Milyen webcam ajánlott Linuxhoz?

Karácsony előtt nem sokkal kaptam valami Genius webkamerát. Nem kevés szórakozással végül sikerült beüzemelni, de a szobai megvilágítás baromi kevés volt neki, szemcsés, zajos képet adott. Karácsonyi ajándék lett belőle.

De most felmerült az igény, hogy legyen webcam.

Mit szeretnék: működjön Linux alatt, lehetőleg minnél simábban. Optimális esetben bedugom, kernel felismeri, modult berántja, aztán kopetében már választhatom is, és van normális képe, mondjuk VGA felbontás, szobai lámpa fényében élvezhető kép.Ha mondjuk a gyerekeimmel szeretnék beszélni, akkor ne kelljen a 4 éves szőke kislányt arra tanítani, hogy hajoljon 4 centire a kamerához, és kapcsolja fel előtte az összes lámpát...

Szóval legyen egyszerűen használható, és jól használható.

Van ilyen?
G

Hozzászólások

Hali!

Nekem a Logitech Messengerrel vannak igen rossz tapasztalataim...

By(t)e
TBS::Antiemes

Nekem a Logitech Quickcam Messenger-el rossz (nehezen találtam drivert, nehezen telepitettem, instabil, gyenge képminőség), a Labtec Webcam Pro-val meg jó tapasztalataim voltak, bár a drivert ennél is nekem kellett keresgélni meg telepiteni, de sima ügy volt, és a képminőség jó.
A beépített mikrofont viszont egyiknél sem próbáltam beüzemelni, úgyhogy erről nem tudok nyilatkozni.

De ez az információ amúgy sem ér sokat, mert ugyanazzal a kereskedelmi típusjellel eltérő belső felépítésű kamerákat árulnak (beépített chip), ezért lehet, hogy az egyik Labtec Webcamhoz van korrekt driver, a másikhoz meg nincs semmilyen.
Az lsusb kimenetében a kamera id-je az, ami alapján meg tudnád állapítani, hogy van-e hozzá driver, de azt ugye csak azután látod, hogy megvetted a kamerát :-(

A helyzet azért mégsem teljesen reménytelen, mert az utóbbi pár hétben 3 találomra vásárolt kamera mindegyikéhez találtam valamilyen linuxuxos drivert (ezzel szemben XP-n az egyik kamera a cd-n kapott gyári driverrel nem ment). Habár lehet, hogy csak szerencsém volt...

---
Mondjon le!

Én nem rég vettem egy Genius Trek 310-es. Sajnos Linux alatt még nem próbáltam, de a CD-n van linuxos driver, ezért bizakodó vagyok. Viszont van benne 6 infra LED ami automatikusan bekapcsol ha nem elég neki a fény, bár akkor a kép fekete-fehér. És a mikrofonja is nagyon érzékeny, a monitor tetején csücsül és nem kell oda hajolni ha használom a Skype-ot (igaz Windows alatt).
Este ha minden igaz akkor kipróbálom egy live CD-vel linux alatt is :)

Nekem ilyen van:

[11902.636000] Linux video capture interface: v2.00
[11902.776000] ubuntu/media/gspcav1/gspca_core.c: USB SPCA5XX camera found.(ZC3XX)
[11903.500000] usbcore: registered new interface driver gspca
[11903.500000] ubuntu/media/gspcav1/gspca_core.c: gspca driver 01.00.12 registered
[11903.616000] zc0301: V4L2 driver for ZC0301[P] Image Processor and Control Chip v1:1.05
[11903.616000] usbcore: registered new interface driver zc0301

out-of-the-box működik. tökéletesen.

Talán ez segít:

http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html

--
trey @ gépház

Aha, most már rémlik.

Logitech QuickCam volt, a fenti weblap szerint 3 csillagot kapott.

Mondjuk nem ubuntu alatt próbáltam, de eltartott egy darabig, mire összehoztam (ebben az is benne volt, hogy fogalmam se volt, mi kell azon kívül, hogy bedugom).

Szóval ha a 3 csillag csalódás volt, keressek 4 v. 5 csillagosat?

Köszi,
G

off: a hardware alatt hová kellett volna a webcam topicot tenni? Nem találtam hasonlót.

Nekem is olyan chip van benne mint treynek. Gyártója: A4Tech, típusa: PK835. Ez a laptopra csíptethető fajta. Megnéztünk többféle webkamerát, Genius és Creative fajtákat is, de ennek volt a legjobb a képe. Hardware-ből állítja fényességet. A PC-General-nál vettük, de kapható mindenütt és olcsó.
http://www.a4tech.com/en/product2.asp?CID=77&SCID=89&MNO=PK-835

Bevált a kamerád, Kamerad? :-)
trey ajánlására néztem ezt a listát, de gondolni kell a hazai kínálatra/beszerezhetőségre is:
http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html
Milyen webcam-et használtok?
__________
U-Bantu©

áforteknő, azaz A4tech PK-635M beállításához szeretnék segítséget kérni. manok, gugli, howtok, lsusb megvolt, leginkább passzoló driver is fel van installálva kubuntu7.04-emre, (modprobe gspca)
de tanácstalan vagyok a további lépéseket illetően, kopetét használván. szép kék a konfigképernyőn a bejövő stream. minden segítséget előre is köszönök!

