Lapszemle: Linuxvilág - augusztusi szám

 ( trey | 2006. július 29., szombat - 18:30 )

Egy hónap kihagyás után ismét szemügyre vettem a Linuxvilág éppen aktuális számát. Apropó Linuxvilág... ahogy nézem megváltozott az újság honlapja. Drupal alapra került (vagy azon is volt, csak nem tűnt fel?) és meglepően frissnek látszik, ami kellemes meglepetés azután, hogy hónapokig elavult infó volt rajta. A múlt hónapban nem volt lapszemle, mert a lap nem jutott el hozzám. Általában pontosan meg szokott érkezni az újság, de a júliusi számra hiába vártam. Igazából nem tudom mi az oka, hogy nem érkezett meg. Vajon a postás rákapott a Linuxra? Vagy valamelyik szomszédnak tetszett meg a postaládában az újság? :) Mindegy. A lényeg, hogy most itt van a kezem a VII. évfolyam 8. száma, így bele tudunk lesni.

A beharangozó szerint valószínűleg ez a szám lesz a legszínesebb kiadás azóta, hogy az LV körülbelül egy évvel ezelőtt nagyobb átalakuláson ment keresztül. És valóban.... az olvasók zenéről, grafikáról, animációról, játékokról, párhuzamos fejlesztésről, webfejlesztésről, titkosításról, hibakeresésről, hálózatkezelésről, irodai programokról, kiadvényszerkesztésről olvashatnak. És akkor még nem is soroltam fel mindent...

A lap a szokásos rovatokkal indul. Medve Zoltán a "Hírek" rovatban a legfrissebb linuxos hardver és szoftver hírekkel jelentkezik.
Ezt követi a szintén állandó "tagnak" számító Zack Brown-féle Linux kernel híradó.
Halusz Léna cikkében arról ír, hogy mi minden furcsa dolgot készítenek az emberek pingvin formájúra. A cikk címe ígéretes. Szerepel benne a fogpiszkáló és a vibrátor szó is.
A következő cikkben elolvashatjuk, hogy a SUSE Linux Enterprise Server (SLES) mi módon támogatja a magas rendelkezésre-állást. A cikk a SLES HA-szolgáltatásait ismerteti.
Ezt követően Karai Csaba, a Krusader névre hallgató kétpaneles filemenedzser egyik fejlesztője mutat néhány trükköt arra, hogy hogyan tudjuk az általunk fejlesztett C, C++ programot hatékonyan debug-olni. A feladatot a Valgrind névre hallgató "minőségellenőrzővel" oldja meg a szerző. A több oldalas cikk a tipikus memória-kezelési hibák "elkapásához" próbál ötleteket adni.
Folytatódik a Párhuzamos programok fejlesztése PVM könyvtárral című cikksorozat. A második rész alcíme: Szegény ember szuperszámítógépe. Ígéretes cím!
Az Alkalmazások rovat első írása a DOSBOX-szal foglalkozik, ami azért egy kicsivel több, mint egy egyszerű DOS emulátor. Hogy mivel, az kiderül a cikkből.
Az augusztus a csillaghullások hava, így jól passzol ehhez Kovács Zsolt cikke, amely a Celestia névre hallgató "galaxis-szimulátort" veszi szemügyre.
A !kezdő levelezők minden bizonnyal ismerik és használják a GnuPG-t. Széles körben ismert program. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a GnuPG nem csak a levelezésben jöhet jól. Hogy még hol? Erről szól a cikk.
Az Ellenség a (tűz)falakon belül című cikkben a szerző a Tripwire névre hallgató integritás-ellenőrző programot mutatja be nagy vonalakban.
A G4U - Ghost for UNIX cikkben a szegény ember Norton Ghost-ját mutatja be a Auth Gábor. Magam is aktívam használom a stuffot, és azt azért ki merem jelenteni, hogy messze van a Ghost-tól. Mindenesetre van olyan feladat, amire sikeresen lehet használni a NetBSD alapú stuffot.

Nos, néhányat "kikaptam" a cikkek közül, de ezek mellett számos más érdekes cikk is található a lapban. Nekem az a benyomásom, hogy valóban jól összeválogatott lett a szám. Megfelelő az egyensúly a szórakoztató, a könnyedebb ismeretterjesztő és a "mélyvíz" jellegű cikkek közt, így majdnem mindenki talál magának megfelelő "fajsúlyú" cikket.

Régóta nem osztottam "számomra legjobb / legérdekesebb cikk" díjat, így most itt az ideje... Tratááááá.... dobpergés... A nekem legjobban tetsző cikk ebben a hónapban a Karai Csaba által írt Valgrind - A szoftverek minőségellenőre című cikk volt.

Jó szórakozást!

A lapszemléhez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

helló!

Szerintem ez az eddigi legjobb száma az újságnak. A Suse-s cikknek viszont nagyon "megrendelt" szaga van. Magázódik, "túlzófokú" jelzőket használ és nincs aláírva... No mindegy.

A címlapon lévő távcső amúgy jól van rárakva? Úgy értem, hogy szerintem az égitestek felé néző lencsék a képen a föld felé néznek. :)

De mint ahogy írtam gratulálok nagyon tetszett, csak így tovább.

A legutóbbi számait nem olvastam a Linuxvilágnak, de korábban minden hónapban volt benne egy PR cikk, ami egy-egy Novell-es megoldásról szólt. A PR cikk nem reklám, hanem egy olyan oldal, amit egy vállalat tulajdonképpen "megvásárol" az újságtól, erre pedig azt ír, amit akar. Általában ezeket a cikkeket a reklámügynökségek írják a vállalat számára, és elméletileg az a cél, hogy észrevétlenül beolvadjon az újságba. Sajnos előfordul, hogy a megrendelő (reklám)szakmailag nem igazán képzett. Ilyenkor elvárja, hogy a PR cikk az ő szájízének feleljen meg, és nem törődik azzal, hogy egyébként milyen az újságnak a stílusa, ahol felületet vásárolt. Ezért van az, hogy az ilyen cikkek gyakran olyanok, mintha a HVG egyik különösen száraz stílusú szakírója próbálna reklámot írni.

Engem nem zavar ez a fajta reklám (más az oldal színe is). Ui. olyan dolgokat írnak benne, amik szabad szoftverekkel novell nélkül is megvalósíthatóak.

> A címlapon lévő távcső amúgy jól van rárakva? Úgy értem, hogy
> szerintem az égitestek felé néző lencsék a képen
> a föld felé néznek. :)

Jól áll. Ez egy Newton rendszerű tükrös távcső egy kis lencsés kereső távcsővel.