Gazdaságinformatika - vélemények

 ( MBence | 2010. február 4., csütörtök - 22:32 )

Sziasztok!
Továbbtanulás előtt állok, és 15-ödike közeledtével néztem jobban körül az informatikával kapcsolatos képzések terén. Eddig a BME-VIK-en a mérnök infót és ELTE-IK-n programtervező informatikus szakot gondoltam megjelölni első és második helyen. Osztályfőnöki órán hallottam a gazdaságinformatikáról, és innentől kezdett érdekelni a dolog. A Corvinus egyetemen indítanak csak ilyen szakot Budapesten (mindenképp Pestre szeretnék továbbmenni). Tavaly 410 pont körül volt a ponthatár, ami számolgatva nem elérhetetlen, bár jól kell, hogy sikerüljenek az érettségik. :) Mit tudtok erről a képzésről? Vajon könnyen el lehet helyezkedni egy ilyen diplomával? Utánaolvastam kicsit, hogy mi is ez, de igazából nem sok mindent mondanak nekem az ilyen leírások, hogy "A képzés végére a hallgatók képessé válnak...".

Magamról annyit, hogy informatikából szeretnék emelt érettségit tenni, (előrehozott középszint már megvan 97%on), matekból nem szeretnék emelt szinten vizsgázni. A világ dolgaiban (politika, gazdaság talán) kortársaimhoz képest talán jobban eligazodok (legalábbis akiket ismerek). A törit nem kedvelem nagyon, de különösebb bajom sincs vele.

Mit gondoltok? Jó választás lenne számomra ez a szak? Vagy gondolkodjak inkább másban? Várom a válaszaitokat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amennyire én tudom, a gazdasági informatikus olyan közgazdász, aki valamennyire ért az informatikához is. De inkább közgazdász, projekt manager, stb. Nem pedig kóder.

De meggyőzhető vagyok, hogy nem jól tudom.

enis hasonlokepp tudom
pl van egy gazdinfot vegzett ismerosom; azt mondja, ezzel igazabol az oltonyosvilagban lehet elhelyezkedni, valamint hogy inkabb papirragas megy, mint billenytuzeteles
(nem negativan irtam, meg mielott barki ramugorna; maskerdes, hogy megvan a velemenyem rola, pl amikor egy gazdinfos auditor kijon, de fingja sincs, hogy mit is lat a monitoron)

Mint gazdaságinformatikus (inkább közg. prog. mat. az jobban hangzik :): Szegeden végeztem, 1 év Corvinus részképzéssel. Bár ifjú koromban én is lázadtam, de beláttam, hogy az egyetemen nem fognak senkit megtanítani programozni. Ez igaz volt itt is. Bődület sok matematikát tanultunk (na jó, annyit nem, mint egy ELTE vagy BME hallgató, de sokat), gondolkodni tanítottak, aztán mindenki eldöntötte merre szeretne fejlődni. Emellett volt ~sok közgáz, statisztika, számvitel + 1-2 fincsi Corvinusos tárgy (mat. közg. + ÁKM gazd.tan :). Papír szerint és szerintem is, olyan !elsősorban! informatikai szakembereket képeznek, akik képesek (és kompetensek) a gazdasági folyamatok és problémák informatikai támogatórendszereinek fejlesztésére és üzemeltetésére. Tehát, egy "jó" gazd.infós valamennyi előnnyel rendelkezik egy akármilyen pénzügyi (legyen az könyvelőprogram vagy tőzsdei előrejelző/-elemző vagy pl. SAP modul) rendszer fejlesztés/üzemeltetés során, egy olyan emberhez képest, aki !nem feltétlenül! van tisztában az alkalmazás logikája mögött megbúvó elméleti és/vagy gyakorlati gazdasági folyamatokkal. Remélem sikerült úgy leírnom, hogy senki nem sértődik meg rajta és az érdeklődő is kap egy kis betekintést :)

