Access adatbázis konvertálása FireBird-be

Fórumok

Access adatbázis konvertálása FireBird-be

Hozzászólások

Probléma: Windows rendszer alatt fut egy alkalmazásom, amely jelenleg 36.000 tételtörzs és 121.000 tétel adatrekordból áll. Az access már nagyon köhög alatta és a gyengébb gépeken (256 Mega RAM) már hibázgat is, gondolom a Jet adatbázis motor miatt. Az access adatállomány egy helyi fájlszerverenek kinevezett gépen van, ahonnan megosztva látja minden user (ez egyébként egy egyedi számlázó program). Azt szeretném, ha a Jet motor ki lehetne cserélni első lépésben úgy, hogy az adatbázis-szervert egy FireBird 1.5 látná el. Az MDB átpumpálását próbálgattam egy W$ alatti programmal, de nem sok siker övezte próbálgatásaimat.

Ha sikerülne a konvertálás szerintetek működne az a megvalósítás, hogy az üzleti logika, jelentések, lekérdezések maradnának (egyenlőre) Accessben, az adatbázis meg ODBC csatolással jönne a FireBirdből??? Vagy ez túl utópisztikus elképzelés, hogy egy M$ termék együtt dolgozzon egy Free SQL szerverrel? Én egyenlőre szkeptikus vagyok, de most nincs arra időm, hogy az egész programot átírjam Kylix3/Delphi7 vonalra... :roll:

Vélemény? Használt már/látott már valaki ilyet közületek?

Nálunk mysql alapú webes vállalatirányítási rendszer megy, de a reporting hasonló módon működik ahogy azt te megálmodtad, csak mysql backend-el: mysql - odbc - access, amit filemegosztáson keresztül érnek el a felhasználók. Teljesen jól működik, bár nálunk az access-ek nem írnak vissza az adatbázisba, csak olvasnak belőle. Szerintem reményteljes a dolog, főleg, ha az mdb-re nem adsz írási jogot a felhasználóknak. :)

OK! Reményteljes a dolog és bízom is benne, hogy menni fog! Adatkonvertálással volt már valakinek dolga? Sikerült Accesst átnyomni MySql-be vagy FireBirdbe? Gondok nélkül?

Nem kéne erőltetni azt a mysql-t. Maradj inkább a firebird-nél. A Delphi jobban tűmogatja, és natív komponensekkel (nem dbx!!!) egész jó a sebessége is, fejlesztési oldalról meg semmi más nem közelíti meg.

[quote:632204756c="mpathy"]Nem kéne erőltetni azt a mysql-t. Maradj inkább a firebird-nél. A Delphi jobban tűmogatja, és natív komponensekkel (nem dbx!!!) egész jó a sebessége is, fejlesztési oldalról meg semmi más nem közelíti meg.

Milyen natív (nem dbx) komponensekre gondolsz? És ezek free komponensek?

Szia!

Egész jó a PostgreSQL is ilyen célokra. Én pont egy Access-es adatbázisnak cseréltem le a lokális tábláit távoliakra. Van egy csomó migrációs eszköz is, amivel az mdb file-od tábláit és tartalmát át lehet rántani az adatbázisba...
Van Win-re telepíthető natív PostgreSQL - ODBC híd is és az egész rendszer free marad, leszámítva a M$ szoftvereket.

- waiter -

[quote:fd60e98283="gyomber"]Milyen natív (nem dbx) komponensekre gondolsz? És ezek free komponensek?

IBComponents. Nem free komponensek, de benne vannak a Delphi/Kylix csomagban gyárilag.

Amúgy felületesen olvastam el a topicindító hozzászólást, az valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy NEM akarsz delphizni.

Ettől függetlenül, a Firebird szerintem még mindig veri mind a MySql-t, mind a PostgreSQL-t tudásban. Persze ha csak két tábla, van és naponta egy lekérdezés belőlük, akkor tökmindegy.

Ha ODBC-zni akarsz (és jó sokat szívni) akkor inkább MaxDB-t javallanék. Az 'natív' ODBC-s cucc. Csak... khm... Finoman fogalmazva agyon van bonyolítva.

Egyébként kell mennie mindennel, aminek van ODBC drivere.