Tankcsapda...

Nagy rajongójuk vagyok meg minden, de ezután, hogy megtudtam, hogy fájlcserével kapcsolatos nézeteik tévesek - Ákoséhoz hasonlóan - így már kicsit kezdek tőlük távolodni. Természetesen a zenéjük jó (Nem úgy, mint Ákos-nak, ő sokat változott az elmúlt néhány évben, a régi zenéi neki is jók), és a csapatot is kedveltem, csak nem tetszik az, amit nyilatkoznak fájlcserével kapcsolatosan.

http://www.hwsw.hu/hirek/45853/tankcsapda-fajlcsere-torrent-kalozkodas-…

"„A fájlcsere nem megváltoztatta, hanem megölte a zeneipart” – mondja a HWSW-nek Lukács László, a Tankcsapda frontembere..."

Ez nem tetszik. Szerintem a fájlcsere nem, hogy kárt okoz a zeneiparnak, hanem ellenkezőleg, éppen fellendíti azt. Aki az információáramlás ellen van, az egy evolúciós zsákutca. A fájlcsere ellen folytatott harc szélmalomharc, teljesen felesleges. Ezt már számos előadó belátta. Remek ellenpélda FankaDeli, aki a saját honlapján tette elérhetővé az egyik albumát.

"...A fiúk szerint a fájlcsere nem csak a befutott zenekarokat teszi tönkre (bár kétségtelenül nekik okozza a legnagyobb anyagi kárt..."

A fájlcsere bizonyítottan nem okoz kárt senkinek, az meg, hogy tönkretegyen valakit, hát erős túlzás. Ha nem lenne fájlcsere, attól még nem lenne több vásárló. Ezt kéne belátni. Az a tény, hogy 10, 20, akárhány évvel ezelőtt több lemezt tudtak eladni, az igaz, csak akkor teljesen más volt a kereset és a fizetés aránya. Továbbá gazdasági válság sem volt. Ezeket is figyelembe kéne venni.

"A fájlcsere ennek véget vetett, ahogy a lemez kikerül a stúdióból, máris elérhető a neten, ezek után ki venné meg?"
Az igazi rajongók megvették eddig is, és ez továbbra sem lesz másképp.

"Magyarországon az elektronikus értékesítés a magasan megállapított jogdíjak miatt nem működőképes"
Na igen, ez se a letöltők hibája.

Továbbá régen nem is volt ennyi előadó, mint ma. Manapság kb azt lehet mondani, hogy "futószalagon gyártják" a zenészeket. Elég csak ránézni, illetve meghallgatni a különböző tehetségkutató versenyeket. Megasztár például. Boldog-boldogtalanból zenész lehet. Felhígul a szakma, vagy hogy is mondják, és ilyen helyzetben már elég nehéz kiemelkednie a tényleg tehetséges zenészeknek. Bár akik több évtizede a szakmában vannak, és elismertek, azoknak ez sem jelent gondot. A Tankcsapdát meg szerintem nincs olyan mai fiatal, aki nem ismerné.

Visszatérve Fankadelire: Ingyen elérhetővé teszi a zenéjét, és árulja is. Talán az a dolog titka, a siker kulcsa, hogy nem 4-6 ezer forintba kerül egy CD... :-) Ennyit egy CD-ért se adnék ki, az is biztos.

"A Tankcsapda példája viszont jól mutatja, hogy még egy nagy múlttal rendelkező, kultikus csapatot is megroppant a bevételek jelentős csökkenése, amit a fájlcsere okoz."

Nem a fájlcsere okozza, hanem a jelenlegi gazdasági helyzet. Az embereknek nincs munkájuk, leépítés van, ha van is munka, olyan alacsony a fizetés, amiből örül az ember, ha a napi megélhetését fedezni tudja. Továbbá ma kétszer is meggondolja az ember mit vesz. Bár tagadhatatlan, azért közrejátszik a fájlcsere is némileg, de az túlzás, hogy minden ez miatt van. Azt is aláírom, hogy a fájlcserével nem lehet versenyezni, hiába -tegyük fel- 300Ft egy lemez a webshop-ban, ha a fájlmegosztókon ennyivel olcsóbb. Viszont ha nem kerülnének ennyibe a lemezek, akkor is több eladás lenne. Vagyis ha olcsóbb lenne.

"Nem hoz eleget a koncertjegy és a póló"
Egyébként amíg a különböző zenekarok tagjai luxuskocsikkal furikáznak, meg van 3 nyaralójuk addig ne sírjanak itt, az nem vezet sehova, és azt se mondják már, hogy a fejenkénti 10 millió (!) forintos koncertbevélből nem tudnak megélni.. Jaj istenem, mindjárt sírva fakadok, annyira sajnálom őket!

Hozzászólások

Én is hallottam olyan együttesről, akik interneten ingyenesen elérhetővé tették a számaikat, csak azt kérték, ha tetszik, akkor fizess nekik valamennyi összeget. Állítólag nem jöttek ki rosszabbul, mint, ha CD-ket adtak volna ki.
De gondolj bele: a magyar filozófia még nem tart ott, hogy egy ilyet működőképesen üzemeltetni lehessen.

A fájlcsere bizonyítottan nem okoz kárt senkinek
Ezt miből gondolod?

