Márai Sándor: Füveskönyv részlet "A boldogságról"

 ( FébertI | 2008. június 10., kedd - 19:16 )

Kedvelem Márai Füveskönyvét. Van hogy csak úgy leveszem a könyvespolcról és bele-bele olvasgatok. Múlt héten "véletlenül" ezt a részt olvastam. Vallom, hogy nincsenek véletlenek. ;)

"Boldogság természetesen nincsen, abban a lepárolható, csomagolható, címkézhetõ értelemben, mint ahogy a legtöbb ember elképzeli. Mintha csak be kellene menni egy gyógyszertárba, ahol adnak, három hatvanért, egy gyógyszert, s aztán nem fáj többé semmi. Mintha élne valahol egy nõ számára egy férfi, vagy egy férfi számára egy nõ, s ha egyszer találkoznak, nincs többé félreértés, sem önzés, sem harag, csak örök derû, állandó elégültség, jókedv és egészség. Mintha a boldogság más is lenne, mint vágy az elérhetetlen után! Legtöbb ember egy életet tölt el azzal, hogy módszeresen, izzadva, szorgalmasan és ernyedetlenül készül a boldogságra. Terveket dolgoznak ki, hogy boldogok legyenek, utaznak és munkálkodnak e célból, gyûjtik a boldogság kellékeit, a hangya szorgalmával és a tigris ragadozó mohóságával. S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S errõl megfeledkeztek."

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tanulságos.

Kum Gábor
---
www.kumgabor.hu

Kopizd be a folytatast is, kivancsi vagyok, mi lesz a konkluzio...

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Nincs tovább.
A konklúzió az, hogy az emberek egy része elfelejt boldog lenni.
Élete vége felé jön rá, hogy hajtott, gyűjtögetett ha majd meg lesz ez meg ez... meg az meg amaz akkor leszek boldog.
De nem így működik a boldogság.

"S mikor eltelt az élet, megtudják, hogy nem elég megszerezni a boldogság összes kellékeit. Boldognak is kell lenni, közben. S errõl megfeledkeztek."

Ez a konklúzió.

"Élete vége felé jön rá, hogy hajtott, gyűjtögetett ha majd meg lesz ez meg ez... meg az meg amaz akkor leszek boldog."

Erről most nekem Arthur Miller: Az ügynök halála jutott eszembe a középsuliból.

Azert mondtam, hogy ird tovabb (ha lett volna), mert azert az nem ugy van, hogy valaki szol, hogy "he, ne felejts el boldog lenni", erre te aszondod, hogy de jo, hogy szoltal, es akkor boldog vagy. Ez a gyakorlatban nem igy mukodik, a boldogsag, ill. boldognak lenni az valami olyan dolog, ami nem all az embernek hatalmaban. Persze, szuggeralhatja barki magat, hogy o most boldog, mikozben nem is, de nem tudom, hogy megeri-e. Szoval szamomra az lett volna a konkluzio, ha kiderul, hogyan lehetunk boldogok. De ezt ugy tunik, Marai sem tudta, vagy legalabbis (akkor) nem irta meg....

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Ha valaki megmondja, hogyan lett boldog az élete, hiába tenné, mert a te életed más. Ha valaki megmondaná neked, hogyan légy boldog, körberöhögnéd ("az nem ugy van, hogy valaki szol, hogy "he, ne felejts el boldog lenni", erre te aszondod, hogy de jo, hogy szoltal, es akkor boldog vagy"). "a boldogsag, ill. boldognak lenni az valami olyan dolog, ami nem all az embernek hatalmaban" Márpedig senki sem azért boldog, mert más adta neki a boldogságot, hanem mindenki a maga erejéből lett boldog vagy boldogtalan.

Az idézetben rengeteg olyan összefüggés van megfogalmazva, amiket nekem talán több oldalon keresztül sem sikerülne értelmezhetően leírni. Számomra például olyasmit mond, hogy a boldogság racionális megfogalmazása arra késztet, hogy racionális módon légy boldog, miközben nincs racionális magyarázat a boldogságra. Azt is mondja, hogy a jelen az egyetlen időpont, amikor átélheted az érzéseidet (amikor a múltra és a jövőre gondolsz, akkor is a jelenben vagy), ugyanakkor azt is mondja, hogy a jelen a jövőd alapja. Vagyis, ha most nem vagy nyitott a boldogságra, a holnapi napod sem fog boldogságot hozni. Arról is ír, hogy a boldogság egyéni élmény, és a közösség szokásaihoz való ragaszkodás (megfelelés) gátolhatja az egyéni élmény kibontakozását. Olyasmit is megfogalmaz, hogy a boldogság nem az öröm hazudása, hanem olyan gondolatok és tettek eredménye, amik terméke öröm. Testben valószínűleg megvalósíthatatlan, hogy az ember állandó örömben legyen, de az emberi élet által adott kérdések megválaszolása örömmel töltheti el.

