Otthoni NAS vásrlásban szeretnék segítséget kérni!

Sziasztok!

 

Szeretném a segítségeteket, véleményeteket kikérni otthoni NAS vásárlás előtt (tipikusan 2 HDD)! Igaz lehet olyat álmodtam meg ami nem is létezik.

A jelenlegi Raspberry Pi 4-em szeretném lecserélni NAS-ra.

Az rpi-t tipikusan az alábbiakra használom:

 •  Torrent (deluge 50-100 torrent)
 •  NVR (ffmpeg)
 •  Filmezés (Kodi)

 

Szerintetek létezik olyan NAS aminek van HDMI portja és esetleg CEC-el irányítható akár egy média felület? Vagy esetleg egy plusz távirányító, vagy mobil app? Nem szeretnék még most Plex-et.

Illetve van 2 IP kamerám amit szintén szeretnék NAS-al rögzíteni. Lehetséges egyáltalán NAS-al valami kiegészítő szoftverrel rögzíteni?

 

Köszönöm előre is!

Hozzászólások

nem opció, h veszel egy 2 lemezes NAS-t és a pi4-t megtartod arra, amire most?

A mindent egyben  megoldásokkal az a gond, hogy ha baja van, akkor mindent egyben veszítesz el... A NAS és a média lejátszó két eléggé jól elkülöníthető funkció ahhoz, hogy érdemes legyen két külön berendezésben megvalósítani.

Egy Synology DS-220+ NAS mellé megtartod az RPi4-et, és a NAS-ra mehet minden szolgálatás/szerver jellegű feladat (a "Plus" sorozat tud Docker konténert és virtuális gépet is futtatni a gyári natív, app store-ban elérhető cuccokon felül), az RPi4 meg tökéletes a Kodi-hoz. Sőt, a Synology NAS-ok gyárilag támogatnak IP kamerás rögzítést (bővebb feltételeket, kompatibilis kamerákat, licencelést nem tudom részletesen, én magam nem használom).

Szerkesztve: 2022. 11. 01., k – 21:19

Synology NAS-hoz adnak NVR szoftvert (2 kamera rogzitesere licenszt) es torrentet is tud. Vmirevalo okosteve pedig tud lejatszani filmet a NASrol, ha nem, akkor szerzel a TV-dhez vmi okosito sticket vagy ott a RPi4.

Nekem ilyen van pi4-re kötve:

https://ipon.hu/shop/termek/itec-mysafe-2x-35-sata-usb-30-usb-c-hdd-mob…

Egyetlen hátránya hogy folyamatosan megy, nem állítja le a HDD-ket, ez lehet esetleg para használattól függően, nekem speckó nem gond mert 24/7 használva van.

Errol a "dobozrol" eszembe jutott, hogy az en dokkolomban nincs ventillator, viszonylag zart helyen volt es az egyik lemez "megsult" (a filerendszer megserult, smart panaszkodott, stb.). A szellozesre figyelni kell nyaron amikor a homerseklet 25 fok fole mehet. Mondjuk nalam 2 db 7200-as fordulatszamu lemez volt benne, az sem a legjobb otlet volt, a lassabb lemezek valoszinu huvosebbek maradnak.

[szerk.] A masik dolog, lehet erdemes egy UPS-t tenni melle, nekem nincs, mert nem emlekszem mikor volt utoljara nem tervezett aramszunet, viszont okozhat gondot ha van.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Én is a fenti Synologyt NAS-ként és több rPI a tv-khez megoldást használom. A Kodi pedig mysql-be menti az adatokat (szintén a Synology-n van), így minden szobában lehet folytatni a korábban megkezdett filmet, illetve lehet látni, hogy mit néztél már meg és mit nem. Így a Synology nincs olyan helyiségben, ahol zavar a HDD zúgása, csak a passzív rPI-k, azok meg nem zajonganak, csak ha bekapcsolom a TV-t is hozzá :)

Ha a kameráid támogatottak a Synology NVR-ében, akkor a felvételek is megoldva, mert az alaprendszerhez kapsz 2 kamerahoz licenszt.

Szerkesztve: 2022. 11. 01., k – 23:39

Szerintem magyarázd el hogy miért nem jó a mostani felállás, mi az amivel elégedetlen vagy és/vagy mik azok a célok amiket az Rpi4 nem tud / nem jól tud a jövőben teljesiteni?

Amiket leirtál azokat simán elviszi az Rpi4 is. Teljesen feleslegesen költenéd NAS-ra igy a pénzedet (synologyból az 1 diskes 40 körül indul, és elég harmatos benne a proci.)

 

A Plex szerintem a túlbonyolitás non plus ultrája, ha elégedett vagy a Kodival akkor eleve nem kell odaerőltetni.

Jogos a felvetés, hogy miért szeretném ezt. Nagyon sokat elbíbelődtem az rpi-vel és már egyre kevesebb időm van rá, ezért szerettem volna könnyen kezelhető kompakt eszközt.