"A fájlcsere bizonyítottan nem okoz kárt senkinek" - itt WZ ur szerintem arra gondol, hogy 2millio forint erteku film es zene van a vinyodon, ha nem lenne torrent meg décé, akkor ebbol csak 100'000Ft ertekben vaarsolnal filmet, mozijegyet, zenei CD-ket, meg miegymast. A maradek 1.9millioval nem okozol kart senkinek.

Oszinten szolva en azt varom, hogy a nekem tetszo zenekre azert tudjak valamennyit donate-elni, valamint tervezem bakelitlejatszo bezserzeset es vinyl release-ek vasarlasat. Ami a filmeket es a szoftvereket illeti az elmult evekben kifejezetten mondanam, hogy egesz leszoktam a warezolasrol es "karkeltesrol"

"Továbbá régen nem is volt ennyi előadó, mint ma. Manapság kb azt lehet mondani, hogy "futószalagon gyártják" a zenészeket."

Jól kezdted, ezek előadók, a zenész kifejezést tisztelettel kikérném a zenészek nevében is.

Tankcsapda már évekkel ezelőtt se ment el sehová 1 milla alatt. Most nem tudom mennyi a tarifájuk, de szerintem lehet csendben maradni. Pláne, hogy a "mocskos politikusok" dalszövegek dacára, közpénz terhére koncerteznek falunapon. A fájlcserének köszönhetően kerülnek a csúcsra gyakorlatilag napok alatt a sehonnai zenekarok. Urambocsá, hogy koncertezni is kell a bevételért... egy zenekarnak! Micsoda mocskos világ. Náluk jóval kisebb zenekarok is megélnek koncertezésből, csak nem szégyellnek megdolgozni a pénzükért.

Bár nem zene, hanem film, de én a DVD-k elején található reklámok és átugorhatatlan egyebek miatt vagyok ki. Állandóan felhúzom magam rajtuk és megfogadom, hogy eredeti (990-es) DVD-t soha! Ugyanis én, ha beteszem a filmet, azt szeretném nézni, nem figyelmeztetéseket és előzeteseket.

Szeged, Cinema City, mindig meglepodok, hogy nincs is oylan sok reklam, bar a Vodafone-ostol en is a falat kaparom mar, az mindig odatalalt a keves koze :( De ennek ellenere azert meg mindig megeri az elmenyert moziba menni, minthogy fel evet varjak egy 50colos TV-n elvezhetoen nezheto release-ert

Igen, ez is csak a tisztességes polgárt érinti, mert a piratebayről lekapott dvd már persze nem tartalmazza, miért tartalmazná? Szóval ezt nem tudom felfogni, miért jó...
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

"A fájlcsere bizonyítottan nem okoz kárt senkinek, az meg, hogy tönkretegyen valakit, hát erős túlzás."

Nem néztem statisztikákat, nem is tudom, hogy léteznek-e ilyen irányú statisztikák, de van egy olyan megérzésem, hogy a fájlcserének [fogja köszönni|köszönheti] a bukását néhány sorozat. Az emberek egyre nagyobb része ugyanis nem a TV-n nézi meg kedvenc sorozatának legújabb részét, hanem inkább letorrentezi, aztán majd ha ráér, a gépén megnézi. Így nincsenek időponthoz kötve, nem kell a reklámokat megnézniük és egyéb okokból is kényelmesebb így. Aztán persze nem lesz elég néző, ergo elkaszálják a sorozatot.

Persze lehet, hogy nincs igazam, magamból és környezetemből kiindulva írtam ezt, de én egyre jobban érzem úgy, hogy a jövő az online visszanézhető műsorokban van, ami aztán elvonzza a TV nézőt a képernyő elől.

--
http://modellers.hu

Ha így gondolkodsz, akkor igazad van. Én eleve nem nézek TV-t már elég régóta.
De van egy csomó sorozat amit nem is vetítenek itthon, ergo meg sem nézheted a TV-ben, tehát ha nézni akarod kénytelen vagy letölteni például torrentről. Én mostanában a "The Walking Dead"-ot nézem, ami nagyon új sorozat, és kétlem, hogy bármikor is lefogják adni itthon, és ha le is adják, akkor is 2-3 évet biztosan kell várni. Addig meg 50x megnézem. Valami hasonló van a zenékkel.. Egy csomó zene nem is kapható itthon. Ha meg kapható, akkor sokszoros áron. Az meg, hogy nem vagyunk időhöz kötve jó dolog. A reklámot meg nem birom, ezért se nézek TV-t.
Nem tudom, hogy milyen ez a "műsorvisszatekerés" a különböző TV szolgáltatóknál, nekem nem ilyen "megállítod és visszapörgeted" az adást van, hanem sima. Tehát nem tudom mennyit lehet visszatekerni, és azt sem, hogy milyen alapon megy. De ha ezt lehet, akkor szerintem még bőven rejlenek lehetőségek "a TV-ben". :-) Mellesleg szerintem mindig lesz annyi néző, hogy egy sorozat sikeres legyen. Eleve a "Barátok Közt"-öt is rengetegen nézik, mégis emellett sokan letöltik torrentel, mert valami miatt lemaradtak róla, vagy egyéb ilyenek.
Tehát szerintem a TV-sek is bőven kihasználhatnák az internet adta lehetőségeket is. :-)

Van más lehetőség, ha az ember eredeti nyelven, a sorozat eredeti vetítésének időpontjában akarja megnézni az aktuális sorozatot? Nincs. Illetve nem tudok róla. Ha nem kódolt, akkor talán műholdon.

