A Debreceni Egyetem Pszichológia Intézete nyílt forráskódú szoftverre vált

Címkék

A Debreceni Egyetem Pszichológia Intézete a zárt forráskódú SPSS helyett a nyílt forráskódú R program használatát kezdte el tanítani ebben a tanévben a statisztika tárgyak keretében, kimenő rendszerben.
Ennek egyik fő oka, hogy oktatási időn kívül a hallgatók legálisan csak az SPSS "Student" verzióját használhatják, amely jóval kevesebb lehetőséget kínál.

Tanulmányaikat befejezve pedig már ezt a változatot sem használhatják legálisan, így rá vannak kényszerítve a drága, teljes tudású változat megvételére. Ez azért is fontos, mert a pszichológiai tevékenység során akkor is szükség adódhat statisztikai szoftver használatára, ha nem történik kutatás. Ezen túl a váltással jelentős költségmegtakarítást értek el az intézeten belül, melyet más területeken kívánnak hasznosítani. Az átállást egyetemi szinten, a többi tanszéken is tervezik.

Hozzászólások

Ha így van, az dícséretes. Viszont a honlapra is fordíthatnának egy jó 20 percet, hogy rendberakják. Törvényszerű az, hogy egyetemi oldalaknak gané a honlapjuk?

--
trey @ gépház

Ez nagyon egyszerű. Nálunk pl. úgyvan, hogy a fő oldalakat csinálja a webmester (aki egyébként infó tanár, és [tudtommal] más weboldalt nem fejleszt), a tanszékieket pedig...
igen, ön nyert
az adott tanszék titkátnője. Ezek után senki se csodálkozzon azon h. olyanok az oldalak amilyenek. Igaz, mi kicsi egyetem vagyunk, és az infós részleg sem valami nagy, máshol lehet másképp működik.

Mik

Esetleg akkor menj oda, szervezd le a projektet, lobbizz ki egy új szervert, telepítsd, tedd biztonságossá, dolgozd ki, hogyan fog üzemelni, migráld az összes eddigi oldalt a CMS-be, tartsd meg az oktatásokat és ezután add át üzemre...és még számos feladat vár rád!
Az ne tartson vissza, hogy mostanában nem divat a társadalmi munka... :-)

---
;-(

A design az még hagyján de a mögöttük lévő szolgáltatás sem a legfényesebb. A PTE Központi Könyvtáranak pl van egy katalógusa amiben könyvekre lehet keresni. Na most ennek minősége olyan, hogy ha arra a szóra keresek rá, hogy "szervletek" van találat de, ha csak "szervlet" akkor nincs!! Szánalmas!

--
sirkalmi

hehe, azzal a ketes erteku dicsoseggel buszkelkedhetem, hogy ha a tanszek oldalaval nem is, de a fooldallal magam foglalkoztam egy idoben.
par aprosag: eredetileg azt akartak, hogy MINDEN bongeszobol mukodjon. ennek en nagyon orultem egeszen addig mig meg nem mondtak, hogy a design mit kell tudjon. eleg csak a fejlecet megnezni micsoda vicc van benne(at kell meretezni, hogy a maga fennkolt valojaban feltunjon az elmelet es gyakorlat :) ). szoval annyiszor volt a design is meg a layout is ujra meg ujra definialva, hogy csak a html-t haromszor kezdtem teljesen ujra, persze csusztam rendesen, siettunk a vegen durvan, volt kapkodas meg minden. szerintem az egyik legszarabb klien kategoriaba tartoznak az oktatasi intezmenyek...

ez volt 2 evvel ezelott. azota mar gondolom sokszor at volt irva(pl en sosem irok uppercase html tageket :) ). sajna ahogy nezem ha lehet csak pocsekabb lett.

"Törvényszerű az, hogy egyetemi oldalaknak gané a honlapjuk?"

