A IBM nem fog Vista-t használni, ellenben áttér Red Hat desktop-ra

Címkék

A németországi Linux Forum 2006 konferencián Andreas Pleschek, az IBM képviseletében elmondta, hogya az IBM Németországnál az a döntés született, hogy idén októberben felbontják a Microsofttal kötött szerződésüket. Így egyetlen Vista-t sem fognak vásárolni.

Júliustól kezdődően az alkalmazottak IBM Workplace-t fognak használni, amely alatt az operációs rendszert folyamatosan cserélik Red Hat-ra. Néhány alkalmazott tovább fogja használni a mostani Windows verzióját, de nem fognak upgrade-elni Vista-ra. Az IBM a világ többi részén is folyamatosan cseréli le a desktopokat Linuxra, és OpenOffice.org-ra.

A Groklaw konferencia beszámolója itt.

Hozzászólások

Az IBM-nél nem olvassák a HUP-ot?! Hiszen itt több szakértő is megmondta, hogy a Linux a desktopra szar! :)))

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

erdemes megnezni, hogy ezek a "szakertok" miket irnak. soha egyetlen tenyt/adatok sem latni a hozzaszolasaikban, csaka FUD-ot. mintha fizetett M$ marketingesek lennenek...

Vagy az is lehet, hogy már túljutottak azon a koron, amikor gondolkodás nélkül elhiszik, hogy "120%-kal gyorsabb, szebb, szagosabb a linux a windowsnál" _vagy fordítva_, hanem a nem kevés tapasztalataikra alapozva döntik el, szemellenző és hype nélkül, hogy mi az igazság. De csak hogy a te stílusodban írjam (hátha úgy megérted):

érdemes megnézni, hogy ezek az "anti-'m$' slashdot hippik" miket írnak. Amikor MS GetTheFacts-ről esik szó, akkor csípőből elutasítják és "fizetett politikai hirdetés" felirattal matricázzák, míg a másik oldal reklámját automatikusan tényként és valós adatokként, komoly tanulmányként kezelik. ;)

Ezek a "szakértők" ezért nem írnak már komoly dolgokat, mert csak röhögnek a sok elvakult hívőn és a FUD-nak tűnő megjegyzéseik többnyire irónikus hangvételű figyelem felkeltések, reménykedve abban, hátha egyszer valamelyik kis forradalmár gondolkozni is elkezd az olvasottakon.

He-he-he...

Szívből örülök az átállás hírének. Hosszú évek óta csak Linux-ot használok desktop-ként. Megelégedéssel. És már nagyon tele volt a hócipőm azzal a bölcsködő klissével, hogy a Linux nem jó effélére. A "szakértők", akik mégcsak nem is próbálják komolyabban...

Probaltal mar nokias telefont bluetooth-on keresztul osszeszinkronizalni a notebook-oddal? Nem mondom, hogy lehetetlen osszehozni, de idopazarlo az tuti. Ha meg nem megy, akkor meg orakig tart mire rajossz, hogy melyik config file-ba mit kell beirni.

A fucking vindozon meg nokia pc suite next-next-finish gombra nyomkodas aztan mukodik. OS X-en meg ennel is egyszerubb (mondjuk en nem szeretem az OS X-et, de ez konkretan pikpakk megy).

Az biztos, hogy alapfeladatokra mar elfogadhato a linux. De ha tulmegyunk a passziansz-netezek-csetelek-szovegszerkesztek-videotnezek vonalon, akkor meg vannak kodos reszek. Ha lesz vegre egy kis idom felinstallalni az uj SlackWare-t, akkor teszek egy probat es a baratnomet odaultetem ele.

Pocket PC-t próbáltam először kábelen (még csak-csak ment), aztán bluetoothon összerakni (azt kicsit macerásabb), illetve szinkronizálni az evolutionnel.
Egy hétvégét elkeféltem vele, aztán letoltam a Linuxot a notebookomról.

Azért messze van még ez a user általi használhatóságtól...

Azt viszont sivárványosnak találtam, hogy mikor modemként akartam használni a jó öreg 6250-esemet, külön 'driver' kellett hozzá, pedig a jó öreg szabványos Hayes AT-parancsokon kívül másra nincs szükség. De még a 'standard 9600 modem'-mel sem ment, mert... nem tudom, miért. A 'driver' egyébként egy nyamvadt inf file, ami csak a névben meg a mágikus ?regkulcsokban különbözött a standardtól.
Linux alatt nem részletezem, csak menni kellett a modem-howto szerint, és pöccre ment. Igaz, ehhez a 'Next' feliraton kívül mást is el kellett tudni olvasni :)...

