Az Apple frissíti az Xserve kiszolgálót

 ( trey | 2003. február 18., kedd - 21:03 )

Az Apple bejelentette, hogy továbbfejleszti az egy egység magas, szabványos rack-be szerelhetô Xserve kiszolgálóját, mely így már akár két 1,33 GHz-es PowerPC G4 processzort, 2 GByte 333 MHz-es DDR RAM tárat, FireWire 800 kaput és akár 720 GByte háttértárat tartalmazhat. Elôdének nagy sikerére építve az új Xserve sokkal nagyobb számítási teljesítményt kínál, hasonlóképpen megfizethetô áron — de tovább lett fejlesztve, hogy sokkal jobban illeszkedjen az Apple új Xserve RAID rendszeréhez.Csak hat hónap telt el az elsô Xserve üzembe állítása óta, de mi már most nagyobb teljesítményt és kedvezôbb árakat kínálunk,” mondta Philip Schiller, az Apple nemzetközi termékmarketingért felelôs alelnöke. „A Fortune 500 cégek közül már most több, mint 100 használ Xserve kiszolgálót, iskolák és egyetemek százai mellett, és az ô visszajelzéseik alapján sikerült most a zászlóshajónkat tovább fejleszteni.”

„Az Apple jelesre vizsgázott a vékony kiszolgálók piacán,” mondta Jean S. Bozman, az IDC Worldwide Server Group kutatási alelnöke. „Az Xserve biztosítja a Mac rendszerektôl joggal elvárható könnyû használatot, ugyanakkor mindenki számára hozzáférhetôvé teszi a UNIX rendszerek erejét és elterjedt megoldásait. Az Xserve olyan rendszeradminisztrátorok figyelmét is felhívja magára, akik évek óta nem kísérik figyelemmel az Apple termékeit. Az elsô Xserve egységek 2002. júliusi üzembe helyezése óta már az IDC kutatásai is kimutatják a növekedést az Apple kiszolgáló-piaci részesedésében.”

Az egy egység magas, szabványos rack-be szerelhetô Xserve kiszolgáló már akár két 1,33 GHz-es PowerPC G4 processzort, egyenként 2 MByte dedikált L3 gyorsítótárral, akár 2 GByte 333 MHz-es DDR RAM tárat tartalmazhat, fenomenális számítási teljesítményt biztosítva. Az Xserve teljesítményét tovább javítja, hogy már 167 MHz-es rendszersín köré épül. A két teljes hosszúságú, 64-bites, 66 MHz-es PCI bôvítôsín akár 533 MByte/s sávszélességet biztosít a külsô SCSI és Fibre Channel eszközök felé, gyakorlatilag korlátlan háttértár kapacitást hozzáférhetôvé téve az Xserve RAID rendszeren keresztül. Egy félhosszú PCI/AGP foglalat lehetôséget biztosít nagyobb teljesítményû videó-vezérlô kártya beépítésére is. Két független 10/100/1000Base-TX Ethernet kapu és egy FireWire 800 illesztô biztosítanak páratlan lehetôségeket nagy sávszélességû csatlakozáshoz. A külön megvásárolható, rendkívül kedvezô árú, kétcsatornás, 2 Gbit/s sévszélességû Apple Fibre Channel PCI kártyán keresztül csatlakozik az új Xserve RAID egységhez, 400 MByte/s adatátviteli teljesítményt biztosítva.

Az Xserve a Mac OS X Server korlátlan licenszével kerül forgalomba, mely integrált web-, állomány-, levelezési és nyomtatókiszolgáló funkciókat, valamint számtalan hálózati alapszolgáltatást biztosít. Mind az Xserve, mind a Mac OS X Server számtalan távoli adminisztrációs eszközt tartalmaz, melyek nagy mértékben megkönnyítik a rendszer üzemeltetését. A független fejlesztôk lendülete sem csökken: a Macromedia most jelentette be JRUN J2EE alkalmazás kiszolgáló szoftverét és népszerû Coldfusion fejlesztôeszközét, a Stalker a Communigate Pro új levélkiszolgáló szoftverét, a Helios új állomány- és nyomtatókiszolgáló megoldásokat, a HA Tech pedig fürtözési megoldásokat.

Bővebben itt.

Forrás: www.apple.hu