Csak futolag:
http://www.manchester.ac.uk
http://www.nottingham.ac.uk
http://www.liverpool.ac.uk
http://www.lincoln.ac.uk
http://www.leeds.ac.uk
http://www.kent.ac.uk
http://www.cam.ac.uk
http://www.ox.ac.uk

De meg ezeknek a toketlen, nyomorult dilettansoknak is van egy normalis oldala:
http://www.nhs.uk

Es nehogy valaki azt mondja, hogy ez penz kerdese, mert nem az. Ez hozzaallas kerdese.

PS: A kezdobetuit egybeolvasva nagyon pikans: A Debreceni Egyetem Pszichológia Intézete
---------------------
Ригидус а бетегадьбол

szerény szegedi egyetemünk sem marad el annyira (persze tény, hogy az angliai egyetemknek honlapterveztetésre több pénzük van):
u-szeged.hu
http://www.juris.u-szeged.hu/ - kicsit fura színválasztás
http://www.szote.u-szeged.hu/aok/main.htm
http://www.efk.u-szeged.hu/ - vannak kivételek...
http://www.eco.u-szeged.hu/
http://www.pharm.u-szeged.hu/
http://www.mfk.u-szeged.hu/
http://www.szef.u-szeged.hu/
http://www.sci.u-szeged.hu/ - nem a legjobb
http://www.muzik.u-szeged.hu/ - zenészek erre nem adnak...
http://www.jgytf.u-szeged.hu/
http://www.arts.u-szeged.hu/

"az angliai egyetemknek honlapterveztetésre több pénzük van"

Az ketsegtelen, hogy anyagilag jobb helyzetben vannak, de mint mondtam ez nem penz kerdese.

Egy egyetem ahol hemzsegnek az informatikus tanulok, nem okozhat kulonosebb anyagi problemat. A masik meg, hogy ha osszekapnak magukat a melyentisztel donteshozok, akkor felvennek mas egyetemekkel a kapcsolatot es kidolgoznanak egyutt egy egyseges CMS-t amit csak egyszer kell megcsinalni, majd ki lehetne osztani a tobbi egyetem kozt is. Mintakat meg lehetne gyujteni az interneten, mert van boven eleg, meg amiket belinkeltem azok is adhatnak otletet.

A problema az, hogy mar rutinszeruen az oktatasi tarcahoz mennek sovarogni milliokert (milliardokert), ha valamire szukseg van, nem pedig szo nelkul a sajat (human) eroforrasaikat merik fel eloszor es abbol allnanak neki varat epiteni.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Ugyan... Ismerek olyan tanszékvezetőt, aki a számítógépet sem tudja egyedül bekapcsolni. Szerinted kinek munkaköri kötelessége egy tanszéki honlap elkészítése vagy elkészíttetése? Gyanítom, hogy senkinek. Így aztán amit egyszer megalkot valami amatőr, az úgy is marad. Akár a 90-es évek design elemei is ott maradnak 2006-ig, mert van nagyobb gondjuk is tanszékeknek, mint a webdizájnolás.

Ize, itt a HUP-on nem lehetne osszedobni egy csapatot akik csinalnanak egy normalis (lehetoleg tobbnyelvu) CMS-t a magyar kozintezmenyeknek. Pl: egyetemeknek, korhazaknak, varosoknak, kutatointezeteknek, allami gyogyfurdoknek, stb. Csak azert mert ha a burokracia toketlenkedesre var mindenki abbol altalaban semmi sem lesz, csak az allami penzek elherdalasa. Mar en szegyenlem, hogy itteni ismeroseimnek nem merem megmutatni a magyar oldalakat.

Fel lehetne venni a kapcsolatot pl az fsf-fel, LME, akar meg a Mozilla-val is, hogy osszefogjak a csapatot. Megcsinalni 2-3 mintat a fentiek alapjan izleses kullemmel, mezei usernek is attekintheto vazlatos gui-val, aztan fel lehetne venni a kapcsolatot az egyes intezmenyekkel.

A fizetseg mindezert, meg lehetne egy banner mindegyik oldalon a lap aljan, hogy pl: HUP, FSF, FSN, LIPSZ, LME, Mozilla stb. Ennel nagyobb reklamot nem is lehetne csinalni a szabad szoftvereknek.