Pl. BSG. Itthon szar, értékelhetetlen szinkronnal adták, az eredeti vetítéshez képest brutális csúszással (fél, 1 év?), éjjel. Persze, hogy inkább megnézem "eredetiben". A 45 perces műsoridő alatt 3 reklámblokk meg a vicc kategória.

Egyébként ott a South Park, ami már elérhetővé vált hivatalosan is a neten stream formában. Mindenki jól jár.

Igen, fel kéne fogni, hogy ez a XXI. század, nincsenek nemzeti határok. Itt nem lehet fél évvel később eladni egy sorozatot, mert addigra az ember annyi spoilerbe botlik, hogy elveszti az egész az értelmét (magamból indultam ki).

Másrészt itt a T, meg UPC, stb. digitális adás. Van eredeti hangsáv? Nincs. Tehát megint marad a torrent, vagy + félév a DVD megjelenésig (BSG összes ~20.000 Ft körül).

Amit a magyar TV-k muvelnek, az egyebkent is a vicc kategoriaja. Minden sorozatot, amire a Sci-fi mufaj van ranyomva, este 11 es ejjel 2 kozott sugaroznak, es lehetoleg ezen intervallumon belul is minnel kesobb. Majd, amikor mar szenne jatszottak (ha egyaltalan megvettek belole 3 resznel tobbet), akkor elkezdik hetvegen delelottonkent adni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

"A 45 perces műsoridő alatt 3 reklámblokk meg a vicc kategória"
Ez speciel amcsiban is így van, de lehet, hogy ott 4 reklámblokk is van. 10-12 percenként van egynéhány perces szünet.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

+++++++++++++sok
Most vettem egy 1.5TB-os külső vinyót kicsit több, mint 20K-ért. Ha kapacitás szerint nézzük, ez még legoptimistább becslés szerint is olyan 320 DVD-nek felel meg. Ár szempontjából egy lemeznek sem szabad 68 Ft fölé mennie. És akkor a hely-igényről még nem is beszéltünk.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Azért ez a kép még sztem ennél is árnyaltabb.. 1 részről a célcsoport megváltozott szerintem - anno ezt a fajta zenét még apám is szívesen elhallgatta, mára viszont már ő se nagyon bírja az új TCS számokat.. Egyszerűen az egész zenekar átállt a fiatalabb korosztályra, ami nem is lenne baj, ha a fiatal korosztály bírná is finanszírozni a koncertbelépőket/utazást stb. Persze ez nem így megy (egy részről nincs annyi pénzük se, más részről anyuci/apuci se akarja elengedni a kisfiát/-lányát az "állatok közé", illetve este 10re aztán legyél otthon :)) Az meg hogy egy másik faluba/városba utazz csak egy koncert miatt non-sense :)
Másik oldalról meg amiről mintha nem is nagyon akarnának beszélni - az internet (és azon belül is a web2) terjedésével (nem, file cseréről itt még szó sincs), az ember egy csomó számot be tud ingyen szerezni, illetve ami még szerintem fontosabb - megismerni más zenekarokat, esetleg műfajokat. Na most nem tudom ti hogy vagytok vele, de én kifejezetten nem is hallgatok már szinte magyar zenét, pont azért, mert számomra a külföldi előadók előadása jóval színvonalasabbak (szinte minden szempontból). Innentől meg a TCS részemről már nem olyan nagy szám, mint az akkor volt, ergo a koncertjeikért se vagyok oda.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Most olyat irnék... hirtelen eszembejutott a zene... és a pénztárgép... amivel szembetalálkoztam a munkáim során.
Másról nem szól egyik sem, csak arról hogy valaki, valami szervezet lehuzza a lét az emberről. "védelmi pénz"

Nemrég beszélgettük egy étterem/szórakozóhely tulajdonossal hogy ahhoz hogy a zene szoljon nála az alábbiak fizetnek érte:
- A DJ
- Ő mint tulajdonos
- Az előadó aki kiadatja a zenéjét (ha szerencséje van akkor kap vissza is belőle)

Na ez öli meg a zeneipart!

