Sabayon Linux 3.2 teszt

Felesleges időm eltöltése érdekében tesztpartíciómra feltelepítettem a Sabayon Linuxot. Ez valami olyan csodának hirdeti magát, mint egy 5 perc alatt telepíthető gentoo.
Ezt cáfolandó a 3.25-ös DVD 35, míg a 3.2-es miniCD 22 perc alatt települt. Szerintem inkább a Sabayon szó jelentése hasonló az Ubuntuéhoz (csak gentooban).

Telepítés
Mind a CD, mind a DVD használható LiveCD-ként, onnan telepíthető is, azonban a boot-menüjében is ott figyel a telepítési funkció. Ha ezt választjuk, akkor egy ubuntu-szerü grafikus telepítőrendszer fogad minket, ha a GUI-s megoldást használjuk, ha viszont a text-módost, akkor egy kissé eltér attól (nekem az ubuntu text-modeja bejött, ez kifejezetten nem). A boot-menüből ki lehet választani még a quake4 demót is (nem próbáltam, a rendszerben még ColdWar demó is van). A telepítés során teljes a magyar nyelv támogatása, de csak a DVD-s verzióval, csupán néhány szó maradt ki (Hidden Help, Next). A telepítés során ki lehet választani a graf. felületet (CD: KDE, Fluxbox; DVD: KDE, Gnome, Fluxbox, Xfce). Ezután megtörténik a rendszer felmásolása - ebben pusztán annyi az érdekesség, hogy a telepítő-indikátor melletti ablak azt írja, hogy az idő függ attól hogy mennyi csomagot választottunk ki előzetesen - no, itt probléma, hogy nincs csomagválasztási lehetőség: a DVD mindent felnyom, így végül 8 GB-s rendszerünk van Gnome-tól XFCE-ig.

Használat
A KDE kinézete igen tetszetős, az újfajta menü van benne, két paneles - pont úgy néz ki ahogy igérték. A Gnome-nak is új menüje van, mint a suse 10.2-ben, azonban itt nem sikerült visszacsinálnom a régit, csak annak is valamilyen változatát (nem a hármas menü, hanem csak egy lábakkal jelzett menüsor benne mindennel). Ahogy említettem a DVD telepít minden rajta levő csomagot, így egy laza 8GB-s rendszerünk lesz mindenféle felesleges szarral. Azonban mp3, és filmek, DVD-k lejátszásval nincs gondunk, tökéletesen működnek. Továbbá Skype és GoogleEarth is telepítésre kerül, nomeg ATI-s és NVIDIA-s cuccok is.
A rendszer egyik gyengesége ez: Nekem speciel egyrészt nem kell ATI-s és NVIDIA-s cucc, másrészt több felesleges szar sem, melyeket nem használok soha az életben - meg egyáltalán miért települ föl a KOffice és az OpenOffice is egyszerre.
Talán kiemelendő, hogy a 3.25-ös verzió az első ami szállítja a 2.6.19-es kernelt, és valami visszabuherálással a KVM-et is. Ez utóbbit nem próbáltam, ennyi időm ugyanis nincs (szerintem nem is lesz).
A rendszer másik hátránya, hogy baromi lassú (laptop, 1,8 Ghz dual-core). Lassabb még a suse 10.2-nél is.
Próbálkoztam a gentoosításával is. A make.confban átírtam a procira vonatkozó részt, a USE FLAGEget átírtam az általam egyébként használtakkal. Nyomtam egy emerge -pe worldot. 1293 csomagot akart telepíteni (CD-s verzió), felakarta tenni a 2.6.17-es kernelt (a make.confban benne van az ~x86 keyword), meg egy csomó minden "elavult" dolgot - feladtam.
Hozzáteszem hogy alapból telepítve van a Beryl, és csak egy gomb megnyomás a 3D desktop (no meg egy kijelentkezés).

Egyébként biztos van akinek tetszik, a DVD egész jó live rendszer. Telepítve azonban már nem ilyen a leányzó fekvése. Halom sok praktikus dolog van benne, ezért kezdőknek kiváló lehet, azonban idővel ők is rájönnek a csomó felesleges dolog ottlétére. És mondom, baromi lassú. Valószínű az optimalizációt meg lehetne csinálni - magyarul egy "rendes" gentoo létrehozását (amit próbáltam, de lehet hogy nem így kéne - ennyire nem értek hozzá), azonban gyanakszom egyszerűbb egy gentoo telepítése.

Hozzászólások

Aha, én is teszteltem, tökre tetszett eleinte, hogy mennyi minden készen van benne, de aztán elkezdett idegesíteni. Feltettem vinyóra is (ráment egy éjszaka, az én régi gépemen), gondoltam, kigyomlálom belőle, ami nem kell, és lesz egy frankó, előre összerakott Gentoo-m (na, annak aztán nem sok értelme van, de olyan jó kis gondolat volt akkor :D). Meguntam hamar a gyomlálást és az egészet is mindenestől, és leszedtem. Viszont a live-DVD hittérítés céljára már jól szolgált :)

Na ja!

Én meg az elején két hétig szenvettem a suséval mire lett minden, most meg itt egy disztrib amiben minden benne van.Azt hiszem ki is próbálom.

Ápropó, a csomagok telepítésére mit használ? APT, vagy mást, melyik disztribhez áll közelebb?

"az orvos mondta:-maga elmebeteg.-
-igen?Elmehetek?"