Morfológiai generálást támogató szótár a honosításhoz

A Magyar Ispell helyesírási szótár friss, 1.2.2-es kiadása a hamarosan megjelenő Hunspell program 1.2-es változatával a morfológiai elemzés és a tövezés mellett lehetővé teszi a morfológiai generálást is, azaz a szavak toldalékolt alakjainak előállítását a megadott toldaléktípus vagy toldalékolt példa alapján.

A fejlesztést az FSF.hu Alapítvány támogatta azzal a céllal, hogy a szabad irodai csomagok, kiemelten az OpenOffice.org teljes honosítása elkészüljön.

A tövezés és a morfológiai generálás képessége a szöveges dokumentumok indexelését, a szinonimakereséshez kijelölt szó tövezését és a szinonimajavaslatok toldalékolását teszi lehetővé többek között, a tervek szerint már az OpenOffice.org következő nagyobb változatában. A magyar honosítás szempontjából pedig további érdekes lehetőség, hogy a morfológiai generálás szófaji elemzéssel kiegészítve alkalmas a tegező, a semleges többes számú első személyű illetve a magázó erőforrásállományok közötti automatikus átalakításra, így a jövőben a magyar felhasználók szabadon választhatnak a tegező, magázó vagy semleges programüzenetek és súgó között. Bővebben a honlapon.

Hozzászólások

dejó :) amugy lessz majd olyan változata ami csak a generálást végzi más OSS projektek számára, amihez nem kell helyesírás ellenőrzés?

I hate myself, because I'm not open-source.

Morfológus, ülj le a cipősszekrényre!
__________________________________________________________________
Egyeniseg-e vagy?

Húúú ... már alig várom ;-)

Tényleg: kösz' a teljes "szótáras" munkát (én nagyon sokat használom, úgyhogy most tényleg van mit megköszönjek - pedig használat közben nem mindig jut eszembe, de egy ilyen hír legalább tudatosítja bennem, hogy valakik dolgoznak érte!!)