Microsoft szerint szabad digitálisan lopni

https://index.hu/techtud/2024/07/06/mesterseges-intelligencia-microsoft…

Mindenki warezoljon Windows-t, Minecraft-ot meg minden jóságot a torrenttékákból, mert a Microsoft szerint (kiemelés tőlem)
"Ami a nyílt webre felkerülő tartalmat illeti, a 90-es évek óta az a társadalmi szerződés, hogy az a méltányos felhasználás körébe esik. Bárki másolhatja, átalakíthatja, reprodukálhatja."

Rövid, ámde velős véleményem a témában: a kurva lopós anyátokat! Ha ti loptok, az nem lopás ám, csak ha tőletek? Ezennel Picipuha bojkottot hirdetek! :-D

Hozzászólások

Szerintem általánosságban sem, informatikában pláne nem célravezető érzelmi alapon hozni sommás döntéseket. 20 éve azért volt érdemes Linuxra váltani, mert az akkori Windows konkrétan egy fos volt. Épp csúcsra volt járatva a Windows worm-parádé. Az addig is malware-homokozóként működő Windows mellett már semmit "ballépést" sem kellett elkövetnie a felhasználónak, elég volt bekapcsolni a Windows Xp pc-t, csatlakoztatni az internetre és befertőződött magától. 

A BSA trollkampányai természetesen elítélendők, és fogalmatlanok voltak. Akkor is azt mondtam, hogy a warez nem lopás, mert ez fogalmilag kizárt. Lopás az amikor a jogos tulajdonos az általa birtokolt jószágot minden tekintetben elveszti a lopás következtében. A warez inkább a kéretlen sorozatgyártáshoz hasonlítható. A termékhamisítás már közelebb áll hozzá, de amikor Gucci cuccot hamisít egy gyártó, akkor ott általában gyengébb a replika minősége. Wareznél a digitális világ sajátosságai szerint a másolat azonos minőségű az eredetivel. 

Ennél az témánál nem kellene élből a kurva anyjába küldeni a Microsoftot mert bilincses plakát húsz éve, meg egyébként is szar M$. Inkább szaván kellene fogni és a jövőben is hangsúlyozni az internetes tartalomhoz való szabad hozzáférés fontosságát ha épp egy feltörekvő konkurensük keres tanítómintákat. Amit napjainkban a nyugati világban és különösen az Euroszojúzban csinálunk a mesterséges intelligencia kutatások/fejlesztések ellehetetlenítésére azt a következményt vonja magával, hogy Startup cégek egyre kevésbé mertek ebben az egyébként nagy prosperitást mutató irányba beruházni. Ez az egyébként is túlméretes infó-behemótokat segíti. Ha a következetesség jegyében őket is sikerülne ellehetetleníteni AI területen, akkor majd Kína infó-szörnyetegei fogják idővel leuralni a teljes világpiacot. Őket nem fogják elvágni a kínai hatóságok a fejlődéshez szükséges adatoktól. 

Miközben bűnözők és terroristák tömegeit importáljuk az Euroszojúzba zavaros indokokkal, mi fog történni a közbiztonság fenntartása érdekében? Pont a kínai típusú teljes bekamerázottság, társadalmi pontrendszer, masszív megfigyelés, és ezek mögött működő AI technológiák azok amik kiszúrhatják azokat az új-európaiakat vagy régieket, akik valamilyen terrorcselekményre készülnek. Egy stadionba kézigránátot dobó drónkészítés know-how éppen mostanában válik a kollektív tudás részévé az ukrán háború miatt, sok más kis költségű, de nagy pusztítást okozó innovációval. Megnézem azt az elhárító tisztet aki excel táblázatok bindzsizésével kiszúrja mely kütyüvásárlások vezetnek nagy valószínűséggel ilyen "Invented in Kyiv, Made by Home Jihad" készítéséig és bevetéséig.

“Az ellenség keze betette a lábát”

Ilyen hosszúakat írni, normális vagyol? Majd megkapod, hogy olyan vagy, mint én :D

A Windows most sokkal fosabb, mint 20 éve volt. Én irigylem, aki 20 éve váltott, sok időt megspórolt, amit nem pocsékolt el a Windowsra. Én még csak 10,25 éve váltottam, de így is sajnálom, hogy nem sokkal előbb. A Windowsnak nincs jövője, folyamatos lejtmenetben van a Win8 óta, egyre mélyebbre süllyed. Felesleges bele időt feccölni, csak ezt sokan nem hiszik el nekem.

A MS önmagához képest is sokat süllyedt. A Gates/Ballmer-éra azért színvonalasabb volt, mint ezek a melegítőfelsős Satnya Nutella, meg fekete pulcsis Mustafa ázsiai népek.

