Milyen cpu-t java alá?

Fórumok

légyszi mondjátok el, ha van személyes tapasztalatotok, hogy szerintetek milyen cput, gépet lenne érdemes venni, ha az a három feltétel van, hogy intel, linux és az számít, hogy a netbeans hogy fut rajta.

Érdemes xeont venni? Érdemes fbdimm ramos gépet venni? vagy mezei ddr3 + i7 vagy ddr3 + i7 ee?

Update:a tegnapi napon eldőlt a kérdés:) ha van érdeklődés, leírom az eredményt.

Hozzászólások

Egyik alaplapnál láttam, hogy ha registered memókat raksz a lapra akkor 144 gigát pakolhatsz rá, ha csak normál ramokat, akkor 24 giga. Amúgy az új Sandy Bridge-es procik nem lennének jobbak?

A kérdés jogos. A prohardveren most volt teszt, a 980x a tesztek zömében elverte az új procikat, néhányban meg minimálisan kapott ki. Viszont az árakban nagy a különbség. Amiket teszteltek, azok 4 magosak voltak, két csatornás memóriavezérlővel, a 970 meg a 980x hat magos, három csatornás vezérlővel.

Nem tudom, ez mennyire számít.

Elsőre azt mondanám, hogy memória és CPU kell, projekt mérettől függően, plusz hozzá esetleg ramdisk, de azzal megvan a macera, hogy oprendszer vagy géphiba esetén elveszik a munka.

NetBeans alapból ant-ot használ, én Maven-t szoktam az utóbbi két évben, ha összevetem a parancssoros Maven fordítást az embedded Maven fordítással, akkor alig látok különbséget, az utóbbi a NetBeans fordítása, az előbbi a parancssoros:
Total time: 20.080s
Total time: 20.360s

Szerintem simán egyszerűen erős CPU és megfelelő mennyiségű memória kell. Ha Maven alapú a projekt, akkor a központi repó eléréséhez nagy sávszélesség... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

FusionIO-ra keress ra, de ne az olcsobb konzumer modelleket nezd! :^) Meg a legujabb xeon vagy core extreme procibol is mehet ketto!

De biztos, hogy szukseged van ekkora teljesitmenyre? Mekkora projektekkel dolgozol es mennyit tart egy forditas?

Szerk: amugy lehet, hogy JRebel tobbet segit, mint a legtutibb hardver...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Netbeanssel nem próbálgattam, de a visual studio 2010-en nagyon sokat gyorsított nálam az ssd. Elég gyors 7200 rpm sata2 merevlemezzel mindenféle toolbox, property ablak, stb hosszú másodpercekig töltögetett, mióta ssd van a gépben csak rányomok és kész, azonnal betölt mindent. A tárterület se gond ha van bent a gépben egy merevlemez mellette.

ok, megpróbálom másik irányból közelíteni.
most egy kétmagos c2d 3GHz, 4G ramos gépen használok egy régebbi netbeanst. Szeretnék fejlődni icefaces 2.0-ból és 6.9.1 vagy 7.0-ás netbeansból, és ehhez kellene olyan gép, amire a régihez képest azt mondom, hogy hűűűűűűűű:)

egyébként munkaeszköz, ezt az árába beszámítom.

egyelőre nem profiloztam mélyrehatóan, csak úgy szőrmentén és a ram fogy el először, de valószínűleg a 32 bites debian miatt. Ezt mindenképpen cserélni fogom.

Azt nem teljesen értem, hogy miért gond a diszk io, miért nem cacheli be az egészet... lehet, ezt kellene először kibogarászni.