En is szivesen beszallnek egy ilyenbe, bar az egeszsegem eleg megbizhatatlan, igy igerni nem merek hosszu tavu tamogatast, de aprobb dolgokat meg tudnek csinalni.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Hat az egvilagon semmivel. Nem kell vaskalaposan ragaszkodni ahhoz amit irtam, a fantazia megmozgatasa kifejezetten epito jellegu. Azzal, hogy felvetetted az otletet, mar is tettel egy kapavagast az ugyben. :-)

Szerk: modulok megirasa viszont kellhet ahhoz, hogy pl: tanulok felvetelet, vizsgaeredmenyeket, egyebeket egy szabvanyos egyseges feluleten erhesse el mindenki.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Csak azért, mert ha van egy közösség, ami többé-kevésbé jól működik (pl. a Drupal közösség, azt ismerem igazán), akkor nem biztos, hogy valami teljesen újat kellene alkotni, feltalálva a spanyolviaszt, hanem a már meglévő elemeket lehet átdolgozni a kívánt cél érdekében.
Így mindenki jól jár: Nekünk nem kell mindent előlről megírni (hiszen a CMS sok lehetőséget biztosít), a CMS pedig tesztelve lesz alaposan mindenféle körülmény között, a magyar közösség is erősödik, és nem utolsó sorban, a fejlesztése is gyorsul, na meg a magyarosítása is.

Most, hogy jobban "belenéztem" a Drupalba, azt mondhatom, hogy egy jó CMS -ből szinte bármi kihozható, amire egy ilyen környezetben szükség lehet, minimális "varázslással".

Tényleg, most hogy itt vagyok az egyetemen, talán javasolnom kellene a megfelelő helyeken. :)

--- GTK programozás C nyelven ---
http://hu.wikibooks.org/wiki/GTK%2B_programoz%C3%A1s_C_nyelven

"Most, hogy jobban "belenéztem" a Drupalba, azt mondhatom, hogy egy jó CMS -ből szinte bármi kihozható, amire egy ilyen környezetben szükség lehet, minimális "varázslással".
Tényleg, most hogy itt vagyok az egyetemen, talán javasolnom kellene a megfelelő helyeken. :)"

Na errol van itt szo kerem szepen. ;-)

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

OFF

Te rigidus, mi a rákért nem jössz haza meggyógyulni?
Ha jól emlékszem a kezeddel van vmi (gyulladás?) nem?

Kérsz időpontot (ezt azért még itthon is el lehet intézni telefonon), fapadossal reggel jössz este mész, megvan 10e Ft körül, 5e az orvosnak, röntgen, akármi, gyógyszer, oszt jónapot...

Én nem tökölnék vele, főleg ha már nem vagy táppénzen sem.

ON

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ezért van az openszósz projektek túlnyomó többségének is királyos weblapja, nem, hát azokat is hozzáértők csinálják. :D

Az, hogy valahol infósok vannak, az egy dolog. Ha meg is írná valaki tisztességesen (de minek is, egy átlagos egyetemi honlapnak bőven jó valami cms) a designon sajnos nagy valószínűséggel elbukik a kocka. Én is el szoktam :D

Hat eppen ezert mondtam fentebb egy masik threadben, hogy csinalni kell mintakat (hoztam is parat), a HUP-on meg egy topikot ahol rendszeresen lehet jelentkezni es idokozonkent megkerdezni a forumozokat, hogy ki mit hianyol rola, hogy csinalna, stb.

A masik meg, hogy lehetne percenkent kb. 50 urugyet is gyartani, hogy miert ne, meg ugyanennyi esz ervet is, hogy miert igen.

Mondom en gyerekek, hogy itt a hozzaallas a baj. :-(

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Ahham, és akkor mindenkinek uniform lesz a lapja? Háát, fene tudja... Végülis a nagytöbbség esetében az is előrelépés lehetne.