Az XP-re nem igaz, hogy magától megfertőződött, ahogy netre kapcsoltad. Ha aktuális SP-os friss telepítőt használtál, rendesen frissítetted a rendszert, normális böngészőt (nem IE, hanem kulturáltabb, mondjuk Firefox), nem gyanús oldalakról, hanem hivatalos forrásból szerezted be az alkalmazásokat, akkor nem vírusozódott össze, még vírusirtó nélkül sem.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Gyári telepítővel volt gond, ha egy naprakész XP-t telepítessz

Vagyis valahonnan toltsd le a telepitot, a mindenfele patcheket, majd egy 3rd party toollal (nLite es tarsai) csinalj egy naprakesz telepito image-et, mert mire a Microsofttol kijon az aktualis SP telepito, addigra mar regesregen outdated az installer.

 

Ami nagyjabol ugyanott van, hogy irany torrentbolt, es szedjunk legy egy installert, mert valaki vegigszenvedte helyettunk (es MS helyett).

Így van. Sokan azért emlékeznek erre, hogy feltelepítették az XP RTM-et, aztán azonnal elhasalt a Blaster vírustól, és indítgatta újra a gépet azonnal RPC-híváson keresztül. De ez, HANGSÚLYOZOM, hogy csak az első kiadású telepítővel volt probléma, ahogy SP1-gyes, majd később SP2-3-as telepítővel telepítette fel valaki, semmi problémája nem volt az XP-nek.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Az XP-re nem igaz, hogy magától megfertőződött, ahogy netre kapcsoltad

Francokat nem, ugyanis az XP tűzfala csak a telepítés végén kapcsolt be, az SMB-t viszont már előbb bekapcsolta, így pl. az msblast már a telepítés során megfertőzhette a gépet. Azt hiszem, az SP3-ban javították, vagy talán már az SP2-ben, de korábban biztos nem volt, így a koleszban szájhagyomány útján terjedt az instrukció, hogy telepíteni kizálag kihúzott hálókábellel szabad (ellenkező esetben csinálhatod újra...). Ráadásul amikor a megfelelő SP kijött, egy csomó embernek olyan telepítő CD-je volt, ami még a retail változat, és csak telepítés után tudták a Service Pack-ot felrakni.

Az XP azért volt "jó", mert végre NT kernelt kapott a DirectX-képes oprendszer (a Win2000-et meg nagyon kevesen ismerték/használták). Stabilitás, update-ek, biztonság mind a béka segge alatt voltak. Kedvencem, hogy felraksz egy XP-t, majd nem csinálsz vele semmit, csak reboot-olgatsz és nézed a boot időt. Minden egyes alkalommal egyre nagyobb lesz... Olyan szinten lelassult meg instabillá vált, hogy legritkábban évente ajánlott volt újrahúzni, nem véletlen szokott rá mindenki, hogy kettépartícionálja a lemezt és mindent a D:-re rak. Nem volt ismerősöm, aki a "Documents and Settings" (ez is baszki milyen név már...) mappát hasznáta volna.

Másik kedvencem, hogy egy csomó pénzt kerestem azzal, hogy a koleszban a szétbarmolt partíciós táblálat helyrerakjam testdisk-el; kizárólag XP-t futtató júzerek kerestek ilyennel (win2k, win98, win200 nem csinált ilyet), hogy újraindítás után már nem bootol a gép.

Az XP ótvar szar volt. A Win7-re már összeszedte magát az MS, de azért azzal is voltak gondok, pl egyszer megmakacsolta magát a Windows Update és hónapokig nem tudtam frissíteni a szart, még a supportot is felkerestem, de semmilyen javítás/átállítás/stb nem tudta megoldnani, aztán egyszer csak sikerült neki.

Az egyik gépemen a Win10 gondolta úgy, hogy ő most nem tudja betölteni a directx komponenst, és ezt boot időben több tucatszor megpróbálja, így a pár másodpercből 2 perc lett. Semmilyen troubleshoot és support nem tudja helyrerakni, registry törlés, directx újratelepítés, driver újratelepítés. A bootlog-ban szépen látszik, hogy betöltéskor crash, majd ismét, majd ismét, stb.

Linuxon soha nem volt olyan problémám, amit nem tudtam volna megoldani vagy workaround-ot csinálni rá némi utánajárással.

kizárólag XP-t futtató júzerek kerestek ilyennel (win2k, win98, win200 nem csinált ilyet), hogy újraindítás után már nem bootol a gép.

Még jó, hogy azóta kijött a Windows 10, ami nem csak a koleszosok gépén válik bootolhatatlanná a következő frissítéskor, hanem milliók gépén.

Az XP ótvar szar volt.

Az XP SP1 ótvar szar volt, az XP SP2 kevésbé rossz, az XP SP3 2014-ig frissítve pedig máig az egyik legstabilabb és legkiforrottabb rendszer.

A Win7-re már összeszedte magát az MS

Aztán Windows 10-re újra szétesett és ahogy elnézem a Windows 11-ről szóló beszámolókat, ott sem jobb a helyzet.

