Mostantól Apple = UNIX

 ( trey | 2003. március 14., péntek - 13:46 )

Apple UNIX napok – 2003. április 1-2.

Előadók: HDSys, Magyar BSD Egyesület, ORACLE Magyarország, Tactus, SYBASE Magyarország, Linux Support Center

"Az Apple új kiszolgáló operációs rendszere, a Mac OS X Server és annak kiszolgálására tervezett Xserve kiszolgálócsalád megjelenésével határozott lépést tett a UNIX világ meghódításának irányába. Partnereinknek rendezett kétnapos rendezvényünk keretein belül szeretnénk Önöknek 2003. április 1-én és április 2-án bemutatni az Apple új UNIX kiszolgálócsaládját, a hozzá tartozó 2,5 TByte összkapacitású háttértárolóját és néhány terméket, technológiát amely ezekhez kapcsolódik.""Az ma már tény, hogy a Mac OS X operációs rendszer UNIX háttere révén, az Apple egyik napról a másikra a UNIX rendszerek piacvezetô szállítójává vált. Az ellenben, hogy az Apple kimagasló teljesítményû, páratlan szolgáltatáscsokrot kínáló és rendkívül barátságos árú kiszolgálókat kínálna, az már kevésbé közismert tény, pedig így igaz és errôl szeretnénk Önöket meggyôzni. Szeretettel meghívjuk Önt és kollégáit az Apple idei elsô UNIX partnertalálkozójára és elôadássorozatára, amelyen megismerkedhetnek magával az Xserve szerverrel, az Xserve RAID háttértárolóval és számos alkalmazási területével (hagyományos vállalati kiszolgálói szolgáltatások, hagyományos és Internet/Intranet fejlesztôeszközök, adatbázis-megoldások, stb.)

[...]

Az Apple és megoldásszálító partnerei bemutatásra kerülô eszközei és technológiái röviden:

Apple Xserve
A Mac OS X Server operációs rendszer élvonalbeli szolgáltatásainak minél átfogóbb kihasználására tervezett, rack szekrénybe szerelhetô kiszolgálók rendkívüli számítási teljesítményt, elképesztô tárkapacitást, magas adatátviteli sebességet, és roppant könnyen használható távfelügyeleti eszközöket nyújtanak a végtelenül egyszerû telepítés és üzemeltetés érdekében.

Apple Xserve RAID
Az Xserve RAID nagyon alacsony fajlagos költségek mellett akár 2,5 TBájt tárolókapacitást tesz elérhetôvé. Az Xserve RIAD két független Fibre Channel illesztô csatornát, két független RAID vezérlôt kínál az igazán redundáns adattárolás nyugalma érdekében.

ORACLE 9i
Az Oracle 9i Database Release 2 segítségével az Apple fejlesztôk az Oracle kiváló, az Xserve kiszolgálón is futó adatbázis-technológiáját kihasználó alkalmazásokat készíthetnek. Az Oracle legújabb alkalmazása, az Oracle9i Database Release 2, sokoldalúan használható üzleti szolgáltatásokat és XML támogatást kínál, de teljesítmény és kezelhetôség tekintetében is több fejlesztés is végre lett rajta hajtva.

SyBase Adaptive Server Enterprise (ASE)
Sybase új terméke a vállalati információs portálok piacát célozza meg. A Sybase Adaptive Server Enterprise 12.0 további lehetôségeket nyújt a natív Java támogatáshoz, szoros XML integrációt az Internetes tartalomkezeléséhez, széleskörû elérhetôséget, és támogatást a web-tranzakciókhoz.

Apple QuickTime Streaming Server
QuickTime Streaming Server, a médiakiszolgáló/internetes mûsorszóró, amely Mac OS X-re szabva kombinálja az ipari szintû teljesítményt a könnyû kezelhetôséggel. 1999-es piacradobása óta a QuickTime Streaming Server forradalmasította a media-kiszolgálási iparágat nyílt forráskódúságával, ipari standardokra épülô valósidejû protokoll (RealTime Transport Protocol/RealTime Streaming Protocol – RTTP/RTSP) motorjával. Ma már a QuickTime Streaming Server 4-es változata kibôvíti támogatását az új ipari szabványokra is, mint MPEG-4 és MP3.

Apple WebObjects
Egy igen erôteljes és hatékony alkalmazásfejlesztô környezet, Web szolgáltatással felfegyverkezve, külsô adatelérés és dinamikus oldalgenerálás lehetôségével, amely jelentôsen kiszélesíti a fejlesztôk lehetôségeinek tárházát, csökkenti a fejlesztési és fenntartási költségeket egy rugalmas tervezés és egy fenntartható eredmény biztosításával. A WebObjects az ideális módja erôteljes web-szolgáltatások tervezésének, kivitelezésének és üzemeltetésének.

Apple Remote Desktop
Az Apple Remote Desktop valósidejû képernyômegosztással ideális kliens-menedzselô megoldás az oktatási intézmények, az üzleti szféra és az utazó szakemberek számára. Lehetôvé teszi, hogy bárhonnan a hálózaton vagy az Internetrôl bejelentkezve menedzseljen Macintosh rendszereket. Segíthet csökkenteni az adminisztráció költségeit és növelni a termelékenységet a hálózaton.

Address BookApple X11 for Mac OS X
Az X11 for Mac OS X szoftver lehetôvé teszi, hogy az X11 környezethez fejlesztett UNIX programok egymás mellett fussanak natív Mac OS X alkalmazásokkal — továbbá nagy mértékben megkönnyíti X11 alkalmazások portolását a Mac platformra. A UNIX világban elterjedt X11 ablakkezelô környezet Apple implementációját rendkívül könnyû telepíteni, és teljesen a Mac OS X innovatív Quartz grafikus rendszeréhez van hangolva; így teljeskörû támogatást biztosít a 2D és 3D gyorsító technológiák, mint pl. az Open GL számára."

Jelentkezés a Unix napokra itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem hiszem, hogy az Apple tehet rola, hogy mi keresunk melyen a nyugati atlag alatt. Amerikaban egy fel havi fizetesbol kapsz egy powerbookot...

Egyreszt a UNIX-nak nem sok koze van az opensource dolgokhoz, a UNIX kernel sose volt es sose lesz opensource (a BSD az persze mas teszta).
Masreszt az Apple-nek sincs esze agaban se nyitni az opensource fele, illetve a darwin projekten nem akar tullepni, az marad nyilt, a tobbi meg marad kereskedelmi.
Harmadreszt meg a UNIX piacon azert van rajtuk kivul egy-ket iciri piciri kis cegecske, olyan aprosagok mint az IBM, a HP vagy a Sun.
Azert az arca legalabb jol megnott az Apple-nak :)

Egy teljesen OT megjegyzés:
Imho az is sokat elárul, hogy filmekben milyen laptoppal látjuk az embert...
És ha mostanában megnéz valaki egy német, vagy akármilyen európai szappant, akkor abban is almát lát, sőtt, ha valaki látta a valami amerika c. madzsar filmet, abban is alma laptopja volt a bácsinak!!! :-)