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Tudtok ajánlani laptohoz való (kijelzőre csíptethető), linux alatt normálisan működö webkamerát, amit még kapni is lehet Magyarországon?

Petya

Valóban szuper webcam, és ennyiért 1.3MPixeleset aligha kap az ember ilyen jó linuxos támogatással.
Laptop 40%-os fénye elég neki, igaz akkor már annyit erősit rajta, hogy zajt is látni. Lámpánál már totál éles, színhelyes képet ad.
Bus 002 Device 002: ID 046d:08b1 Logitech, Inc. QuickCam Notebook Pro
pwc diverrel használom.

Én is köszi az ajánlatot. Tegnap rendeltem is kettőt és megérkezett, 2.6.26-os kernel alatt out-of-box működik, nagyon jó a képe, nem zajos, lehet külön élességet állítani egy potival, imho nagyon megéri az árát.

Az árról annyit, hogy habár 9 és 12 ezer között van a szórása a neten, az általad megadott linkről leküldték a 2 db-ot 2x 5000 + 1500 Ft szállítási költséggel + számlával :)

szerk.: ja most látom hogy valszeg te csinálod? :D
akkor ezúton is köszi :)

Nekem egy Canyon WC-23 van, és többnyire meg vagyok vele elégedve, habár most épp csak MPlayer-el tudom megnyitni, mert ott meg tudom adni hogy V4L2-t használjon forrásnak, ne V4L-t. Korábban pedig szépen működött minden más progival is.

Az UVC (USB Device Class Definition for Video Devices) specifikációt követő webkamerák általában nagyon jól működnek. Itt van egy részletes lista a modellekről: http://linux-uvc.berlios.de/

Philips SPC900NC

Ubuntu alatt plug and play mukodik. CMOS helyett CCD van benne, igy ejszaka is nagyon jo kepet ad.

Magyarhonban talan itt lehet kapni neha 14k koruli aron amikor epp van belole (kifuto termek). Ebayen egy litvan gyerek szorja a nagyvilagba szinten 14k-ert.

olvasnivalo: link es link

Bizonyára én csinálok valamit rosszul... vagy nem tudom.

Ugye kérdeztem ezt. Vettem végül egy ilyen A4Tech ajánlott csíptethetőt.

Nem rossz egyébként...

de valahogy... lassú.

Eddig két webcam volt a kezemben, volt régi (PIII650) laptopon Ubuntu alatt, régi (PIVm1,8) laptopon Debian alatt és XP alatt, új laptopon (ez valami olcsó olcsó olcsó laptop, de 2 hónapos), XP alatt, újabb (core2duo 1,6 ill. 1,8) laptopokon.

Kb ugyanaz a jelenség: van kép, de késik.

Tegnap telefonon beszéltem a lányommal (4 éves): azt mondta képzeld, anya számítógépén saját magamat látom. Lassított felvételen.

És tényleg ilyen: először csak a mozgás késik kicsit, ha soká fut, akkor több tíz másodperccel van lemaradva.

Feltételezem a kamera tolja ki a képet, a laptop meg gyűjti, és ostoba módon nem dobálja el minden x. frame-et, hanem mindent megmutat, csak lassabban.

De a lényeg: nem tudjuk használni.

Szóval ha feltételezzük, hogy maga a kamera jó, akkor mit kell trükközni ahhoz, hogy láthassam a gyerekeimet?

Mivel volt nejem új (olcsó olcsó) laptopján XP van, nálam meg választhatóan XP vagy Debian, ezért ezt figyelembevéve érdekelne a megoldás.

Jó lenne valami MSN, vagy Skype vagy ilyesmin áttolni a képet (meg a hangot).

De láthatólag windows és windows között az MSN ezt nem tudta jól csinálni, sem windows és kopete között.

Gondolom a küldő oldalon lehet a probléma, de nem tudom, mi. Nem hiszem, hogy ezeke a gépek ne lennének elég gyorsak egy ilyen stream kezelésére.

Talán valami beállítás?

G

Ebben a webcamban hosszú tapsztalatom nincs, de camorama valós időben mutatta, aMSN-ben késett kicsit, de nem vettem észre, hogy elhúzta volna. Más webvamokkal is tapasztaltam már, hogy szaggatva küldi aMSN-en, de sosem húzta el. Próbáld ki esetleg az "Ekiga" nevű progit, videótelefonálásra való, én is nem rég raktam fel, a bénább webcamokat is jobban kezeli. Volt olyan is, hogy aMSN, camorama, stb progik sötétnek látták a képet, ekiga érdekes módon remek fényerővel mutatta.

Ha valakit érdekel most/majd, a Chicony DC-5110 (ami elvileg nem támogatott linuxon) gspca modullal működésbe hozható.