XP SP3 2014-ig frissítve pedig máig az egyik legstabilabb és legkiforrottabb rendszer

Ez ügyben eltérőek a tapasztalataink. Összességében Win7-tel kevesebb gondom-bajom volt, mint XP SP3-al, amellett, hogy nekem kényelmesebb is volt (pl számomra sokkal hasznosabb a Win7 tálcája). Persze a Win7-et eléggé későn kezdtem el használni, így nem tudom, mennyire volt kiforratlan a legelején, de a kezdeti dolgokon átlendülve nekem jobban bevált. Ráadásul modern gépeken SSD-n érezhetően gyorsabb is. 

Mindegyik Windows hígfosként indult vanilla korában, SP1 -re szarrá keményedett, SP2 után viszont már el lehetett kezdeni használni, SP3 után pedig már egészen jó lett. Ugyanez az életút a nem Service Pack -os, hanem folyamatos Windows Update -es Windowsokra is igaz, nagyjából ugyanannyi idő kellett mindegyik verziónak, míg kész nem lett. Kivétel amiket meghagytak a kemény szar állapotban, ME, Vista, és 8.

Az, hogy amint stabil lett a Windows, máris jött az MS a következő béta termékével borzolni a kedélyeket, az egy más dolog, valamiből nekik is élniük kell. Vegyük észre, hogy a Windows a sok-sok verzió ellenére még mindig ugyanarra a feladatra való: Kezelni kell a processzort, a memóriát, a lemezt, a beviteli és a kimeneti eszközöket, csatlakoznia kell tudnia a netre, és lehessen rá programot telepíteni. Ez az, amire egy mobiltelefon is képes.

Ezt a változatlan dolgot csak úgy lehet újra és újra eladni, ha a meglévő jót előbb lerontják, ellehetetlenítik, majd újra feltalálják a korábban jól bevált dolgokat. Én már várom, hogy mikor fedezik fel újra az ablakkereteket... vagy úgy egyáltalán az ergonómikus felhasználói felületet.

Élniük kell valamiből itt = milliárdos multiként meg kell őrizniük a monopolhelyzetüket, hiába foglalkoznak még 100 másik dologgal, ami jövedelmezőbb (vagy jövedelmezőbb lehetne), mint az OS-ek (és most már velük együtt a hardverek) újravásároltatása.

Nem, a profitorientáltság továbbra sem ad felmentést az arroganciára.

A másik pedig, hogy az egyet előre kettőt hátra mentalitás sehol nem segíti elő a valódi innovációt, inkább kinyírja azt. Mert már olyanokat adnak el világszenzációnak (amiben nyilván a tech-lakájmédia is ludas), hogy a Start menübe épp visszakerült valami, vagy nem lesz többet WordPad stb. Ehelyett lehetnének valódi innovációk is a rendszerben, ami akár el is adhatná magát anélkül, hogy belekényszerítik a felhasználókat az újravásárlásba, vagy a beleegyezése nélkül rakosgatják fel neki az új rendszert (mikor Win7-re feature frissítésként érkezett a Win10 upgrade).

A Microsoft képtelen innoválni OS-téren, de túl önző és mohó átadni a stafétát másoknak, esetleg open-source-olni a Windows forráskódját, hátha születnének valódi innovációk a FOSS közösségek által. Ilyenkor kéne egy kormánynak közbeavatkozni és kikényszeríteni a tisztességes üzletpolitikát. Vagyis kellett volna nagyjából a Vista megjelenésekor.

mert az xp-t igen?

Az xp egy nagy rakás szar volt, soha nem szoptam annyit oprendszerrel, mint az xp-vel. minden kurva vírus betalált, állandóan lelassult, rendszeresen újra kellett rakni. Stabilitás szempontjából retek volt, dolgozni vele csak akkor lehetett, ha minimális szoftermennyiséget telepítettél rá. Nekem a Vista - Win8-8.1 szarok kimaradtak, azokról nincs első kézből véleményem, de jót nem hallottam róluk senkitől. Win7-et jóval kevesebbszer kellett reinstallnom, mint XP-t.

mert az xp-t igen?

Nem mondtam. Azt mondtam, hogy a modern továbbra is egy relatív fogalom. Az, hogy az XP-t sem lehet, úgyanúgy ezt igazolja.

soha nem szoptam annyit oprendszerrel, mint az xp-vel

Részvétem. Számomra ez az állapot az SP1-re volt jellemző.

Win7-et jóval kevesebbszer kellett reinstallnom, mint XP-t.

Magunk közt szólva, a Win7-tel nincs akkora baj, mint a Vistával vagy a Win7 után következőkkel.

A Win10-zel nem is az a baj, hogy szar, hanem ahogy hozzák be rá a frissítéseket, úgy lesz egyre szarabb. A Win11 meg még nagyobb okádék. A Win12-őt egyelőre még csak képeken látni, meg csak még lekerekítettebb ablakos, de még a 11-re is rá fog verni ocsmányságban, használhatatlanságban, és még ezt is visszasírják majd a userek, amikor a Win13 kijön, és meglátják azt.