A valóság: a spagetti rendszerrel ugye 3 évre degradálódott a tanulmányi idő, ami Szegeden pl. azt jelenti, hogy 3 különböző 1-1-1 féléves tantárgyat préseltek 1 db tárgyba, amit 1 félév alatt nyomnak le az ember torkán (számítástudomány alapjai). Ezek a tárgyak imho nem épp a legegyszerűbbek. Emellett, ha jól tudom, nincs Corvinus-os részképzés, hanem minden Szegeden folyik. Én picit sajnálom, mert kezdetben akármennyire rossznak is tűnt, én nagyon hasznosnak és gyakorlati szempontból is előnyösnek tartottam a Corvinus-os időszakomat (leszámítva azt a 2 szopató tárgyat, de ilyen mindenhol van); sőt, a héten adtam be a kreditelismerési és jelentkezési lapjaimat egy master képzésre (a.k.a másoddiploma). Emellett nem kimondottan a gazdaságinformatikus szakmában dolgozom, de fejlesztettem, illetve előreláthatólag fogok fejleszteni olyan rendszert, amihez szükségesnek tűnik a gazdasági jellegű tudás.

Ja és még kiegészítés: ha jól tudom, a Corvinusos gazd.infó elég új szak (talán 2006) és ELTE-vel karöltve folyik az oktatás, de (SZIGORÚAN IMHO!!!) nem biztos, hogy egyensúlyban lesz az informatikai és gazdasági képzésed -> lényegesen több közgázt fognak lenyomni a torkodon, mint pl. Szegeden.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Fel!


"terjed a linux, mint a bunozes" by selli

Megerősítem bambano hozzászólását.
Egy kicsit:
- közgazdász,
- könyvelő,
- projekt menedzser,
- adatbázis szakértő,
- logisztikus,
- HR-es,
- marketinges,
- pszichológus,
- programozó,
- stb.

Jártas egy sor hasznos és haszontalan tárgykörben.
Minden körülmények között képes gyorsan alkalmazkodni a környezetéhez, nem jelent(het) problémát több száz oldalas leírások rettentő rövid idő alatt történő elolvasása, megértése, alkalmazása.

Ezen belül úgy is találsz valamit, ami jobban érdekel, és abban az irányban fogsz tovább fejlődni.

Az sem baj, ha van egy kis műszaki előképzettséged (sokoldalúság).

(Aztán egy kis balszerencsével egy cégnél olyan ezermesternek fognak tartani, aki okosabb mint a főnöke, ezért az ahol csak lehet tapossa, nehogy a fejére nőjön.)

gy.

Ez olyan mindenhez ért, de semmit nem tudnak tűnik :)

Igazából azért tetszett meg ez a szak, mert kicsit humán és reál egyszerre, mint amilyennek én is gondolom magam. Bár ahogy olvasom, nem kis IQ-t és érzéket kíván a feladat, de legalább kihívás:).


"terjed a linux, mint a bunozes" by selli

Az általad kiválasztott szakok mindegyike rendkívüli kitartást és szorgalmat kíván. Én BME-VIK-re járok, de felvettek volna a gazdinfóra is a Corvinuson, de szerintem a BME-vel jobban jártam. Én mindenképp javaslok egy emelt matekot is, mert nagy segítség lesz az első (fél)évben.

Ez már személyes vélemény, de a VIK-en is van első féléven gazdhumán tárgy, névszerint mikro- és makroökonómia. Nagyon nemszeretem tárgy, de egy valamire biztos, hogy megtanít: a sok hülyeség mellett egy alapvető pénzértékelési és -befektetési szemléletmódot ad. Legalábbis rám hatott ez a tárgy...

Tehát a Corvinuson jóval nagyobb hangsúllyal fogsz ilyet tanulni. Ha szereted ezeket a dolgokat, akkor vágj bele, de ha igazi informatikus / programozó szeretnél lenni, akkor gyere a VIK-re. Nem bánod meg...

minden hibája mellett a mikro és makro ökonómia jó, főleg, ha utána lesz később pénzügy is. A számvitelnek is van értelme (mármint hogy az is tanulja, aki nem fog könyvelni), de attól sokkal hamarabb hidegrázást lehet kapni, mint pl. a makrótól.

