondolok, hanem pl. az egyszeri melosra, aki mondjuk reggel a ceges kocsival leszorit) keresztul itelik meg, egyebkent jogosan.

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

Erdekes, hogy mindenki ezekkel a kepekkel, es hasonlokkal jon.
En amikor alkalmazottat kerestem, es megneztem a jelentkezo netes lenyomatat, akkor, bar a publikusan elerheto informacioit is megneztem, jobban erdekelt, hogy akiket megjelolt "baratnak", milyenek a kapcsolatai, milyen forumokat hasznal, stb. Ez az, ami miatt nem erdemes feliratkozni ezekre az oldalakra, mert nem lehet letagadni, es arnyalni, es sokkal veszelyesebb. Pl, mint munkaado, kevesbe erdekel, hogy bugyiban pozol a baratjanak, aki ezzel visszaelt, mint az, hogy az ismerosei jelentos szamban szelsoseges nezeteket vallanak. Egyebkent marha melos valoban vegignezni kezzel, es az elso benyomast nem nagyon biralja felul.

És miből állapítod meg, hogy az illetők szélsőséges nézeteket vallanak? Vagy innentől kezdve töröljem az összes arab ismerősömet? Vagy mi van, ha a kopaszklub pártoló tagságához tartozik valaki? Abba már bele sem merek gondolni, ha valakinek ortodox zsidó ismerősei vannak. Fekete ruha, furcsa frizura, gyanús, roppant gyanús...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem ertelek, nem egy eletut atvilagitasarol van szo, csak egy atfutas jellegu keresesrol. Lehet, nem jovok ra semmire, nem szurok le semmit. Es igen, ha nekem nem tetszik, hogyha akarhova tartozasu emberekkel van egyutt, akkor szuveren jogom eldonteni, hogy akarok-e egyutt dolgozni vele, vagy sem. Vagy mar gondolatrendorseg van? De mindezt mikro"vallallati" formatumhoz kepzeld, nem vagyok munkaugyes az IBMnel :D
A szelsosegesseg meg erossen objektiv fogalom, van, akinek jelenlegi parlamenti part(ok) is az(ok), es van akinek nem :)
Mindehhez hozzatennem, hogy amikor en kerestem alkalmazottat, akkor ot ember maradt meg a rostan, akiknel megneztem a kozossegi oldali szereplesuket, de az egeadta vilagon semmire nem jottem az alapjan ra, mert nem volt publikus info rajta, csak az avatarjuk.

A közösségi portálokon fellelt információk igen problémásak, az adott személy hátterének az ismerete nélkül. Ezért nem is alkalmasak komolyabb elemzés nélkül közösségi háló profilozására. Pl. ezért írtam a kopaszklubot. Mert te azt látod, hogy az illető a kopaszklub pártolótagja, ami tele van kopasz emberekekkel akiknek jelentős hányada valamelyik radikális, szélsőséges csoport tagja, miközben a te pacákod homoszexuális és a barátja egy 50-es, kopaszodó, ceruzanyakú pasi. Te simán elkönyveled nettó radikálisnak az arcot, közben meg a kordon túloldalán lengeti a szivárványszínű zászlót.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Benne van a pakliban, ez esetben bukta az allast, tevedesbol. Bar, a peldadnal maradva, nem o lesz a partolo tag, egyetlen ismerose lesz csak, aki a klubnak tagja, ezert nem tartanam kizaro oknak, vagy felreertem a peldad :D
De ezen kar vitazni, egy leendo alkalmazottat a leheto legjobban szeretnem megismerni, mielott alkalmazotta valik, es nem a proba ido alatt megvalni tole.