"nem fogom negyedszerre leirni, megigerem :-)": most jött meg az árajánlat, két 120 gigás intel ssd-t javasoltak konkrétan. megnyugodhatsz:))

SSD vagy ramdisk, a fordítást ez segíti a leginkább, a sok apró fájl írása, mozgatása. Én három éve egy Core2-T7400@2.16GHz gépen használom NetBeans-t, sok tucatnyi projekthez, bőven elég ez a gép, annyira nem vagyok kényes a fordítás sebességére, hogy gyorsítsak rajta SSD-vel... pláne úgy, hogy az Ant nem tud több szálon dolgozni, a Maven is csak a 3-as óta tud ilyet. :)

Egyébként én nem szoktam azt, hogy átírok egy betűt és fordítok, általában 5-10 percenként készítek egy build-et, gépelni pedig tudok bármilyen gépen... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Korrekt mennyiségű RAM (4-8GB, vagy több, ha van pénz), mai, korrekt proci, viszonylag gyors (jó sok cache és egyebek) háttértár, az SSD -t nem bánnád meg. Nem nagyon lőhetsz mellé.

--
fantázisdús aláírás v1.09

upoljunk csak egy kicsit:)

szóval van valakinek tapasztalata a 2 és a 3 csatornás memóriavezérlők közötti teljesítmény-különbségről?

ennek csak egyik oka, hogy háttértárat még egyáltalán nem vettem, ez a kérdés még nyitott:)
a másik oka, hogy a kinézett intell ssd gyalázatosan szerepelt a ph!-s teszteken. ha az igaz a valóságban is, akkor kell a fenének.

most elfoglaltság miatt pihen kicsit a projekt, következő héten nem érek rá, utána visszatérek a kérdésre.

nem tudom.
az ésszel választott megoldás valószínűleg a sandy bridge lett volna, csak azzal meg sokat tökölt a gyártó meg a sok kereskedő.
meguntam, hogy ennyi tökölődés van, oszt megvettem az első normális konfigot, ami jó.
velem még sosem fordult elő, hogy két és fél hónapot szöszöljek egy pc vásárlással.

más kérdés, hogy mindig rendes gépem volt, mert sok évre szoktam tervezni. ennek a cuccnak minimum 5 évet ki kell majd bírnia. itt csak a proci az, amiből lett volna értelme olcsóbbat venni, a többi alkatrész úgyis maradt volna.

a kérdésedre válaszolva: megtérülni meg fog, van most annyi melóm, hogy nem veszi el a kaja vásárlástól a bevételt:)

egyrészt internet szolgáltató cégek számára fejlesztek adminisztrációs/számlázó rendszert, ezt már régóta (10+ év), meg most esett be új meló, szintén programfejlesztés.

ja, ezt lehet, hogy nem hangsúlyoztam eléggé, ez nem az otthoni játszós gép, hanem a hivatali melós gép, még akkor is, ha nincs "hivatal" a szó klasszikus értelmében.

egyrészt internet szolgáltató cégek számára fejlesztek adminisztrációs/számlázó rendszert, ezt már régóta (10+ év), meg most esett be új meló, szintén programfejlesztés.

Hm... nagyjából 10 éve foglalkozok Java fejlesztésekkel, de nekem teljesen megfelel a célra egy 3,5 éves laptop, mind az esetleges otthoni munkákhoz, mind a céges munkákhoz. Amikor egy fejlesztő felveti, hogy a munkáját mennyiben javítaná egy SSD vagy egy sokkalta jobb CPU, akkor érdemes megnézni azt, hogy miképpen dolgozik, mert valószínűleg nem teszi azt megfelelően, s valószínűleg a tervezést és a feladat átgondolását helyettesíti a módosítom-lefordítom-kipróbálom ciklussal. Arra a fejlesztőre is gyanúsan tudok nézni, aki 10 percen belül készít két build-et, mert ez azt jelenti, hogy nem biztos a munkájában, nem biztos abban, hogy az általa megírt program úgy fog működni, ahogy elképzeli, tapasztalataim szerint a módosítom-lefordítom-kipróbálom folyamat gyorsítása gányolást eredményez.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Mi egy dolog miatt vettünk i7-et, mégpedig a 24G ram miatt. Öt év múlva már lehet, hogy az is kevés lesz. Abban a gépre, amit lecserélünk vele 5G memória van, anno belefért a teljes céges levelezésünk. Gyors is volt. Ez olyan 7 éve volt, mostanság a disk i/o gyilkolja a gépet és az emberek idegrendszerét, muszáj bővíteni.

