Perrel fenyegeti az Index a hufilter-t

Update4: Megjelent a NOL cikke is, ugyan konkretan a hufiltert nem emlitik:
http://www.nol.hu/cikk/461507/

Update3: Tomcat betette a Droidzónába az ügyvédet, indexestől. http://blog.tomcatpolo.hu/blog/balfasz/20070823.html

Update2: Meggondolták magukat, de hivatalos válasz még nem jött. Pedig egy ugyvedes-birosagos mail.index.hu-s feladójú fenyegető levélre kellene valami hasonló súlyú válasz.
http://index.hu/velemeny/jegyzet/adblocker/

Update1: Nem én vagyok az első, Ajnászt is betalálták - http://hup.hu/node/43727 Ua. a levél, kivéve a megszólítást.

Történt egy szép tavaszi reggelen, hogy csináltam egy szürőlistát a Firefox AdBlock Plus listájához, ami a magyar web java-flash gennyét hivatott távoltartani a gépemtől. Aztán úgy gondoltam, hogyha nekem jó, megosztom szeretteimmel, barátaimmal is és kiraktam a netre, így ők is gond nélkül elérték, csak pár kattintásból fel tudtam rakni nekik.

Aztán, úgy gondoltam, hogy ezt a közjót elérhetővé teszem mindenkinek, aki még hasznát venné. Megszületett a honlap:

http://pete.teamlupus.hu/site/?pg=hufilter

Soha nem gondoltam komolyan, hogy bárki is letöltené, csak csendben updateltem az szűrőlistát. Egyszer csak megjött az első felhasználói levél: egy nem blokkolt ad-ra hívták fel a figyelmem...

A lista eléggé liberális, én az "élni és élni hagyni" szellemében szerkesztem, vagyis nem célom az utolsó ízig kiblokkolni mindent. Szerintem a reklám egy szükséges rossz, ami a webet is utolérte, csupáncsak az arányokkal van problémám :) Ez persze a filter honlapján is ki van írva. A szűrőket úgy állítom össze, hogy a kiblokkolt tartalom a legszűkebb könnyen kezelhető url tartomány legyen, ami még lefedi a reklámokat és inkább csússzon át egy-egy ad semminthogy legitim tartalom is blokkolva legyen.

Erre tegnap kaptam egy levelet az Index jogi képviselőjétől, miszerint amit csinálok, az a Btk-ba ütközik és ASAP (de legalábbis 15 napon belül) hagyjam abba, mert a kieső reklámok kieső bevételt okoznak, aminek az árát kártérítésként behajtják. Rajtam, egy egyetemi hallgatón. Egy .txt publikálásáért. Még a szervert üzemeltető kisvállalkozásra is hivatkoztak a levélben, akik a barátaim és szivességből hostolják az oldalam. Magyarországon, 2007-ben, a 21. század információs társadalmában, nincs jogod megválasztani hogy akarod-e a mindenhonnan beömlő reklámszennyet.

Két dologban biztos vagyok: hosszú távon bárki bármit is csinál, az emberek szabadság utáni vágyát megtörni nem tudja. A hufilter, vagy más szűrő más néven másik ország másik szerverén élni fog, és lehetővé teszi hogy megválaszthasd, hogy mit nézel. Abban is biztos vagyok, hogy a reklámoztató cégeknek elegendő pénzük van hogy választékos eszközökkel megnehezítsék azok életét, akik az érdekeik ellen tesznek.

Ez utóbbi ellen egyetlen fegyver létezik: a nyilvánosság és a közösség összefogása és ereje. Egyelőre frissítem a listát és jogi tanács után nézek.

Hozzászólások

... Heh, es megegy... :) Vicc a kobon. En meg kozben komolyan gondolkodom rajta, hogy ezekutan beperelem az Index.hu-t, amely olyan formatumban adja a reklamjait - amiket en annyira, de annyira szeretnek megnezni -, hogy a PowerPC processzorral rendelkezo szamitogepemen nem latszodnak. Miaz, hogy dizel kocsival nem lehet behajtani egy utcaba? Perre fel! Egyenjogusagot! Reklamot mindenkinek! :))

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Ezt gondolom olvastad. Nem te vagy az első.

"Egyre több informatikusnak van nemi élete. Hígul a szakma..."

Szerintem kliens oldalon azt csinálsz amit csak akarsz. És mivel ez nem egy magától települő virusféle, hanem aki akarja az teszi fel, sőtt köze sincs a szerver oldalhoz, mivel a böngészőt bizgerálja, SEMMI KÖZE NINCS SENKINEK HOZZÁ HOGY MI MEGY A GÉPEMEN.