Jelenleg ha én csinálok egy zenét és kiteszem a weblapomra akkor azért még meg is üthetem a bokámat ha nem tejeltem. Erre a mondatra egyáltalán nem kell magyarázat és cáfolat, mert nem fikció, hanem megtörtént eset.

az elozo angoltanarom mondta (aki mellesleg DJ), hogy ha csinalsz egy CD-t, akkor nem ugy van, hogy fogod magad, aztan elsutod a kovetkezo diszkoban, hanem elotte regisztraltatni kell az artisjus-nal (sulyos penzekert persze). Az idei nyaron volt is nemi misunderstanding, amikor egy angol dj nem ertette, hogy miert zaklatjak a fakabatok...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

valamit készíteni és nyilvános helyen előadni két teljesen különböző dolog. az utóbbi jogköteles. a web nem "nyilvános hely"; egy étterem, szórakozóhely az.

nyári razziáról nekem csak olyan rémlik, hogy egy külföldinek nem volt mahasz matrciája, így az itteni "állam" szemében illegálisak voltak a gépén lévő zenék. egyáltalán nem arról volt szó, hogy a saját szarját nem linceszeltette, vagy hasonló.

az artisjus-tól pont nem fogok állásfoglalást kérni, inkább egy jogásztól. az artisjus nyilván azt fogja mondani, hogy fizess, mert mérne'. ha máshogy nem, hát elhallgat bizonyos alternatív módokat, amivel ez kikerülhető. én konkrétan már olvastam erről valahol pont itt a hupon, talán wladek vagy sartek írt erről valamit, nem tudom, de nem most van az a pillanat, hogy hozzáfogok utánakeresni.

a nyilvános helyen előadott élő (esetleg nem is saját) zenét meg ne mossuk már össze a webre, szabad felhasználásra publikált saját alkotásokkal, mert ez két teljesen különböző téma.

A Legjobb mereg es a Jonnek a fergek jo lemezek voltak. Jo volt az a nyers zene es a szovegek kitunoek. A tobbi lemez mar nem tetszett.

--
FeZo

Nekem az Ember tervez, és a Connektor 567 volt a kedvencem. :)
Az volt a csúcs. Azóta is van néha egy-két jó dal, például a Mindenki vár valamit című szám jó lett, de a lemezt nem bírtam egyhuzamban végig hallgatni.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

nos fiuk, ha nem megy a bolt, akkor lehet, hogy a zenetek szar?
ilyen kozonseghez valo hozzaallassal nem is fogtok tobb lemezt eladni, foleg cd -n. erre a belgaek mar rajottek. letoltheto, pendrive -os albumok, huzzon mindenki koncertre, ott az elmeny es a zenekari otletesseg

a masik kinzo kerdes pedig a jogdijas adathordozokbol szarmazo bevetel. ott van mindenen az a kocsok matrica (cd, dvd, pendrive, mp3 lejatszo) es ezzel elvileg azt a jogot kapna a juzer, hogy azt tesz ra, amit akar. nemde?
azt a penzt ami ezekbol szarmazik, mindenki elhallgatja, elfelejti megemliteni pedig csapdaek is zsiros dellat kapnak ebbol.

buzerans onelegult majom.

egyebkent kb 6 eve nem hallgatom oket, mert azota a koncertjeik, amiken voltam szarok voltak

_______
lowfast

Lehet morogni azon, amit a panceloselharito nevu formacio mondott, de hadd legyen nekik is velemenyuk - ami adott esetben elter a hardcore netezoketol.

A te ervelesed, Zoltan1992, azonban tobb ponton is hibas.

Hogy _szerinted_ a filecsere fellenditi a zeneipart, valoszinuleg inkabb hasrautes alapon hozott konkluzio, mintsem egy korrekt hatastanulmany vegeredmenye. Es ezen az sem valtoztat, hogy xy kozzetette az albumat.

Hasonloan "megalapozott" lehet az az allitas is, hogy a filecsere "bizonyitottan nem okoz kart senkinek". Vagy meg tudod mutatni allitasodrol a _bizonyitekokat_?
Egy biztos: ha xy ahelyett, hogy megvenne egy 3-4k HUF-os CD-t, inkabb letolti a netrol ingyen, azzal bizony penzt huzott ki a zenesz zsebebol.

OK, tudom, hogy az artisjus nevu bunozoszervezet minden adathordozora sarcot vet ki, aminek 2 celja van: megsarcoljak a tolvaj (sic!) szamitogephasznalokat (ertsd: kivetel nelkul mindenkit), es (allitolag) ebbol a penzbol kompenzaljak az eloadokat. De nem tudjuk, hogy ebbol pl. a tankcsapda mennyi penzt kap.

A vilagvalsag emlegetese meg azert otromba dolog, mert az ember boven meglehet a tankcsapda legujabb CD-je nelkul, szoval tulelheto a dolog, ha az ember se meg nem veszi, se le nem tolti.

Az erdekes elmelet, hogy ha sokan letoltik az albumokat, akkor sokkal ismertebb lesz a zenekar, _es_ sokkal tobben elmennek koncertjeikre, ill. sokkal tobb CD-t vesznek ezutan. Mondom, ez akar igy is lehetne, csak eppen semmi bizonyitek ra (imho).

Ha pedig a tankcsapda mar amugy is eleg ismert, akkor az elobb emlitett pozitiv hozadek az o esetukben aligha ervenyes.

Az is meglehetosen eletszerutlen megallapitas, hogy "az igazi rajongok ezutan is megveszik a CD-ket". Nem tudom, kik az "igazi rajongok", de aligha azok toltik le az mp3-kat, akiket nem erdekel az adott banda zeneje. En pl. nem szeretem a tankcsapdat, es meg egy szamukat sem toltottem le, es nem is fogom. Szoval szerintem sokkal realisabb az a velemeny, hogy azok toltik le a tankcsapda szamokat, akik (eddig) megvettek a CD-iket. Viszont ha megvan mar torrent-rol, akkor elegge naiv azt gondolni, hogy (tomegesen) rohannak majd a hipermarketbe, hogy CD-n is megvegyek.

