Sorcerer Linux - valami véget ért....

 ( trey | 2002. március 22., péntek - 10:28 )

Valamikor januárban fellángolt egy kisebbfajta mozgalom, hogy telepítsünk Sorcerer Linux-ot minden gépre. Én mindig fenntartással kezelem az új disztribúciók megjelenését. Több példát láttam már arra, hogy jött egy új terjesztés, fényes volt, jó volt, hurrá, aztán pár hónap múlva a készítő rájött, hogy még sincs annyi ideje, hogy nem tud vele annyit foglalkozni, vagy csak egyszerűen elment a kedve az egésztől.

Úgy tűnik, hogy a Sorcerer Linux is erre a sorsra jutott (hacsak nem az oldalukat defacelték).

Az oldalon olvasható valami magyarázatféle, akit érdekel olvassa el.

Én nem akarok senkinek semmilyen irányt kijelölni, hogy milyen disztribúciót használjon, de mielőtt disztribúciót választunk érdemes egy-két dolgot előre látni.

Most, hogy a Linux divat-operációs rendszer lett, és valaki attól lesz hacker, hogy elkezdi használni, sajnos ez a dolog magával vonzza, hogy elszaporodnak a Linux-disztribúciók. Szerencsére ennek a folyamatnak van valamilyen szintű öntisztulása, csak nem biztos, hogy a mi kárunkra kell ennek megtörténnie. Mert ha nem csak otthon hobbiból használjuk a Linux-ot, hanem mondjuk ezzel dolgozunk, vagy ezt telepítjük felelősen cégek gépeire, akkor nem mindegy, hogy mit választunk. Amire szerintem oda kell figyelni a disztribúció kiválasztásakor:- ki áll a dolog mögött? van egy valamilyen referenciája, szakmai kompetenciája ahhoz, hogy egy disztribúciót összeállítson?

- hányan fejlesztik az adott disztribúciót? Kevés emberrel nem lehet lépést tartani a fejlődéssel, ez biztos. Naponta jelennek meg hibák (nem is kevés), ezeket javítani kell, a disztribúciót fejleszteni kell, biztonságossá, használhatóvá kell tenni

- bizalom. ha én egy ügyfél gépére Linux disztribúciót teszek, akkor biztos akarok lenni benne, hogy az a disztribúció nem tartalmaz backdoor-t, rootkit-et, stb.

Ezeken érdemes elgondolkodni, mielőtt valaki hosszútávra elkötelezi magát egy terjesztés mellet. Annak, aki úgy váltogat a disztribúciók között, mint ahogy más zoknit, annak mindegy.

Mindenesetre az én rögös utam a Unix rendszerek világában tanulságos lehet:

SuSE Linux 5.x -> szünet -> SuSE Linux 6.4 -> szünet -> Mandrake xx -> SuSE Linux 7.x -> Debian Slink 2.1 -> Debian Potato 2.2 -> OpenBSD -> Sun Solaris 8 -> Debian Woody 3.0 -> FreeBSD + Sun Solaris 8 + Debian Woody 3.0

A jelenlegi állapot:

- otthon desktop : Debian Woody

- munkahelyi gépek: Debian Potato

- szerver: többnyire debian potato, multiprocesszoros környezetben egyelőre Sun Solaris 8 IA, es egykét helyen tesztelés alatt freebsd

Egy kicsit hosszúra nyúlt a dolog. Ez természetesen csak privát vélemény, ha akarod mondd el a tapasztalataidat. Nem akarok disztribúció háborút indítani, az esetleges hozzászólások pedig maradjanak a jó ízlés keretein belül =).

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A cikkel mindenképp egyetértek, a hozzászólással egy pici (és nem túl lényeges) ponton vitatkoznék.

Mi baj a Mandrake-kel? Tudom hogy anyagi gondjaik vannak, de immár pár verzióval kijöttek, a napokban jött ki a legújabb, tisztességes supportjuk, sok felhasználójuk van, komolyan veszik a hibajavításokat, és nagyon barátságos.

Jómagam elég sok disztribúciót kipróbáltam, Volt debian, redhat, suse, yggdrasil, caldera, corel. Mind közül a mandrake tetszik legjobban x+1 ok miatt. Nagyon sajnálnám, ha anyagi okok miatt nem menne tovább, mert igen bárátságos kis darab.

A dotcom lufiért nem kár, a férgese hadd hulljon. Az a baj, hogy a befektetők nem meggondolás, hanem trendek (divatok) alapján adnak pénzt, így azok a cégek is rossz helyzetbe kerültek, akik korrekt munkát végeznek.

Temetni nem temettem, csak a tenyeket irtam le. A lenyegen nem valtoztat, az hogy a disztribucio megszunt, esetleg jogutodokkal folytatodik tovabb.

Es a leveled is alatamasztja azt amit irtam, egy disztribucio kivalasztasakor fontos szempont az, hogy milyen fejlesztoi bazis all a hata mogott. Az nem lehet indok a felhasznalok fele, hogy faradt vagyok, elfogyott a penzem stb.

Visszautalnek arra, hogy produktiv szerveren hasznalva ezt a disztribuciot mit gondolhat most a rendszergazda aki esetleg telepitette ezt? Bizhat benne 100%-osan?

PS: egy hozzaszolast eleg egyszer bekuldeni

Elolvastam a SGL Is Not Dead cimu cikket.

>Kyle Sallee, the founder and former lead developer of Sorcerer GNU/Linux parted company with the SGL development team without notice on Friday, March 8, 2002, seemingly making a concerted effort to kill the distribution as he left. He deleted the entire site, as well as the file mirrors. He then created more confusion by posting a single page naming Lunar Penguin as the new official SGL, a claim which even the Lunar Penguin founders deny.

Itt az all, hogy az eredeti fejleszto befejezte a projectet. Jott nehany lelkes ember, aki folytatni akarja. A project lehet hogy megy tovabb, de kerdes mennyire lehet bizni benne?