Mark Shuttleworth eltolná a Dapper Drake megjelenését

Címkék

A múltkor az egyik ubuntus cikkben megjegyeztem, hogy a következő Ubuntu kiadása, a 6.04, valamikor 2006. 04. havában fog megjelenni. Erre valaki megjegyezte, hogy mi ebben a hír, hiszen ez tudott. Hát, először is nem biztos, hogy mindenki által tudott (hiszen akkor nem szerepelne a FAQ-ban), másrészt pedig nem biztos, hogy akkor jelenik meg az Ubuntu következő verziója. Most úgy fest, hogy csúszni fog a kiadás, és esélyes, hogy csak valamikor májusban jelenik majd meg.

Mark Shuttleworth - az Ubuntu alapítója, és fő pénzelője - azt javasolta egy tegnapi levelében, hogy a tolják el a Dapper Drake (6.04) kiadását hat héttel. Mark azt javasolja, hogy adjanak még időt a további minőség-ellenőrzésre, lokalizációra, és további csiszolgatásokra.

A javaslatban Mark összehívta a közösségi "városházát" tanácskozásra. IRC csatornán fognak dönteni a javaslatról március 14-én. A tanácskozás a az #ubuntu-meeting @ irc.freenode.net-en fog zajlani.

Bővebben itt.

Hozzászólások

Na, akkor a 6 hónapos stabil kiadási ütemterv - ami miatt mi is váltottunk Debian-ról erre a közeli rokonra - nem mindig tartható. Azért ez remélem nem egy rossz sorozat kezdete, hanem egy egyszeri eset. Végülis érthető a csúszás, ami az LSB miatt fontos lehet ténylegesen. Inkább késsen most, mint 6-8 hónappal később legyen hivatalos LSB kompatibilis. Számomra ez szívügy :) Egy szavazást nem érne meg a HUP-on, hogy mi az emberek véleménye?

Nekem semmi bajom a csúszással, ha attól egy jobb rendszert kapok. Szívesen várok, amúgy sem érzem azt, hogy a jelenlegi 5.10 nagyon "régi" lenne.

"Egy szavazást nem érne meg a HUP-on, hogy mi az emberek véleménye?"

Készítsd el. tartalom beküldése -> szavazás

--
trey @ gépház

Van, kisebb programok, mint a nyelvválasztó, frissítésfigyelő, gnome-app-install, ilyesmik. Azonkívül az alapcsomagokban is van néhány kisebb patch, ami ubuntu-specifikus és behoz pár fordítanivaló sztringet. Valamint bármi mást is érdemes, ami jó nagy és sok ember kellene hogy egyszerre rajta dolgozzon, a vlc erre egy jó példa, elég jól tudtunk vele haladni. Azért is jó, mert lehetetlen minden csip-csup progi fordítását naprakészen tartani, egy disztróba simán bekerülhet sok olyan csomag, aminek fordítása nem 100%, hanem mondjuk csak 80-90, ezeket ki lehet javítgatni, hogy a felhasználók teljesen magyarított disztrót kapjanak.
(egyébként valamelyik levlistán érdeklődött korábban egy iletékeselvtárs, hogy átvinné a rosettába az openoffice fordítását, de néhány objektív akadály [keresés hiánya, megjegyzés nem szerkeszthető] miatt ezt felfüggesztették).

OpenOffice.org a Rosettába? A magyart akarta? Nem javaslom, mert pl. a visszaút elég rögös. Van egy csapat, akik abban fordították, és hetek óta szívnak, hogy nem tudják kivenni. Ha nem kell kivenni, hanem csak mindig lekövetné valaki a javításaimat, az hasznára válna az ubuntus verziónak, mert hogy mást ne mondjak, kb. 1500 helyen van benne "A OpenOffice.org" "Az OpenOffice.org" helyett.

Nem a magyart, az eredetit, cakk-pakk (bizonyos Tim Morley volt, ha mond ez valamit). A javításokkal az a gond, hogy máshogy van szervezve az eredeti (sok kisebb fájl) és a rosettás (kevés nagyobb fájl) változat, ezért szívnak vele azok is, akiket említettél. De ha ezen túl lehet lépni valahogy, akkor kövesd le, adtam hozzá írásjogot :). Időhiány esetén a levlistánkon szólj ránk, megnézzük mit tudunk tenni.

Én is azon a véleményen vagyok, hogy inkább késsen a kiadás. A Breezy-s Ubuntu (és főleg Kubuntu) tanulsága mindenképp ez.

Én csak a Xubuntu miatt szeretném, mert ahogy elnézem, nekik a 6.04 mint dátum rohadtul nem jó. 6.06 még jobb, kár, hogy nem 6.66 :-P