Most olvastam valakitől a Redditen, hogy a M$ már Win10-re is teríti a Copilot/Recall ×4rját. Nem tudom mennyire igaz, vagy csak rémhírterjesztés, de szörnyen hangzik. Én már régóta mondogatom ezt, csak nem hiszed el, hogy nem a Linux desktop éve fog eljönni, hanem a MS gondoskodik róla, hogy a Windows desktop éve szűnjön meg, és elűzzék az összes felhasználójukat. Nem értem, hogy ebben mi a jó nekik, de nem is elégednek meg azzal, hogy a Windows megy lefelé a lejtőn, fékezés helyett még gyorsítják is a folyamatot, online fiókkényszer, kötelező titkosítás, Cortana helyett Copilot, Recall, reklámok mindenhol, stb.. Nem tudom, hogy véletlenül, vagy szándékosan ilyen hülyék, hogy a vesztükbe rohannak.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Miért rohanna a vesztébe?

Monopol helyzetben van, a felhasználóinak nagy része pedig vagy hülyébb mint az Apple birkák, vagy pedig céges mókusok, akiknek nincs választásuk.

Az a néhány százalék akik panaszkodnak max eltolják a bevezetést néhány hónappal, mert miattuk a default disable állapotot csak valamelyik "elrontott" update fogja bekapcsolni. Bár ezt szerintem így tervezték, tudták, hogy lesz negatív visszhang, amire válaszul kell egy komolynak tűnő, de valójában csak kamu intézkedés.

Lássuk be, még a szakmai berkekben sem volt nagyobb fellángolás emiatt. Pár hőzöngő közölte, hogy áttér linuxra, na ezt pont leszarja a MS. Egyetlen nagyobb cég sem csapott az asztalra, hogy na akkor most indul a RHEL/Suse/Whatever vonal felé, az otthoni felhasználók meg csak örülnek, mert kapnak egy akármit.

Ezt a kört már megnyerte a MS, és meglepően simán. A teljes megfigyelés ki fog épülni, és rá pár évvel már pénzt is fog termelni, például mehet a kampány, hogy kedves Cég, ne aggódj azon, hogy HO alatt a munkavállalód dolgozik-e, mi képesek vagyunk neked perce pontosan megmondani, hogy az adott napon melyik projekttel mennyit dolgozott, csupán meg kell venned azt a licenszet, amit leterítesz a dolgozóid gépeire... 

Pont azzal, hogy monopol helyzetben ennyire elbízták magukat, hogy azt hiszik, hogy bármit megléphetnek, bármit megúszhatnak, és eddig ez igaznak is bizonyult, de valahogy nem tudnak vele leállni, csak nyomják szünet és orrvérzés nélkül, míg eljutnak oda, hogy egyszer csak oda a monopolhelyzet.

Már most a redditen meg lehet figyelni, hogy megnőtt az érdeklődés a Linux körül, sok újonc írja is, hogy a Recall meg a Win11 miatt váltana.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

A vendor lock-in miatt piaci modszerekkel nem latszik, hogy mikent kerulhetnenek bajba. Mindaddig amig van eleg penzuk lefizetni azt, akit le kell, addig a torvenyhozastol sem kell felniuk.

Ami szamukra aggaszto lehet, az nem a Linux, hanem az, hogy korunk desktop oprendszere az Android.

Sok fiatalnak mar szamitogep sem kell, mert a telefonjan elintez mindent. Igy nekik a munkahelyi gepek zome marad, mert az Windows marad, valamint a szolgaltatasok uzletag fogja tudni termelni a penzt. Szerintem az otthoni userek csak keltetonek kellenek nekik, az OEM licenszek egyszeri bevetele eltorpul a tobbi mellett. Az, hogy a Windows egyre "butabb", egyre inkabb csak egy vekony kliens lesz az elofizetendo szolgaltatasok eleresehez, jol latszik.

Nyilván, egy jól összerakott linuxos rendszerhez képest ótvar az összes Windows, az XP is. Csak az nem igaz rá, hogy azonnal összevírusozódott telepítés után, csak erre reagáltam.

Ma már röhögök én is egy évtizednyi Linuxszal a hátam mögött, hogy milyen tróger volt az összes Windows. Főleg akkor fájdalmas, amikor videókon nézem a usereket, hogy kattintgatnak mindenfélére, töltögetne le minden szart, közben meg nekem ugyanaz a műveletsor a saját linuxos rendszeremen, kb. 2 gyorsbillentyű-kombó, vagy a terminál/shellben egy pár Tab-kiegészítéssel meggyorsított, egysoros parancs. Emiatt én nem is tudnék soha visszamenni Windowsra, meg hagyományos GUI DE-s megoldásra.