A második félévben most "vállalkozási és üzleti menedzsment" ismereteket fogunk tanulni, ne kérdezd mit jelent... :D A harmadik félév pedig Üzleti jog. Biztos vagyok benne, hogy ezek a tantárgyak megadják az alapozást egy kellő gazdasági tudáshoz, ami szerintem minden embernek nélkülözhetetlen lenne, sőt, általános iskolákban a "három almából megeszek egyet, mennyi marad?" típusú kérdések mellett bölcsebb lenne ilyeneket is feltenni: "ha van 3 petákom, veszek belőle tejet 1 petákért vagy befektetem egy vállalkozásba 2 petákért ami évenként 1 petákot hoz" :D:D:D:D

Hát, a DE-IK-s gazdinfóról cseppent infók alapján én nem tenném. Programozni nem tanítanak meg, illetve semmilyen, kapcsolódó témakörből nem fogsz eleget felszedni. A gazdasági tárgyakra meg nem fog jutni elég kredit, hogy rendesen megtanuld a közgazdaságot.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

...Programozni nem tanítanak meg...

inkabb azt mondanam, hogy programozni nem tanulnak meg

a gazdasagi targyak meg: nem lesznek kozgazdaszok, de majdnem jo

---
Egy jól megállapított probléma félig megoldott probléma.
- Charles Kettering

Én gazdinfón végeztem a GAMF -on és jelentem mind hülyék vagytok. A gazdinfós az aki utál kódolni, de érdekli egy a gazdasági élet, az információs rendszerek stb.

Szal nem egy kicsit ez kicsit az. Rendszergazdaként is veszem hasznát sokszor, mert az átlag infós nem érti pl. a könyvelő, ügyviteli rendszereknek miként kellene működnie.

Jah és a jó gazdinfósok után kapkodnak a cégek, mert kevés van belőlük, mezei infóssal meg pl. számvitel infó támogatásnál nem mennek semmire. Nem minden ám a kódolás!

Nem tudom van-e még, de a BME-n volt gazdinfo mellékszakirány. Ha van, jó alternatíva ha érdekel az ilyesmi de elsősorban a jó értelemben vett kocka akarsz lenni. És nem gyenge emberek tanítottak ott, nézz (mármint a topikindító) utána.

Üdv,
BaZso

Nem feltétlenül utál kódolni, de azért egy mega projektet egyedül nem csinálnék végig, viszont prímán elvagyok részekel, az információs rendszerekkel. Az egy-kicsit-ez-agy-kicsit-az meg pont arra jó, hogy ne legyünk szemellenzősek.

Még mielőtt flame lenne, leírom hogy történt nálunk anno a SAP bevezetés:
- Egy Tanácsadó cég leírta pár millióért, mekkora hülyék is vagyunk. (előtte 30 évig működött nem is roszul a szervezet)
- A SAP-os csapat egy-két tagját kivéve szerintem első projektes volt, ami feltétlenül baj, hiszen egyszer meg kell tanulni.
- Minden folyamatot a pénzügyi vonal igényei alá rendeltek (Tanácsadó cég-SAP).
- A javítási folyamatok a SAP gyártási folyamatába lettek beleerőltetve.
- A pénzügyeseink minden kérdésre az "így szoktuk csinálni" választ adták, belevesztek a főkönyvi számokba,
- ezzel a műszaki részt teljesen kirekesztették, csak hogy NEKIK, pénzügyeseknek ne kelljen esetleg alkalmazkodni.
- Egy sor dolgot nem kértünk (nem is tudtuk, hogy létezik, nem is mondta senki, hogy létezik), ezért a mai napíg szívunk.
- Ránk, kezdő infósokra meg egyszerűen nem hallgatott senki. (Mint ahogy a kutya ugatás sem hallatszik az égig.) Ha esetleg ellenvélemény volt, vagy túl sok kérdések merült fel, a Tanácsadó céggel folytatott megbeszélésre már nem is kellett többet menni.

Némelyik nagytudású vezetőnk egyszerűen nem volt képes befogadni az új fogalmakat, elvárásokat, viszont előszeretettel hangoztatta, hogy az SAP így, meg úgy.

Amit ki akartam hozni ebből az az, hogy a szemellenzős szakbarbárok sokszor képtelenk arra, hogy körülnézzenek. Egy gazdinfós pedig az egy-kicsit-ez-egy-kicsit-az tudásának köszönhetően pedig eleve képes arra, hogy ne szemellenzős, netán vak bányalóként gondolkozzon.