Értem én amit mondasz és részben igazad is van, de őszintén, szerinted egy hagyományos (nem mosópor, hanem) _felhasználó_ melyiket tudja elvégezni egyszerűbben?

a) Feltelepíti a modemhez kapott "drivert" a hozzáadott CD-ről, mint minden más hardver eszköz esetében. (Kvázi ebből a mutatványból az egyszerű userek is viszonylag gyorsan gyakorlottak lesznek, így különösebb agyi tevékenység nélkül eltudják végezni.)

vagy

b) Elolvassa a README állományt vagy a modemhez kapott dokumentációt, amely felhívja a figyelmét arra, hogy ez egy szabványos Hayes AT parancsokat használó modem (felhasználó közben: "wtf @ hayes"), így nem a jól megszokott driver telepítéses rutint kell elvégezni és előhívni a hosszútávú memóriából, hanem vagy önállóan rájönni, hogy milyen módszerrel telepíthető a "Standard modem" vagy lépésről-lépésre követni a leírást, amely viszont sokszor pontatlan és emiatt nem azt látni a képernyőn amely az útmutatóban szerepel. A felhasználó pedig idegeskedig, hogy hogyan kell ezt telepíteni és "miért nem úgy kell ezt is csinálni, mint az összes többit".

Hosszútávon persze utóbbi biztos jobb lenne, de azaz igazság, hogy az emberek többsége nem szeret tanulni, amelyet általában a "nincs nekem erre időm" felkiáltással szoktak eltusolni. Persze részben igazuk is van, hiszen nem akarják tudni, hogy a számítógép és az operációs rendszer pontosan hogyan működik, csak arra a feladatra akarják könnyen és gyorsan használni, amelyre nekik szükségük van. A karosszéria lakatos és az autószerelő használt autókat akar nézegetni az interneten, a könyvelő a jogszabályoknak szeretne gyorsan és egyszerűen utánanézni, a nagymama pedig fényképeket akar nézegetni a messzi unokájáról.

Elég sokan olvassuk a HUP-ot az IBMesek közül :)
De amíg hivatalosan azt nem mondja a management a Linuxra, hogy szar, addig nem szar! :) Egyébként többen használnak bent nem májkroszoft oprendszert. (Mármint desktopnak). Bár a M$ a default mindenkinek.
Igaz, mi nem a németországi IBM vagyunk, hanem a székesfehérvári.
Nemtom begyűrűzik-e valaha hozzánk a Linux-desktop döntés. (Van egy tippem)
De szerintem van itt még ebben a topikban is kollega...

jó lesz ha begyűrűzik, mert akkor a kollegáiddal nagyot dobtok pl a jelenlegi HUP látogatottsági os/böngésző-eloszláson:

1. (11.04%) Googlebot/2.1
2. (6.71%) WinXP/FF-hu
3. (4.88%) WinXP/MSIE6-SV1
4. (4.70%) WinXP/MSIE6-SV1+.NET
5. (4.04%) WinXP/MSIE6
6. (3.91%) WinXP/FF-en
és kérem szépen:
7. (3.42%) Linux/FF-en

Kéretik a személyes nyilvánítás, s semmi belsős dolgok közzététele. Tudom, ebben semmi konkrétum nem volt, de azért tartsuk már be a szabályokat, kérlek. :) Én sosem szólok IBM-es cikkhez hozzá, ez is kivételes eset volt.

Személyes véleményem az, hogy várható volt, hogy az IBM különválik, elvégre nagyon nyomják a Linuxot, kicsit ciki lenne, ha ebbe az irányba ne indultak volna el, elég röhejesnek titulálták volna a kívülállók.

Üdvözlettel:

Norbert

meg nehany erdekesseg a cikkbol:

At the end of the presentation, Andreas Pleschek revealed that the laptop he used for the presentation was running a pre-release of their new platform, the Open Client. It is actually a Red Hat work station with IBM's new Workplace Client, which is built in Java on top of Eclipse. Because of Eclipse, it runs on both Linux and Windows, and they have been able to reuse the C++ code in Lotus Notes for Windows to run it natively on Linux via Eclipse. Internally in IBM, for years, they have had a need to run Lotus Notes on Linux, and now they can. And they will offer it to their customers.
[...]
IBM Workplace is looking to be a real competitor to Microsoft Vista - and it comes without that horrible EULA.