Azzal is egyetértek, hogy a Program Files (x86), meg a Documents and Settings mappa egy agyrém már elnevezésileg is. A legnagyobb rákfenéje egyébként a Windowsnak a Win95 óta a nyomorult registry. Egyszerűen felüdülés, hogy Linuxon nincs. Vagyis van Wine/Proton alatt, meg a Gnome is kb. hasonló adatbázist tart már, de azt nem használom.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Csak az nem igaz rá, hogy azonnal összevírusozódott telepítés után

Egyrészt nem "után", hanem "alatt", másrész pedig de, ezt írtuk neked többen is. Oka: a tűzfal csak a telepítés végén kapcsolt be (vagy az első bootkor, már nem emlékszem), a sérülékenységet okozó network service meg már hamarabb. SP2 vagy SP3-ban már javítva volt.

Az a baj, hogy csak hajtogatjátok a magatokét. Már mindjárt először is írtam, hogy csak az SP0-ás, RTM telepítő csinálta, és aki ezzel telepített már az SP1-SP3-as korszakban, az eleve hiba volt, és meg is kapta érte a Blaster-pofonját, igen. Egyébként aki nem volt élhetetlen, az SP0-ás telepítővel is meg tudta játszani azt a trükköt, hogy letiltotta a netelérést a telepítés idejére, majd beállította a tűzfalat, és csak azután engedte ki netre, vagy beszerzett egy másik gépen egy pár KB-os Blaster-hotfixet, és futtatta azt először, amíg nem szerezte be az aktuális SP-akárhányas telepítőt. Ez a Blaster újraindítgatás csak azt szopatta meg, aki annak idején is élhetetlen normi volt. Azok meg most is szívnak meg dolgokat, vírus, ransomware, pishing, scam, stb.. Nincs új a nap alatt, csak most legfeljebb más formában, más név alatt fut ugyanaz a szívás, meg lehet nem a telepítés alatt, vagy közvetlenül utána, hanem kicsit később kapják az arcukba.

Épp ezért szoktam az ilyen ransomware-es hírekhez érni, hogy semmilyen kibertámadás nem érte az adott szervezetet, céget, a saját fogalmatlanságuknak estek áldozatul, elavult protokollokat használva, frissítéseket nem feltéve, nuku biztonsági mentés, 0 IT stratégia, ezzel saját maguk keresték a bajt, aminek a bekövetkezésére ilyenkor nem is kell sokat várni, általában rövid idő kérdése. Vagy ha el is telik több idő, akkor meg a bukás lesz csúfosabb.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Csak az nem igaz rá, hogy azonnal összevírusozódott telepítés után, csak erre reagáltam.

vs

Már mindjárt először is írtam, hogy csak az SP0-ás, RTM telepítő csinálta

Akkor most döntsd már el végre, hogy mit állítasz.

Az, hogy neked nem volt közvetlen tapasztalatod az msblast-al nem jelenti azt, hogy másnak sem volt. Másrészt pedig eléggé sok egysésugarú júzer használ windózt (a te szóhasználatoddal "élhetetlen normi"), nem tudom, nekik miért kellett volna az SP1 megjelenésekor azonnal rohanni a "mikrofos boltba" vagy akárhová a megfelelő telepítő lemezért, amikor a Windows Update pont erre a célra lett kitalálva.

Szállj le a magas lóról.

(Refrén:) Ha a mesterséges intelligencia valóság lenne, most megkérdezhetnénk, hogy mi erről a véleménye.

Ja, pont mint amikor bejött a Google, egy csomó ember azt használta kvázi ingyen, ahelyett, hogy más embereket kérdezett volna meg, vagy elolvasta volna a szakkönyveket. Be kellett volna zárni a Googlet.

Sőt, amikor jött az internet, azt meg a könyvtárak érezték meg, pedig milyen jó volt, és hány embernek adott állást, hogy az embernek be kellett pöfögnie a városba, a könyvtárba! Be kellett volna zárni az internetet.

Jut eszembe, amikor a könyvnyomtatás... Mindennek Gutenberg az oka, azóta van lejtmeneten az emberiség, hát nem?

Szerkesztve: 2024. 07. 07., v – 19:41

Nem csak az internetről lopnak. A microsoft store-ból is megpróbálnak többször megvetetni veled egy-egy dolgot, és van amikor sikerül is: pl amikor a gyereknek saját accountja lesz, a szülők fiókjából nem lehet játékot áttenni. Emiatt már 4 db minecraftunk van, amiből kettő nem működik, vagy asszem úgy mutatja a store, mint ha nem vettük volna meg. Ha felhívod őket, akkor a Telekom Vandájánál is egy hülyébb AI veszi fel, aki beszélni sem tud rendesen, és csak arra jó, hogy lekoptasson. Közben minden irányból pusholnak, hogy vegyél tőlük valami szart, pl onedrive-ot, mert elfogyott a tárhely (amit ők töltöttek meg baromságokkal), amikor törölni akarsz róla, akkor hibát dob a felület. És valami funkciót meg közben nem tudsz emiatt használni, aminél nem is érted, mi köze a onedrive-hoz. Full gáz az egész. Persze-persze nem direkt van.