Ezért lehetsz jó rendszergazda, mert mert több mindenhez értesz, széles látókörrel bírsz. Beszélgettem régebben egy On-Off-On tipusú r.gazzal. Igazi élményszámba ment. A szervezet megbecsült tagja volt az illető, ő volt az aki Tudta hogy kell bekapcsolni a számítógépet (na jó kicsit túloztam). Képes volt projektort kötni a gépre, kicserélni az egeret, ha meghalt, új festékpatront tenni a nyomtatóba stb. Ja és önállóan beüzemelte és beállította a routert, meg oda húzta a zsinórokat.

Sopronban is van gazdinfó képzés, gondold meg!

En nekikezdtem a SZE gazdinfonak anno, elso felevem maximalis volt, es ugy gondoltam, nem szint, osszel atmentem a BME VIK-re.

Nem bantam meg.

Van olyan ismerosom, aki a corvinus kozgaz BSc-t egyutt vegzi a BME 5 eves muinfoval. Bar 2-3 evvel kesobb kezdte, a kozgazon vegzett elobb.

Szinvonalas informatikai kepzest valoszinuleg nem fogsz kapni a kozgazon, hisz nincs meg ra az infrastrukturaja - tanarai, stb. Ha teged a szamitastechnika vagy a mernokinformatika erdekel, akkor olyan helyre menj. Max elvegzel melle egy kozgaz BSc-t.

BTW, a kozgaz nagyonis real tema, tarsadalomtudomany szamolgatos resze.

Ha egy kicsit is jobban húzol műszaki irányba (itt értsd kódolás, stb.) akkor nem ajánlom. Elég vegyes híre van. Ez valamilyen formában végülis egy határterület, ami magában hordozza a siker, de a "két ló közt a földre" forgatókönyvet is. Arról meg nem is beszélve, hogy manapság a kvótabiznisz miatt eleve fenntartásokkal kell közelíteni minden ilyen hibrid, vagy furcsa nevű képzéshez.

A saját, személyes tapasztalatom az, hogy nagyon jó határterületeken dolgozni, de szerintem ezt úgy érdemes megalapozni, hogy az egyik területre képzed magad, aztán a másikból még hozzátanulsz annyit, amennyi kell. Ez nehezebb, és lehet, hogy nem 5, hanem 7-8 évig is eltart, mire minden szükséges dolgot elsajátítasz, de (szintén saját tapasztalat) az ilyen felkészültség sokkal ütőképesebb tud lenni. Arról nem is beszélve, hogy, ha valamiért mégsem lehet a határterületen megmaradni, akkor még mindig van egy teljesértékű képesítésed (amiből kiindultál).

Szóval szerintem BME VIK, vagy ELTE IK, aztán majd tanulsz hozzá közgázt később, ha még mindenáron akarsz.

ELTE: a proginf előtti programtervező-matematikus szakot elég jól ismerem, majdnem megvan a diplomám. Az intézményt kevésbé ajánlom, nagy, és ezzel el vannak telve. Pedig az oktatás színvonala közepes, a tananyag nem kevés helyen elavult. És rengeteg olyan szaktársad lesz, akik baromi idegesítőek, mert soha nem végzik el a szakot, de ezért mindig a tanár a hibás... Viszont a diákélet nagyon jó.

BME: Ha most felvételiznék, szerintem ide mennék. Csak hallomásból ismerem, de naprakészebbnek tűnik az anyag (pl. mindigis kötelező volt a közgáz alapismeretek). Mérnököt képeznek belőled, arra mindig van igény.

Gazdinf: Voltam fél évet Bécsben az Universität Wienen ezen a szakon, és nagyon megtetszett. Akkor ajánlom, ha nem vagy full kocka. A menedzsmenthez kiváló emberismeretre van szükség, itt a formális logika és az axiómák teljesen irrelevánsak. Viszont kevésbé szakmai, nem mérnök szak, azaz még annyi szaktudást se szedsz össze mint a többi szakon. Kapcsolatokat magadnak kell építeni, és hoppon maradsz, ha nem teszed.

Programozni (értsd. nyelvtanulás) minden esetben magadtól kell megtanulni, az nem egyetemi diszciplína.

