Ékezet

 ( mcray | 2007. február 18., vasárnap - 11:07 )

Sziasztok!

Akinek nem inge, ne vegye magára a következőket.

Régóta olvasója vagyok a HUP-nak, és elszörnyedve látom, hogy még mindig vannak egyesek, akik nem veszik figyelembe, hogy a magyar ábécé nem azonos az angollal (gyk: pár betűvel több van benne).

Ha kell, karácsonyra kaptok tőlem kis öntapadós matricákat, ha nem tudjátok hogy hol vannak az ékezetes betűk a billentyűzeten.

(Túlragozva, lezárva. - a szerk.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ezt akár a villanykörtés fórumba is írhattad volna... :)

ez okos topic lesz, en mar latom, hajra!

t

na ne!!11 :P

Szia,

En is ekezetek nelkul szoktam hozaszolni. Meg is magyarazom neked hogy miert.

En Romaniaban elek, angol billentyuzetem van (nem lehet nalunk magyar vagy akkar roman billentyuzetet kapni), nap mint nap irogatok magyarul es romanul, neha napjan angolul. Eleg megterhelo lenne allandoan valtogatni, nem beszelve arrol hogy fejben tartom hogy az angol billentyuzeten hol vannak a magyar meg a roman karakterek. Sokkal gyorsabban tudok gepelni ekezetek nelkul.

De ahol adnom kell a kinezetre ott hasznalok ekezeteket is. Eleg nekem az a szenvedes.

Taavirati stilusban is lehet angol billentyuezeten geepelni. A root ees a programozooi accountjaim szaamaara csak az angol billentyuezetet engedeelyezem. Annaal borzalmasabb dolgot nem tudok elkeepzelni, mint magyar billentyuezeten programozni. Dolgoztam olyan francia ceegneel, ahol csak a fejlesztoek hasznaaltak angol billentyuezetet, de azok mind. Termeeszetesen mindent angolul kommentaaltunk ees dokumentaaltunk.

ez viszont tényleg idegesítő, a repülő ékezetekkel egyetemben :)

--
status: no carrier

Ritkán értek egyet Replaceddel, de most igen.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

rotfl

pszichologus latott mar?

amugy magyar billel kivaloan lehet dolgozni, en ezt teszem mar josok eve

És hogyan oldod meg az o, ó, ö, ő közti különbséget? o, oo, ooo, oooo? Ha ékezetes betűvel kezdődik a mondat, vagy tulajdonév kezdő karaktere ékezetes, akkor Aarpaad, vagy AArpaad lesz belőle? Hogyan írod azt, hogy "hááát, öööö, ..."?

Egyébként nincs jó megoldás. A középiskolában volt igazi kavarás, ahol megpróbáltak rászoktatni, hogy fent van a Z, lent van az Y. Igazából a franciák rosszabbul jártak. Egyszer láttam francia billentyűzetet, és nem két betűt cseréltek meg az angolhoz képest, hanem úgy a bal részét teljesen.

Itt bármelyik boltban kapni magyar billentyűzetet, szeretnél egyet?

US angolt annál nehezebb találni a programozáshoz.

Amit írsz, azt aláírom, el is fogadom.

Én Finnországban vagyok, ahol viszont csak skandináv billentyűzetet lehet kapni. (Még angolt is csak ritkán.)

A munkámhoz gyakran írok scripteket, amikor is a finn kiosztést használom, mert egyszerűbb némely karaktert vizuálisan megtalálni a keyboardon.

Egyébként gyakran írkálok angol szöveget, de ahhoz tökéletesen megfelel a finn kiosztás.

Amikor magyar nyelvű szöveget írok be, akkor könnyed mozdulattal Ctrl+Alt+k t nyomok (valami KDE fícsör), amikor is átvált magyar kiosztásra, így álvezhetem a magyar ékezetes karaktereket, amiket viszont fejből tudok, hogy hol vannak. Szóval szerintem ez nem egy megoldhatatlan probléma.

Csaba

Ugyanaz Svajcban. Viszont: munkahelyen windowst kell hasznalnom, mindenfele jogok nelkul, pl nem tudok kiosztast valtani. Ebbol is latszik, hogy most pl munkahelyrol irok. Amugy meg annyira helytelenul irnak az emberek altalaban, hogy az ekezet hianya a legkevesebb szvsz. A "muszaly" a kedvencem :)

Igyekszem. De itt most pl nincs. Nem fogok feltenni csak hogy tudjak.

Keresem azokat a szavakat amikben nincs, szenvedek is rendesen :D.

Egy darab .Xmodmap-ot kell átmásolni.

Nem, csak klikkelni kell a Gnome paneljén egyet. Amikor írtam W2K Server-en voltam. Most meg XP-n :D. Lőjetek le! :)

Repül a nehéz kő (vagy koeoe?), ki tudja hol áll (aall?) meg... Soeoet, a bazukalövedék! (bazookaloevedeek).
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

En is regota olvasoja vagyok a HUP-nak, es elszornyedve latom, hogy meg mindig vannak olyanok, akik kepesek ilyen merteku sz.rragasra.

Ha kell, karacsonyra kaptok tolem egy scriptet, ami visszaalakitja az ekezeteket a hozzaszolasokban, ha ez a tevekenyseg meghaladja agyi kapacitasotokat.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Taavirati stilus eseteen koennyen meg lehet irni egy ilyen scriptet.

Az ekezetek nelkuli szovegek ekezetesitesehez komoly szotarra lenne szukseged, de biztosan akadnanak nem egyertelmuen ekezetitheto szavak.

Ez igy van, de kovetkezo karacsonyig me'g meg lehet oldani a problemat. ;) A nem egyertelmuen ekezetesitheto szavakat a statisztikailag leggyakoribbra kell cserelni, egyebkent valoszinuleg az iro hasznal repulo ekezeteket az egyertelmusiteshez.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

A repueloe eekezetek teenyleg egyeertelmueek, de eleeg rondaan neez ki az o: ees az u:.

mind a tavirati, mind a repulo ekezetes nehezen olvashato, szerintem.

pld. a "basszatok meg" és a "basszátok meg"

Vagy nem mindegy, hogy egy km fo'kabe'l szerepel a rendelesen vagy egy km fo"ka'bel.

Klasszikus pelda. Csakugy, mint a "szarnyalas".

A HUP-on eleg sokan programozhatnak, es olyan ember is boven akad, aki akkor kezdett gepet hasznalni, amikor meg nem volt minden lamernak gepe. Mindketto epp eleg ok ahhoz, hogy - ha nem regenyt vagy doksit ir eppen - ekezet nelkul irjon.
Nem fogok csak azert ekezettel irni, mert az osszes script-kiddie is ugy ir, es az a meno. Kb 10 kulonbozo szabvany van ra, hogy hogyan lehet ekezetes betuket kodolni, es ezek jo resze inkompatibilis egymassal (gondolom nem mondok ujat). Sokkal kevesbe zavaro egyiket sem hasznalni.
---------------------
Time is like a drug. Too much of it kills you. - Pratchett

A HTTP-nél a kódlap is közlésre kerül, emiatt van az, hogy az én UTF-8-as rendszerem alól is szépen megy minden, meg a winfos latin-2-ese alól is, a többit vagy a szerver, vagy még a browser elintézi.