:)

Egyszer olvastam csak, jelenleg nincs meg nekem az a könyv. (Asszem meg fogom venni.)
Sok érdekes dolog van benne.

Weöres Sándor: A teljesség felé - című könyvét is ajánlom figyelmedbe.

Pont ma gondolkodtam azon, hogy hagyom az eddigi dolgaim egy részét és az energiáim legnagyobb hányadát egy új dologra fordítom. Ami bár nehezebb, de közelebb áll hozzám.

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Köszi az ajánlást.
http://wwwold.sztaki.hu/~smarton/vegtelen/weores.htm

beleolvasgatok holnap.

Hamvas Béla is "beköszöntött" nem oly rég az életembe.

Akkor Babérligetkönyv.
Ajánlom még Müller Péter Boldogság könyvét. Nem beszél mellé. Intakt figura ebben a zacskós korban.
--
the tide is turning

Ma olvastam: 77. oldal Az Élet megértése :)

(Hamvas Bélánál én is a Babérligetkönyvre szavazok.
Az egyik novella belőle: http://zoldpc.hu/hamvas_bela_olbrin_joachim_csodalatos_utazasa

Nem is gondoltam, hogy nem csak "kockák" vannak itt a HUP-on!

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Persze hogy nem, én a golyóhoz konvergálok, néha be is gurulok.
Véletlenek tényleg nincsenek.
Azt szabad tudni hogy miben változtatsz? A fenti hsz-edre reagálva, bocs hogy így össze-vissza szövöm a szálaim.
--
the tide is turning

Tulajdonképpen a munkámban. Emberek csip-csup problémáinak megoldása helyett lehetőséget teremtenék vállalkozások beindításához, felfuttatásához az online marketing eszközök segítségével. (rendszergazdából internet-marketinges :)

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Weöres Sándor: a Teljesség felé: részlet

"Szeretnél gazdag lenni? A milliárdossal elcserélnéd vagyonodat, de nem a sorsodat. Szeretnél népboldogító lenni? A királlyal, vagy népvezérrel elcserélnéd hatalmadat, de nem a sorsodat. Szeretnél szent lenni? A szenttel elcserélnéd fejlettségi állapotodat, de nem a sorsodat.

Mindenki csak a saját sorsát bírja elviselni; a másé alatt összeesne.

A sors mindenkinek az egyedül-megfelelő táplálékot nyújtja; de aki nem tud minden zamatot egyformán kedvelni, az egyik ételt elégedetten csámcsogja, másiktól émelyeg; s egyik ételt azért emészti nehezen, mert mohón habzsolja, másikat azért, mert kiköpni kívánná."

Márai bölcsességének nagy csodálója voltam, egészen addig, míg meg nem tudtam, hogy öngyilkos lett. Csodálom persze most is, csak távolságtartóbban.

http://www.pkm.hu/?id=cikk&cid=22

Rákerestem Dr. Czeizel-re. Voltam az előadásán ami erről szólt. Az igazi nagy költők, tehetségek esetén 25%os az öngyilkosság.

Az ő előadása után már jobban el tudom fogadni hogy aki hajlik a művészetek felé nála nagyobb a depresszióra való hajlam is.

Még ezt találtam
http://konyves.blog.hu/2008/01/30/ongyilkos_magyar_szerzok

Érdekes arányok. Úgy látszik a tehetségnek "ára" van...

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Az eredeti cim: Füves könyv

En tegnap olvastam el a konyv felet vizsga utan, mert nem olyan regen megvettem, de sajnos egyre nagyobb csalodas. Befejezem, am nem lesz maradando elmeny...
---
http://www.aigeruth.hu

persze.... érthető..

nekem meg a sci fi olvasás megy/menne nehezen például.

Azért is van oly sok féle könyv, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelőt.

Sajnos 6 eve szepirodalmat olvasok, de azert 15 evesen valoban jo a sci-fi... Koszonom a tiszteletet!
---
http://www.aigeruth.hu

sci-fi poliverzumról jutott csak az eszembe. Ő ír és írt sci fiket. HUP tag.

Ezzel csak azt probáltam volna mondani hogy van akinek ez tetszik van akinek az.
Férjem is szépirodalmon él ... de ő csak a szenvedőseket :) szereti. Talán még egyszer sem volt kezében Márai.

Ajanlom neki Zolatol a Patkanyfogot, ha meg nem olvasta. 16 evesen 2 nap alatt olvastam el, a mu ives szerkezetu, az elso nap mentem a dombra fel, aztan masnap zuhano repulesbe a fold ala. Par napig azert kavargott. Nekem ez volt az elso es utolso Marai, leszamitva a kozepiskolas tananyagban szereplo Szinbad novellakat.