Még egy jó tanács: olyan helyre menj, ahol baromira szeretsz élni! Éveket fogsz ott eltölteni, és hidd el, a nagy részét nem az egyetemi előadóban. Jártam már egyetemre Bécsben, Budapesten és Amszterdamban is. Semmi pénzért nem költöznék viszont vidékre, mert megöl az unalom. De ez teljesen szubjektív. Tudd, hogy Te mit akarsz.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

"Programozni (értsd. nyelvtanulás) minden esetben magadtól kell megtanulni, az nem egyetemi diszciplína."

Ez nagyon igaz. Azért az egyetemen is tanítanak nyelveket, de csak a minimálisan szükséges mértékben (pl., hogy meg tudd oldani a feladataidat). Szerintem viszont ez egyáltalán nem baj. A nyelvi elemek szintje az már egy olyan dolog, ami már nagyon személy/feladatfüggő, nyilván nem lehetne (és nem is kell) mindenkinek személyreszabott oktatást adni. Ráadásul nem ez a képzések lényege. A nyelvek csak segédeszközök.

Ez nagyjából rendben van, de sajnos pont emiatt rengeteg olyan diplomás informatikus kerül ki, akik alig tudnak kódolni, vagy ha tudnak is, következetesen a maguk saját, kusza, abszolút minden szokásos konvenciótól eltérő "stílusukban" kódolnak (indentálás, logikai tagolás minek? megtanul kb. 5 eszközt a nyelvből, és azt hiszi, mindenre az való, stb.).

Szóval azért én erre jobban odafigyelnék, ha egyetem lennék, mert utána meg a cégek (és ezen keresztül a többi informatikus/programozó) szív. Nem ezt mondom, hogy a hallgató felett kell állni, és addig verni, míg teljesen xy szabvány konform nem lesz a kódja és nem követ a b vagy c tervezési mintát, de valahogy már a legelején tisztázni kéne velük, hogy vannak szabályok, van amit végig kell játszani, mert különben nem lesz jó, amit kiadsz a kezedből, hiába csinálja meg azt, amit kell.

A környezetemben sokan szívnak olyan problémákkal, amik jól láthatóan a helytelenül rögzült kódolási szokásokból erednek, és ez időben, ergo pénzben mérhető veszteséget okoz a cégnek, pedig lehet, csak annyi kellett volna, hogy anno egyetemen, mikor a valamilyen gyakorlatra a beadandót átnézi az oktató, nem csak egy "ok, megvan"-t böfög oda, hanem mondjuk felhívja a kedves diák figyelmét arra, hogy "hé, figyu már, itt miért példányosítassz feleslegesen, itt miért ezt az osztályt használod, itt meg miért nem indentálsz rendesen?" vagy éppen "hé, gyerek, tudod, mi az a LEFT JOIN? Mert akkor hozd már vissza a beadandót úgy, hogy azt használod benne, ha már szó volt róla órán, meg arról is, hogy valamihez illik inkább azt használni, mert különben egy idő után igencsak nagy processzorteljesítmény kell majd ehhez a lekérdezéshez!"
Persze csak akkor lehet ilyet, ha a kedves oktató sem szakbarbár, aki csak azért tanít, mert másra nem képes. Van sok ilyen, csak sajnos még mindig nem elég sok...

Ezt vegyétek úgy, mint egy zárójeles megjegyzést, mert tudom, hogy nem kapcsolódik szorosan ide, nem is akarok flame wart indítani, hogy hogy jó meg hogy nem, csupán Kuvik postja után valahogy oda kívánkozott :)

Szerintem ennyire nem rossz azért a helyzet, a többség, úgylátom, hogy gyorsan elsajátítja a "civilizációs normákat".
Pl. amikor én dolgozni kezdtem, az első nap a főnököm adott egy kb. 100 oldalas leírást a helyi népszokásokról, azóta aszerint dolgozom. Néha seggberúgtak, ha valamit mégsem úgy csináltam, de 2-3 esetnél több ilyen se volt.
Mondjuk annyival könnyeb helyzetben vagyok a többieknél, hogy a munka csak kis része kódolás, és nem használhatunk minden nyelvi elemet (kevesebb hibalehetőség :)

ELTE-IK:
Fiam oda jár, első éves.
Majdnem matek szak, programozni viszont (az információk szerint) kb.autodidakta módon kell megtanulni.
Nézte egy BME matekvizsga anyagát, azt mondta, ELTE-n a zh durvább....
A programozás?.... Hát, hál' isten, már úgy ment oda, hogy 5 éve nyomja itthon, az alapjai megvannak, majd csak ragad rá valami. :)
Mindenesetre a linalg és a diszkmat a két belező, de most jön neki az analitika, a régi horror tárgy.
Gondolkodott rajta, hogy átmegy matekra, ha már kódolni úgyis csak magától.....
Úgyhogy a fene se tudja.

