Sakk *oktató* program

 ( mkristof | 2009. október 14., szerda - 23:06 )

Sziasztok

Sakk tanuláshoz keresnék programot. Az optimális eset az lenne, hogy a Chessmastert 10+-t működésre tudnám bírni Ubuntu alatt, de ez eddig sajnos nem sikerült. (ha valakinek igen, megosztaná hogyan?)

Az ideális jelölt tudná az alábbiakat:

  1. random generált feladatok, időre, statisztikával (matt két lépésben, keresd a villát, optimális lépést, etc...)
  2. okos és kezelhető állás és játszmaelemzés / annotálás
  3. sok-sok korábbi játszma
  4. állítható erősségű/stílusú ellenfelek
  5. bepített sakk-oktató anyagok (elmélet -> elolvasod/meghallgatod -> azon nyomban ki is próbálod feladványokon, nagyobb adagok után összefoglaló teszt)

Tisztában vagyok vele, hogy ez így nagyjából a Chessmaster featurelistája, nem is fontos az összes megléte (bár jó lenne). Perpill a legégetőbb, az első pont, mert ilyen programot nem nagyon találtam linuxra. A scid használható a második és harmadik pontra, bár elég suta a kezelhetősége (úgy érzem ezen a területen nem előny, hogy fapados).

Workaround, hasonló próblémák, megoldások?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

chessmaster? :)

szerk: ja latom, irtad, csak ne molvastam vegig. az a legjobb, hasznald azt.

Elvileg a Wine támogatja. Kipróbálom a Chessmaster 10-et, folyt. köv.

Előre is köszi, én a 10-et meg a Grandmaster Editiont is megpróbáltam felimádkozni, de csak az utóbbi települt fel. És ez is kifagyott, amikor a betöltött a főmenü. :(

-----------
"Generally, Russian technology assumes dumb machines and smart humans, not the other way around." -- The Russian Tea HOWTO

Directx-szel sikerült jutni vmire? 9-es kell hozzá. (Bocs, nem igazán értek a Wine-hoz, de mintha ez általános probléma lenne a windowsos játékok Wineosítása körében.)

Emellett nyugodt szívvel tudom ajánlani a Virtualboxban futtatott XP-t, mert a maradék gépigény eléggé a béka feneke alatt van, szóval azon probléma nélkül el fog futni.

Szerintem keress egy egyesületet, ahol tudsz sakkozni, ugyanis azt nem helyettesíti semmi.
A többire meg jó a scid. Tény hogy egy chessbase után furi a kezelése, de már megszoktam, már átimportáltam rá az 4.8 milliós játszmaadatbázisomat is, igaz eltartott egy darabig :D

Core2Duo T7100, 4G, Ubuntu 9.04, 2.6.31

Lehet, hogy igazad van, tényleg egy egyesület után kéne nézni. Meglátjuk, hogy sikerül-e beilleszteni az egyetem mellé. A Chessmaster azért volt jó, mert minden nap tudtam egy kicsit gyakorolni ilyen random példákon. Sokat segít, ha ilyen készségszinten meglátom a villákat/fedezett támadásokat/optimális lépéseket és nem kell velük foglalkozni (hanem koncentrálhatok a stratégiára).

-----------
"Generally, Russian technology assumes dumb machines and smart humans, not the other way around." -- The Russian Tea HOWTO

Ilyen tesztek szerintem vannak dögivel neten is, maximum nem magyarul :>

Core2Duo T7100, 4G, Ubuntu 9.04, 2.6.31

Huhúú!

Óriási köszönet, ez nagyon vagány. Na, amíg végigtolom az egészet, meg megoldogatom az anyagokat, addig biztos nem lesz szükségem ilyen random feladat gyártóra. Utána meg majd csak lesz valahogy. :)

-----------
"Generally, Russian technology assumes dumb machines and smart humans, not the other way around." -- The Russian Tea HOWTO

igen ismerem, annó volt egy kis vita belőle hogy mennyi pénzért csinálták meg az online oktatást, miközben vannak ingyenesek is, vagy valami ilyesmi :>

Core2Duo T7100, 4G, Ubuntu 9.04, 2.6.31

CM 11 Virtualboxban meg nem fut, winenal a menuig eljutsz ha telepitettel dx-et. Chessmaster sajnos nem virtualizaciobarat (a forumon az egyik emberke igy nyilatkozott: Oruljunk, hogy a hivatalosan tamogatott OS-eken fut).

Virtualbox alatt egy Fritz 11-et 2D-ben meg lehet probalni, nalam teljesen jol mukodott es mindent tud amit a CM 11. A chessmaster 10 pedig opengl modban fut ha jol emlekszem (wine).

Itt http://www.chess.hu/ifiportal sok érdekes anyagot találhatsz. (alul, bal oldalon)