A megasztar es hasonlo produkciok altal a kicsi magyar piacra szabaditott eloadoknak meg eppen semmi kozuk a torrent megitelesehez, jogossagahoz. Ha szerinted ok luzerek, akkor is hagyni kellene, hogy a piac vegezze a dolgat: akit nem szeret a piac, azzal befurdik a kiadoja, es nem kap tobb szerzodest. Ilyen egyszeru (elso korben).

Egy biztos: teljesen ertheto az, hogy a (barmelyik) zenekar ill. kiado bevetelt akar a munkajaert. Aki dolgozik, az melto a berere.

Ami a CD-k arat illeti, nem tudom, hogy realis-e az osszeg a befektetett munkaval, ill. azt sem tudom, hogy pl. Szlovakiaban vagy Nemethonban mennyibe kerul ugyanaz a Pink Floyd CD, ami nalunk az x hipermarketben.

De mivel nalam nem letezik az ingyenebed fogalma, ezert ugy vettem, hogy mivel mar eleve kifizettem egy rakas sarcot a DVD-imert, SD-kartyakert, whatever, ezert _legalisan_ masolhatok ra barmilyen zenet. (legalabb) Ebben pedig a jelenlegi magyar torvenyek is tamogatnak, hiaba pampogott ez ellen valami artisjus-os idiota par evvel ezelott a TV-ugyvedeben.

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

+1

Mindkét oldal "elméletei" hibásak valahol.

Az egyik oldalon egy védelmi pénzeket szedő maffia áll, akik nem képesek felfogni, hogy már nem CD kell az embereknek, hanem MP3, és hogy indokolatlanul drágák az adathordozók. Tizenvalahány éve, amikor még mindent kiadtak kazettán is, kb. 1e ft volt egy album kazettán, ugyanakkor 3-4e ft volt CD-n. Miközben egy kazetta előállítása drágább, mint egy CD-é. Ez indokolatlan extraprofit, ami egyébként megmaradt a kazetta kihalásával is, ez pedig burkolt áremelést jelent.

A másik oldalról meg: ha más munkájának eredményét igénybe vesszük, azért illik ellenszolgáltatást nyújtani. A "környezetszennyező a műanyag tok", "sok helyet foglal a lemez", "majd a koncertekből bejön a pénz" inkább csak kifogásoknak tűnnek, mert az nem igaz, hogy Magyarországon ennyi koncertre járó környezetvédő van.

Ja. Kedvenc Zoltanunk azert ekezi a tankcsapdat, hogy igazolja a torrentezes legitim voltat, de az ervei finoman szolva megkerdojelezhetoek.

En inkabb azt mondom, hogy a jelenlegi korulmenyek kozott realis a magancelra ingyenes letoltes. Lehet ezen is haborogni, es biztos sok bandanak ez penzt vesz ki a zsebebol, de azt kell latni, hogy ez egy elegge komplex bestia, ugyhogy ha valakinek ez a felallas nem tetszik, annak tobbet kell annal mondania, minthogy tiltsuk be a torrentet, es minden mast hagyjunk erintetlenul a rendszerben...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

le kéne szakadni végre a kommunista közgazdaságtanról.
a termék annyiba kerül, amennyiért megveszed. PONT.
Ha megvetted a cd-t a kazettához képest 4x áron, akkor a cd jól volt beárazva.
felejtsük már el, hogy az előállítási költségeknek komoly köze lenne a vételárhoz.

A kijelentésedhez már csak azt kellene bizonyítani, hogy az általad emlegetett dolgokat szabadpiaci keretek között tették meg. Meg azt is, hogy valóban benyeljük-e (az én tapasztalatom az, hogy nem)...

Amennyiben ez nem sikerül, úgy a ténykedésre lehet alkalmazni a holt-teher költség környékén tanultakat, és akkor kiderül a valós közgazdasági helyzet ezzel kapcsolatban.

Mielőtt még közgé előadásba menne át a dolog...
Arról van szó, mi lenne jó a fogyasztónak és a zenésznek. A jelenlegi helyzet egyiknek sem jó. A kiadóknak viszont talán még így is. A te károdra, a fogyasztó kárára. Vagy túlárazott terméket veszel, vagy letöltesz, és egyre többen az utóbbit választják. Ha a kiadók ezt akarják, meg is érdemlik a sorsukat.

Azért az utolsó rész majdnem igaz. Főleg nyáron, fél Európa idejön fesztiválozni. Valahonnan hallottam h. a magyar zenekarok jó része a nyári fesztekből él.

"azért illik ellenszolgáltatást nyújtani."
NE LEGYENEK KIZÁRÓLAG CD-K CSILLAGÁSZATI ÁRON. Nehéz felfogni? Legyen egy gomb az együttes weboldalán amivel 1-1 számot megvásárolhatok, adományozhatok egy összeget stb.

