Skype és az Asterix

 ( FébertI | 2010. február 22., hétfő - 16:31 )

Tudnátok segíteni?

A magyar törvények szerint a telefonbeszélgetések 20% nak megfelelő összeget ilyen-olyan jogcimen be kell fizetni az államnak. (a törvény feltételezi a telefon magáncélú használatát)
Ez miatt (is) ajánlottam ügyfelemnek hogy használják a skypet. Az olasz anyacég és a magyar cég között, valamint velem.

Ezt a választ kaptam.
"Dear Ildikó, we use a Linux system called Asterix.
But the VOIP phone in our office is connected to the system as a normal telephone."

Először veletek beszélném meg mert magyarul egyszerűbb.
Erre a rendszerre fel tudják telepíteni a skypet? Mit gondoltok?
Nekem olcsóbb lenne úgy beszélnem velük mint mobilon.
Vagy mit kérdezzek tőlük, ha én ingyen szeretnék velük beszélni?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Van Asterisk-Skype modul, de problemas, nem tudni milyen szerveruk van, meg milyen adminjuk.

Inkabb regelj Ekiga fiokot, es hasznalj valamilyen SIP klienst (pl. Ekiga-t), es akkor ingyen voipozol veluk.
Az o oldalukon annyit kell tenni, hogy a halozatukbol ki kell engedni az idegen SIP szerverek fele meno forgalmat, de ez jo esellyel mar ki van engedve. Ja, es vegyek fel a VoIP telefonba az Ekiga nevet.

Hatrany: csak olyan telefonrol lehet telefonalni, ami kepes a nem-numerikus SIP azonositot is elviselni. Baar, elvben kapsz valami numerikus cuccot is (valami 5 jegyu, semmihez se kotheto szam), regen legalabbis adtak, most nem tudom, hogy van.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Szerintem ettől egyszerübb ha az ő asteriskükbe adnak egy accountot, és Ő azt használja majd, fölösleges egy másik SIP szerveren keresztül kommunikálni :> Persze ha nincsenek más irányba vonatkozó SIP igényei.

CoreDuo L2400, 4G, Ubuntu 9.10, 2.6.31

A számomra legegyszerűbbet írjátok meg... légyszives :))

Ha adnak egy accountot nekem akkor feltételhez kötik hogy nekem milyen rendszerem legyen?

?? ParserException. Hogy erted azt, hogy feltetelhez kotik, hogy neked milyen rendszered legyen? Mukodokepes SIP kliens kell neked ennyi.

A kerdes inkabb az, hogy az o SIP szerveruk elerheto-e kivulrol.

--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Kerdezd meg toluk, hogy ekigaval tudnal-e beszelni veleuk, es ha igen akkor irjak le hogyan.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A rendes accountot kapsz akkor bármivel használhatod ami azt a szabványt tudja amit ők használnak. Egyeztetni kell velük. De úgy néz ki hogy bármely SIP kliens jó lenne neked. Akár hw is.

Kedves Ildikó :)

A Skype alapvetően egy számítógépes kliens-szoftver (zárt kommunikációs protokollal), interneten kommunikál. Az Asterix egy VOIP szerver ("telefonközpont"), ami fogadhat normál telefonvonalat, vagy VOIP rendszerű kapcsolatot. A különbség azt hiszem érezhető. Ha nektek a Skype olcsóbb, akkor üljetek netes gép elé, amin van Skype telepítve, s beszélgessetek. Ennek gyakorlatilag köze nincs ahhoz, hogy ők milyen telefonrendszert használnak ott.

/off/
Egy ilyen téma (segítségkérés) miért nem a fórumba kerül egyébként? :)
/off/

szerk.: fentebbi account kérés amúgy tényleg megoldás lehet.

Amit nem értek... hogy miért bonyolították meg a kérésemet.
Miért nem értették meg hogy semmi mást nem akarok minthogy az olasz pénzügy gépére töltsék le a skypet a magyar cég iroda részére szintén, aztán mehet a konferencia beszélgetés hármunk között.

Ennyit akarok én nem többet.

Lehet ennek akadálya? Mit gondoltok?

Technikai akadálya nincs a dologban, amennyiben:
-rendelkeznek számítógéppel
-az a gép rendelkezik internetkapcsolattal
-a rendszergazdájuk nem paranoias, s enged szoftvert telepíteni

Szerintem inkább az lehet, hogy az ügyintéző, aki neked válaszolt, nem érti a kérdést, esetleg fogalma sincs arról, mi a skype (amit azért kétlek).

