Zenei kérdések: Jackd, Rosegarden, Zoom B2.1u

Fórumok

Van 1-2 problémám zenei programokkal kapcsolatben. Röviden amit szeretnénk elérni: Zenekarral közösen akarunk számokat szerezni. A Rosegardent még nem ismerem, de úgy hallottam erre a célra ez megfelelő. Szóval azt szeretnénk ha mindenki a saját részét fel tudná játszani, és persze ezt rögzíteni is. A legjobb az lenne ha ez linuxon működne.

Alap probléma: jackd-t és ecosound-ot használnánk a felvételekhez. A jackd indításakor ezt a hiba üzenetet kapom: "JACK compiled with System V SHM support.
cannot use real-time scheduling (FIFO at priority 10) [for thread -1210922112, from thread -1210922112] (1: Operation not permitted)
cannot create engine"
A hiba üzenetet értem. Ha nem real-time módban indítom akkor tökéletesen működik. De nekünk a real-time-ra lenne szükségünk. Szóval valami ötlet?

Másik dolog a Rosegarden amikor indítom ezt a hibaüzenetet kapom: "Rosegarden was unable to find a high-resolution timing source for MIDI performance." Ergo semmi hang! A google valami low latency kernelről írogat!?

Én mint basszusgitáros a Zoom B2.1u multiefektet használom. USB-vel össze lehet kötni a géppel. Még nem probáltam, mert még be kell szereznem egy kábelt (remélem estére meglesz), stúdióban és havernál Windows alatt működött. Gyakorlatilag USB-re csatlakoztatott hangkártyaként ismerte fel. Várhatóan tudok vele mit kezdeni linux alatt? Egyáltalán hol kezdjem el a keresést? (Google 0 találat)

Egyéb: Most éppen Kubuntu 7.04-et használok, sajnos egyellőre nincs lehetőségem frissíteni 7.10-re. Hallottam az Ubuntu Studióról. Ez a verzió miben más? Tudok a Kubuntumból valami hasonlót csinálni, csomagok telepítésével? Hol tudnám megnézni mik a különbözőségek?

Üdv.: Rityi

Hozzászólások

szia! én passzolok,de ebben véletlenül nem tudsz vagy,vki nem tud segíteni?

checking build system type... i686-pc-linux-gnulibc1
checking host system type... i686-pc-linux-gnulibc1
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... no
checking for mawk... mawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for prefix by checking for xmms... no
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output... configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.

xxms telepítésnél kapom ezt a hibaüzit,és még nem jöttem rá,hogy mi az oka,de úgyis meglesz,csak gondoltam gyorsítok a megoldáson azzal,hogy itt is érdeklődök. :)
minden segítséget előre is köszönök!

"JACK compiled with System V SHM support.
cannot use real-time scheduling (FIFO at priority 10) [for thread -1210922112, from thread -1210922112] (1: Operation not permitted)
cannot create engine"

Olyan kernelt kell használni, amiben benne van a "real-time scheduling" támogatás. A kubuntu kernelében nyilván nincs benne, mint ahogy a legtöbb disztró kernele se támogatja alapból.

Szia!
Hat sajna a hiresztelesekkel szemben, sajna korantsem olyan jo a helyzet a linux es a zeneszerkesztes kapcsolataban mint azt mondjak. Gyakorlatilag tobbcsatis seq nem is igazan van. Talan az ardour es a energy xt(ez nagyon szepen jon felfele). A rozsakertet ha ramhallgatsz felejtsd el, mert tele van buggal es nehezkes a kezelese, idiotan oldottak meg a dolgokat benne.
"Rosegarden was unable to find a high-resolution timing source for MIDI performance." Erre nemigazan tudok mit mondani, nekem ilyen nem volt amikor felraktam. De ha ti felvenni/egymashoz akartok keverni akkor minek a midi? Ha beallitasz neki vmi fake dolgot, akkor se szolaltatja meg a wave-t? A Zoom B2.1u cuccot nem ismerem, de ahogy nezem nem valoszinu, h menni fog, egyebent hogy muxik? Atereszted rajta a gitart, es a gepbe mar az effektezett hang megy? Ha igen, es szerencsed is van, akkor hatha vmi virtualis cuccnak felismeri, de sztem ne sok remenyt fuzz hozza. Bar ne nekem legyen igazam es menjen
minden jol!:)

T
---
Feel the Power!
Notebook SD ramot keresek, ha van pls szolj!

"Minek a midi?" Nem kell gykran. De például ha éppen itthon jön rám az ihlet és ki akarok probálni mondjuk egy trombita ötlete, akkor jól jön. Ja nem tudok trombitán játszani. Csak a kottákat ismerem. De mondjuk jó lenne ha elfogadható minőségbe ezt midivel meg lehetne csinálni, és hozzá keverni a kész számhoz, hogy mindenki láthassa hogyanis nézne ki a dolog. Személy szerint én ilyet még nem csináltam, ezért az ötleteket várom :)

Mint lentebb leírtam a Zoom már működik. Nemrég vettem. Nem ez volt a tervben, de végül is rábeszéltek. Már használtam előtte a Behringer Bass V-Amp-et. Szerintem a Zoom jobb, de persze ez csak szubjektív. Viszont ezzel az USB-s dologgal nálam nagyon bejönnek. Az eddigi felvételeket amiket csináltam... Nem gondoltam volna, hogy itthoni körülmények között ilyen minőséget el lehet érni, és ráadásul linuxszal.
(Amit használok: Fender Precision Bass, Zoom B2.1u multiefekt pedál, kubuntu 7.04, Jack, Ardour)

--
A lehetetlen csak a lusta ember kifogása!