Valoban, pont a forumra nem a legjobb a pelda.
Levlistan mar szokott belole gond lenni, hogy mondjuk egy UTF8-as levelre valaki ISO8859-2-es levellel valaszol, es az eredeti szoveget persze bent hagyja. Jopar levelezoprogi nem ugorja meg az ilyen jellegu akadalyt (konkret nevet nem tudok, csak az eredmenyt lattam szamtalanszor).
Mindezt annak ellenere, hogy a subject mezoben sokszor benne van a kodolas.
---------------------
Time is like a drug. Too much of it kills you. - Pratchett

Tehát szerinted a tizenmillió magyar mind-mind scriptkiddie... Akkor b+ fórumozz angolul, mert a magyar nyelv ékezeteket használ. Utálom a sok csetelős barmot, aki egy egyszerű mondatot sem bír helyesen leírni.

nemi bajom van :-)

A "szarragas" szót mire ékezetítitek: szarrágásra vagy szárrágásra? És mi lesz a szókezdő "Eger" karaktersorból: Marad Egernek (városnév), vagy az lesz hogy "egér", vagy "éger"? (a gyengébbek kedvéért: az utóbbi egy fa).
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

ħå äňńÿíŕă ħįáńýžiķ, äķķøŗ ŧëšśéķ...

--
status: no carrier

UTF-8 rulz:
中华人民共和国 (Kínai Népköztársaság)

En ke'rek elne'ze'st...

Ékezetekkel és helyes központozással is lehet hülyeséget írni.

"Ha kell, karácsonyra kaptok tőlem kis öntapadós matricákat, ha nem tudjátok hogy hol vannak az ékezetes betűk a billentyűzeten."

Szerintem akkor en kerek 25 csomaggal, mert kb. 2 hetig birja egy garnitura (utana lepotyog), amennyit gepelek. (a 25 csomag talan egy evre eleg lesz)

"hogy a magyar ábécé nem azonos az angollal (gyk: pár betűvel több van benne)."

Hasznaljunk kinait, abban me'g tobb betu van... :-D

CJK ideographs: ~27ezer jel

biztosan sokáig tart szegényeknek míg megtanulják melyik hol van :(

--
status: no carrier

"hogy a magyar ábécé nem azonos az angollal (gyk: pár betűvel több van benne)."

hol talalom az "ly"-t? :)

Na ez most nalam is kiverte a biztositekot...

12-13 eve hasznalok szamitogepet, a jo oreg Commodore-os idoktol. Akkor ugye nem hogy ekezetes billentyuzet, de PC sem nagyon volt. Viszont eleg hamar megtanultam gepelni, es nem szeretnek a kedvedert (sot senki kedveert) atszokni. Annal is inkabb mert angol nyelvteruleten dolgozom, ergo sok ertelme nem is lenne.
Viszont ha valami komolyabbat (CV, blog bejegyzes, stb.) irok akkor en is hasznalok ekezeteket, de hagy ne keresgeljem mar az ekezetes betuk (helyet) forumozas kozben a kedvedert!

(Egyebkent nem tiltakoznek ha eltunne az a nehany plusz karakter a magyar abecebol, de ez mar csak az en szemelyes hulyesegem. :))

A te hozzászólásod is ki tudja verni a biztosítékot. Ha magyar vagy, írj magyarul, az meg, hogy nem akarsz ékezeteket írni akkor sem, ha tudnál, szegénységi bizonyítvány. Jaj, megszoktam az angol billentyűzet-kiosztást, le fog rohadni a kezem, ha átváltok magyarra, jaj, most mi lesz. ROTFL.

Az is nc., hogy valaki hozzászól egy fél éve halott topikhoz (csak hogy magyarul beszéljünk) - nekem meg fel sem tűnik :S

Hehe, az egész az én hibám, mert én linkeltem be LGee hasonló témával szétoffolt blogbejegyzésében.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Bocs, de "de hagy ne" helyesen: "de hadd ne". Ez ugye nem is ékezetes...

És igenis nem mindegy hogy ékezettel vagy anélkül. Köztudott annak a főkönyvelőnek az esete, aki felháborodott, mert mit keres a raktárakban 200 méter fókabél?! Aztán persze kiderült, hogy az főkábel, csak ő másnak ékezetesítette az agyában az olvasott "fokabel" karaktersorozatot...
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ez kicsit csipobol jott, mivel lovesed sincs, hogy esetleg ki miert ir ekezet nelkul.
Gondolom fel sem tetelezed, hogy vannak olyanok, akik tegyuk fel kulfoldon vannak, ahol nincsenek ekezetek alapvetoen. Vagy egyszeruen ezt szoktak meg. Vagy mint esetemben, anno ezt szoktam meg, probalkoztam a magyar kiosztassal, de hala amerikai baratainknak az ekezetek kikerultek a legidetlenebb helyekre, ahova ki kellene nyulni mindig, marpedig a magyar nyelvben ritkan adodik alkalom hogy ne kellene ekezetet hasznalni. Ez speciel engem zavar, lassit. Persze nyilvan az en hiban, hisz sok embernek ez nem gond. De engem hol erdekel az hogy ki hogyan ir? Ha nagyon unatkoznek se erdekelne.
Egy szo mint szaz, ez meg flamenek is szar topic, ha ilyen dolgok fajnak neked, hogyan viszonyulsz mas problemahoz ami zavar? Legyilkolod a masikat? :) Szerintem ezentul latogass pcforumot, thxeloreisnemkicsitnagyon.

szerk.: na jo, bevallom, a CV-met ekezettel irom, valoszinuleg mert anno ekezettel kezdtem? de se hivatalos levelet se mast nem irok ekezettel, mert nekem igy tetszik. Akinek nem tetszik az elmehet...

Elárulok egy titkot: az ékezetek megléte vagy hiánya nem attól függ, hogy a billentyűkre milyen feliratot nyomtak a gyárban.
Erről az a fickó jutott eszembe, aki vett egy új billentyűzetet, mert a windowsban nem működött az Enter (BIOS-ban ment), majd csodálkozott, hogy az új billentyűzeten is rossz az Enter.

Azoknak, akik meg 25 éve tanultak meg gépelni, és azóta nem bírtak lépést tartani a technika fejlődésével: MEG JO HOGY NEM IGY IRTOK, MERT ANNO COMMODORE-ON CSAK NAGY BETUK VOLTAK.

Voltak commodore-on kisbetűk, de abban a készletben nem voltak grafikus jelek.

Igen, de a nagybetü volt alapból, ha jól emlékszem.

Ne vegyel egy csomaggal, csak par betut, hogy kijojjon a jakod hatuljara ez: KICK ME

Én meg szívesen megmutatom mindenkinek, hogy hol van a helyesírás ellenőrzése gomb a kde-ben ;-)

Adtatok is egy fórumtéma ötletet: 10 ujjas vakgépelés.

