összetett prezentációs videó készítés

 ( kovi | 2007. május 8., kedd - 8:35 )

helló

feladatom a címben említett téma, bővebben pár mondattal lentebb. ha valakinek van gyakorlati tapasztalata ezen a téren, segítsen már ki egy-két egyszerűen használható célprogram nevével. oprendszer gyakorlatilag mindegy (ellenben az otthoni gépemen szeretnék dolgozni, tehát a Linux platform előnyben). Elvárt dolgok, konkrétumok:

-10 perces videó, adott felbontásban.
-célformátum: nyers avi.
-a videó hosszának 60%-ban egyszerű állóképek váltják egymást, a képek adottak.
-a képek cseréjének áttűnéssel és / vagy beúszással kell megtörténnie.
-a hossz 40% maradékának nagy részén egy készen kapott mozgóképet kellene rátennem a felület egy részére, mondjuk egy arányos "dobozba" zárva.
-a teljes hossz fennmaradó 10%-ban valami látványos módon 3D feliratokat kellene befordítani a képernyőre.
-a videó kezdetén a kép erősítésével, végén a halványításával kell bevezetnem illetve lezárnom az anyagot.
-ha mindez megvan, egy aláfestő zenét és egy kísérő szöveget kell rávágnom a reklámra.

az utolsó pont nem túl lényeges, ezt megoldom bárhogyan. nem gond ha feladatonként több szoftver nevet kapok, csak meg lehessen oldani, hogy ugyanolyan FPS értékű és felbontású AVI-t kapjak szegmensenként eredményül, amit végül összedrótozhatok.

hálás köszönetem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csinálj nagyon sok helyet a harddisken. Az állóképekből csinálj egy slideshow-t a Manslide nevezetű programmal. Tud 3d forgatást, mindenféle áttűnést, a képek alá hangalámondást, zenei aláfestést, bár erre most nem lesz szükség. Egy rövid példa: http://www.youtube.com/watch?v=Q4NywzDWGqY
Ha megvan a slide, a zenék és videó anyagok, akkor készítsd el az alámondásokat. Az egészet nyisd meg a kdenlive programmal és szerkeszd készre őket. Ez is tud mindenféle áttűnéseket, dobozba is tudod zárni a videót. Sűrűn mentsél.

A kdenlive helyett használhatod még a cinelerra nevű progit, bár szerintem nem annyira jó. A videók formátumának konvertálásához, mindenféle zajszűréséhez az avidemux nevű program a legjobb. Nálam az avidemux a fényképezőgéppel felvett, sötét, rossz felbontású, élvezhetetlen minőségű videót kegyetlen módon feljavította.

"Csinálj nagyon sok helyet a harddisken"
-Raid 10, 0.8TB, ezzel nem lesz gond.

"csinálj egy slideshow-t a Manslide..."
-okés, este megnézem.

"a képek alá hangalámondást, zenei aláfestést..."
-ez majd a legvégén, mondjuk szerintem audacity -> avidemux lesz belőle.

"kdenlive..."
-ez is jól hangzik, este próba...

"cinelerra..."
-ha ez a heroinwarrior-os cucc, akkor inkább kihagyom, mert olyat még nem láttam, hogy valakinél hibátlanul menne. plusz elég bonyolult, nincs időm beletanulni.

a linuxfórumon ajánlottak nekem egy mainactor nevű szoftvert. erről tud valaki [gyakorlati tapasztalat alapján] biztatót vagy ellenvetést mondani?

köszi

--
senki földjén, senki fia

Ez egy commercial progi, régen próbáltam, de még a demot sem sikerült installálnom. Elég rövid úton lemondtam róla.

Egyébként most nézem, hogy befejezett termékvonal, szóval már nem is árulják.
Csaba

Nekem is megvan ez a mainactor, de annyira esetlenül windows kinézete van, hogy nem használtam. A cinelerra-t ajánlották mindenütt a neten, talán azért, hogy nehogy-már KDE-s programot ajánljanak. Több angol cikk szólt erről, ebből azt gondoltam, hogy az a legjobb és próbálkoztam is sokat vele, olvasgattam a doksiját, mert magától nem jöttem rá hogyan működik. Megnéztem még más programokat is: lives, jahshaka, kino, aztán valahogy betöltöttem a kdenlive-ot és 5 perc alatt tudtam kezelni, összevágtam egy videót 6 részből effektekkel pillanatok alatt. Igaz néha kilép magától (úgy vettem észre az előnézet miatt bizonyos effekteknél), de a project mentés és töltés pillanatok műve, szóval mentés esetén nincs gond.