A lényeg: A tököm tele van velük, ha a két kölök nem ragaszkodna a windowshoz a játékok miatt, ide be nem tennék a lábukat.

Én Minetest, ja nem, MineClone, ja nem, már VoxeLibre a neve annak a játéknak, amit a gyerkőcöknek felraktam, mikor Minecraftot kértek.
A névmizériától eltekintve egész használható, piszkosul élvezik. A lényeg, hogy ez egy üres voxelvilág motor (MinetestEngine) csak alapból, amihez rengetegféle játék van, ez a VoxeLibre mod egy olyan, ami kifejezetten a Minecraft játékmenetére hasonlít.
Ha voxelstruktűrákat akarsz átrakni MineCraftból (.schem) ide (.mts), akkor ahhoz összedobtam egy konvertáló toolt.

Ja, és nehogy elfelejtsem, lopjatok a Microsofttól, megérdemlik a köcsögök! :-D

Igazából a dolog ennél árnyaltabb. A TLauncheres (nem online) minecraft hátránya, hogy sokkal nehezebb szervert üzemeltetni, mert ha nem megvett accountról van szó, akkor nem kapcsolódik hozzá ún UUID ami a whitelisteknél a felhasználókat jelképezi, csak nevek vannak, amit - mivel csak egy sima szövegs mező - könnyű "hamisítani". Szingli játékra oké, de a közösségi játékot nagyon megnehezíti, mert nagyon sok a romboló "griefer", akik tönkreteszik mások világát, és ebben lelik örömüket.

Viszont, a megvett Minecraft-okhoz tartozik Java és Bedrock (windows) edition licenc is, érdemes átterelni a kölkököket a Java-sra, az ugyanis nem integrálódik a Microsoft Store-ral, ha belépsz, akkor is csak a Minecraft-tal való játékra kapsz jogot. És amúgy az élmény - mára - ugyanaz mindkettőben. Így nem kell a parenttal kontrollal vacakolni, simán beléphetsz akár a saját fiókoddal is a Minecraft-ba, nem fog a gyerkőc tudni dolgokat venni vagy pénzt költeni ezen keresztül, maga a Java-s verzió nem tartalmaz in-game purchase támogatást egyátlalán.

Cserébe további tartalmakkal szabadon bővíthető, modkkal, texturákkal, datapackokkal... a Javas cucc egy teljesen valid és aktív közösséget takar.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Hát, Minetest alatt ez úgy megy, hogy kiválasztasz egy játékot (ami igazából egy modgyűjtemény), majd rákattintasz a "Host" gombra, és kész.

Irtózatosan sok mod van hozzá, az egyetlen baj csak az, hogy ezek nem mind kompatíbilisek egymással. A mod-okat Lua-ban lehet írni, és a motor alapból ad ezeknek egy förtelmesen bloated "standard lib"-et, aminek a "default" a neve. Namost a fent emlegetett Voxelibre mod nem erre épül, hanem saját moduláris "standard lib"-je van (mcl_* nevű modulokkal), tehát az összes olyan mod, aminek kéne ez a bizonyos bloated "default", na az nem fog menni vele. Gyakorlatban ez nem annyira para, mint elsőre hangzik, mert a játékot feltéve gyakorlatilag automatikusan megkapod az összes szükséges kompatíbilis mod-ot hozzá, szóval a Voxelibre kattintással indítható és egyből élvezetes.

Ha meg nem Voxelibre, akkor az MTG-t érdemes feltenni (MinetestGame), ez a "default"-ra épülő alap, azaz egy fapados üres világ. Viszont így aztán minden (nem mcl) mod megy vele, és tényleg teljesen elvadulhatsz, pl. rakhatsz bele dinókat meg jediket egyszerre, akik egy steampunk piramisban hajkurásszák egymást. De mégegyszer, az MTG-nek meg az a baja, hogy csak egy alap, önmagában nem is igazi játék, ahhoz mindenképp kell modulokat összelegózni, hogy élvezetessé tedd.

Sajnos van több is, pl Sea of thieves, GTA role play, Forza, Call of duty, Destiny, Counter strike. - Ezekből többel nem értek egyet, de sajnos a haverok is játszanak velük. Remélem hamar kinövik.

A kisebbik fiamat nagyon érdekli a linux, szerintem végigpróbáljuk a játékokat. (de tudom, hogy van ami nem megy).

Ezekből többel nem értek egyet,

És igazad is van, a GTA  pl. kifejezetten káros, konkrétan a bűnözést  népszerűsíti.

