Elvesztett/ellopott személyi igazolvány

 ( turul16 | 2010. január 27., szerda - 8:00 )

Mostanság mik a szabályok ilyen estre?
Ha az ellopott igazolvánnyal visszaél valaki az menyiben érinti az eredeti tulajdonost ?
Feltétlen feljelentést kell tenni a rendőrségen ? Vagy az okmány iroda automatikusan megteszi és az elég ?
Hogyan lehet lehető legkisebb utána járással megoldani, főleg ha nincs más fényképes igazolványom?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha nem jelented be, hogy ellopták, és visszaélnek vele, megszívhatod. Ezért tehát ajánlott a rendőrségen hivatalosan bejelenteni.
--
http://www.open-st.eu

Ellopott vagy elveszett?
Csak az előbbinél kell bejelenteni a rendőrségen.
Utóbbinál elég egy újat kérni az okmányirodában.
Ez a rövidebb út...

nem tart olyan soká a rendőrségi bejelentés.
besétálsz, elmondod, hogy mit szeretnél, kapsz egy fénymásolt általános formanyomtatványt, leírod, hogy mi történt, mikor, hol mit vittek el, optimális esetben bele tudod írni az ellopott tárgyak azonosító adatait (pl. igazolványszám hasznos, de nyilván az adataidból is megy, csak akkor még 1-2 nappal lassabban veszik fel a körözött tárgyak listájára), a papírra felírod, hogy ki vagy, aláírod, leadod az ügyeletes csávónak, általában néhány perc múlva jön valaki, az feltesz kb. 3 mondatot, ad egy lepecsételt, átvételt igazoló fénymásolatot a papírodról, oszt ennyi. nemigen tart ez 20-30 percnél tovább.
aztán majd egy pár nap múlva jön egy rendőrségi határozat, hogy ismeretlen személy ellen nyomoznak, kiadták a tárgyakra a körözést, majd 1 hónap múlva a másik, hogy megszüntették az ismeretlen személy ellen indult eljárást. kb.
ha ezek után meglesznek a tárgyak (sokszor eldobálják a közelben a nekik értéktelen iratokat), akkor viszont megint be kell sétálni, és egy másik papíron leírni, hogy mi lett meg (hogy azokra visszavonják a tárgykörözést). ha már kértél helyettük újat, és a régit nem akarod használni, akkor ez a lépés opcionális.

ha van bankszámlád, akkor praktikus a bank telefonos ügyfélszolgálatánál az ellopott személyi, jogsi, vagy útlevél számának megadásával kizárni, hogy nehogy valaki azokkal próbálja magát a te nevedben azonosítani. ez nem egy túl hatékony védelem, de nem is annyira jellemző, hogy a megtalált iratokkal próbálnának visszaélni, mert a gyors értékekre utaznak, az igazolvánnyal meg nagyot lehet bukni.