Amikor ELTE-s srácokkal összenéztük, tényleg sokkal durvább volt a matekjuk, mint a BME-n. Szóval szerintem BME-VIK-kel nagyot nem lehet tévedni.

A választás megkönnyítéséhez azt javaslom, hogy gondold át, hogy mi áll hozzád közelebb:
- mérnöki megközelítés
- közgazdász megközelítés

Vegyünk egy gyakorlati példát :): Kompjútervezérelt ZabHegyező (TM) rendszer készítésére kapsz feladatot. Mi okoz nagyobb örömet:
1. A műszaki megoldás követelményeknek megfelelő kialakítása, és a "gép forog, az alkotó pihen" élmény a projekt végén. Ezesetben mérnöki szakot javaslok, gazdasági mellékszakiránnyal vagy másoddiplomával.
2. A projekt gazdasági szempontból történő tervezése, annak biztosítása, hogy a rendszer nyereségesen fog üzemelni. Ezesetben közgáz / gazdinfó irányt érdemes nézni.

BME-VIK mérnök-infó: Itt végeztem, visszajártam tanítani is, tehát mind a két oldalt ismerem.
Javaslataim:

1. Ha beszélsz németül, vagy gyorsan megtanulsz, akkor német képzés erősen javallott. Annak idején 1 év németországi tanulást / diplomamunka írást / gyakornoki munkát biztosított úgy, hogy nagyon kellemes ösztöndíjat fizettek. Természetesen a tanulást komolyan kell venni. Karlsruhe nagyon jó egyetemi város, sok mókussal. Egy bizonyos koleszban általam behúzott kábelen lehet internetezni, már ezért az élményért megéri...:)

2. Projektfeladatokat, nagyházikat érdemes komolyan venni, az ilyen önálló munkákból tanulsz a legtöbbet.

3. Érdemes bekapcsolódni a tudományos életbe = TDK, tanszéki kutatások.

4. Van/volt bankinformatikus másoddiplomás képzés. Utóbbit el lehetett úgy is végezni, hogy a tárgyaid jó részét elismerték a mérnök-infós diplomába is szakmai választható / közismereti tárgynak. Én elvégeztem ezt is, de informatikai téren nagyon felületes. A gazdasági tárgyak nem voltak rosszak, inkább kevés volt.

Ez utóbbi élmény miatt kicsit szkeptikus vagyok a gazdinfós képzésekkel kapcsolatban: nagyon nehéz jól csinálni, megtalálni az egyensúlyt, és mégis kellő mélységű tudást átadni.

Végül egy tanács amit az egyik német prof mondott egy sörözésen: "Az egyetem egy IQ teszt. A későbbi munkáltatód ezzel be tud lőni egy szintet, hogy mit vagy képes megcsinálni. Ezután jön annak vizsgálata, hogy mit tudsz." Teljes mértékben egyetértek vele. Szomorú sokszor látni, hogy BME infós végzősök mennyire nem tanultak semmit a szakmából, pedig tudom, hogy a tananyagból kérdezek az interjún.

Üdv,
Gergely

Köszönöm mindenkinek a segítőkész hozzászólásokat!
Ezek alapján az érlelődött meg bennem ( :D ), hogy elsősorban BME-VIK proginfó, és ahhoz majd esetleg később egy kis közgáz. Úgy éreztem a hozzászólásokból, és átgondolva a magam szempontjából is, hogy talán így lesz a legjobb.
BME-sekkel remélhetőleg találkozom majd személyesen is :).
Mégegyszer köszönöm mindenkinek!
Bence


"terjed a linux, mint a bunozes" by selli