[megoldva]Olcsó de megbízható nagy sebességű router megoldás

Egy IP tartomány beroutolására lenne szükségem egy elég jól konfigolható, elég gyors és nem túl drága routerre (max 25000-30000 ft). Figyelembe véve a mai netsebességeket 100 Mbit/s elég lenne WAN interfészen, de a Gigabit sem árt.
Kipróbáltam Linksys WRT54GL router tomato firmwarrel, de egy irányú másolásnál max 30 Mbit/s-t kétriányúnál 2x18 Mbit/s sebességet tudtam csak kipréselni belőle ami kevés. Ez a megoldás különben tökéletesen megfelelt volna, hiszem mindent be lehet állítani rajta, amire szükség van (routolási táblák, egyedi interfészkonfigurálások, scriptelés és akár tűzfalazás is), sőt még az adatforgalmat is tudja monitorizálni ami egy jelentős plusz, snmp-t nem tud, de az nem alapkövetelmény.

Gyári firmwares routerek (10000-30000 ft kategória) tudtommal nem tudják ezeket az opciókat, tehát csak külső firmware jöhet szóba szerintem.

Valakinek van esetleg hasonló tapasztalata vagy használ valami hasonló eszközt?

Mini PC-t nem szeretnék.

MEGOLDÁS:
A fórumjavaslatok alapján a Miotik RouterBoard 750G-t találtam a legmegfelelőbbnek a probléma megoldására. Ma meg is jött az eszköz (18000 ft volt) és az első tesztek alapján valahol 250-300 Mbit/s sebességgel tud routolni.
Ugyanakkor Asus és a TP-Link is meggondolandó, főleg ha a wireless és az USB tároló vagy más eszköz csatolása is fontos lehet.

Hozzászólások

Szerintem RB + Mikrotik, vagy nem sokkal drágábban egy kisebb (SoHo) Cisco.

TP-Link TL-WR1043ND + DD-WRT = etalon
:)
/tesztelve, egyszerűen csodás/

Hát én inkább egy Asus rt-n16 -ot javasolnék TomatoUSB-vel. Régebben wrt54gl-eket használtunk, azok nem bizonyultak valami gyorsnak, viszont az asus-ok beválltak, főleg az rt-n16, és jár hozzá 2 usb port akármire, meg rengeteg funkció.

Ezek a 400-500MHz-es újabb készülékek (pl. WR1043ND http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr1043nd, vagy az RT-N16 http://wiki.openwrt.org/inbox/asusrt-n16), ha nem terheled őket halálba az extra "feature"-ökkel, tudnak kb. 100-200 Mbps-t routolva (a link gigabites, de a CPU nem tud annyit kitolni).

A régebbi generációs, 200-250MHz-es készülékek (pl. WRT54G http://wiki.openwrt.org/toh/linksys/wrt54gl, Asus 500gP http://wiki.openwrt.org/toh/asus/wl500gp), azok sajnos nem igazán tudnak 100Mbps-t routolni.

Ha viszont elkezded a "feature"-öket is kihasználni, hamar az "ide PC kell" szinten találhatod magadat. Viszont akkor lehet valami Atom CPU-s kis barebone-t venni.

Ja igen, és a RouterBoard is egy reális alternatívája ezeknek a dobozoknak, igaz, az árcímke is vastagabb lesz, hamar felkúszik a barebone PC árkategóriájába, és azért 1.6GHz-es CPU nem lesz bennük.

Úgy hívják a megoldást hogy RouterBoard 750G.