Egyébként az való igaz, hogy ki lehetne szépen adni valami féléves projektnek, aztán hátha összejön belőle valami, de sajnos ennyi ész nem sok helyen van :(

"de sajnos ennyi ész nem sok helyen van :("

Ott ahol az emberek hiperkreativitasra kepesek mikor egymast kell b*sztatni, ott kell lenni esznek. Szerintem egy ilyen portalon ez nem jelenthet problemat.

Szal kreativitas van itt, mar csak az eroforrasokat kene atcsoportositani.

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

Bocs, de ha nem lett volna egyértelmű, én nem grafikus munkát meg CMS várnék. Mindössze annyit, hogy az oldalon levő 10 linkből működjön 10 és ne csak 6. Ez azt hiszem nem nagy kérés, egy hozzáértőnek kb. 2 perc munka, egy hozzá nem értő, ámde nem analfabétának mondjuk 10 perc. Ha a link mögött nincs tartalom, akkor:

- nem kell a link
- ki lehet írni mögé, hogy "szerkesztés alatt"

Bár ahogy nézem ez az oldal kb. 1991 óta (akkor voltak ilyen weboldalak) folyamatos szerkesztés alatt van. A jelenlegi állapontnál az is jobb lenne ha nem lenne. Szerintem.

--
trey @ gépház

Bár ahogy a pszichológusoknak statisztikát tanítanak (pont a Debreceni egyetemmel nincsenek tapasztalataim, de nem hiszem hogy nagyon elütne a többi helytől), sajnos oly mindegy milyen program használatát nem tanulják meg. De azért dícséretes. Annak idején örültem volna, ha a közgáz stat szakirány keretében nem spss warezolással kellett volna tölteni az időmet.

A hír igen örvendetes.
Egyébként nemrégiben egy barátom említette, aki a Miskolci Egyetemen tanul politológiát, hogy nekik is az SPSS-t tanítják egy tárgy keretében, én akkor még nem sokat hallottam róla és megkérdeztem őt, hogy mi az a program. Annyit tudott elmondani az egészről, hogy valami olyan táblázatkezelő, mint az Excell......
Szóval szerintem is mindegy, hogy milyen programot tanulnak....

hát az is síkhülye volt, aki az excelhez hasonlította, csak azért, mert az adatokat rektangulárisan tárolja, az spss egy statisztikai programcsomag, köze nincs a táblázatkezeléshez. anno többek között mhelyen az r-rel is kísérleteztünk helyette, de az r önmagában bármilyen okos is (amúgy nem az szvsz) egyetlen tisztességes gui nincs hozzá, sztem a debreceniek lazán fél év múlva visszaváltanak. amúgy az spss eredendően junixos progi lenne, kár, h csak win alá van, de az spsst csak max a stata helyettesíti, az mintha lenne unixokra is, bár olcsónak az sem olcsó

nem akarlak megbántani, de rém szűklátókörű a hozzáállásod. természetesen vannak emberek, akik elvannak gui nélkül, természetesen vannak, akik írnak maguknak, ha kell, de a többség nem tartozik egyik kategóriába se

ha ennyit tud az opensource mondani, h "minek gui, ha meg kell, írjál", akkor meg lehet maradni egy marginális célközönségnél

Hát jah, gondoltam én már akkor, mikor ezt így leadta nekem a srác, hogy itt valami nem stimmel, de akárhogy kérdeztem róla, nem bírtam egy értelemes mondatot kihúzni belőle, hogy mire való, vagy mire használják vagy mit csinálnak vele.... közölte, hogy neki fogalma sincs, de az valami táblázatkezelő :D:D:D
Egyébként nekünk a "Statistica for Windoze"-t tanították az ideillő tárgy keretében, de most ahogy elnézegetem a honlapjukat, nem látom, hogy annak lenne valami unix-like rendszereken futó verziója :(

Szerinted miért nem "okos" az R? Én eddig tökéletesen meg vagyok vele elégedve, és érdekelne hogy mégis milyen problémákba futhatok bele...
Mondjuk nem annyira a statisztika részét használom, elsősorban mint rendszert és mint nyelvet találom kiválónak. Olyan "supportot" pedig ami az R levelezési listán van még nem láttam sehol máshol, mindenkinek azonnal segítenek, néha az az érzésem hogy 2-3 statisztika prof. semmi mást nem csinál egész nap csak kérdésekre válaszol ezen a listán....