--
fantázisdús aláírás v1.09

nem csak a magyar, gyakorlatilag lassan mindenki. a cd-ken akkora a kiadói meg egyéb sarc, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy a cd az nem bevételi forrás, hanem egy reklámkiadvány, ami a leendő koncerteket reklámozza. nem véletlen, hogy az utóbbi időben annyi koncert volt nálunk is, mert kezd számítani még a nagy neveknek is, akár madonnát vagy jmj-t is emlegethetem.

Hasonloan "megalapozott" lehet az az allitas is, hogy a filecsere "bizonyitottan nem okoz kart senkinek". Vagy meg tudod mutatni allitasodrol a _bizonyitekokat_?

Nem tudom Zoltan mire gondolt pontosan, de a MAHASZ oldalán elérhető statisztikák nem téged igazolnak.

Az emlegetett statisztika: http://www.mahasz.hu/?menu=piaci_adatok&menu2=statisztikai_adatok

Nézd meg például a "hanghordozók értékesítése típus szerint (db)" című diagrammot. Könnyen feltűnhet, hogy 2002-2004 között jelentősen megnőttek az eladások (elsősorban a CD-kről beszélek, mert a témában végig azokról volt szó). Érdekes egybeesés, hogy ez az időszak az az időszak amikor a Kazaa/morpheus/napster már elsorvadt, a DC++ pedig fénykorát élte. Torrentel ekkor még nem nagyon kellett számolni, mert kicsi volt az elterjedtsége Magyarországon. Feltűnhet továbbá, hogy 2004-2005-ben volt egy nagyobb visszaesés, viszont 2005-2006-ban az összeladás nagyjából változatlan, a CD eladások viszont nőttek ~400ezerrel. Ilyenkor már elég elterjedt volt a torrent is. 2007-2008-ban megint volt egy visszaesés, de 2008-2009-ben minden tekintetben nőttek az eladások. Itt meg már kikerülhetetlen a p2p, a csapból is az folyt kb.

Remélem ez már "_bizonyitekok_", hogy a fájlcsere elég gyenge korrelációban van a lemezeladásokkal. Valószínűnek tartom, hogy nem teljesen független a kettő, de nem kell azért úgy sajnálni a kiadókat. Érdekes továbbá ez is: http://www.mahasz.hu/?menu=gyik#1 Ahogy látom, kicsit kevés marad a 3000 forintos CD-ből az előadónak (220-320 forint), inkább ezen az arányon kéne javítaniuk mielőtt a p2p hálózatokat démonizálják.

Röviden összefoglalva, lehet hogy elég lenne, ha nem szarral árasztanák el a piacot, és akkor vennék az emberek a CD-ket.

--
ahan nem

Lehet, hogy beneztem valamit, de en ugy latom, hogy a CD-eladasok csokkennek 2004 utan, szoval ezt aligha a neveznem "bizonyiteknak". Ill. ennel az aggregalt csokkeno szamoknal egy kicsit komolyabb tanulmany, ill. az osszefuggesek feltarasa kellene, ami imho a mahasz grafikonokbol nem olvashato ki.

Az valoban meglepo, hogy a bandak a CD-k arabol ~10%-ot kapnak. Mintha konyvet irtak volna... :-))

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

a CD-eladasok csokkennek 2004 utan

1999-2000-ben nőnek 360 ezerrel
2000-2001-ben csökkennek 678 ezerrel
2001-2002-ben csökkennek 318 ezerrel
2002-2003-ban nőnek 627 ezerrel
2003-2004-ben nőnek 1 millió 637 ezerrel
2004-2005-ben csökkennek 731 ezerrel
2005-2006-ban nőnek 375 ezerrel
2006-2007-ben csökkennek 228 ezerrel
2007-2008-ban csökkennek 1 millió 549 ezerrel
2008-2009-ben nőnek 342 ezerrel

Kár kiragadni 1 évet, mert a helyzet ennél sokkal árnyaltabb. Van amikor nő, van amikor csökken (ki lehet ragadni olyan időszakot, ami téged igazol, de a teljes képet kéne nézni). Szvsz kétlem, hogy bármilyen tanulmány meg bírna győzni, ezért ez nyilván nem is célom, de azért azt látnod kell, hogy nem fogható minden a p2p-re.

--
ahan nem

Nemrég volt valami Artisjus vagy Mahasz anti-piracy előadás fiataloknak, és a résztvevők választhattak ingyen a kirakott CD-kből adott mennyiséget. Tudod, mi derült ki? A mai fiataloknak a CD még ingyen sem kell.

Tehát a kérdés nem az, hogy árt-e a torrent a zenei piacnak, hanem az, hogy miért nincs legális forrás, ahonnan DRM-mentes mp3/flac/wma formátumú zenék VÁSÁROLHATÓAK?
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

"Hogy _szerinted_ a filecsere fellenditi a zeneipart, valoszinuleg inkabb hasrautes alapon hozott konkluzio, mintsem egy korrekt hatastanulmany vegeredmenye. Es ezen az sem valtoztat, hogy xy kozzetette az albumat.": fail, olvasgass itcafe.hu-t, ott idéztek korrekt hatástanulmányokat erről és az derült ki, hogy a torrentezés mellett nőttek a cd eladások.