Anr - http://andrej.initon.hu

Nem használtál még Azureust? Meglepően fürge tud lenni. Nem vagyok a Java híve, de azért már kilépett abból a korszakából, hogy csak a Sun high-end szervereinek az értékesítési forgalmát növelje. :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Van ismerosom aki aktivan (napi 8 oraban, ez a munkaja) jatekot kodol Java-s mobilra. Ha gondolod megadom a szamat, elbeszelgethetsz vele mennyire platformfuggetlen es gyors egy atlag telefonos Java implementacio. :) Persze az ilyen 400-600Mhz-s felig PDA smartphonekon relative gyors mar minden, de hat azokban min. 64-128MB RAM is van, ami 4-5 eve desktopon volt atlagos... Quake 1 meg jol ment 16 megaval is, P100-on... Tovabbmegyek, az 50Mhz-s Amigamon (no L2 cache, crippled FPU, 3-4MB/sec video savszelesseg a planar szervezesu videomemoriaba) boven jatszhato. :P Szoval attol hogy valamin fut a Quake, meg nem bizonyitek ra hogy gyors az a valami. :)

kiraly lenne, ha az IBM atallitani jonehany nagy ceget/kormanyzatot linux desktopra.
mindene megvan hozza, csak az elhatarozas kell. ugy tunik az is megvan.

Szerintem a linux is a windows is és minden szar desktopra. :D
Mindenesetre, azért örülök, hogy váltanak. A windowssal már a kukim kivolt. :)

Csak eszembe jutott: Annak idején az IBM magyarországi HDD gyárában, Székesfehérváron OS/2 desktopokkal indultak, aztán egyik napról a másikra lecserélték az egészet Windowsra.
Most meddig tartanak ki a Linux mellett?

Akkor én most büdösbunkó szakértő leszek...
A Linux nem mindig jó desktop rendszernek vállalati környezetben. Pölö nálunk sem. Miért? Azért, mert nem tudjuk sok millió forintos Windowsos rendszereinket úgy lecserélni Linuxos megoldásra, hogy az ugyanolyan jó legyen.
Szívem szerint egy Win szervert sem üzemeltetnék és mindenkinek Linuxot raknék fel. Nálunk ezt hogy lehet megvalósítani? Linuxot felpakolom és vmware-ban ott megy egy Win. Azért ez nem túl elegáns megoldás, ugye?
Hogy lehúzzam az OpenOffice-t is... Ha táblázatkezelőt kell használnom és elég komplex a feladat, akkor Excel jöhet csk szóba. Neadjisten Access. Idáig még nem fejlődött az Ooo, de szívből kívánom hogy legyen olyan, mint a Firefox: legyen jobb az Oo Calc, mint az Excel.
Na, tehát Linux desktop igen, de nem mindenhol.

Amikor az Excel-lel készítesz egy táblázatot, elmented, majd soha többé nem tudod megnyitni vele akkor vajon mit csinálsz?

Megynitod OpenOffice.org-gal ( lol ) visszamented Excel formátumba, örülsz, hogy a file kisebb lett, majd még jobban örülsz, hogy Excel is újra meg tudja nyitni.

Remélem, az OOo sosem fog olyan szintre "fejlődni" mint az Excel.

A kívánságod teljesült: az Oo Calc máris jobb mint az Excel...

(Mindezekkel ellentétben én a KOffice-t használom. Jóval kevesebbet tud, de az én feladataimhoz elég, ráadásul gyorsabb bármelyiknél.)

ROTFL

Ezen már pár hónapja rommá röhögtük magunkat, de most megint jó volt feleleveníteni. :)))

Te mondd csak. Ha az OpenOffice.Org szebben, gyorsabban, ügyesebben, okosabban kezeli az MS Office fájljait, mint az saját maga (sőt még azt is megnyitja, amit az MS Office nem), akkor végülis miért használsz MS Excelt, meg Wordöt? :D

a német uraknál biztosan nem múgy lesz, hogy azért a biztonság kedvéért minden sarokba be lesz állítva egy box XP-vel, amin lehet szkennelni, brosúrát nyomtatni, ..., egyáltalán: dolgozni; a többi meg át lesz húzva We Eat Our Own Dogfood (TM) D.E.S.K.T.O.P-nak, hadd lássa a világ