Ami pedig a gui-t illeti, nekem egyáltalán nem hiányzik, maga a nyelv annyira jó, hogy hirtelen egyetlen feladatot sem tudok kitalálni ami GUI-val könnyebben/jobban megoldható lenne. Lehet hogy ez engem minősít. :)

ezen az egyetemen hallgatok, ezen a karon, és most épp pszichiátria gyakra megyek ki a kenézybe. még életemben nem használtam az spss-t de szerintem nem is fogom.

én nemrég nyomtam ott le azt a tárgyat és syntaxban már csak az írogatott akinek volt jobb dolga is. Nem foglalkoznak vele.

Egyébként arra amire egy pszichológus, szociológus tanulja ezt a tárgyat az általában nem picsafos. Amire neki kell a programcsomag azt megmutatják, a többi csili-vili statisztikai funkció meg édesmindegy.

A GUI-flamre pedig annyit: egy szociológusnak nem biztos, hogy feladata egy nyelv, egy program mély elsajátítása, ő csak alkalmazni és nem érteni akarja. Biztos jó az R is, ingyen is van, de még nem alternatíva széles körben (sajnos) az SPSS-re, és ez nem a progi hibája, hanem a hiányzó USERFRIENDségnek.
--
gazsi80@elte.hu
blog: http://g80.uw.hu

Hmmm. Szerinted miért nem user-friendly az R?
Mert nincsenek csilli-villi ablakok? Szerintem igenis user-friendly, de még mennyire hogy az. Pl. keresés a doksiban parancssorból, keresés az R levelezőlisták archívumában parancssorból, etc. Nem tart sokáig megcsinálni, de kegyetlenül hasznos. A dokumentáció messze a legjobb amit eddig láttam matematikai szoftverhez. Új csomagot installálása egy parancs, a'la apt-get, etc. Szóval gőzöm sincs hogyan lehetne ennél "USERFRIEND"-ebb. Te pl. mit szeretnél még bele?

(Egyébként GUI is van, az Rcmdr csomagban, mondjuk nincs sok szükség rá.)

ehh, szar olvasni, hogy minden, a statot csupán marginálisan érintő oktatási terület már rég áttért az informatikai megoldásokra, miközben én, egy félig közgazda félig informatikus képzésen pont ezekben a percekben készülök a szigorlatomra 3 millió képlet magolásával és a papír-ceruza-számológép kombináció minnél magasabb szintre emelésével...

hogy gyújthatnám már fel az egész pakkot...grr (és sajna pocsékul állok :/)

Ezt én is útáltam anno, de azóta rájöttem, hogy mire jó: megmarad valahol a passzív emlékeid között, hogy ilyen is volt, és ha valahol az életben meglátsz egy problémát (vagy annak részét), amihez kellhet, akkor beugrik, hogy "ilyet már láttam, valamelyik 3.-éves jegyzet, bal oldal, lap közepe" :). Aztán meg tudod nézni, és nem brute-force-szal oldod meg a problémát, hanem értelmesen, vagy esetleg nem görcsölsz olyanon, amire bizonyítva van, hogy nincs jobb megoldás, vagy ilyesmi.
Az éles rész-problémák mellett elég ritkán van kiírva, hogy "bizonyítsa a feladat NP-teljességét visszavezetéssel", neked kell észrevenned, hogy mit tudsz felhasználni a tanultakból, ehhez viszont be kell kalapálnod valahogy a fejedbe az anyagot, és erre a tömérdek gyakorláson és a fejből visszakérésen kívül még mindig nincs jobb módszer. (Ahol csak említés-szinten mondják a dolgokat, a számonkérésnél meg használhatsz segédletet, abból nem sok marad meg, ha viszont végigvezettetik veled papíron a fél Bronstein-t, az életben nem felejted el :)...)