Nem kell megmagyarazni mit akartal irni, igy kibujni, es hogy hova, kire lehet atvetitetni. Volt benne guny. En a velemenyemet irtam le a konyvrol, masoke meg nem befolyasol benne. A cim helyes leirasa meg a szerzo megtisztelese volt reszemrol. Pontossag es precizio mernoki hatuluto.

Irni meg sok mindenrol lehet, de a szenvedesrol a legvarazslatosabb szamomra. Tudom, hogy poliverzum ir, multkor olvastam a nokrol alkotott velemenyet is, vagyis a megcsalashoz kapcsolodot. Sajnos hiaba adta elo, a gondolatot mar mashol hallottam, igy nem igazan sajat otlete volt, pedig a konyvebol idezte. Lehet hogy reszletesen kifejtette, megfogalmazta, attol meg az otlet nem ujito. Kozben megneztem, a feltekenyseg temakorenel hozta elo.
---
http://www.aigeruth.hu

Megkérdezem tőle hogy olvasta e a Patkányfogót.
Zolától a NANA van meg itthon. Azt olvastuk mindketten.

Tudod mi az amit nem értek?
Ezen a héten Te vagy az x-edik aki a HUPon gúnyt érez az írásomból.
Pedig totál az elfogadás van bennem.
Nekem van egy elképzelésem dolgokról, amit sokszor meg is osztok másokkal. Természetes hogy nem mindenki látja úgy a világot ahogy én, nem az a hobbija, nem az a kedvenc filme, zenéje, könyve, kajája stb. stb. EZ normális. Milyen egyhangú és egysíkú lenne a világ ha nem lennének különbözőségek.

De hogy ebben miért kellene gúnyt érezni? nem értem....

Figyusz.. miért kezded úgy a mondatot hogy sajnos 6 éves szépirodalmat...
Miért van ott a sajnos szó?
Nekem akkor lenne ott a sajnos szó ha sajnálnám az erre szánt időt, de ha meg sajnálnám az időt rá akkor meg nem azt olvasnám.
Nem értem... miért kell oda az a sajnos szócska?

A Nana a Patkanyfogoban is szereplo kislany tortenete.

Kommenteket ritkan olvasom el, csak ha en is reflektalnek valamit, amihez sokszor nincs kedvem. Errol az a velemeny, hogy mindenki lassa a vilagot ugy, ahogy neki jol esik, am ne nezze le ahogy a masik teszi, es ebben egyetertunk. Viszont a valaszodban nem volt semmi, ami a muhoz kapcsolodott volna, hanem inkabb egy masik mufajra volt megjegyzes, hogy nem birod, mintha az valamiert nem lenne olyan kifinomult. Emiatt erezheto gunyosnak.

A sajnosnak van ott szerepe, azt jol erzed: guny, ironia, cinizmus. Van aki tudatosan gunyos, van aki nem, irasos formaban nem mindig derul ki, a hangsuly szepen meg tudja szinezni az erzest. Altalam gunynak erzett megjegyzesre volt valasz. Kerd meg mondjuk a lanyod, hogy olvassal fel a "persze... ertheto...", vagy valakit akkor erezheto lesz, foleg a kiegeszitessel. (Szerintem a "persze, ertheto." alak kevesbe hat gunyosnak, mivel nincs benne szunet.) Ebbol ereztem azt, hogy azonnal egy sci-fi olvaso tizenhuszoneves gyerek szerepebe lettem zarva. Ehhez eleg eros valasz lesz igy az onlealacsonyito sajnos, a szepirodalom altal adott "agymegjatszas"(igen, hallottam mar ilyet is) kombinacioja, az evszam pedig a korom miatt lehet erdekes. A masodik mondatnak a hangsulyat mar gondolom erezted. Kicsit arra gondolok, hogy talan az informatikusok, akik allandoan ilyen online mediumokon kommunikalnak, jobban belelatjak mar a betukbe is az ilyen hetkoznapi erzeseket. Azt hiszem vazlatnak ennyi eleg.

A gunyrol talan annyit, hogy a sertettseg erzeset tokeletesen el lehet vele rejteni az intellektualitas alarca ala, ugy hogy a masiknak fajjon. Egy lobbanekony embert pillanatok alatt a plafonra lehet ingerelni 2-3 mondattal, es onnantol a vita lezarhato azzal, hogy nem tud higgadtan gondolkozni. Hogy ez emberileg mennyire korrekt abba nem mennek bele, de legalabb annyira mint a kiabalas.
---
http://www.aigeruth.hu