dehogy keresek/küldök, nem kampányolni vagyok itt (főleg nem linux ellen általában), hanem bullshit marketingbejelentéseken szórakozni (miért csak most vakaródzik a magasságos ibm, hogy az enterspájz-level ultimate desktopját vmi eldugott leányvállalatára rátukmálja, amikor a linux most már cca 10 éve folyamatosan az év desktopja (trey is azt használja, mindenre), és csak a felhasználók lámasága, és a hozzá nem értő rendszergazdák vaskalapossága állja útját? most számolták ki a könyvelésen, hogy alacsonyabb a tco? jobban értenek az ibm-es infósok a windows karbantartáshoz, mint a saját cuccukhoz? most vették észre, hogy windows ketyeg alattuk? :)

Get teh facst!!!

Nem, de ez így jól hangzik :-D

Igaz, hogy fals ezerrel, mert trey saját gépei közül összesen egy futtat jelen pillanatban Linuxot. Az is dual-boot-ban Windows-zal.

Rosszul tájékozott, mert trey összes saját szervere az interneten FreeBSD-t futtat, az otthoni desktop / game PC-je Windows XP-t, trey notebook-ja Windows XP / Ubuntu dual-boot-os.

Trey egyébként sem olyan Linux fan, mint amilyennek látszik (és kicsit rájátszik), de trey rendkívül jól szórakozik, amikor mások begörcsölnek, amikor trey "megvédi" a Linuxot :-D (trey szereti a flame-et, erre tanuk kollégái, trey kollégái saját bevallásuk szerint rendkívül jól szórakoznak.. :-)

Egyébként az igaz, hogy trey napi 14-16 órát tölt Linux desktop-ja előtt, munkáját és többi hobby-ját Linuxról végzi (tanuk a kollégái, akik már szép számban olvassák az oldalt AHELYETT, HOGY DOLGOZNÁNAK!!!!1111).

Arra is vannak tanuk, hogy trey számos, magát képzett "Windows rendszergazdának" mondót szégyenített már meg, mert trey ért a Windows-hoz is!

Egyébként trey mitikus alak, kezd felemelkedni a földről. Az sem 100%, hogy trey egy személy, ismernek olyat, aki látta!, hogy trey több személy, sőt egy komplett team dolgozik a nick mögött!!!!!

És végül: állítólag újabban mindenki Chuck Norris pizsamát hord, de ami a legérdekesebb, Chuck Norris trey pizsamát hord!!!!!!

--
trey @ gépház

Gyerekes ez a vita mindkét részről. :)

Észre kéne már venni, hogy itt nem sw-ek között megy a harc, hanem ideológiák között, a sw és hw gyártók majd alkalmazkodnak.

Azt kell eldönteni, hogy melyik világot szeretnénk. A technikai problémák majd idővel megoldódnak.

"az alkalmazottak IBM Workplace-t fognak használni," -- ez a lényeg!!!

Mar csak azt nem tudom, hogy ennyi vindozos pancser minek olvassa a hup-ot... ja, es mijert is szol hozza?

Látom egy páran azt gondolják, hogy ez megint marketing fogás--- Van egy jó hírem nem. Én a szóban forgó cégnél vagyok és bizony ezt a platformot használom már több mint két éve. Nálunk aki csak kipróbálta az nem akar vissza migrálni windozra, és itt *mezei felhaszálókról* beszélek!!! Nagyon profi "disztró" RHEL alapokon mindjárt három verzióban... És amit a nagy kék használ rendszereket, alkalmazásokat, gizmókat és kütyüket mindhez van megoldás a disztróban. Enterprise szinten jobb mint a win mindenféle szempontból, és a win támogatása is parádés a cégnél... az is sokkal stabilabb mint az "out of the box" verziók. Szóval lehet nagyon profi desktopot csinálni Linux alapon.

Persze, hogy lehet. Sőt. Nem is egy helyet tudok, ahol Linux desktop van. Csak néhány misimókus képzeli úgy, hogy a vállalati Linux desktop az az, hogy fogok egy SUSE-t vagy Red Hat-ot, feltúrom egy gagyipcre, aztán kész is.
Ahol komolyan csinlják az ilyesmit, ott az éles bevezetés előtt, még a tervezési fázisban esettanulmányokat végeznek. Ha az megvan, és sikerrel kecsegtető, akkor jön a megfelelő hardver beszerzése, amit előtte egy kölcsönkapott (jobb anyagi helyzetben levő cégnél megvásárolt) mintakonfigon szarrá tesztelnek. Ha a konfig olyan (általában brand, és van az utolsó tranzisztorig támogatás), akkor elkezdik a szoftver oldalát vizsgálni, hogy mit mivel, és hogyan lehet kiváltani. Ha ez is megvan, akkor néhány kijelölt embernél megindul a pilot, és ha az sikeres akkor nekiállnak a migrációnak. Szorosan együttdolgozva a megoldás-szállítóval. Sokszor ez a folyamat akár hosszú hónapokig is eltarthat.