Igen, szoval az, hogy valaki megnez valakit egy kozossegi oldalon az nem ugy mukodik, hogy van egy papirlap, kockakkal, hogy akkor most kopaszklub tagja, sokat bulizik, etc. es ikszelget, hanem megprobalja ertelmesen feldolgozni a kapott infokat. Persze, ez meroben szokatlan a mai vilagban, de normalis helyen ez igy mukod.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ezzel párhuzamosan a tisztelt munkaadó úr is kiteregeti őszintén a cég szennyesét a pályázóknak természetesen, ugye? És elmeséli részletesen, hogy nyomozott utána... Valahogy' a mostani munkahelyem elfelejtette tudomásomra hozni, hogy évek óta mélyrepülésben van és messze nagyobb értékű munkát kell végeznem, mint ami a pozícióm szerint elvárható lenne. Úgyhogy kellemetlen meglepetés volt, amikor pár hét "ittlevés" elteltével szépen kirúgdalták a dolgozók felét mellőlem. Sajnos áldozatul esett a leépítésnek az a fejlesztési vezető, akivel az interjún közösen megterveztük a következő pár év stratégiáját. Jött egy másik, egy egészen más koncepció. Nem olyan, mint ami szerintem ütőképes lenne annyira, mint az eredeti terv? Na és? Én csak az alkalmazott vagyok, velem mindent lehet.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Erre lehet mondani, hogy a cegnek is vannak hivatalosan elerheto, publikus adatai, mint pl a merleg, van, amelyik kint van kozossegi oldalon, de teny, hogy munkavallalokent is kocakzatnak vagy kiteve, es szinte kizart, hogy errol pontos infot kapj. A Te esetedben szerintem a reg meglevo dolgozok elol is igyekeztek elrejteni ezt az infot.

Nem en kotozkodom, es nem en kerdezek hulyeseget. Az egesz szal, arrol szolt eddig, hogy akit alkalmazni szeretnek, azt az interneten elerheto publikus informacio altal "atvilagitom", es ez realis kepet fest-e rola, vagy sem, nem pedig arrol, hogy a felvenni kivant emberrel megosztom-e azt az informaciot, hogy szivatasbol interjuzom, mert epp csodbe viszem a ceget.

Nezd, olyan szempontbol mindenkeppen ad egy kepet, hogy kepes-e az onmagarol alkotott kepet menedzselni, kepes-e a sajat adatait helyesen kezelni. Ha igen, akkor az plusz pont, ha nem, akkor el kell gondolkodni, mert lehet, hogy mas adatait sem fogja tudni megfeleloen kezelni. Gondolok itt az amugy nem a nagyvilagnak szant kepek publicitasara, a szemelyes adatok tulzott bosegere.

Tekintve hogy egy $RANDOM ceg csak az illeto publikus profiljat tudja megtekinteni, ez alapjan leszurheto par dolog. Biztonsagtudatossag, felelosseg, onertekeles.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"Amit a közösségi oldalon az ember publikussá tesz, azt a nagyvilág elé tárhatónak tartja. Mindenki nézheti, azért hagyta publikusra."

Sajna ez nem igy van. Amit az ember a kozossegi oldalon publikussa tesz, azt altalaban egy szuk reteg szamara teszi elerhetove. Az oldalak viszont eroszeretettel hasznaljak ki hogy a user nem olvassa vegig a felhasznalasi felteteleket beturol-beture, nem gondol bele hogy azt mas is lathatja, esetleg atlathatatlanok a bellitasok, vagy rosszabb esetben csak siman nem mukodnek.

De meg csak nem is ez lenne a legnagyobb baj, hanem hogy fogalmad nincs a megosztott informacio hattererol, igy tobbfelekeppen ertelmezheted, esetleg pont ugy ami helytelen es teljesen ellentetes a valos szituacioval.

"az illető felvételéhez hozzájárulok, akkor nyilvános közleményei már a cég megítélésében is szerepet fognak játszani"

Nem, maximum abban az esetben, ha jogosult a ceg neveben nyilatkozni. De akkor olyan poziciora is veszed fel.

Ilyen helyeken nezelodni kb. olyan, mint megjeleni a lakasodban

-1. wake up neo! 2011-ben a munkaltato (legalabbis a felvetel elott tuti, de akar kesobb is) megnezi pl. a kozossegi oldalakon is, hogy kicsoda ez az xy (remeljuk, hogy valoban xy-t talaljak meg, es nem csak egy nevrokonat ;-)), es - csak ugy poenbol - osszevetik az ott talalhato infot, hogy legalabb koszonoviszonyban van-e az interjun eloadott mesejevel.

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

Elárulok egy újságot.