Nem veled vitatkozva, de szerintem a munka minőségét nagyban meghatározza a hozzá használt eszközök minősége, gyorsasága.
Vannak infós ismerőseim, akik szeretik hangoztatni, hogy otthon egy ezer éves géppel mindent meg tudnak oldani, de nálam ez abszolút nem szimpatikus. Szerintem egy vérbeli infósnak az élete kell hogy legyen a hw_sw és mindig törekednie kell a legjobb eszközök használatára (már csak a technológiai fejlődés követése érdekében is) akár a munkahelyén akár otthon. Aki nem ilyen az szerintem már belefáradt, nem motivált, driod (ezt más szakmákra is érvényesnek gondolom).

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

Szerintem egy vérbeli infósnak az élete kell hogy legyen a hw_sw és mindig törekednie kell a legjobb eszközök használatára (már csak a technológiai fejlődés követése érdekében is) akár a munkahelyén akár otthon. Aki nem ilyen az szerintem már belefáradt, nem motivált, driod (ezt más szakmákra is érvényesnek gondolom).

Oh, persze. Igény mindig van rá... de valahol be kell látni, hogy kétszer gyorsabb hardvertől nem lesz kétszer gyorsabb egy fejlesztő munkája. Persze egy számítógép sebessége számokban mérhető, egy fejlesztő teljesítménye, a használt eszközök, folyamatok és módszerek hatékonysága pedig nem feltétlen... és egy számítógépet sokkal egyszerűbb gyorsabbra cserélni, mint felülvizsgálni a fejlesztési folyamatokat, azok hatékonyságát és változtatni ott, ahol lehet, mert mindig lehet. Ha csak a számítógép lassúságára fogjuk a hatékonyságunkat, akkor gányolást fedünk el.

És a "Milyen cpu-t java alá" kérdés feltevése eléggé gyanúsan erről szól. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Oh, persze. Igény mindig van rá... de valahol be kell látni, hogy kétszer gyorsabb hardvertől nem lesz kétszer gyorsabb egy fejlesztő munkája.

Nem, de ha nap mint nap hasznalsz valamit, akkor szereted ha gyors es nem kell szopni vele meg varni, amig betoltodik valami. Nem feltetlen csak az a lenyeg, hogy kozvetlen modon befolyasolja-e a teljesitmenyed, hanem hogy mennyire kenyelmes dolgozni vele. Ez a munka kozbeni stresszt is csokkenti, ami meg jo hatassal van a teljesitmenyedre. :) En ugye foallasu egyetemi hallgatokent csak beadandokat fejlesztek foleg, de tenyleg jo zavaro, amikor a NetBeans toltoget meg belassul. A gondolatmenetemet is megszakitja, mert amig anyazok, addig neha kizokkenek, hogy mit kell meg csinalni/hogyan oldjam meg a problemat.

Azért így ledroid-ozni a fejlesztőket elég nagy arcra vall. Megsúgom, rengeteg multinál SEM fejlesztenek csak azért gépet, mert megtehetik. Minek? Azért, mert p4 helyett i5-öm van még
nem fogok gyorsabban kódolni, az eclipse menet közben forgat, memória meg épp annyi van, amennyi
kell.

Szerintem ez durva általánosítás és semmi alapja sincs.
Nem hiszem azt, hogy hatékonyabb lesz a munkám, mert egy adott szinten felüli teljesítménnyel rendelkező gépem van. Meghatározza a munka teljesítményét, hogy a CPU 40%-ban vagy 80%-ban van üresjáratban? Vagy hogy 4 GB RAm szabad folyamatosan vagy 8?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

De azt is kalkuláld bele, hogy egy gép megvásárlása, összerakása, majd "belakása" sem kevés feladat. Én úgy szeretem, és ez már a harmadik ilyen gépem, hogy veszek egy rendes gépet, ami az adott pillanatban csúcs vagy csúcsközeli és használom jóóóóó sokáig. Ki se nyitom, max takarítani.