Nalam egesz egyszeru okai vannak:

- nem tudok gepelni
- mivel unix adminisztrator vagyok, minden tizedik karakter nem alfanumerikus, ezek pedig az angol klaviaturan vannak a legkenyelmesebben elhelyezve (nem kell AltGr-ezni)
- munka kozben csak idegen nyelven kommunikalok
- igy meg veletlenul se jelent problemat a kodolas pl. inkompatibilis irc klienseknel, stb
- szerintem nem ettol lesz magyar, amit irok

A topic megnyitasahoz meg ezuton is szeretnek gratulalni.

az első indokot még megértem, de a másodikat nem , ui. elég sokat gépelek, vagy bash-ban, vagy az épp aktuális programozási nyelven (php, C/C++, Ada, etc. +LaTeX), és mégis magyar billentyűzetkiosztást használok. Elég hatékonyan lehet így is programozni, minden csak tanulás kérdése. Egyébként idegbajt kapok a magyar billentyűzetektől, mivel az ű betűt valamilyen csodás észlény elcseszett helyre rakta, és erősen billentyűzetfüggő sajnos (még angol billentyűzetek sem egyformák).

Az ű messze a legeslegritkább magánhangzó a magyarban. Nagyon-nagyon ritka. Tényleg.

aham, valószínű :P mindig ú-t produkálok belőle. És nem veszem észre, csak kb. 2. átolvasásra... Más gondom nincs vele.

A hianyzo masik ekezetdarabkat, meg fogd pixelhibara :))))

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Én angol billenccsel kezdtem anno, és miután készen lesz a szakdogám, vissza fogok állni, mert a magyar már rohadtul unalmas.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

És ugye a nyelvben is visszaváltassz angolra...?

Szerintem az ékezetek megléte, a helyes központozás, és a jó helyesírás* alapvetően igényesség dolga.
Azt is elismerem, hogy kell hozzá egy kis idő, míg az ember hozzászokik egy új billentyűzetkiosztáshoz, vagy esetleg létrehoz egy sajátot (magyar kiosztással szerintem is elég kellemetlen programozni, TeX-elni (!), de nem nehéz csinálni egy olyan kiosztást, amiben az ékezetes betűket egy módosítóbillentyűvel lehet előcsalni (pl. Alt-Gr: az áéőúű stb. gépelésekor úgyis ott van a nagyujjad fölötte).
Valamilyen szinten a magyar nyelvnek alapvető részei azok a hangok, amiket az ékezetes betűkkel jelölünk. Hamár használunk egy nyelvet (egyáltalán csinálunk valamit, programozunk, hozzászólunk, stb.) akkor szerintem csináljuk rendesen, ha van rá lehetőség. Egy kis energiabefektetéssel simán meg lehet szokni az ékezetes betűk használatát (az én első gépemen sem volt magyar ékezet, de megszoktam. Ugyanúgy, ahogy a tejbepapiról is átszoktam előbb utóbb a pizza-kóla menüre :-), a Spectrumról a PC-re, a DOS-ról a Linuxra, stb. )

PS.: igen, ékezetekkel is lehet hülyeségeket írni, de azért mintha statisztikailag lenne korreláció a megfogalmazás és a forma minősége, és a mondanivaló színvonala között. Vagy legalábbis rossz benyomást tesz, ha valaki igénytelenül ír. Persze szerintem sem az ékezetek hiánya a leginkább zavaró.

Másrészt álljon itt még egy megjegyzés: Edsger Dijkstra# azt hiszem a "The humble programmer" c. művében írja le, hogy a jó programozónak mindenekelőtt az anyanyelvét kell mesteri szinten ismernie: a programozáshoz elengedhetetlen a jó nyelvérzék.

-----------------------------------------------------------------
*: kivétel: ha valaki diszlexiás, diszgráfiás, vagy egyéb speciális oka van rá, hogy ne használjon ékezeteket/ne írjon helyesen.

#: a struktúrált programozás atyja, a "The GoTo statement considered harmful" c. cikk szerzője. (De említhetnénk sok más eredményét, az általa kitalált algoritmust, stb.)

Általában én is ékezettel írok, kivéve IRC és [del]M$N[/del] bitlbee. Utóbbi kettőnek mindössze praktikusságbeli oka van: ha gyorsan akarok sokat pofázni, akkor zavar az ékezetes betűk helye. Viszont ha valami olyan helyre írok, ami utánna még sokáig olvasható lesz (pl fórum, email, blog), akkor azért figyelek ilyenre.

Leginkább az tud még nagyon zavarni, hogy az ű betű magyaron az á mellett, angol billentyűzeten meg a ó mellett van. Második billentyűzetem teljesen véletlenül angol lett (ősök vették, fogalmuk sem volt arról, hogy ilyenre is figyelni kell), azóta teljesen megszerettem a nagy entert és a hosszabb bal shiftet. Azóta is altgr+i/j-vel írom az í betűket.

---
A Linux nem Windows, de a Windows se Linux.

Teljes mértékben egyetértek. Azért azt hozzáteszem, hogy engem nem zavar az ékezettelen szöveg olvasása.

Engem speciel nem zavar, ha valaki nem ékezetesen ír. Persze, át lehet állítani szinte minden rendzserben a kódolásokat, de engedd már meg nekik, hogy ők döntsék el, hogy hogyan gépelnek. Pl. én msn-en mindent rövidítve írok, amit csak lehet, de fórumozáskor véletlenül se használnám ezt a módszert. Mert tudom, hogy egyeseknek (pl. akik nem használnak hasonló eszközöket) nehezére esne elolvasni a szöveget. De ha én ebbe születtem volna bele, lehet, hogy nem szeretnék hagyományosan gépelni. Mivel senki nem hülye (aki meg mégis, az talán jobban jár, ha nem érti, mit írok), mindenki el tudná olvasni, amit írtam.

Engem sem zavar nagyon, ha valaki ékezetek nélkül ír, de ha tragikus helyesírással (vagy inkább helytelenírással :-)), az már igen.
És nem is írjuk elő senkinek, hogy hogyan írjon (ékezetekkel vagy anélkül, helyesen vagy helytelenül), csak egyszer valaki felhívta a figyelmet arra, hogy az emberek következtetést vonnak le abból, ahogyan írsz. ("A stílus maga az ember").
Az teljesen rendben van, hogy IRC-n vagy chat-en chat-es rövidítésekkel ísz, fórumra viszont magyarul. Ez pont ugyanolyan, mint hogy horgászni gumicsizmában mész, színházba pedig öltönyben. Aki színházba megy gumicsizmában (i.e. fórumon, levlistán ír chat-es stílusban), vagy horgászni megy öltönyben (i.e. teljes mondatokban próbál chat-elni), azt egyaránt hülyének nézik.

Stephen Hawking azt mondta egykoron arról, hogy csak nagyon lassan tud beszélni a beszélőgépével, hogy ez nem is olyan nagy baj, mert így legalább van ideje meggondolni, amit mond.
Szóval, egyrészt egy-két hét alatt meg lehet tanulni gyorsan gépelni ékezetekkel is (mint fentebb már említettem, van olyan kiosztás, aminél nem gond a speciális jelek bevitele és mégis lehet ékezeteket írni, közben pedig lényegében angol billentyűzeten dolgozni), másrészt úgyis végig kell gondolni, hogy mit is fogsz írni, utána át kell olvasni, hogy nyelvtanilag helyes-e, jól szerkesztettek-e a mondatok, érthető-e, nem maradt-e ki valami lényeges lépés, stb. Ezekhez képest teljesen elhanyagolható időveszteség ékezetekkel gépelni.
Másrészt személyes tapasztalat: akik az ékezetes írásra sajnálják az időt, azok a helyes központozásra és az érthető fogalmazásra is sajnálják (vajon menne-e még egyáltalán nekik?). Vajon ezek után komolyan lehet-e venni a véleményüket, ötleteiket, vagy nyugodtan feltételezhetem, hogy annak a végiggondolására sem volt idejük.
(MJ.: ismét kiemelném: nem baj, ha valaki nem ír helyesen, attól még nem fogom leírni. A lényeg, hogy látszódjék az igényesség. Hogy csak akkor írj helytelenül, ha jó okod van rá.)