Ez hihetetlen bazzeg! :D Szivárog a hír lassan mindenhova, hogy az Index milyen patkány módon viselkedik, erre rátesznek még egy lapáttal. Javaslok nekik, de különösen Bodolai ügyvéd "úr"-nak egy ghettalife-pólót. :))))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Döbbenetesen együgyű ez az ügyvéd.

Most akkor kit is fenygetnek? Koszti Lajos-t, az ajnasz.hu weboldal üzemeltetőjét?
Vagy pete-et?
Vagy mindkettőt?

Hehe.. Index beindult... Tényleg addig fokozzák a játékot, amíg vagy digg-re, vagy slashdot-ra (onnan meg a többi magyar hírportálra is :) ) ki nem kerülnek (na azon fogok iszonyat nagyot röhögni) és nem röhögi körbe őket a fél netközösség..
Mostmár én is kezdek azon a véleményen lenni, hogy csakazért is berakom a saját hostlistámba az indexesek címét (eddig nem volt bent), hátha észreveszik mekkora 1 barmok ( nem hiszem, de a reményhal marad utolsónak :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Az Index.hu a napokban újított. Eddig a sher.index.hu-ról jöttek a reklámok (elég volt ezt átirányítani a 127.0.0.1-re az /etc/hosts-ban), de most már a rehs.index.hu náluk a nyerő. A hosts-om most hosszabb lett egy sorral. :)

--------------
Eat healthy,
Exercise daily,
Die anyway.

De szörnyű dolog, ha az ember nem bírkaként viselkedik, hanem meg is érti 1-2 dolog működését, és ha már ott tart akkor neki tetszőnek beállítja a dolgokat (sry, de sok embert a reklám tényleg zavar.. )
Le a tanult, informált emberrel! Éljenek a bírkák..
"Szolgáknak király kell, bírkáknak pásztor.."

nonszensz..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Lehet hogy ez a maki magánakcióba kezdett és végignézi a listát, miből lehetne az indexnek bevételt csinálni.
(szubjektív véleménykedésem: Az a baj az indexszel hogy olyan érzése támad tőle az olvasónak, mintha Magyarország valami nagyon kicsi ország lenne, Üzbegisztántól délre.)

Mivel nincs magyarorszagon sok nagy latogatottsagu oldal,ezert nincs is sok valasztasa,szinvonal sincs(es mindegyik maskepp mondja ugyanazt) Ezert megtehetik hogy ilyeneket csinaljanak. Mas orszagban,ahol nem ilyen iszonyu allapotok uralkodnak,mint a magyar sajtoban,ott ezt nem lehet meglepni vagy nehezebb.En is igy vagyok vele.(szubjektiv velemenyed)

Ha a közösség elég erős lenne, lehetne rá alapozni egy hírportált ahol a tartalmat az olvasók küldik be. Önszabályozással digg módra. (Bár nem tudom egy le-fel szavazós módszerrel hogyan lehetne kiszűrni azt a tíz fasisztát aki az országban internetezik.) Lassan érdemesebb pár blogot átfutni mint indexelni, arról nem is beszélve hogy hihetetlenül fárasztóak tudnak lenni pár év után az indexes cikkek, az ő szellemeskedésükkel.

"Tényleg addig fokozzák a játékot, amíg vagy digg-re, vagy slashdot-ra (onnan meg a többi magyar hírportálra is :) ) ki nem kerülnek (na azon fogok iszonyat nagyot röhögni) és nem röhögi körbe őket a fél netközösség.." - inkább sírnak meg idegeskednek, egyelőre: amúgy a digg-en már tegnap olvaható volt a hír a másik levélről:
http://digg.com/tech_news/One_of_the_biggest_hungarian_news_site_sue_be…

If violence doesn't work use more violence...

Tudom, hogy kintvan, de még nem diggeltek rá annyian, hogy központi is legyen :) De ezek után tényleg csak nevetni akarok index-en szal, rá-rá-hajrá részemről :))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Megfenyeget,mert egy atlagembernek nincs se ideje/penze/kedve ilyennel torodni. Inkabb megszunteti a hibat. Erre is megy ra. Nem hulye,barom,hanem geci,de okos.
Jol tukorzi milyen szinvonalas a magyar media.
Nem hiszem hogy erre magyarorszagon jottek ra eloszor, hogy ez torvenybe utkozik. Mas orszagban nem inditottak pert ilyen ugyekben?
Fogj ossze hasonlo emberekkel,kulonben biztos hogy ok gyoztek.

Vissza perelhetem az Indexet az engem nem érdeklő, oriási reklámok okozta kárért?
pl: a megjelenítés, flash futtatása miatt kieső számítógépidő, feleslegesen foglalt sávszélesség, stbstb.

Szia!

Azt megtudhatom, hogy ugyanazt a levelet kaptad Te is (persze átcímezve :) )?