Más cég ha nekem mond ilyet hogy tegyem fel a Skype-ot ugy elzavarom... Ne akarjon abba a rendszerbe programokat telepíteni, ami fölött az én felelősségem van. Tehát a telepítés kérdése szerintem igy letárgyalva. RENDES VoIP kapcsolathoz meg nagyon sok program van. Ők gondolom szabványos VoIP kapcsolatot adnak neked. Tehát vagy nézel valami sw-t, ami telepítesz, neked valószinü egyszerübb, mint egy sokgépes rendszerben. Vagy veszel egy asztali készüléket, ez sem annyira drága már, 10-20e ft-ért már lehet kapni.
Skype-ot lehet még azért sem tud használni a másik fél mert kényelmetlen neki a hangkártyán átmenő hang, füles, hangszóró, stb... Nekik gondolom telefon van az asztalon, ami VoIP-os.

Ebben az esetben felejts el a skype-ot, ne akard megmondani nekik, hogy ők mit használjanak. Ha Asterix-ük van használd az Ekiga kliens-t (windowshoz itt, ,Linuxhoz itt találsz segítséget) a telepítéshez és használathoz.

Szia!

Eloszoris, kiemelnem: _asterisk_ :)
A skypot nyugodtan felejts el, nem megoldas ebben az esetben.
Az elony hogy asterisket hasznalnak, en egybol javasolnam, hogy programozzak fel, hogy minden telephely beleertve a kulfoldi orszagokat is, mellekkent(angolul extension) kossek be az asterisk szervetukbe.

Amit nekik el kene vegezni: 2 percnyi beallitas amikor is adnak neked egy vagy tobb azonositot(tipikusan egy szamsor es a szerver cime), ez a mellek maga.
Amit neked kene megtenni: valasztani egy telephony programot(ekiga, xlite, valasztek boven van), vagy akar asztali sip telefont is vehetsz es azokban beallitani a kapott azonositot.

Ennyi. Innentol dijtalanul hivhatjatok egymast, sot barkit hivhatsz te is cegen belul es teged is barki eler ingyen(persze azok akik be vannak vonva az asterisk rendszerbe, lehet az akar a brazil leanyvallalat is). Igazabol furcsallom, hogy ezt nem tettek meg, ez a legkolcseghatekonyabb kommunikacio. nagy nemzetkozi cegek egyeke sem fizet percdijat a belso kommunikacioert...

Te, mint felelős rendszergazda, adnál hozzáférést a saját rendszeretekhez (még ha ez csak a telefon rendszeretek, bár kívülről valószínű ehhez is kell VPN) egy "külsősnek", aki sip programot egy olyan gépen használja, ami nem a cég által auditált programok futnak? Ennél egy orosz rulett 5 tölténnyel biztonságosabb.

Lehet a SIP külön hálózaton, ugy hogy máshoz hozzá sem férsz. Nálam kicsapja az a biztositékot amikor hoz valaki egy .abc fájt és azért hogy én megnézhessem XY programot fel kell tenni, amikor az pl. csak szöveg, semmi más értelmes dolog nincs benne.

Amugy pedig vaószinübb hogy a Skype fájlküldési részén hamarbb hozzá lehet férni egy rendszerhez mint SIP Asterix alatt. Főként ha nem is gépen fut softphone, hanem az asztalán van egy doboz, számokkal, kagylóval.

Vékonyklienses irodában pedig ha nem muszáj akkor nem hekkelnék hangot. Bár általában nem egy nagy dolog megoldani.

Szia!

Az informatikus srác felvett skypre.
Megbeszéltük hogy náluk úgy van ahogy fentebb írtad xbit. Tehát egymás között ők ingyen fognak beszélni.
Ez volt számomra a legfontosabb hogy ne vágják agyon magukat telefonköltséggel. VAgyis a magyar cég inkább bérfejlesztésre fordtsa majd a pénzt ne pedig az állmnak fizetendő "bünető" adóként.
Én meg majd skypolok a magyar céggel.

Megörültünk egymásnak az infos sráccal illetve beloptam magam a szivébe. Látta a skypon hogy milyen zenét hallgatok. VASCO-t hallgattam, ő pedig pont a hétvégén volt Milánóba VASCO koncerten mert születésnapjára ezt a jegyet kapta. 50 euroért még nem kapott ülőhelyet. :)

Ez a probléma akkor most már nem probléma. Köszönöm a segítségeteket.

"Eloszoris, kiemelnem: _asterisk_ :)"

Jaja, Asterix, az kicsit más :) Úgy látszik, az olasz fél sincs vele egészen tisztában :)

Lehet, hogy újat fogok mondani: Skype for Asterisk, persze messze áll az ingyenestől, mert egy csatorna 66 dollár.

De csatlakozok az előttem szólokhoz: bármilyen SIP kompatibilis softphone tökéletes.

Es en nem is vagyok arrol meggyozodve, hogy ertelmes ember telepiti. Eleve, grafikus felulet kell a dologhoz, plusz a skype-nak meg futnia is kell (ha ez az, aminek gondolom, API user). Kesz, ezert sok helyen helybol tarkonloves jar.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Mintha a FAQ szerint nem kellene hozzá grafikus felület. (De ettől függetlenül én se vagyok Skype párti.)