Imádom ezeket a zseniális önjelölt neurolingvisztikusokat. :-)
De ne menjünk messzire: itt van LGee, aki fordító, és így feltehetőleg kiválóan ismeri a magyar nyelvet, innentől badly owned.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Az a baj, hogy sok ember számára fontosabb az hogy ő gyorsan, kényelmesen gépeljen, mint az, hogy másoknak esetleg nehezen olvasható, esetleg nem is érthető az amit leírt.

Szerk.: Azt egyébként nem értem, mi köze LGee magyar nyelvismeretének ahhoz, hogy mik rpsoft személyes tapasztalatai.

1) Igen, fontosabb, mert napi 10 órát amúgy gépel, programoz, adminol, és nem fog átállni emiatt 20 percre.
2) rpsoft személyes tapasztalatait általános érvényűnek tekinti, ez baj.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

1) Nem hat meg. Írhat angol nyelvű fórumokra is, ha ennyire nehéz számára az anyanyelve.
2) rpsoft tapasztalatait én is osztom. Kivételek persze vannak.

1.) Az egoistákat nem nagyon szokta szeretni a többség... Márpedig ez pont az.

De az egoista leszarja mit gondolnak rola. (Arrol nem beszelve, hogy ha ebbol neked az jon le, hogy en egoista vagyok, mivel nem hasznalok ekezeteket, valoszinuleg ket biten lehetne abrazolni a vilagodat.)

Masik meg az, hogy kinek kepzelitek magatokat, hogy beszabalyozzatok a tobbieket?

Akkor is ekezet nelkul fogok irni.
S amikor tollal papirra irok akkor meg ekezetekkel.

Bumm. Semmi jelentosege az egesznek.

Nem vagy következetes. Írj papírra tollal is ekezet nelkuli betukkel. Ha nem vennéd észre, ékezettel írni még papírra is lassabb.
-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

1) Igen, fontosabb, mert napi 10 órát amúgy gépel, programoz, adminol, és nem fog átállni emiatt 20 percre.
Én szerintem kb. percenként kapcsolok két kiosztás között, de lehet hogy néha még ennél is sokkal sűrűbben. Mégsem fáj.

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szimát melyin serenrodbn vnanak a bteuk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslo és az ultosó bteuk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteu lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn bteut mgaát, hneam a szót eszgébéen.

Ha érdekel/tetszik amit ír, elolvasod ékezet nélkül is... ha meg nem erdekel/nem ertesz egyet vele tokmindegy, hogy van-e ekezet vagy nincs, ugyis hulyenek fogod tartani :}}

Jo tudni. De a kommentedet tenyleg minden problema nelkul olvastam. Ez tetszik :P

Nem vagyok neurolingvisztikus, még önjelölt sem. (Fordító igen, de a jelenlegi fordítási díjakért nem csinálom. Persze lahet, hogy éppen ezért zavar annyira a hibás szöveg, mert éveken át azt gyakoroltam, hogy hogyan vegyem észre a hibát a saját szövegemben.)
És egy percig sem állítottam, hogy törvényszerű, amit leírtam, csak megfigyelés, az én személyes tapasztalatom. És nem várom el senkitől, hogy úgy írjon, ahogy nekem tetszik. Ha zavar, átugrom. Ha valahol számít a véleményem, ott aki nem ír helyesen, az hátrányban lesz. És ezt azért írtam le, mert sokan vannak még így ezzel, szóval CV-ben, egyéb helyen, ahol számít valakinek az első benyomása, érdemes helyesen írni.

"Másrészt személyes tapasztalat: akik az ékezetes írásra sajnálják az időt, azok a helyes központozásra és az érthető fogalmazásra is sajnálják (vajon menne-e még egyáltalán nekik?). Vajon ezek után komolyan lehet-e venni a véleményüket, ötleteiket, vagy nyugodtan feltételezhetem, hogy annak a végiggondolására sem volt idejük."

Ez kicsit olyan, mint a grafologia: jelentektelen kis marhasagokbol probalsz mely kovetkezteteseket levonni.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Nem következtetek, csak leírtam, mi az első benyomásom egy "odahányt" szöveget olvasva. Ha mégis veszem a fáradságot, és végigolvasom, akkor a tartalom alapján fogok következtetni.
Egyébként segítő hozzászólásnál nyilván hálás vagyok a tartalomért, és mellékes a forma. De ha valaki a kérdését írja le úgy, hogy fárasztó elolvasni, akkor nyilván inkább átugrom, és válaszolok egy olyan kérdésre, amit kellemesebb olvasni.

Te meg mindig nem erted: nem arrol van szo, hogy nem tudunk ekezettel irni. Arrol van szo, hogy nem akarunk.

"Másrészt személyes tapasztalat: akik az ékezetes írásra sajnálják az időt, azok a helyes központozásra és az érthető fogalmazásra is sajnálják (vajon menne-e még egyáltalán nekik?). Vajon ezek után komolyan lehet-e venni a véleményüket, ötleteiket, vagy nyugodtan feltételezhetem, hogy annak a végiggondolására sem volt idejük."

Ezt pedig inkabb nem is kommentalom.

Nem akarsz ékezettel írni? Írj angolul! Az nem ékezetes nyelv. Ja, hogy úgy meg nem tudsz? Ez bizony sajnálatos dolog... Vagy ha a másik oldalról nézem: Nem akarsz ékezettel írni -> nem vagy igényes a kommunikációban, ami alapvető egy művelt embernél -> nem vagy igényes és nem vagy művelt -> Igénytelen bunkó vagy :-)

nem szoktam szemelyeskedni, de te meg egy balfasz vagy

--
status: no carrier

Csak önjelölt neurolingvisztikus. :-)
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

A mondatot nagy betűvel kezdjük, és megfelelő írásjellel (pont, kérdőjel, felkiáltójel) zárjuk. Nyelvtanból elégtelen fiam, kérj meg valakit, hogy írjon helyetted, ha már te nem bírsz megtanulni helyesen írni.

A te előző postodban is hiányzik egy írásjel, valamint kötőszóval sem illik mondatot kezdeni.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Igazad van, de "kicsit" bosszant ez a sok kockafej, aki édes-ékes anyanyelvünkről valami éktelen nagy lustaság, egoizmus és igénytelenség okán azt hiszi, hogy bármit meg lehet vele tenni, pedig nem. Vannak szabályok, amit be kell tartani, mert lett légyen akármekkora a szája és egója ezeknek az embereknek, a nyelv közös, és a többség -- hála a magasságosnak -- nem az ilyen ék- és igénytelen böffenetekre kíváncsi.