A host fileval az a baj, hogy az update/szinkronizacio sokkal nehezebb, foleg ha tobb ember hasznalja, reinstallnal erre is kell gondolni stb..

Elonye hogy kevesebb szamitasi kapacitast igenyel, egeszen pontosan egy olyan DNS query-nyit ami ugyis megtortenne. Tapasztalatom, hogy egy P3/800Mhz gepen a bejovo flashek lejatszasanak toredeket se eszi, effektive a hufilter nem okoz(ott) erdemi lassulast. Nyilvan masik vagy tobb listanal a szamitasi igeny nohet/noni fog, de a hufilter lefedi ami nekem kell es arra azert odafigyelek hogy ne fogja be gyengebb gepeket se :)

eh, a te listádat használom én is. Egyszerűen nem hiszem el, hogy jogilag nekik legyen igazuk. Onnantól Magyarországon nem lehetne közkinccsé tenni saját fejlesztésű szöveges böngészőt pl.

---------------
"I do not know with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones." - A. Einstein

Igen, én is pont ezt nemértem. Mert az ok, hogy a sok GUI alatt használatos csilli-villi böngészőben megy mindenféle animált gif-es, swf-es reklám, de ezek viszont egy szöveges böngészőben (links, lynx) nyomokban sem találhatóak meg. Akkor most azokkal a reklámbevétel kiesésekkel mi a helyzet?! Hülyeség az egész fenyegetés.

Ha az Index logikája az igaz, akkor ha veszek egy újságot akor annak a híreit is kötelező elovasnom? A postaládámba kéretlenül beszórt reklámszemetet is? Mégpedig hangosan, a város főterén két tanú előtt hogy tudjam is igazolni?

Nagyon egyszeru a megoldas. Mind a ketten tegyetek ki KULFOLDI szerverre a listat es csak linkeljetek. Innentol kezdve jol nem tud mit tenni, mivel a link nem szamit buncselekmenynek. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Es en forgalomaranyosan fizetek a savszelessegert? Akkor nekem meg penzkidobas (lenne, ha latnam) az o reklamaik letoltese.

pete, ha esetleg operára (IE-re??? - erre biztos mégjobban harapnának...) is "használhatóvá tennéd" a bann listát, esetleg kasperskyre is...
:)
Családomban levő (jópár)pár gépre feldobnám a "megoldást", az tuti...

Pontosítok:
operán eddíg nem (olyan sűrűn nem indexezek...), de mostmár beállítottam a szűrést...
kaspersky-n is simán megoldható, mint a legtöbb IS-en.
Ettől függetlenül IE-re sem ártana valami hasonló plug-in, persze támogatással, itt főleg a magyar oldalakra gondolok...

De tényleg megdöbbentő ez az egész ügy...
Sok nagy multicéget, amik PÉNZÉRT blokkolják a reklámokat, mé nem perel be a NAGY zindex???

A témához nem mondok semmit, előttem már elmondtak mindent amit szerettem volna. Csak annyit raknék hozzá, hogy köszönöm a munkádat és persze Ajnaszét is, sokkal élvezhetőbbé tettétek a böngészést a listátokkal!

-- pgergely --

andrej@opata:~$ cat /etc/hosts
127.0.0.1 localhost opata
127.0.0.1 localhost sher.index.hu
127.0.0.1 localhost rhes.index.hu
127.0.0.1 localhost cthandler.adverticum.net
127.0.0.1 localhost img.adverticum.net
127.0.0.1 localhost ad.adverticum.net

--
Live free, or I f'ing kill you.

Sztem egy tiltakozó levéláradatot kellene zúdítani az index-re. Ha mi, HUP-sok, összefognánk, akkor talán észrevennék h magukkal szúrnak ki ezzel a patkány hozzáállással...

A smiley véletlenül maradt le, vagy tényleg azt akartad, hogy ezt komolyan gondoljuk? :)))
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Üllj le és kuss legyen!"..

Vissza kell ütni :)
Ha máskép nem megy..
Telepítsünk DoS -t az index.hu -ra :D

Szerintem csak jól összekéne foglalni egy írásban, hogy mekkora faszság aztán, azt belinkelni minden hová.
De az index akkor jár a legjobban, ha homáron saját mágát fikázza -e miatt.

csuda vinné el, hogy az indexnek mostanában minden sikerül... fel akartak kerülni diggre, hogy szerezzenek egy csomó külföldi olvasót, erre tessék - sikerüét is nekik.

szerencsés emberek.

meg azért is szerencsések, hogy ez a legnagyobb problémájuk.
vagy szerencsétlenek, hogy ez is problémájuk.

_________________________________________
    ha egyetért velem, itt írja alá!    

Mekorra reklám ez most az index.hu-nak.
---
BornToBePuli
Software is like sex! It's better when it's free! ;-) -Linus Torvalds-