VadKapitalizmus van !

Vagyis mindent lehet. És most méginkább így lesz a nemzetközi befektetési tőke idecsábítása céljából.

Tessék jönni Magyarországra, ahol
- majd nem kell túlórát fizetni,
- heti 40 órás munkahetet el lehet adni akár heti 44-nek is kifejezetten
vitéz. Horthy Miklós emlékére alapított "10%-os Jobbágyi Robot" alapítvány tervei alapján,
- lehet óccsón államtól rabszolgát közmunkást bérelni,
- bárkit kirugdosni indoklás nélkül,
- óccson nagy tömegben találhat kizsákmányolható ex-rokkantnyugdíjasokat éhbérért,
- ahol elvettük a melóstól a sztrájkjogot, úgyhogy alkotmányosan garantáljuk polgáraink kizsákmányolását,

mert rohadtul kellenek a munkahelyek, hogy ne 2012 elején,
hanem 2012 végén jelenthessünk
államilag részleges fizetésképtelenséget közvetlenül az írek után, estébé...

-----------

Tetszik, nem tetszik, ez van. Van cka. félmillió munkanélküli stabilan növekvő táborban
kb. gazdasági pangás idején , úgyhogy nem a munkavállaló fog diktálni.

Ha nem tetszik, majd lesz más jobbágy a helyedre, aki jobban kiszolgáltatott akár hitelek,
akár család, akár szimpla megélhetési szükségek miatt...

Ez van. Hogy is szokták mondani erre ?

jelenletedhez semmi koze a munkaadodnak

...megvan...:

"...jogszerű, de etikátlan...",

akár ez is lehetne a jelen, és következő évek mottója.

Ha nem tetszik a rendszer, lázadj fel, vagy kerüld az ilyen kémkedési, modernkori Stasi, 21. századi III/3as ügyosztály ún. közösségi oldalakat...

Ez utóbbi egyszerűbb.

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Bizonyára leellenőrzik és figyelembe is veszik. Talán emlékeztek még a "-"-hullámra, amikor pár ember innen próbálta eltüntetni a hozzászólásait. (Nem találom a topicot :S)

A munkáltatóm pontosan tudja, hogy minden egyes este majomrészegen, punktaréjjal, kipában szoktam lengetni a karomat, Lenint éltetem, és iszlám harci dalokat üvöltözök a hajléktalanszállón, bekokózva. Eddig még nem volt gond belőle, max. jót röhögött.

------------------------------------
Ha a barátnőmre gondolok, az a null pointer dereference.

Szerintem meg ez egy tök jó szűrő.

Én elsősorban ember vagyok, és csak másodsorban munkavállaló, úgyhogy az olyan, munkához nem kapcsolódó dolgokban, mint a közösségi oldalak, ennek megfelelően szoktam megjelenni. Amelyik munkáltató azt akarja, hogy én napi 24 órában munkavállalóként viselkedjek, az inkább ne is vegyen fel.

Egyébként meg akármilyen sokat, és keményen, és jól dolgozol, a megosztani való dolgok sokkal inkább a szabadidődben történnek, nem? Az alapján pedig, hogy valaki hogy tölti a szabadidejét, csak valami hülye ítéli meg a munkaidőben nyújtott teljesítményét.

Mondom, jó szűrő ez.

--
http://bekex.hu

Az alapján pedig, hogy valaki hogy tölti a szabadidejét, csak valami hülye ítéli meg a munkaidőben nyújtott teljesítményét.

attol fugg. Hacsak nem tudathasadasos vagy szerepet jatszo szemelyisegrol van szo (ami amugy sem tarthato fenn sokaig), akkor az ember ugyanaz a szemelyiseg a munkahelyen, mint a szabadidejeben. Ha kocsog otthon, kocsog a munkahelyen is. Probald tovabbgondolni, hogy ez alapjan erdekelheti-e a munkaadot (barkit) milyen vagy szabadidodben...

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

"attol fugg. Hacsak nem tudathasadasos vagy szerepet jatszo szemelyisegrol van szo (ami amugy sem tarthato fenn sokaig), akkor az ember ugyanaz a szemelyiseg a munkahelyen, mint a szabadidejeben."