Már leírtam, hogy miért nem lustaság/egoizmus/igénytelenség. Write-only mode rocks.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Olvastuk.
Nem értünk vele egyet :)

Olvastátok? Hordasz egy egered a zsebedben?
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Királyi többes volt.

Ha a két pontból álló hozzászólásodra céloztál, akkor nem értem ezt a megjegyzésedet, hiszen annak az 1. pontjára tökéletesen ráillik a lusta/egoista jelző, a másodikhoz meg szépen passzol az igénytelenség fogalma...

""kicsit" bosszant ez a sok kockafej, aki édes-ékes anyanyelvünkről valami éktelen nagy lustaság, egoizmus és igénytelenség okán azt hiszi, hogy bármit meg lehet vele tenni, pedig nem"

Szoktam mondani, hogy a legtobb dolgot erdemes inkabb esszel csinalni. Be kell latni, hogy ha nem a kvaziszabvanyok szerint hasznalod a technikat, akkor bizony kompromisszumokra kenyszerulsz. PC-n lasd az n-fele karakterkodolast, (es az abbol eredo k^n-fele szopast, rossz esetben aka'r biztonsagi kockazatot), de pl. egy mobil eszkozon ennel sokkal tobb fejfajast tud okozni az anyanyelv-fetis (pl. irj ekezeteket egy nem lokalizalt ("gyari") kezirasfelismerovel, sok sikert). Ugyanigy tomeny szivas tud lenni, ha mindenkepp a magyaros nevsorrendet akarod tartani a phonebook-odban.
Az egy dolog, hogy te mindenaron hulyen akarod csinalni, felolem oda irsz ekezetet, ahova akarsz. De azt nem tudom toleralni, ha ram akarod kenyszeriteni a hulyesegeidet, mert most ettol mekkora magyarnak erzed magad.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Hozzaszolasod vegen ertelmezem a smileyt, es en nem fogok szemelyeskedni...
Amugy szivesen irok neked angolul, amugy is azt csinalom napi tizenakarhany oraban. De szerintem nem orulnel neki, mert kevesbe ertened, mint az ekezet nelkuli magyaromat.

Mikor fogjak mar elfogadni az emberek, hogy ha valami nekik nem tetszik, az meg lehet hogy masnak jo?

Engem speciel a gány helyesírás sokkal jobban zavar.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Engem is, de eleget IRC-ztem es chateltem annak idejen, hogy neten/forumokon/stb. ne igazan erdekeljen, ki hogyan ir. (Egesz addig mig az eredmeny ertelmezheto.)
Persze ha egy konyvet vagy magazint olvasok, az mas kerdes...

Akkor írj angolul, egy angol nyelvű fórumban. Ennek a nyelve a magyar, mely nyelv arról ismerszik meg -- többek között -- hogy ékezeteket is használ.

Lehet, hogy nektek jó, a többi tízmillió magyarnak viszont k...ára nem.

Ha nem akarod latni, ne olvasd. Senki se kenyszerit ra. Te se kenyszerits bennunket az ekezetes irasra. Majd ha trey bevezeti hogy egy deka ekezetmentes post se lehet, akkor pattoghatsz... Addig nem.

---
Apple iMac 20"

Gondolj bele a következőbe: Egy topicban szeretnél megtalálni egy hozzászólást, amiben szerepel a "légkalapács" szó. Nyomod a Ctrl+F-et, majd gépeled, hogy légkala... és nem találod. Vagy beírod a keresőbe, és az sem találja meg... Miért? Mert valaki ékezet nélkül írta a hozzászólást, és bár te emlékszel a hozzászólás egy kulcsszavára (hiszen a nyelv redundanciája képes az agyban javítani a hibás írásképet), de megtalálni már minimum dupla munka lesz.

Ja de gondold el visszafele. Keresem a legkalapacsot, de valameik marha ekezettel irta be... Folhaborito. Az a legjobb hogy mind a kettonek igaza van. A kovetkezo flame topik legyen a dohanyzo-nemdohanyzo konfliktus! Abban is nagyon jol lehet egyet nem erteni :)

---
Apple iMac 20"

Ez ilyen nap. ;-)
KDE/GNOME, ékezet/nemékezet...
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

A ferfinemiszerv/noinemiszerv/esetlegmindaketto kimaradt az elobbi felsorolasodbol :DD

---
Apple iMac 20"

Meg se fordult a fejemben, ofkoz fasz! :-D
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

A gondolatmeneted ott sántít, hogy egy kifejezést, a légkalapácsot jelentő karakterláncot keressük, magyar nyelven. Az pedig a második, illetve kilencedikk pozíción ékezetes karaktereket tartalmaz, helyesen leírva. Egy magyar nyelvű webes tartalomról pedig joggal feltételezi az olvasója, hogy magyarul van írva, azaz ékezetekkel, ergo joggal fogja a keresőbe a "légkalapács" karaktersorozatot beírni, nem pedig a "legkalapacs"-ot, hiszen ez utóbbinak magyar nyelven semmi értelme nincs.

Ezt te feltetelezed, mert ekezetmanias vagy. En defaulte nem feltetelezem hogy barmi ekezettel lenne irva. En tuti "legkalapacs"-ot keresnek... De tudom ez az en hulyesegem. De kerlek hagyd meg nekem a lehetoseget hogy eljek a hulyesegemmel :) Es en se foglak teged baszogatni, hogy mia[allatinemiszerv]ert irtal ekezettel.

---
Apple iMac 20"

Feltehetoen opensource bongeszot hasznalsz, ha nem, igyjaras. Szerinted mennyi idobe telik ezt funkciot belepatchelni (vagyis hogy kapcsolhato legyen az ekezet-szenzitivitas)? 5 perc? 10?
(A webkeresok, pl. a google viszont nagyon ugyesen lekezeli az ekezet nelkuli irast, tehat ez sem lehet erv).

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

A keresők, persze... Meg bele lehet hekkelni, hogy ékezettel és ékezet nélkül is keressenek -- persze, n-szeres meló a keresőnek (kötött karaktersorozat keresése kontra mintaillesztéses keresés...).

A webes keresőket meg azért nézd át egy picit, a "legkalapacs" illetve a "légkalapács" kifejezést odaadva a Google-nek, az első két találat után (legkalapacs.hu domain miatt ezeket hozza elöl) teljesen mást ad vissza... Persze ha l[eé]gkalap[aá]cs -ra keresel, akkor ömlesztve hozza a két eredményhalmaz unióját, ami nagyszámú fölösleges találatot jelent. És ez csak egy szó, nem pedig egy bizonyos mondat megkeresése, aminél pl. természetes, hogy pontos kifejezésre keres az ember...

Oh, de szívesen megnézném, amint mondjuk a Firefoxba 10 perc alatt belepatcheled :-)

TYuhuhu...Tegyuk fel, hoyg ugyanezt googleban probalod. Es az eredmeny, ami szamodra relevans lenne, pont egy levlista archivum. Ahova mindenfele gany proggikkal irogattak, egyik UTF-8, masik ISO-8859-2, harmadik anyamtyukja-32. Namost, szerencsetlen bongeszo nem tudja, melyik kodolas lenne a helyes, hiszen ahany okostojas, annyi kodolas az ekezetre.

