Vezetékes/wireless hálózat automatikus váltás

 ( XMI | 2006. augusztus 29., kedd - 23:05 )

Ti hogy oldanátok meg a következőt:
Adott egy notebook (slackware van rajta) egy vezetékes és vezeték nélküli hálózati interfésszel. Továbbá adott egy router szintén vezetékes és vezeték nélküli interfésszel (openwrt firmware-rel). A két interfész a _routeren_ össze van bridge-elve és szeretném, ha így is maradna. Hogy volna célszerű megoldani, hogy tudjak váltani a vezetékes és vezeték nélküli interfész között, úgy, hogy közben a futó tcp kapcsolatok megmaradnak? Első körben megfelelne manuálisan is, de a legjobb volna ha automatikusan menne: ha van a vezetékesen link, akkor automatikusan átállna arra, ha megszünik, akkor vissza wirelessre.
Most dnsmasq osztja ki az ip-ket a routeren mac cím alapján, aminek a következménye, hogy vezetékes és a vezeték nélküli interfész használatakor eltérő ip-t kap a noti. Gondolom elsőnek azt kéne megoldani, hogy azonos ip-t kapjon, de ennek ellenére ne akadjon össze, ha egyszerre mindkét link él. Tovább komplikálja a helyzetet, hogy wpa (pre shared kulccsal) van a wlan-om, tehát wpa_supplicant-ot kell futtatni, ha fel akarom húzni wlan-t és szeretném, ha ez meg is maradna így.

Ugyan van rá egy ötletem, de gondoltam megkérdezem, hátha van valakinek jobb. Akinek van ötlete ne olvassa tovább.

Elsőre az jutott eszembe, hogy összebridge-elem a két interfészt a notebookon is és hagyom, hogy az STP megoldja, hogy egyszerre csak az egyiket használja, de nem tudom, hogy hogyan lehet megadni, hogy a vezetékest preferálja ha mindkét link él és gyorsan váltson a vezetékesre ha bedugom, gyorsan váltson vissza, ha kihúzom.