Tehát itt nem csak az a kérdés, hogy most mennyit vár a proci arra, hogy megtalálom-e az f8-at, hanem az is, hogy 3 év múlva a 9-es netbeanssel mennyit fog várni.

Az egyik dolog, hogy ezt NB-nel egy kicsit problemas megkerulni, mert amikor elmentesz egy fajlt - marpedig igencsak illik tiz-tizenot percenkent nyomni egy Ctrl+S -t -, akkor automatikusan lefordul az _illeto fajl_, mert igy bizonyosodik meg a NB arrol, hogy tuti-dugo nincs vele semmi gebax.

A masik dolog, hogy szep-szep az automata testing, csak epp egy GUI-s cuccnal baromira nem tudod tesztelni, hogy mennyire jol jelenik meg az eppen fejlesztett custom component (a GUI editor egy dolog, a valosag meg egy masik dolog). Jelenleg nincs arra unit teszt, hogy a kis ikon jobban ervenyesulne-e meg ket pixel kozzel a szovegtol, vagy sem. Ahhoz bizony le kell buildelni a projektet, es megnezni, adott esetben ot perc alatt hatszor.

Es egyebkent pedig nem szabad ennyire merevnek lenni. En peldaul szeretem kiprobalgatni az epp fejlesztett dolgot, mert van, hogy tesztelgetes kozben jut az eszembe valami jo otlet, amit be lehet epiteni. Egy szaraz PASSED uzenettol valahogy nem kap el az ihlet, csak egy felsohajtas jon ki belole.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Lehet elég pénzkidobás volt netbeans miatt ennyit költeni, bár ez attól is függ mit és hogyan fejlesztesz.
Fél éve még egy 2 core-s gépen fejlesztettem 4GB rammal , most egy 4 coros-on X55-os xeon-on 12GB-val, mivel volt egy "elfekvő" szerver alaplap,
rakhattam volna bele E-s intel ssd-t is, de fölöslegesnek éreztem, ugyanis az dobott a fordítás idején nagyon sokat, pontosabban a munka "tempón",
hogy elkezdtem használni a jrebel-t.
Web fejlesztéshez tökéletes.. naponta, ha 2x-3x kell teljes fordítást, vagy tomcat restartot csinálnom.
50 dollárba került.

+1 a holtidő legtöbször, az amikor egy jar változás miatt újra kell indítani az egész liferay-es bundlet, ami 2-4 perc között figyel, még úgy is, hogy csak a szükséges portletek vannak deployolva. Bár jrebellel nem sokat foglalkoztam, csak ismerkedés szintjén ismerem, de ígéreted cuccnak gondolom.

java'nother blog

Egy éve használom én is csak, de tényleg sok bajlódástól kímélt meg.
Igazából én arra leszek kíváncsi, hogy miképp fog bejönni éles környezetben, mert amiért eléggé rűhellem a java-t web kiszolgálásként,
hogy sok kevésbé fontos dolog mellett, az nincs megoldva 2011-ben, hogy egyetlen osztály miatt ne kelljen az egész környezetet újra behúzni.

Félreértettél..
.. semmi különbség nincs a régi és az új rendszerem-ben a fejlesztésben és a "fordítási" időben, azaz tökéletesen ugyanazt hozná a régi is.
A mentéskor fordításra kerül a módosított osztály, azt meg berántja a jrebel, és úgy egy osztály fordítása hangyafasznyi idő, még akár 10 osztályé is. Alig kell teljes fordítást végezni, tomcat-ot újraindítgatni, ezek tényleg erőforrás igényesek.
Szóval én csak azt mondtam, a CPU és a disk alrendszer relatíve lényegtelen a legtöbb esetben, fejlesztés szempontból fontosabb a metodika..
ha egyáltalán az ilyen tool-okat oda lehet venni.