 

HDMI-CEC vagy Simplink esetén 3 nap után mindig meg kell kerestetni az rpi-t a tv-vel. De szerintem ez a tv hibája, hogy elfelejti a bekötött eszközt.

NVR ként használva érzek némi stabilitásbeli problémát. Igaz ez is lehet, hogy ez a kamera hibája. Az ffmpeg napi egy random alkalommal nem darabolja a fájl-t hanem csinál egy több GB-os fájlt és abba rögzít, majd fogja és újra darabol.

A raid funkció is meg van oldva az alábbi board-al. https://www.aliexpress.com/item/1005004101244004.html

Nem vagyok nagy audio/video mágus de szívesen megosztom. Szerencsés helyzetben vagyok mert a kamera amit vettem támogat rtsp-t és h264-et, így csak az audio stream-et kell átalakítanom alaw/ulaw-ról olyan formátumra ami passzol a h264-hez. A video stream-et csak másolom, ebből kifolyólag szinte 0% a CPU terhelés mert nincs video kódolás.

ffprobe-al megtudod nézni, hogy milyen stream jön ki a kamerából.

pi@raspberrypi:~/bin $ ffprobe -hide_banner rtsp://user:password@192.168.220.14:554/0
Input #0, rtsp, from 'rtsp://user:password@192.168.220.14:554/0':
 Metadata:
  title      : h264.mp4
 Duration: N/A, start: 0.000000, bitrate: N/A
  Stream #0:0: Video: h264 (Main), yuvj420p(pc, bt709, progressive), 1920x1080, 15 tbr, 90k tbn, 180k tbc
  Stream #0:1: Audio: pcm_alaw, 8000 Hz, 1 channels, s16, 64 kb/s

 

ffmpeg-el pedig mentem:

#!/bin/bash

ffmpeg -hide_banner -rtsp_transport tcp -fflags shortest -err_detect ignore_err -i "rtsp://user:password@192.168.220.14:554/0" \
-f segment -segment_time 600 -segment_format mp4 -reset_timestamps 1 \
-strftime 1 -vcodec copy -c:a aac -ar 12000 -map 0 /home/pi/Records/%Y-%m-%d_%H-%M-%S.mp4

DS-2CD1043G0-I

Annyi előrehaladás van az ügyben, hogy raktam fel egy base jail-t, amire az ffmpeg-et beállítottam és azzal már tudok menteni a NAS-os megosztásra.

Ami kérdés, hogy ha valami miatt megszakad a mmpeg futása, akkor a mentést (valószínűleg sérült fájl miatt) nem játssza le semmi.

Ha teljesen problémamentes Kodi "élményt" szeretnél, akkor a Synology DS220+ ajánlatomat kiegészítem a Vero 4+ készülékkel, amit az OSMC fejlesztője (ez egy free Kodi disztribúció) árusít kifejezetten az OSMC futtatására (van hozzá fajin kis rádiós távvezérlő is, de CEC persze támogatott). Én RPi3-on használtam az OSMC-t, de amikor vettem egy 4k TV-t, akkor azt ugye az RPi3 HDMI-je nem támogatja (RPi4 meg még nem volt), így lett a Vero 4+ az RPi3 utódja, a rá optimalizált OSMC-vel. Na, azóta teljesen problémamentes a Kodi használat és folyamatosan jön a frissítés, ami teljesen automatikus, csak rá kell nyomni a képernyőn megjelenő gombra, hogy csinálhatja, amikor jön ki új verzió, és rákérdez, alkalmas-e telepíteni.

Nagyon sokan nyomják a Plex-et meg a TV-ben lévő DLNA használatát, mert az milyen jó. De egy Kodi után a TV-s DLNA nagyon fapad, a médiatár nagyon korlátozott. A Plex meg ugyan tud kunsztokat a Kodi-hoz képest (transzkódolás kisebb sávszél igényre, stb), de aránylag erős hardver kell hozzá, a jó funkciók jelentős része előfizetést igényel, és (számomra) még mindig nem olyan jó a médiatárja, mint a Kodi-nak (pláne, hogy SQL-es backend-et használok a métiatárhoz multi user támogatással).

Én a Kodi "elé" betettem még egy FileBot-ot (amit a szerveren futó torrent kliens hív meg, mikor letöltődött az új linux ISO), ami összeszedi a netről a média infót, a helyére másolja a cuccot megfelelő névvel, adatokkal, és értesíti a Kodi-t, hogy frissítsen médiatárat. Így nekem csak oda kell ülni, és nézni amikor jól esik, a torrent indítása után semmi dolgom vele kézzel.

Torrent-hez pedig Transmission daemon fut a kliensben a szerveren, amit PC-ről és mobil eszközökről egyaránt Transmission Remote progival lehet távirányítani kényelmesen (vagy Transmission Web GUI is látezik vezérlésre, de nekem a telepített távvezérlő szimpatikusabb).