Én használtam a Cinelerrát, de azt igazából nem home usereknek találták ki. (Komoly filmet lehet vele csinálni, csak hát kell mögé egy render farm, jópár erős géppel.)

Én is keresek időnként kézhez állóbb userfrendly videóvágó progikat, de valahogy még nem az igazi a felhozatal. Vagy a forrásfájljaimat nem tudja kezelni, vagy nem tud rendes "crossfading" átmenetet két jelenet között, vagy a kimenet lesz használhatatlan... Igazság szerint az utóbbi egy évben nem nagyon nézegettem, mert el vagyok havazva, de nagyon várok egy mezei, nem profiknak való videóvágó programot. Ha közben már van olyan, akkor szóljatok!

Csaba

Tegnap forgattam a kdenline -t. Elég jól muzsikál bár az előnézeti videoja néha bugos, de használható. Viszont sokxor használtam a mainactor-t. Nekem megfelelt, igaz bemenetként mpeg video kell...

pch

Cinelerra nem home usereknek? Akkor én már advanced user vagyok? ;-)
Na meg render farm se kell, bár igaz, egy 3000+-os AMD64-en nem megy realtime rendering a 640x480-as 30fps-es videón. Kb. a videó hosszának 2-4x-ese a rendertime.

Ja még annyi, hogy 32 biten állítólag valamivel több RAM-ot kér a Cinelerra, mint 64 biten. Furcsa, de nem kizárt.

ahoy,

az alábbi szoftvereket otthoni dvd készítéshez használom.
csak röviden:

- mainactor
- deevede (ha netán, avi->dvd kell)
- cinelerra
- audacity
- avidemux2
- transcode
- gimp
- blender (ez jó sok időt elvesz, de 3D szöveghez jó)
- qdvdauthor (dvdszerk.hez)
ezt meg most találtam:
http://www.linuxlinks.com/Software/Multimedia/

--
Unfortunately, no one can be told what The Matrix is. You have to see it for yourself.

nos, köszönöm mindenki segítségét. fejlemények, statuáló jelleggel:

-Linux alatt nem létezik olyan hatékony, nem lineáris videóeditor / videókészítő, ami egyúttal stabil és felhasználóbarát is.
*kdenlive: ez egy ígéretes cucc, viszont az öt éves linuxos pályafutásom során összesen nem találkoztam annyi segfault és sigdev hibaüzenettel, mint itt 48 óra alatt. az áttűnési effektek használatakor 50% eséllyel omlik össze a munkám, a maradék 50% további felénél nem működnek az effektek. majd egyszer talán jó lesz valamire.
*heroinwarrioros cucc: ez számomra semmirevaló, ha még hatékony is lenne, akkor sem érné meg a kb. két hetes betanulási agymosást.

konklúzió:
a munkahelyi gépemre meg fogom venni a Win32 bázisú Video Edit Magic programot, és 2 óra munkával visszahozom az árát. a befektetett összeg többszörösét pedig a további néhány órában. úgy látszik ez az olyan ritka pontok egyike, ahol a Linux sw ellátottsága még nem elég hatékony a komoly munkához.

mindenkinek hálás vagyok a segytő szándékáért, de sajnos ez van...

--
senki földjén, senki fia

Tulajdonképpen akkor kezdhetted volna ezzel is :-(
----------
Were antimatter present, its detection would be quite simple and straightforward. The most rudimentary detector suffices: simply place it down and wait. If the detector disappears, antimatter has been discovered - get out fast!

igen, de azt nem tudhattam, hogy a célirányosan keresett szoftverek Linuxon még mindig a 3-4 évvel ezelőtti színvonalon tengenek. ezért is mondtam az elején, hogy gyakorlati tapasztalatból eredő véleményt keresek. tényleg jó lett volna, ha Linux alatt ingyenesen meg lehetett volna oldani a dolgokat, de a kereskedelmi programba feccolt összeget elég hamar vissza fogom húzni. a leginkább sajnálatos dolog pedig az, hogy Win32 fogja nyújtani az alapot. :(

--
senki földjén, senki fia

lehet hogy kocka vagyok de en win alatt irtam inkabb avisynth scriptet mert nem tudtam a csodalatos grafikus szoftverekkel megoldani a korbevagas-atmeretezes-fadein-fadeout-normalis hangminoseg-ketmenetes videokodolas-reprodukalhatosag problemakoret. maga a kodolas virtualdub+mplayer parossal tortent ugyhogy en nem hiszek a grafikus vagoprogramokban

udv Zoli

Sziasztok!

Itt van mégegy videó szerkesztő program, nem tünik bonyolultnak, de nem ismerem télleg használható e...

http://openmovieeditor.sourceforge.net/Screenshots

http://propirate.net/repos/openme-developers/doc/tutorial.html