Szóval én csak azt mondtam, a CPU és a disk alrendszer relatíve lényegtelen a legtöbb esetben, fejlesztés szempontból fontosabb a metodika..
ha egyáltalán az ilyen tool-okat oda lehet venni.

Oda kell venni az ilyen toolokat is... a fejlesztés olyan, mint az F1, csapatmunka és nagyon sok ember munkája van benne... hiába van egy autóban a legerősebb motor, ha nem tudja azt az erőt hatékonyan felhasználni. Persze, számít a lóerő és a nyomaték (=CPU és memória), de sok múlik a leszorítóerőn és a kanyarstabilitáson (=build eszköz és JUnit tesztek), a pilóta tudásán (=fejlesztési módszertanok és egyéb ismeretek), és a csapaton (=3rd party komponensek és a többi fejlesztő).

Akkor érdemes a számítógép tudásán fejleszteni, amikor az összes többi már megvolt, és valóban csak az tudja növelni a fejlesztés hatékonyságát... de... biztos, hogy a munkájának a hatékonyságát jelentősen növelni tudja azzal, hogy egy projektet 10 másodperc helyett 7 másodperc alatt fordít a gépe? Mert ha egy projekt fordítási ideje több, mint 10 másodperc, akkor ott a build eszköz nem felel meg a célnak, vagy a projekt szerkezete nincs jól kialakítva...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Egyébként meg van még egy fontos szempont..
.. nevezetesen, ha egy fejlesztő az átlagnál x-szer erősebb hardvert használ, könnyen elszállhat
és később rácsodálkozhat, hogy az átlag felhasználó gépén miért fut olyan szarul amit csinált. Legalábbis nekem ez komoly félelmem..
lehet más tesz erre.

Én csak azt nem értem, hogy miért "anyáznak" itt többen téged azért, mert drága konfigot vettél.
És ha játsszani akarsz rajta, akkor mi van? De tényleg, nem értem én az embereket. (Illetve ponthogy értem... :/ )

Emberek!
Bambano a saját pénzéből olyan gépet vesz, amilyet akar!
Ha ő egy kimaxolt mac pro-t vesz dual 30"-as cinema display-el, 2-2,5 millió Ft-ért, csakhogy az egyiken safariban tudja nézni a hup-ot, a másikon meg közben flash játékokkal múlassa az időt, ahhoz sincs senkinek semmi köze.

Én személy szerint (ha rólam lenne szó, nem Bambano-ról) annyiból érezném pénzkidobásnak, hogy egy 500 meg egy 300 ezres gép közt a sebességkülönbség lehet vagy 10%. Egy bizonyos összeg után exponenciálisan csökken a teljesítmény, amit kapsz a pénzedért.

De ha neki ez behozza az árkülönbséget a használt idő alatt, akkor szimplán befektetés.

Ebben most sok igazságod van, de a mérleg másik serpenyőjében meg az van, hogy intel elb..rontotta a sandy bridge-t. Ha nem jön ez a mizéria, lehet, hogy két hónappal hamarabb i7-2600k-t vettem volna. Utána próbáltam 980x-et venni. Azt meg kivonták a forgalomból.

Ha mindkét proci/alaplap elérhető lett volna, akkor valószínűleg nem hozná be az árát. De én úgy néztem, hogy már így is két hónapig nem termelt a gép, ha még mindig vártam volna másra, akkor további 1-2 hónapig sem termelt volna, még többet csúsznának a munkák, stb. stb. és EZ már többe is kerülhet, mint amit most esetleg buktam.

Pár észrevétel..
- senki nem anyázott
- a fórum témája: "Milyen cpu-t java alá?", ami elég jelzés értékű, hogy nem játékra kell
- ahogy olvasom a legtöbben fejlesztési "szempontból" közelítették meg a kérdést, alias tapasztalat szempontjából
- jó gépet vett szó se róla, de érdekes, hogy "félreértetted" a legtöbb hozzászólást, mert senkinek nem fröcsög a nyála rajtad kívül