Lenyűgöző hogy mennyi energiát lehet ebbe fektetni, ha van rá igény. Én egy usb vinyóra töltöm a linux isokat, rádugom a routeremre ami ki tudja osztani valami ósdi protokollon (talán smb és ftp), a kodik felnyalják (xiaomi android tvk), és úgy ahogy van, abban a formátumban lejátsszák. Médiatár? Metadata? Transzkódolás? Minek, azon túl hogy funky? :)

Tudom, az enyém meg az igénytelen verzió.

Amíg nem voltak streaming szolgáltatások, addig csak ez volt. Én pedig szeretem, ha rendben, átláthatóan vannak a dolgok, és a család többi tagja is kényelmesen, IT hozzáértés nélkül tudja használni.

Nem utolsó sorban pici gondolkodni való is volt vele anno, amíg minden úgy nem működött, ahogy nekem tetszett, így a kialakítása is a hobbizás része volt.

Távirányitós android tv-ink vannak, főképernyő közepén ott a kodi, megnyitod, a kodi közepén ott a media folder, megnyitod, filmek, sorozatok folder. Csak az okét meg nyilakat kell nyomkodni. Ez már bőven megüti a nem technikai userek (pl. nejem) elvárásait. Ugyanaz a megosztott forrás látszódik mindkét szobában, természetesen.

A hobbi az más, annak idején én is reszeltem ezt elég sokat :)

Mas igenyekre van szabva. Nekem pl. most kifejezetten jol jon, hogy az 594 km-re levo gepemrol tudom nezni, hallgatni azt, amit az idok soran osszevalogattam.

Nyilvan nem ez az egyetlen es kizarolagos megoldas, sot, lehet hogy nem is a legjobb (mar csak mert az erosen szubjektiv) de igen kenyelmes.

QNAP árul HDMI-s nasokat, de olyat soha ne vegyél.

Vegyél egy olyat, ami csak NAS. A médialejátszást végezze a médialejátszó. 

Én egy x86-64 processzoros Synology-t vennék a helyedben. Tudom drága, tudom, hardveresen az asustor, a Qnap jobb lehet, vagy olcsóbb, de a Synology az Synology. Sokat számít a 10+ év szoftveres támogatás, biztonsági frissítések és az intel CPU miatt a docker lehetősége. 

Nekem egy 4 lemezes intel CPU-s nasom van, a fentieket simán viszi (50-100 torrent, DS-VIDEO médialejátszó)

Miért akarod lecserélni a jelenlegit? Azzal nincs megkötve a kezed, bármit meg tudsz oldani.

A tudomány és a hit vitája akkor eldőlt, amikor villámhárítót szereltek a templomokra.

Nálam ez a config fut NAS-ként:

alaplap:
https://ipon.hu/shop/termek/asus-prime-j4005i-c-basic-garancia/1722311

ram 2x (de lehet 2x8GB is, azt is elviszi)
https://ipon.hu/shop/termek/kingston-4gb-ddr4-2400mhz-kcp424ns64/1623526

2 vinyó raid-1
https://ipon.hu/shop/termek/wd-blue-mobile-pc-drive-2tb-25-5400rpm-128m…

ház, most nincs raktáron, de hasonló is megteszi
https://ipon.hu/shop/termek/coolermaster-mastercase-h100/1775401

táp, igaz ez sincs most, könnyen helyettesíthető
https://ipon.hu/shop/termek/fsp-hyper-m-500w/1093985

és még egy pci-e m.2. ssd

Feltolni rá egy truenas scale-t. Tökéletesen megy.

még benyomtam neki egy sima usb-s 2TB-s saját tápos 3.5-ös hdd-t. Azon vannak a filmek amiket a truenas-ra telepített plex kezel.

Kb 140e volt, most biztos drágább lenne. (+ az usb disk)
Kalkulálgattam plug&play NAS-okkal is, arra jutottam, hogy a saját config 2x több erőforrással bír, mint az azonos árú dobozos NAS.

Csodák nincsenek. Gyengébb gép == kevesebb fogyasztás.

Mezei adattárolásra oké, de nálam ahogy írtam, alkalmazások is futnak róla, ahogy a kérdésben is szó volt torrentről meg film stream-ről.

Megnéztem a fogyasztást még a rezsinövelés előtt és akkor úgy éreztem, belefér. Most is megnéztem a szünetmentest. 42W volt. Ebben benne van a Telekom router meg a külső vinyó is., tehát inkább a 30W-hoz közelít.  Szóval ez 20-30kW havonta. Szerintem ez bele kell férjen, vagy nincs értelme home NAS-t üzemeltetni.

Persze ha csak egy 0-24-es külső vinyó kell hálózati eléréssel, akkor fölösleges ezzel foglalkozni. Akkor elég egyszerűbb eszköz is.

Egy nem tul izmos Synology is elboldogul nehany kamera folyamatos mentesevel (+ mozgaserzekeles detektalassal), nehany torrenttel es TV-re streamelessel. Erre eleg az arm cpu is.

Nyilvan ha sok 4K kamerat kell menteni, mellette 100+ torrent fut, tobb TV-re kell streamelni videot, akkor arra keves lesz. De akkor se biztos hogy a cpu lesz a keves, hanem a HDD-k sebessege.