Belefutottam mar ilyenbe, atkoztam is az idiotajat...

Azért ma már nem lenne nehéz egy levlistaszervernél megírni, hogy a bejövő levelek fejlécében megnézze a kódolást, rakja át UTF-8-ba, és úgy továbbítsa.
Ha a bejövő levél fejlécében nincs kódolás, vagy nem konzisztens (az UTF-8-as levélbe latin-2-vel válaszolt, etc.), akkor meg küldje vissza valami hibaüzenettel, hogy a kedves hozzászóló használjon rendes levelezőprogramot, vagy a meglevőt állítsa be rendesen.

Csak sajnos a legtöbb listaszerver üzemeltető nem szeret sokat levelezni Outlook adminok dühös és értetlen hordáival :D :D :D

Van akvariumod? Nem?

all right, motherfucker. ;-)

SzVSz egesz elviselhetoen kozpontozok, irok helyesen es turhetoen fogalmazok. Persze lehet, hoyg ezt mas maskeppen latja, de ha valaki azert nem olvassa, amit irok, mert ekezet nelkul irom, nem fogok bankodni miatta.

Az ékezet hiánya engem kevéssé zavar (ezt írtam is), a központozás és a mondatszerkezet már fontosabb, mert az érthetőség rovására mehet, ha helytelen.
Az ékezetek hiánya miatt nem fogom átugrani a hozzászólásaidat. Egyébként is: helytelen mondatokkal megírt hozzászólást is olvasok ha az én érdekem úgy kívánja, pl. ha szükségem van a benne lévő információra. Viszont ha valaki segítséget kér, akkor szerintem elvárható, hogy annyi energiát azért feccöljön bele, hogy helyesen, érthetően leírja, hogy mi a baja. De ennyi, nem akarom én senkire sem rákényszeríteni a helyes központozást, csak leírtam a véleményem.

Idezek Toled:

"Másrészt személyes tapasztalat: akik az ékezetes írásra sajnálják az időt, azok a helyes központozásra és az érthető fogalmazásra is sajnálják (vajon menne-e még egyáltalán nekik?). Vajon ezek után komolyan lehet-e venni a véleményüket, ötleteiket, vagy nyugodtan feltételezhetem, hogy annak a végiggondolására sem volt idejük."

Ez ugyan messze nem olyan banto, mint a topicnyito, de arra nem is gondoltam erdemesnek reagalni, annyira iq-light volt. Ez ertelmes megjegyzes volt, de engem bantott, hogy csak azert, mert nem hasznalok ekezetet, nyilvan pedofil is vagyok es kutyakat kinzok szabadidomben.

Igazad van, kissé eltúloztam. Bocs. (Igazából a hibáktól hemzsegő, chat-es stílusban megírt hozzászólásokra, levlistás irományokra gondoltam.)

Es mi van, ha az altalam hasznalt operacios rendszerben hibas a magyar kiosztast leiro fajl, es lusta vagyok helyeset irni? (Es mar nem is zavar az angol)

Javítsd ki...

nekem ez most igy teljesen megfelel

Ezt hívják felénk igénytelenségnek.

Remélem, ezt windowmaker vagy valami hasonló alól írod.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

mi a baj a windowmaker-rel ;] ?

Nem tudom nálad mi a "valami hasonló".

Igényes Leenugz Desktop
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Szóval neked ninsc X-ed? Igazad van, a links tényleg egy nagyon jó brózer. :)

*sigh*
Legközelebb az ilyen postokra előbb alszom egyet...
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Csak vicc volt. :)
Arról nem tehetek, hogy ilyen késői órában teljesen hülye vagyok. Na inkább megyek is aludni, holnap 7-kor kelek megint...

xfce

Na, most melléfogtam, mert az a legjobb szvsz. :-)
Csúnyán lesre futottam. :-D
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

Miért, nem emlékszem hogy valaha bármi gondom lett volna akár wmaker, akár fvwm2 alatt az ékezetekkel. Most is ugyanazt az Xmodmap-filet használom, amit kilencvenvalahányban megírtam (kis módosításokkal).

Bocs, de ez kicsit durva, amit művelsz. Miért szólsz be mindenkinek, aki nem a te nézetedet vallja? Ez olyan, mint pl. ha vki nem a te kedvenc pártodra szavaz, aznnak eltörnéd a karját. Fogadd el, hogy mások mást vallanak. Persze, fontos az, hogy megvitassuk, kinek van adott témában igaza, de nem így.

Direkt azert vartam plusz 2 hetet az apple wireless keyboardra, mert nem volt angol kiosztasu az orszagban. Csak magyar. Es ird hogy fax vagyok vagy ird hogy barom, de nem vettem volna magyar billentyuzetet. Zavar hogy a pontosvesszo, a zarojelek, ugy el vannak dugva, es mindenfele zsonglor mutatvany kell hogy elerjem oket. Angolon minden egyszeruen van. Pl ami a legjobban felidegesit a magyar kiosztasban az a qwerty/qwertz. Azt ertem hogy irogepnel miert kelett megcserelni, nade miert kelett megcserelni a szamitogepes billentyuzeten? Irogepen nem altgr-rel irom a $ jelet...

ps: miert nem olyan a magyar kiosztas hogy az angolra tettek ra pluszban gombokat?

---
Apple iMac 20"

rovás?

Régóta olvasója vagyok a HUP-nak, és elszörnyedve látom, hogy még mindig vannak egyesek, akik nem veszik figyelembe, hogy a magyar ábécé nem azonos az angollal (gyk: pár betűvel több van benne).

Mert nem mindenki vegzett esti iskolaban titkarnonek, hogy lazan menjen neki a tiz ujjas gepeles.

Amikor kezdtem az it-vel szorakozni, akkor nem volt meg magyar billentyuzet sem :P (Laza 20 eve...) Es kifejezetten undoritoan szarnak talalom a magyar kiosztast. Ha ez zavar, akkor ugord at az ekezettelen bejegyzeseket, vagy undorodj nyugodtan. Csak csendben kellene ezt a tevekenyseget folytatni.

---
pontscho / fresh!mindworkz

valami fullos user sriptel biztosan lehet szűrni :)

ui.: magyar kiosztás tényleg nagyon gusztustalan

--
status: no carrier

Te is nyugodtan átugorhatod, ha téged meg az ékezettelen gépelést kifogásoló írások zavarnak .

De te mint egyszeru juzer, mire vered a nyalad? Majd ha trey aktivalja magat, es megregulaz bennunket, akkor felemelheted a szavad. Addig olyan vagy mint Marineni a sarki fuszeresbol. Mindenbe beleszol de mindenki leszarja.

---
Apple iMac 20"

Gabucino, te vagy az?
Egyébként tudod mi az a flame topic? Nem?
Leülhetsz.

Most szarrarohogtem a belem am.

Igen tudom. Ezesetben oknelkul gumilabdakent nekipattanni minden errejaronak, es pofajaba lobalva egy bazinagy tablaval hogy "irjekezetesenvagymegb...lak".

---
Apple iMac 20"

lol

Nem vagy te egy kicsit túl érzékeny?