A fentebbi közgázos érvelés szerint a piac beárazza magának az adott terméket (brandet, ld. Apple). Tehát, ha a piac egy része azt mondja, hogy ingyen akarja csak hallgatni, nem hajlandó érte pénzt kiadni, akkor annak a terméknek a piaci értéke ennek a szegmensnek 0 Ft. Szóval ez nem gerinctelenség, ez színtiszta közgáz :)

az eszmefuttatasod ott hibadzik, hogy aki elveszi ingye' (tehat nem arrol van szo, hogy odaadjak neki annyiert), azt aligha lehet "piaci szegmensnek" nevezni. Szoval ez nem kozgazdasagtan, hanem sima lopas, vagy politikailag korrekt megnevezessel: elorbanozas...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

jogosulatlan gazdagodást követsz el, amit büntetnek.
ha a te termelő erőd újratermeléséhez igénybe veszed mások szellemi termékét és ezzel előnyre teszel szert, akkor jogosulatlanul szerezted azt az előnyt. kevésbé közgazdász módon ha jobban tudsz dolgozni, mert előző este zenehallgatással pihented ki magad, akkor a zene szerzőjének jár a bevételnövekedésedből.

Ez azért így világos, nem?

akkor nem károsítanád meg a letöltéssel, ha nem is hallgatnád meg, amit letöltöttél.

nem ügyvéd kell ide, hanem alapvető logika és józan paraszti ész.
Ha nem jó neki, miért csinálja? Azt életszerű feltételezni, hogy azért csinálja, mert neki jó.
akkor pedig fizessen.

egyébként nem a jogi tényállást akartam precízen feszegetni, hanem az azt megalapozó erkölcsi és gazdasági gondolatmenetet.

Próbáltalak megérteni, asszem sikerült...esetleg egy példa:

Szilveszterre az emberek általában vesznek pezsgőt. Te nem szoktál venni, mert elvből nem adnál ki érte pénzt, hanem mindig megpróbálsz "keríteni" egy üveggel a boltból, ami úgy szokott sikerülni, hogy a haverod ott dolgozik, és időnként kihoz (kilop!) egyet neked a kabátja alatt. Amikor meg ez nem sikerül, akkor meg nem iszol pezsgőt. Persze amikor íly módon sikerül szerezned, akkor azt természetesen nem tartod lopásnak (hiszen nem te hoztad ki a boltból).
Ennyi, ugye?

Bocs, hogy közbeszólok, de a pezsgős példa az egészen más szerintem. Ha pezsgőt viszel el (lopsz el), akkor az a fizikailag tűnik el, ha torrentel töltesz, akkor attól még megmarad az alkotónál a tartalom. Tehát nem is definiálható lopásként a torrentezés/p2p/akármi. Hanem illetéktelen felhasználásnak minősül. Szóval ez tényleges nem is lopás. A kettő más kategória, csak ennyit szeretnék mondani.

A pezsgő csak példa volt, gondoltam, hogy valakinek szemet fog szúrni a kézzel fogható dolog és a "szellemi" termék közötti különbség. Magát a viselkedést próbáltam körülírni.

Szerintem meg semmi különbség, mert mindkét esetben a birtokodba kerül valami, amit rendesen csak ellenszolgáltatás fejében kaphatnál meg. Aztán, hogy ezt ki hogy hívja, az más kérdés.

Bemegyek a szobádba és lemásolom a gépedről a privát levelezésed, lefénymásolom a legfrissebb kutatásaid titkos tervrajzait, valamint a szakdogádat stb. Te továbbra is birtoklod őket, de nálam is megvannak akaratod ellenére. Ezt minek nevezed?

(Biztonsági másolatnak? :D )

Ok, én csak józanparasztoskodtam, ha így nézzük, igazad van. Maradjunk annyiban, hogy mind negatív dolog. (Én személy szerint nem teszek különbséget közöttük, mert minden esetben arról van szó, hogy a jogos tulajdonos beleegyezése nélkül szerzed meg, és innentől kezdve tök mindegy, hogy jogilag mi a pontos elnevezése. Amúgy sem vagyok jogász :) )

Amúgy meg elképzelem a szituációt:
Megszerzem a legújabb fejlesztésed komplett forráskódját (ami nem GPL, nem free, nem open* stb.), majd mikor erre rájössz, és szóváteszed, akkor a legelső jobbhorog előtt nem azt kiáltod, hogy "Te **** tolvaj!" vagy "Te ****, elloptad a programomat!", hanem azt, hogy "Te **** szerzői jog sértő!" :D

Nekem ez a cikk ott ert veget hogy leirtak hogy regen milyen sok lemezt adtak el, mostmeg nehany tizezret.

Arra nemgondoltam hogy az elso 4-5 album utan egyszeruen FOS es SZAR amit produkaltak? Ezt a filecserere fogni igencsak szanalmas.

Istenem de unom már ezt a témát. Kovács "Isten vagyok" Ákos is minden baromságot összehordott a témában. Elhiszem, hogy nem úgy dől a pénz mint a preinternet időkben, de alkalmazkodni kéne. Van egy valag példa olyan előadőművészekre, bandákra akik szakítottak azzal hogy ragaszkodnak a hagyományos kiadói modellel (egy csomó megoldás van, nem részletezném).
Másfelől marha nagy seggfejet csinálnak magukból. Ők a magyar rock and roll "királyai" a HWSW -n sírnak mert kevés k.rvát tudnak fizetni a koncertek után. Szánalmas.

