Linux kezdő + domain alatti hálózat

 ( ksgy | 2005. szeptember 9., péntek - 10:52 )

Linux kezdő + domain alatti hálózat

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hali!

egy nagyon kezdő kérdésem lenne: mi a különbség a domain alatti hálózat és a workgroupos hálózat közt? egyáltalán van valami kül? vagy csak annyi, hogy az adott hálózat tagjait a domain alatt lehet elérni?
linuxon ennek milyen vonzatai vannak? vannak egyltalán? :) tehát ha egy domainos környezetbe (win a szerver, a kliensek nagyrésze is win) szeretném belerakni a linuxomat, azon kívül, hogy beállítom az /etc/domainname alatt a domain nevet, kell még valamit csinálnom? pl létre kell hoznom a kliens gépen azt az usert amivel amúgy win alatt jelentkezek be? felhmályosítana erről vki? megköszönöm! :) googleztam én sokat, de mindenhol azt köpte ki, hogy linux a szerver, és a kliensek win... :(

Samba mindenképpen kell... Abban meg beállítod, hogy a linuxos kliens melyik workgroup része legyen. Meg nem árt, ha a Linuxos gép ip-je beleesik az átjáró által kezelt ip tartományba.

Szia,

Az alapveto kulombseg az, hogy a domainben a felhasznalok autentifikalasa kozpontilag tortenik. Tehat barmelyik felhasznalo barmelyik gepen be tud lepni a rendszerbe anelkul, hogy letre keljen hozni lokalisan.

Ha a Linux gepet barakod a domainbe (join) akkor nem kel letrehozzal egyetlen felhasznalot sem, mert belepesnel a Domain Controlerrol keri le a felhasznalo adatait. A belepessel egyutt kap egy ugynevezet tickettet is ami feljogositja a felhasznalot a domainban megosztott eroforasok hasznalatara (ha van joga).

Nem tudom, hogy milyen Linuxod van, de kb. egy hete volt eppen szo a Linux munkaallomas domainba lepteteserol es szuletett egy hupwiki cik is:

[url]http://www.hup.hu/wiki/index.php/Suse_9.2_Professional_munka%C3%A1llom%C3%A1s_identifik%C3%A1l%C3%A1s_Windows_2000_Server_al%C3%A1[/url]

Ebben a cikben le van irva, hogy mit kel telepiteni es bealitani Suse 9.2 alatt. Meg nem kaptam visszajelzest arrol, hogy mas disztribucio alatt hogyan mukodik, de gondolom mar el lehet indulni onnan.

Sok sikert.

huh, szerintem maradok a local user és samba mount párosnál ;)
köszi a segítségeket :)