Facebook adatlapon megjelenített ismerősök kiválasztása

 ( NGabor | 2009. június 7., vasárnap - 20:42 )

Egy ideje már használom a Facebook-ot, úgy fél éve elég aktívan.
Az utóbbi időben egy érdekes dologra lettem figyelmes:
Amikor a magam, vagy valaki más adatlapját megnézem, akkor ott megjelenik legfeljebb három közös ismerős, valamint a hat további ismerős. Aki használja a Facebook-ot, bizonyára tudja miről van szó.
Korábban azt gondoltam, hogy biztosan véletlenszerűen választja ki a rendszer, hogy ki legyen ez a hat személy, de rájöttem, hogy ez nem így van. Bár statisztikai próbákat még nem végeztem, de a gyanúm felmerülése óta folyamatosan figyelem a megjelenített ismerősöket, és egyértelműen azt tapasztalom, hogy egyes személyek sokkal gyakrabban jelennek meg, mint az véletlenszerű kiválasztás esetén lehetséges lenne.
Ezt a saját és az ismerősök ismerősei között egyaránt tapasztalom.
Vajon milyen elvek szerint súlyozhatja a Facebook az ismerősöket a kiválasztáskor?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyszer beregisztráltam, mert egyik cimborám oda töltötte fel az utázásáról készült képeket. Égvilágon semmit nem adtam meg, a nevem a vezeték és keresztnevem két-két betűje volt. A lehetséges ismerősök között pedig így is megjelentek olyan emberek, akiket valóban ismerek. Ez enyhén tenyérbemászó sztem. Szóval szerintem a neved keresési statisztikáit meg az IP-címet is figyelembe veszi.

--
Debian squeeze

A cimborád képeinek megnézéséhez fel kellett venned őt ismerősnek. A felajánlott lehetséges ismerősök valószínűleg az ő ismerősei voltak, köztük általad is ismert személyekkel.

Nem voltak. Külföldi srác volt, nem volt közös ismerősünk.

--
Debian squeeze

Valószínűleg igazad van, mert én finn IP-ről használom, de az ismerőseim többsége BP környéki. A feldobott hat személy szinte mindig finn (nem ismerem őket), az ismerősöm ismerőseit meg sose dobálja fel, de ha a keresővel kellett megkeresnem őket.
Csaba

Én az eredeti felvetésben nem a lehetséges ismerősök keresésére gondoltam, hanem arra, hogy az ismerősök közül hogyan választja ki a hat megjelenített személyt (az adatlap jobb oldalán szoktak megjelenni); de amit mondtatok az is érdekes és elgondolkodtató.

szerintem ez épphogy nincs randomizálva.
esetleg az utolsó bejelentkezés dátuma szerint,
avagy az elmúlt pár nap használati statisztikája szerint.
Biztos találtak valami jó súlyozó függvényt :)

Az én tapasztalatom is az, hogy a dolog nem véletlenszerű kiválasztással történik, hanem valamilyen más elven. Vannak ugyanis személyek, akik sokkal gyakrabban jelennek meg, mint az teljesen véletlenszerű kiválasztásnál lehetséges lenne.