--
fantázisdús aláírás v1.09

Egy amatőr rockzenekar tagjaként mondom, az induló bandáknak az internet "A" lehetőség. Torrentel, videómegosztókkal, websokkal, mindennel együtt. Egyszerűen egy induló bandának nincs lehetősége úgy terjeszteni a számait, lemezét, hogy abból komoly bevétele lehessen. Egyszer Lovasi nyilatkozta valahol, hogy egy lemezre nem szabad a mai világban megélhetésként gondolni. A lemeznek annyi dolga van, hogy visszahozza a felvétel és gyártás költségét. Ha mindez gazdaságilag nem is teljesül de csinál egy jó reklámot a zenekarnak, akkor már rég megérte. Azon túl koncertezni kell. Abból kell tudni megélni a zenekarnak. Ha meg nem tud megélni belőle el lehet gondolkozni azon, hogy talán szar a zene, nem tudnak játszani stb... Voltam már pár Tankcsapda koncerten, és azt éreztem, hogy ezek a srácok, főleg Lukács, nem tudnak játszani. Rontások, egyszerűsítések garmadája, elcsúszások és a hamis ének. Lehet mondani, hogy ők a Tankcsapda megtehetik, mert a hangulat a fontos, de sajnos ez nem így van. Aki kifizet 5-6e forintot egy jegyre nem azért megy oda, hogy aztán szarul eljátszott számokat halgasson. Zenélni, illetve ezt összekötni a kor adta lehetőségekkel tudni kell és pont. Ellenkező esetben lehet mutogatni a csúnya internetre.

Keremszepen, a probleme az arban leledzik es nem pedig a letoltesben.
Emlekszem, hogy a 90-es evek kozepen (mikor felszamoltak az otthon gyartott kazettak arusitasat) 2-3 sor arabol megvasaroltal egy valogatas kazettat, egy G'n'R vagy Metallica album ugy 8-10 sor ara volt.

A nyaron autoztam le a tengerre es mivel a radio antenam az letorott es a CD lejatszo mar eleg oreg az irot CD-k lejatszasahoz igy gondoltam vasarolok par CD-t.
A baratnom kedveert vasaroltem egy valogatas CD-t (mar nem tudom mien eloadok) 10 kozepminosegu sor aranak megfelelo osszegert, egy G'n'R CD-t 20 sor araert de a Metallica CD mar kivagta a biztositekot es azt nem vasaroltam meg mivel 43 sor araert kinaltak.

A pénzfaló kiadói kartellt kellene kiiktatni. Nem értem, miért nem árulják a zenekarok közvetlenül saját maguk a dalaikat. A bevétel sokkal nagyobb része lenne az övék, mint a mostani helyzetben. Ráadásul még növekednének is az eladások, ha normális áron kínálnák a zenét, ami ugye nem volna nehéz a jelenlegi árakat elnézve.

Azért nem árulják a lemezeiket sokan, mert ez is egy szakma, és igen sok időt elvesz a zenéléstől. Ha pedig más csinálja helyetted az pénzbe kerül. A másik amiért a kiadók pénzt kérnek a zenekartól, az az, hogy a kiadó kockázatot vállal amikor a megfinanszírozza a zenekar helyett felvételi költséget, a marketing költséget, és hasonló felmerülő dolgokat.

De, de az ilyen Lacika félék nem látják be, és inkább hülyét csinálnak magukból. Esküszöm, ha 5-10 év múlva még zenélnek, késve, de belátják a helyzetet, és marhára nyomulni fognak az interneten.
Amúgy egy valag banda van akik már rég áttértek erre.

--
fantázisdús aláírás v1.09

+1 A problémát ráadásul mélyíti, hogy akik a zenész szakmát választják sokszor nincsen túlzottan elengedve iqból, amit súlyosbít a mértéktelen alkoholfogyasztás is. Nyilván itt meg kell jegyezni, hogy tisztelet a kivételnek, mert akad az is szép számmal. De a mélyen tisztelt Tankok sosem voltak túl okosak és erre még büszkék is.

"Nem értem, miért nem árulják a zenekarok közvetlenül saját maguk a dalaikat."
Mert saját stúdiója többnyire csak a kiadóknak, vagy nagyon menő együtteseknek van. A kiadó meg gonosz kapitalista, mert szenya módon a stúdió használatáért pénzt kér, ami a CD eladási jogaiban realizálódik.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Mondtam már, hogy Debrecenben Dec 31 21:30 Ingyenes Tankcsapda koncert lesz a főtéren?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

A vicc az, hogy a tankcsapda.com ezt írja:
"Szilveszterkor tehát a debreceni főtéren a téli turné szintén debreceni vendégzenekarát (HANGTAPASZ, 21.15.-22.00) követően féltizenegy előtt néhány perccel lépünk színpadra és terveink szerint pontban éjfélig játszunk! (TANKCSAPDA 22.20. -24.00)"

itt sehol sincs olyan, hogy 22:00... itt 22:20 van. de elismerem, tényleg rohadt sok betű meg szám van ott...:)

mondjuk én először a debreceni rendezvényszervező weblapját találtam meg...