Abszolute nem. Vagy lehet hogy talan egy kicsit megis? Vitassuk meg.

ui: Nem vagyok erzekenyebb, mint az aki ezt a topicot(tema mer ugye magyarokvagyunkvagymi) nyitotta.

---
Apple iMac 20"

Megnyitotta, hát megnyitotta. Elmondtuk a véleményünket. Nem gond ugye?

Még megkérdezi, bazmeg.
--
'Please, just tell people to use Windows.' - Linus Torvalds on KDE and GNOME

bzmeg... bzmeg...

Ismet felvetodik a kerdes hogy ferfivagynoinemiszervvel? Szerintem ne feszegesd... Keso van mar hozza. Ellenben holnapra is kell flamet hagyni, kulonben unalmas lenne a melohely :D

---
Apple iMac 20"

A magyar kiosztás sem elbaxottabb, mint az angol -- egyszerűen meg kell szokni. Nem kell tízújjas gépírástudás az ékezetes gépeléshez, csak egy kis igényesség, meg némi gzakorlás, hogy az egyes kiosztások között hogyan tudsz gyorsan váltani, mert gondolom Mac-en, meg Linuxon is van olyan lehetőség, hogy az aktív kiosztást egy billentyűkombinációval lehet váltani, mint Windows alatt (nálam pl. bal alt+shift...)

Egyébként én is elég régóta koptatom a billentyűzetet (Nagyjából egyidős vagyok a UNIX-szal, szoktam mondani...), programozóként is, meg rendszergazdaként is, és nincs gondom azzal, hogy magyar nyelvű fórumokba amennyire lehetséges, próbáljak tisztességes magyar nyelven, ékezetekkel írni, és akár a másik ablakban egy angolul kommentezett forrásban turkálni -- mindezt magyar kiosztás mellett. Nem igazán nagy kuncsz az, hogy tizenegynéhány írásjelhez használni kell egy módosítóbillentyűt is... Gondolj pl. a Spectrumra... Ott aztán volt kavalkád...

"A magyar kiosztás sem elbaxottabb, mint az angol -- egyszerűen meg kell szokni." - ezt en sem vitattam... Arrol beszelek, hogy nem akarom megszokni.

"meg némi gzakorlás" - az tenyleg kene :P

Programozóként a magyar kiosztást elviselhetetlennek tartom, ezért ez van az .Xmodmap-omban:

keycode 66 = Mode_switch

keycode 38 = a A aacute Aacute
keycode 26 = e E eacute Eacute
keycode 31 = i I iacute Iacute

keycode 30 = u U uacute Uacute
keycode 43 = h H udiaeresis Udiaeresis
!keycode 44 = j J ucircumflex Ucircumflex
keycode 44 = j J udoubleacute Udoubleacute

keycode 32 = o O oacute Oacute
keycode 45 = k K odiaeresis Odiaeresis
!keycode 46 = l L otilde Otilde
keycode 46 = l L odoubleacute Odoubleacute

Vagyis a CapsLock-ot használom váltóbillentyűként.

--
CCC3

Jesszus! Ennyire hujek nem lehettek. Csatlakozom a fentebb szolohoz: flame-nek is szar.

Az ékezet nélküli magyar nyelvről jut eszembe...:

"Euro English

The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the EU rather than German which was the other possibility.

As part of the negotiations, Her Majesty's Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a five year phase-in plan that would be known as "Euro-English".

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of the "k". This should klear up konfusion and keyboards kan have 1 less letter.

There will be growing publik enthusiasm in the sekond year, when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like "fotograf" 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be ekspekted to reach the stage where more komplikated changes are possible. Governments will enkorage the removal of double letters, which have always ben a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the horible mes of the silent "e"s in the language is disgraseful, and they should go away.

By the fourth year, peopl wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v". During ze fifz year, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou" and similar changes vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.

After zis fifz yer, ve vil hav a reli sensibl riten styl. Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi to understand ech ozer. Ze drem vil finali kum tru! And zen world!"

magyar fórumon magyarul plz

--
status: no carrier

A plz-ről mi a véleményed? :-)

Az biztosan a "példálózz" néhány betű kihagyásával :)

Postleitzahl oder was

Természetesen, csakhát ez a fórum arról szól, hogy magyarul írjunk, vagy valami más, a magyar nyelvre kísértetiesen hasonlító, egyszerűbb karakterkészletet használó nyelven? Ezt próbáltam megvílágítani egy angol nyelvre már elkészült példával. De ha komolyanérdekel, megpróbálom a magyar verzióját is összehozni... (Ékezetek nélkül, egyféle j-vel, a kettős betűk második tagját elhagyva, stb...) Borsasztó lesz leírni, az biztos, bár olvasni -- főleg az elvadult huszonhatbetűsök számára -- maga lesz a mennyei boldogság...

Az ékezet nélküli gépeléssel egyébiránt van mégegy probléma: Hozzászokik a delikvens, és észre sem veszi(!), hogy ékezetek nélkül ír. Átolvassa a szöveget, és nem találja meg a hibásan írt szót, és ha van is hülyeség ellen védő ellenőrzés (hülyesírás-ellenőr :-))), Murphy elveit követve bizonyosan egy másik, helyes szóalaknak fogja tekinteni, ergo az sem veszi észre. Következmény: az olvasóban kialakul az elkövetőről egy negatív kép "heleyesírás-ellenőr ide, vagy oda, ez azzal együtt sem tud helyesen írni...". Ehez a negatív képhez a nyelvhasználatban igényes ember számára elég 2-3 ilyen hiba...

En igenytelen vagyok. Az ekezeteket lexarom, es lexarom legtobbszor a ly/j -t is. Sott j -t irni jobb, mert csak 1 gombnyomas es nem 2. Es nem igazan erdekel mas velemenye. En nem kenyszeritelek hogy igy irj, te se kenyszerits hogy mashogy irjak. Ha zavar, nem kell olvasni. Ennyi az egesz.

---
Apple iMac 20"

Ok, de akkor ne zavarjon, ha -- önmagadat jellemezted így -- egoista, igénytelen alaknak tekint téged a nagy többség.

Nem én kényszerítelek, hanem a nyelv (amit dafke nem akarsz helyesen használni), illetve a nyelvnek a többség által elfogadott szabályai.

Legkevesbe erdekel, hogy mas mit gondol rolam. Es meg mindig nemertem ez miert is zavar Teged... Nem tok mind1? Az itt forumozok nagyreszet nem zavarja. Az angolt szoktam meg, es nem akarok mast megszokni. Az oprendszereket is angolul hasznalom... Ebbe mikor kotsz bele? :D

---
Apple iMac 20"

Akkor a kommunikációt is használd angolul, ne pedig egy általad kiherélt magyar jellegű nyelven.

> Ok, de akkor ne zavarjon, ha -- önmagadat jellemezted így -- egoista, igénytelen alaknak tekint téged a nagy többség.

Varj egy pillanatig, errol meg nem volt szavazas. Te vagy a nagy tobbseg?

szerk.
http://hup.hu/node/35806

Nem, hanem az a nagyjából tizen- vagy huszonvalahánymilla magyar (meg magyarul tanuló/beszélő ember a világban), aki ékezettel használja a magyar szavakat, mert magyarul ír, olvas beszél, nem pedig egy megcsonkított, csökött nyelven -- csökött aggyal.