Már mikor megjelent, ösztönösen taszított, ezekkel és a manipulatív filmjeikkel vadítják az átlagembereket, ezért is van annyi agresszív, lelketlen ember.

Be kellene tiltani az erőszakos amcsi filmeket, játékokat. 

Valamennyire egyet értek veled. Követem, amennyire lehet, hogy mit játszanak, és kivel, kivel ismerkedtek meg. Ez még jelenleg ártalmatlannak tűnik, viszonylag normális, javarészt korabeli kölkökkel. (gondolom nem mindegyik szerveren menne ez.)

Az általam felsorolt játékok közül szerintem kettő teljesen ártalmatlan: minecraft, és sea of thieves. A többivel van egyébként problémám, és elég erőfeszítés odafigyelni, hogy hogyan viselkednek a kölkök, és kell-e egy kis digitális detox, mi a normális mennyiség, stb...

A régi SandyBrige integrált GPUs laptopon win alatt nem megy a Minecraft (OpenGL verzió túl alacsony), míg Linuxon lazán... 

A régebbi directx-es játékok közül pár jobban fut a DXVK miatt. Mondjuk a Snowrunnerrel windózon is dxvk-val játszom egy AMD driver bug miatt, a szép h nincs FPS visszaesés és a grafika is tökéletes.

Valahol a távolból elcsuklo hangon ismétli a fentieket az összes bsa alkalmazott. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

valamelyik milliardos mondta egyszer, hogy csak azt ne firtassa senki, hogy az elso millio honnan lett.

remelen jol ideztem :)

neked aztan fura humorod van...

Nálunk meg már "kaparászás" elleni riogató cikkeket írnak, hogy fujj csúnya aki nem böngészővel tölt le adatot egy nyílt weboldalról.

AI hányja a tartalmat, amit más AI tanítására meg botok begyűjtenek. Aztán ember (vagy AI) legyen a talpán, aki kiválogatja a zajból a lényeget akármelyik oldalon

Szerintem Hajbazer teljesen hibás állásponton van, amikor azt hiszi, hogy szabadon letöltheti a Youtube -ról az akármit. Ugyanis amit letölt, az valahonnan biztosan hiányozni fog, ha máshogyan nem, akkor eszmeileg.

Ezért én elvárnám Hajbitól, hogy miután megnézte, töltse vissza a Youtubera! Elvégre a kikölcsönzött (és lemásolt), pornó VHS kazit is mindig visszavittük a tékába! Méghozzá visszapörgetve!

Szerintem összesen ennyi kell a boldogsághoz.

(hogy cucc visszaadás, vagy a poresz, azt mindenki döntse el maga) :-)

Ez kicsit nehéz lesz úgy, hogy most épp egy multi szerzi be ingyen a tartalmat azért, hogy profitot csináljon belőle. Ezzel szemben a reklámblokkolás, a magánmásolás és minden, ami mellett kiálltam, még csak nem is anyagi haszonszerzés céljából történik és szerzői jogot sem sért.

Félreértés ne essék, nem nekem lesz nehéz dolgom, hanem azoknak az elemeknek, akik multik profitérdekében kiáltottak lopást, csalást, hamisítást, önbíráskodást. Ahogy elnézem, látványosan kerülik is a topicot. Nem véletlen, hiszen Zeller Mérnök Úrnak is nagyon meg kell küzdenie azzal, hogy mégse legitimálja a szerzői jogsértést, mellette azért multikáját is mosdassa, de azért mégse látsszon látványos multitalpnyalásnak, ám neki se igazán jön össze.

A Microsoft ebben a történetben egy élősködő, aki a rablógazdálkodás digitális megfelelőjét folytatja. Nem takarózhat azzal, hogy a közjó érdekében teszi, sem azzal, hogy nem keres rajta, mert önző, mohó profitérdekből teszi.

Ez egy valakinek a magánvéleménye, de sebaj, a sajtómunkásoknak a kattintás többet ér...

Ez egy valakinek a magánvéleménye

Hát nem, az a bizonyos "valaki" a Microsoft mesterséges intelligenciáért felelős igazgatója, Mustafa Suleyman, aki nyilvánosan, a CNBC műsorában, igazgatói minőségében nyilatkozta ezt (az interjú az igazgatóval készült, nem egy magánemberrel). Még véletlenül sem arról van szó, hogy a magán arcoskönyvére írta ki vagy ilyesmi... Szóval ez nem lehet magánvélemény ez esetben.

Csak hogy kiéljem szőrszálhasogató hangulatom (előre elnézést!):

Torrent esetén lehetne így is érteni: A nyílt webről letöltött .torrent file-t szabadon módosíthatod, kivehetsz belőle trackert, hozzáadhatsz stb. Azt a tartalmat, ami "mögötte" van, már nem a nyílt webről töltöd le. :( Egyébként az eredeti szöveg megfogalmazását nem ellenőriztem.