Igen. Mert pl. aki otthon szexualja az asszonyt, az a munkahelyen is kikezd minden novel?

Ha te nem tudod a munkaidodon kivul elengedni magad (mikozben ott nem), vagy a munkad soran nem vagy kepes arra oszpontositani (mikozben szabadidben szorakozol), akkor baj van. Nem masokkal.

Allitolag az kulonbozteti meg az embert az allatoktol, hogy kepes az osztonein uralkodni. Ha akar vagy ha kell. Kell?

Nem tudom, de a HUP-os jelenlétem alapján egy partfisnyelet sem bízna rám egy munkáltató, így csak remélhetem, hogy nem világítanak át / nem veszik figyelembe a döntésnél :-D

Nem tudom, de a HUP-os jelenlétem alapján egy partfisnyelet sem bízna rám egy munkáltató, így csak remélhetem, hogy nem világítanak át / nem veszik figyelembe a döntésnél :-D

Én a rendes (vagy kb. egy kattintással elérhető) nevem alatt kommentelek mind itt, mind a reddit-en, mind a Usenet-en. Az összes hozzászólásomat annak biztos tudatában küldöm el, hogy az aktuális vagy jövendő munkáltatóm látni fogja. (Amikor néha troll vagyok, akkor is.) A saját megítélésem szerint jobban sikerült szakmai hozzászólásaimra megőrzöm a linkeket, és előfordul, hogy belekerülnek a bővebb CV-mbe.

Ismerek olyan HR-est, aki végignézi az iwiw meg a facebook profilt, és a helyében én is ezt tenném / amikor kell teszem is. Egy kolléga nem csak az irodában kolléga, nem biorobot aki az ajtón belépve jó munkaerővé válik, azon túl meg ettől független életet él.

--
munka | szótár | blog | fotó

Javaslom:
- Ülj be mellé az autóba, amikor hazamegy. Az autóban kijön az állat sok emberből.
- Borítsd ki a kukáját. A kommunálisból is sok értékes információt gyűjthetsz.
- Ha naplóznád az otthoni netjét, az lenne a legtutibb.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Teljesen off, de latod pont ez a baj a HR-esekkel. Olyan dolgokba utik az orrukat, amihez semmi kozuk. Viszont arra nem kepesek, hogy egy allashirdetest normalisan megirjanak, esetleg ne adj isten visszajelzest adjanak egy hirdetesre, vagy visszahivjak az embert.
(Kivancsi vagyok mit szolna egy HR-es, ha interjun bemutatkozas utan valaki gyorsan elokapna a laptopot, hogy "pillanat, akkor most atneznem az Onok Facebook profiljat"...)

Kivancsi vagyok mit szolna egy HR-es, ha interjun bemutatkozas utan valaki gyorsan elokapna a laptopot, hogy "pillanat, akkor most atneznem az Onok Facebook profiljat"...

azt mondana, hogy 'husika, a hazifeladatot otthon kell megcsinalni....'

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

ahogy vesszuk, mert pl. ha a menedzsment is jelen van, ami azert sanszos, es tfh, hogy a cegnek normalis weboldala van, akkor ez meg mindig a homework kategoria. De annyiban igazad van, hogy nyilvan lesznek ott wtf arcok, akiknek jo poen prompt lecsekkolni a behanyos csapatepitos kepeit :-)

Nepszava: az elso celpont a mediatorveny celkeresztjeben

Izeke, ha valahova jelentkezek ceghez, akkor legalabb a ceg nevet beutom a Google-ba es a Facebook-ba, es aki embert a ceghez lehet kotni, arra igy rakeresek. Jo esellyel a vezetoseg, a management, es a HR fenn lesz.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Minél többet megtudni róla és figyelembe venni a döntésnél. Fontos helyen örülni, ha van joker infó az ipséről a beállított jogosultságok ellenére innen és onnan is.

Nem dolgoznek olyan helyen, ahova az fb-s fotoim miatt nem vesznek fel. Simple as that.

Hmm, akkor en jol szerepelhetek, mert mar tobbszor megkeresett fejvadasz l2 support munkat ajanlva :) - iwiwen!