Most ott tartok, hogy már van kábelem Windows alatt tökéletesen működik. A linux látja a zoom-ot úgyanúgy mint a windows. KMixben ott van a lehetséges hardwer USB Audio CODEC. A kérdés az, hogy hol tudom azt beállítanni, hogy ezt használja ne a Creative-ot? A KontrolCenterben van olyan, hogy hardver, és hangeszköz kiválasztása: vagy automatikusat lehet megadni, vagy kiválasztani a az 'alsa, 'oss' stb-t. Akármit választok nem működik!
Vagy a jackd-nek hogyan lehetne megadni, hogy azt használja?

--
A lehetetlen csak a lusta ember kifogása!

íme mégegyszer a kimenet:
paya@p33:/home/xmms-1.2.10$ sudo ./configure
checking build system type... i686-pc-linux-gnulibc1
checking host system type... i686-pc-linux-gnulibc1
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking for gawk... no
checking for mawk... mawk
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for prefix by checking for xmms... no
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output... configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.

lehetséges,hogy ez jogosultsági probléma?

"Milyen OS? Ha Ubuntu, akkor apt-get install build-essential."
tehát kaptam egy ilyen tippet,ami nálam build-dep.nem sikerült az összes függőséget telepíteni,aztán apt-get update,ez volt az utso amit csináltam leszámítva,hogy böngésztem a terminált. :)
az apt-get önmagában jó lenne,ha jó lenne,de mivel mégse sikerült feltelepíteni sudo apt-get install xmms-sel,ezért fárasztalak most titeket.
CC=gcc ./configure ezt még kipróbálom,aztán ha nem megy holnap rájövök! :) -vagy nem. :P

juhé,köszi apt-get install libc6-dev után jó lett

de annyira mégse:
checking for GLIB - version >= 1.2.2... no
*** The glib-config script installed by GLIB could not be found
*** If GLIB was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in
*** your path, or set the GLIB_CONFIG environment variable to the
*** full path to glib-config.
configure: error: *** GLIB >= 1.2.2 not installed - please install first ***

akkor dobd fel a glib-et is, hátha...

# sudo apt-get install libglib1.2-dev

vagy

# sudo apt-get install libglib2.0-dev

De egyébként mivel forrásból akarod feltenni, sok ilyan függőségi problémára számíts. A legegyszerűbb az lenne, ha megkeresnéd a neten, hogy mi az összes függősége a lefordításhoz, és először azokat feltennéd.

http://lfs.osuosl.org/blfs/view/6.1/multimedia/xmms.html
Megnéztem, lehet hogy akkor csak a GTK+ (amiben a libglib van) elég lesz. Akkor reméljük lefordul... :)

Még valami.

Habár én is nagyon szeretem az XMMS-t, én áttértem az audacious-ra. Én is forrásból tettem fel, és gond nélkül lefordult (max egy-két lib-et kellett feldobnom apt-get-tel).

Tudom ajánlani, mert teljesen ugyanaz a felülete, mint az XMMS-é, csak GTK 1 helyett a szebb 2.0-at használja és jól jeleníti meg az Unicode-os fájlneveket is :) És ez is jó gyors!

jackd --driver alsa

Azt, hogy azon belül melyik eszköz szóljon, illetve melyik keverőt piszkálod, az már az alkalmazás dolga.

Amúgy ha sikerül azt, hogy előbb töltöd be az USB-s cucc moduljait, mint a Creative-ét, akkor jobb eséllyel fognak erre szólni a programok, külön beállítás nélkül. Ezt meg is lehet mondani ott, ahol betöltöd a modulokat (pl. modutils vagy ami Ubiban van), hogy rendszerinduláskor is jó legyen a sorrend:

alias snd-card-0 egyik-driver
alias snd-card-1 masik-driver
alias sound-slot-0 snd-card-0
alias sound-slot-1 snd-card-1

A jackd-t indítst root-ként. Ekkor menni fog a valós idejű ütemezés. Szerintem emiatt az alkalmazásokat is root-ként kell sajna, nálunk csak úgy sikerült. Nade ez van, mondjuk csoportjogot tegyél mindig munka után a fájljaidra, hogy majd felhasználóként is tudd piszkálni.

Attól, hogy nem vagy root, még kell mennie, csak többet pattog. Ha még jobb eredményt akarsz, akkor lehet foltozgatni a kernelt.

Zoom B2.1u: nem tartom valószínűnek, hogy van rá driver; a Tisztelt Gyártók legtöbbje még mindig tesz magasról a nyílt forráskódra. Ha valahol érdemes körülnézni, akkor az ALSA "soundcard matrix" oldalán, vagy a Zoom-éknál, ha nagyon nagy mázlid van. Mondjuk ezek a fiúk az ALSA-nál már iszonyú sok mindent megcsináltak, ha megnézed azt a táblázatot. :)

Jelentem a Zoom működik. Audacity-ben csak simán kiválasztom és már rendben is van. Jack-nek meg pontosan ezt kell megadni: "jackd -d alsa -d hw:1" ugyanis az 1-es hardwer a Zoom :) Így már Ardour-ral megy is a felvétel.

Rootként a valós idejű dolog is működik! thx.

--
A lehetetlen csak a lusta ember kifogása!

Most már csak a kényelem :) Nem lehet kikerülni valahogy ezt a root-os dolgot. Ugyanis, ha rootként indítom a Jack-et, akkor minden programot rootként kell indítanom ami a Jack-et használja. Minden fájlt csak root tud szerkeszteni, a jól megszokott programbeállításim nincsenek meg root alatt stb.

--
A lehetetlen csak a lusta ember kifogása!