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Azt a tartalmat, ami "mögötte" van, már nem a nyílt webről töltöd le

Hanem honnan? Nem kér jelszót vagy ilyesmi, és internetre kötött gépek tárolják a bárki által szabadon elérhető adatot. Ez szvsz a nyílt web iskolapéldája.

(Tudom, további szőrszálhasogatás, hogy mit is értünk web alatt, szerintem az internetet, mint "hálót", szó szerinti fordításban. Nyilván nem csak a world wide web-es html oldalakat, és semmiképp sem az arcoskönyvet, pedig nagyon sok ember azt hiszi, web = Fészbúk, de persze nincs igazuk, csak tudatlanok.)

Nyílt web, nyílt internet, ugyanazt jelenti. Ha eléred bármilyen protokollal, http, ftp, scp, torrent, tökmindegy, akkor az nyílt internet. Ha jól belegondolsz, még a tor hálózat is nyílt internet, hiszen nincs rajta fizetőkapu, csak egy megfelelő böngésző kell hozzá, ami pont olyan könnyen beszerezhető, mint bármelyik másik böngésző.

A zárt internet az én értelmezésemben az a tartalom, ahol azonosítanod kell magad, mert csak pénz fejében éred el a tartalmat. Régebben voltak ilyen sms-küldéses ftp siteok, de ma is vannak például újságok, telex, 444, qubit, amelyeknél egyes cikkek kint vannak a nyílt interneten vannak, de a fizetős tartalmat már nem éred el ingyen, na ez utóbbi az, ami nincs kint a nyílt interneten.

Én valahogy így osztom fel az internetet.

Nomostan ha a Windows install iso-t a nyílt webről letölthetem, akkor ugye... Ja, nem, mert az alkotó csak a birtoklásra adott ezzel jogot, a módosításra, származékos mű készítésére nem... Az, hogy mi a "default", azaz milyen szerzői és egyéb jogok vonatkoznak egy közzétett tartalomra, azt nem a fütykömprütty cég akármilyen potentátjának a böfögése, hanem az adott ország jogrendje határozza meg.

Nem további, hanem pontosan arra gondoltam, amit a zárójeles részben írsz. Alátámasztja ez is: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vil%C3%A1gh%C3%A1l%C3%B3 ugyanakkor nem véletlen ismertem el a szőrszálhasogatásom is, én is érzem, sántít a dolog. :)

A kürtőskalács egy nagy lyuk, tésztával faszán körbetekerve.

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy a reklámblokkolók és az alternatív Youtube-kliensek mögé lopást™, megkárosítást™, csalást™, hamisítást™, önbíráskodást™ hallucináló, állításuk szerint véletlenül™ sem™ multimosdató profitprotektor elemek vajon most merre vannak?

Merre vannak, akik váltig állítják magukról, hogy őket nem a multik reklámbevétele, hanem csak és kizárólag a jogszerűség™ érdekli?

Mert jelenleg egyiküket se látom nyálat verni. Sem a többi, melléjük szegődött jogszerűséghuszárt.

Szerkesztve: 2024. 07. 09., k – 13:31

Nyilvánvalóan baromság, amit nyilatkozott (ha tényleg ezt mondta).

Eleve más a jog különböző országokban. Náluk otthon több téren is sánít az egész AI felhasználás:
- bámit profitszerzés célból használnak fel (akkor is ha Sam Altman kamu alapítványa mögé bújt MS), akkor az már nem fair use. Néhány kivétel van, amit ki is használnak "kritika", "műelemzés", "paródia" és hasonlók alatt. De vannak média cégek, akik simán letiltatják contentid-vel az olyan műsorokat is, amelyekben akár egy dallam vagy képkocka is szerepel. Időnként visszaélésszerűen, törvénytelenül is.

- az AI val készült tartalom legjobb tudomásom szerint nem élvez jogvédelmet, mert az csak személy által készítettnél jár. De a nagy cégek ezt is megb@sszák a jogászaikkal és mégis lehet, hogy letiltatják, ha valaki felhasználná őket.

Az angolszász jogrendben nem alap, hogy a vesztes fizeti a perköltséget, így ezzel az erősebb kutya b@szik alapon vissza is élnek. Plusz a választási kampányok finanszírozásával vesznek maguknak szabadkártyát, a hatóságok nem nagyon bántják őket - ha valaki nem fizeti a kampánypénzt, arra lehet rászállnak.

Mindenki warezoljon Windows-t, Minecraft-ot

A csicskák játszanak MeinKrafttal; a főemlősöknek ott a Minetest. :P

Lassan mindenki ezt teszi. Az adobe felhőjébe került cuccal azt csinál, amit akar. Sőt, övé lesz a képed, akármid.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

/off ON

ezeknek a kecskebaszóknak minden keletibazár ...

húzhatnának már vissza a picsába lámpátpolírozni a teveszaros homokozójukba !

/off OFF

Szép régi világ, amikor be lehetett szerezni corporate liszenszeket.