AHAH ROTFL

irjal ekezettel akkor b+

"ugorj, pepik" csak h klasszikust idezzek ;)

En valahogy ugy veszem eszre, hogy a HUP-ra jarok tobbseget nem zavarja, ha valaki ekezet nelkul ir (engem se), az, hogy jelen esetben ket-harom embert zavar, ez van. A tobbseget nem, igy szerintem ezt a temat lezarhatnank, es beszelhetnenk vmi a forum temajaba jobban vago dologrol.

szerintem akkor is lezarhatjuk, ha 10-bol 10-et zavar. egyeni szoc ugyanis.

t

A másik egoista, öntelt, helyesen írni nem tudó, igénytelen kockafej... Csak az a baj, hogy az ilyen negatív tapasztalatok alapján általánosít a világ...

ezt most jol megadtad!

t

Na látom jó kis harcot sikerül vívni a témában.

Én csak próbálnám az ilyen típusú igénytelenségre felhívni a tisztelt emberek figyelmét.

Nem tanultam tíz ujjas gépelést, titkárnő sem vagyok (más sem hiányozna férfi létemre), és én is nap mint nap shellben turkálok, van is egy 12 éves igen jó US billentyűzetem, amit nem vagyok hajlandó lecserélni semmi másra, de veszem a fáradtságot és megtisztelem azzal a magyar nyelvet, és embertársaimat, hogy betartom a formai valamint helyesírási szabályokat.

Ez az amiben (is) követni kell(ene) azokat az országokat, akik adnak arra, hogy megtartsák nemzeti kultúrájukat, próbálják megtartani nyelvüket, ha már egyszer az az anyanyelvük. Egy ilyen portálon is, ahol a számítástechnikából kifolyólag mindenki igen szoros kapcsolatba került az angol nyelvvel.

Köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek.

"...de veszem a fáradtságot és megtisztelem azzal a magyar nyelvet, és embertársaimat, hogy betartom a formai valamint helyesírási szabályokat."
Szerintem meg inkabb a "fáradságot" vedd. Remelem tudod mi a ketto kozti kulonbseg.
---------------------
Time is like a drug. Too much of it kills you. - Pratchett

-fáradtságot
+fáradságot

Köszi az észrevételt.

szinten rotfl

kis ubermagyar vagy mi? remelem mesz tuntetni is

Köszi, hogy benéztél. Banned. Végleg.

--
trey @ gépház

Engem kissé ugyan zavar az ékezetek hiánya, és mindig mindenkit rá szoktam beszélni az ékezetek használatára, de teljesen elfogadom, ha valaki azok nélkül ír például e-mailt, fórumba hozzászólást stb. Többek között azért, mert akár technikai problémák, akár megszokásbeli kérdés (pl. sokkal gyorsabban tud ékezetek nélkül gépelni) is lehet ennek az oka. Ennél sokkal jobban zavar például a sorozatosan hibás központozás vagy az igénytelen helyesírás, hasonlóan több más itteni hozzászólóhoz.

Azt azonban szánalmasnak tartom, ha bárki elkezd érvelni amellett, hogy az ő ékezetek nélküli írásmódjával minden rendben van, sőt neadjisten még büszke is rá! Ha én ilyesmi kompromisszumra vagyok kénytelen, akkor minimum fülem-farkam behúzom és csöndben maradok, vagy elnézést kérek, ha szóba kerül az adott téma, és azt mondom, hogy "bocsika, tudom, az lenne a korrekt ha ekezetekkel gepelnek, de ilyen-olyan okok miatt ezt csak roppant kenyelmetlenul tudnam megtenni"... Itt most nem arról beszélgetünk, hogy pap vagy papné, vagy hogy Linux vagy Windows. Nem is arról, hogy bal vagy jobb. A magyar nyelv jelenlegi szabályrendszere, írásrendszere adott. Van, aki betartja, van, aki nem. Itt nem két azonos típusú, egyenrangú fél versenyéről van szó. Felháborítónak tartom azt az álláspontot, mely szerint "nem tartom be, és ez így jó". Számomra két elfogadható álláspont van, a "betartom, és ez így jó", valamint a "szégyellem, de sajnos nem tartom be".

kb 10 topicban leirtam mar, miert nem irok ekezettel. Nincs kedvem a 11. topicban is leirni. Pont.
Viszont nem is fogom magam miatta szegyelni.

Teljesen egyetértek egmont.

Lehet hogy a témanyitó hozzászólásom indulatosabb volt a kelleténél, ezért bocs attól akit ez sértett. Viszont amit válaszként kaptam "anyázást", az szerintem bőven kompenzálja ezt.

Csak sajnos kezdek látni egyfajta tendenciát.

A kedvencem az a fajta melyen szanto, pszchologiai melyanalizisen alapulo emberismeret, hogy ha nem hasznalsz ekezeteket, akkor csakis egy igenytelen b@rom lehetsz, es kesz (mert ez szihologia).

A melohelyen angol kiosztast hasznalok, de itthon - van 2 juzer is :-) - szoval magyart. Irni azonban tulnyomo reszt ekezetek nelkul irok. Ez nem buszkeseg vagy szegyenerzet kerdese, egyszeruen ezt szoktam meg, aminek a megvaltozasahoz keves az, hogy kinek milyen erzesei jonnek elo ez ugyben. Jelenleg az ekezet-kikovetelest nem tartom olyan eletbevago dolognak (mint nemelyek ezen a topikban), amiert valtanom kellene, sokkal inkabb irracionalisan koros merteku egyeni szoc. problemanak, amit higgy el, sulyanak megfeleloen kezelek.

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

spec nekem attol all fel a szorom amikor ilyesmit latok: "máj drím, iz tú fláj, ová da réjnbó, szó hájg"

ez honnan van? mintha a napokban olvastam volna valahol.
--
Peace, Love, Unity, Respect

underneten irta az egyik

Ilyen jellegű topik egy nyelvi fórumban még ok.. de szerintem a hup és az egyéb szakmai fórumok nemigazán erről szólnak... Énis használok ékezetet, de mégis jobb dolognak tartom az ékezet nélkül beszélgetést, mert az remek dolog tud lenni pl. ircen mikor bennvagyunk egy csatornán 60-an és mindenki tök más kódolással ír.. Nekemis lekéne szokjak az ékezetről lehet.. No mindegy, szerintem a topiknak nemsok értelme van ;]

Viszont újra népszerű :)

At is allitottam a billentyuzetem angolra. Kicsit syokatlan, de majd belejovok...

ahaha, en is azota a topic ota gepelek us-szel, mert meggyoztek az ervek
tenyleg sokkal jobb es logikusabb kiosztas (a magyar kiosztas szanalmasan ossze-vissza kevert sajnos)

and guess what: _irni_ en is ekezettel szoktam

--
Bow down and admit defeat. | Old, weak and obsolete.

ezek szerint most csak vered a billentyűzetet, mert nem használsz ékezeteket. Hát te tudod...

jajj de felsobbrendu vagy, egyem a szivedet

--
Bow down and admit defeat. | Old, weak and obsolete.

ha lecsapom a magasra feldobott labdát, az felsőbbrendűség? Ajaj.