Ennyi idő alatt ki lehet válogatni, hogy az adott OS-sel mi megy majd jól és mi nem.

Hozzáteszem, hogy felelős IT-vel rendelkező középvállalatnál ez már Windows esetén is így megy. Nem vesznek észnélkül mindent, sőt van olyan cég, akinek hardver és szoftver feketelistája is van, amin le van írva, hogy ezt soha. Pedig Windows-zal foglalkoznak...

Így kell ebbe belegondolni. Csak sok helyen - tapasztalat -, hogy a helyi IT osztály impotens emberekből áll. Sajnos ott ilyen megfontoltságot nem lehet elvárni... Ilyenkor jobb ha megbíznak egy külsőst, aki jobban átlátja a helyzetet, és talán nagyobb tapasztalata is van az ilyesmiben...

--
trey @ gépház

Hát nálunk egy kicsit más irányba mennek a dolgok...

Bekebelezett ugyanis minket egy másik multi hazai leányvállalata (kb. 2x akkora cég mint mi).

Az említett leányvállalat rendszergazdáinak a németországi központ távlati feladatként kiadta a unixra való átállás lehetőségének megvizsgálását.

Az illető 4 db Windows-os "rendszergazda" pedig olyan ügyesen vizsgálgatja a saját átállásukat, hogy a cégegyesítés ürügyén először is átállítanak minket, akik unixon ugyan egyedi, de már kész, komplett, és évek óta megbízhatóan üzemelő hálózati alkalmazásokkal működünk (mellesleg 0 HUF szoftver licenc költséggel és 0.75db rendszergazdával), az ő félkész, 4 rendszergazdával és máris milliós szoftver licenc költséggel működő Windows-os rendszerükre.

A "rendszergazdá"-t mellesleg azért tettem idézőjelbe, mert bár négyen vannak (mindössze kétszer annyi géppel mint amire nekünk 0.75 státuszra jutott), még a saját internetes tűzfalukhoz/adatbázis alkalmazásaikhoz sem férnek hozzá, mert mindkettőt mások fejlesztik/igazgatják helyettük Németországból. A levelezést szintén a fritz-eken keresztül végzik. Gépet sem szerelnek mint mi, mert a garancia idő alatt szervizeltetnek, ha meg lejár a gari, akkor vesznek új gépeket. De ha szerelni kellene, akkor arra van még egy ötödik emberük.

Hozzáértésben is nullák. A múltkor az egyik akkurátus módon beállította a notebookját a mi belső hálózatunk egyik privát IP címére, majd közölte, hogy most pedig kapcsoljam ki a tűzfalunkon a NAT-ot, mert amiatt nem tud az anyvpn az ő távoli hálózatukhoz csatlakozni.
Naja, az anyvpn tényleg kiírta neki a képernyőre, hogy NAT mögött van, de ettől még el kell boldogulnia; viszont kíváncsi vagyok, hogy ha teljesítem a kérését, mire ment volna a notebookja NAT nélkül a 192.168.x.x-es IP címmel a széles interneten...

Máskor meg a legokosabbiknak demonstráltam konzolból, egyszerű unix parancsokkal, hogy a német anyacég mail szervere (amit ők is használnak) rosszul van beállítva, mert bárki, bárhol az interneten, bármikor átrelézhet rajta egy tetszőleges vírusos levelet (eicar tesztvírust használtam), ami azután úgy néz ki, mintha az ő mailszerverük küldte volna. Kértem, hogy szóljon már a németeknek. Nem szólt. Viszont legközelebb megkérdezte, hogy jelszavakat is tudok-e törni :-(

Néha meg azon gondolkodom, hogy mi a fenét is csinálnak ezek négyen a Windows-os hálózaton? A szakirodalmat úgy látszik nem nagyon bújják.

Talán ehelyett MS marketing anyagokat olvasgatnak arról, hogy mennyivel alacsonyabb is egy Windows-os hálózat üzemeltetési költsége?