64 napos Carolina Reaper

https://imgur.com/a/rvgVm7L

A közepes méretű példányokat fotóztam.
9 tő maradt a cégnél, a legnagyobb 24cm magas és a levelei akkorák, mintha dohány lenne.
Amit megfigyeltünk:

-Érdemes (lett volna) azonnal nagy cserépbe tenni, mert a gyökerei kicsi edényben börtönbe vannak zárva és egy idő múlva barnulni kezdenek (ekkor a levelei elkezdenek "lógni"). Az egészséges gyökér szép fehér.
-Mindezt megfigyelni az orchideákhoz ajánlott átlátszó edényben lehet legjobban.
-A víz adagolásával nagyon könnyű átlépni azt vonalat, amitől elkezd rohadni a növény töve. De ha időben észreveszed, kiheveri.
-Az átültetéseket sokként éli meg, napokig meg van sértődve.
-Amelyiket nem piszkálod, iszonyatosan gyorsan nő.
-A meleget nagyon szeretni, a fényt pedig elvárja. Mi szórt fényt adunk neki, ezért élnek katedrál üveg mellett.

"Eddig még jó, eddig még jó."

Hozzászólások

Átültetésre egy tipp (ha nem köztudott): a cserepet felfordítva, a növény szárát és a földet a mutató- és középső ujjak között tartva az egészet földestől kiemelni. Új nagyobb cserép aljába földet rakni, a kiemelt földet a növénnyel (vigyázva, hogy a gyökerekről ne hulljon le a régi föld) ráhelyezni, a régi föld és a cserép fala között körbeszórni új földdel, kicsit megnyomkodni, belocsolni, kész. A gyökérzet ha nőni akar, átnő az új földbe. Semmi nem sérül, a növény nem sértődik meg.

Láthatóan szépek! - Lesznek indiai vendégeid? Mert azok kielégíthetetlenek csípős paprikából..  :)  - (Magam számára "kulináris élvezetként" szóba sem jöhetnek.)

Az asztal túloldaláról többször láttam olyat, hogy a vőm és az apja mérkőzött egy-egy tányér hallével, egyik 4 a másik 5 "hagyományos" pepperonival... Gyöngyözött rendesen a homlokuk, de megették. :)

(Később a vőm, - egy perforált vakbélgyulladáson túl, - soha, többet csípőset.., - azaz azóta már nem bírja az egyet sem. - Így pont került a versenyek végére, véglegesen a papa nyert. :) )

A karolina a pepperónitól durván 3500x erősebb. Vannak olyan hülyék, akik előélet nélkül kihívás-videók miatt betolnak egyet-kettőt.

Szerencsés esetben ilyesmi lesz belőle, de szerintem nem akarod látni: https://www.youtube.com/watch?v=xzFZLdCrIaA
Rosszabb esetben mentő.

Én sem szoktam állatkodni, egy paprika mondjuk elmegy 3 kajálásra vagy ilyesmi, ráadásul szezonálisan tolom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Háztartási körülmények között nagyon nehezen, leginkább sehogy. Én jó "parasztosan" kivágom pl. a kolozsvári szalonnámat a deszkára, egy másik deszkán meg ott figyelnek a zöldségek. Néha levágok egy-egy karikát a fenti okosságból egy falathoz. Kb így nyomom, klasszikus értelemben ízesítésre nem használom - oda a szószok valók szerintem.

(Kis)-iparilag a szószok előállításával viszont be tudják lőni az erősségét. Szószok közül nekem a Trinidad Moruga Scorpionból készültek a legjobbak, érzésre feles erősségre állítva (úgy 1 miska SHU körül van). Szószoknál a karolina nekem kissé ízetlen - így trükközni kénytelenek vele narancsos meg barackos meg a fene tudja milyen aromákkal.

Apropó.. ha már narancs, meg szósz, akkor nem kicsi az áthallás: https://imgur.com/a/B6FeQPp

:)
 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én jó "parasztosan" kivágom pl. a kolozsvári szalonnámat a deszkára, egy másik deszkán meg ott figyelnek a zöldségek. Néha levágok egy-egy karikát a fenti okosságból egy falathoz.

És legalább lávával öblíted le? :D
De most komolyan, ezekből nyersen, "enyhítés" nélkül enni, olyan lehet, mintha könnygázt szipuznál... Vagy túlmisztifikálom a dolgot és annyira azért nem sok az a 2M+? Bevallom, még sose kóstoltam ilyen erős papírkákat.

Apropó.. ha már narancs, meg szósz, akkor nem kicsi az áthallás: https://imgur.com/a/B6FeQPp

ROFL, ennyi szar szóviccet egy üvegen. :D A tartalma is legalább ennyire ütős?

Embere válogatja, én mindig nagyon szerettem az erőset. De 5-6 éve kattantam rá kifejezetten ezekre a durván erős szarokra, nekem bejön. Olyasmi hatású, mint másnál a kávé.
Kóstolni bármelyik vásárban tudod (mármint a szószokat), belemártanak egy fogpiszkálót és szopogathatod. Annyira nem vészes, mint azt képzeled, legalábbis ebben a mennyiségben legfeljebb huhogni meg bazmegezni fogsz a meglepetéstől - ha nincs velük tapasztalatod.

 

Ez a viccesvilmos jellegű cucc velem kifejezetten nem kompatibilis szósz, nem jön be. Még a naranccsal is ízetlennek tapasztaltam, sokadjára is, szóval szerintem nem tévedtem.
Igazán jót az AN-Chili-Garden csinál Tiszavasváriban, T.Scorpion családnévvel. Az egyszerre finom és bika, pedig csak a paprika és só és cukor alkotja. De ez nyilván szubjektív, mert szerintem a fekete hajú nők a jobbak, szerinted meg mondjuk a barnák.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én is szeretem az erőset, csak ugye ez relatív, hogy kinek mi az erős. A chilit pl. még szeretem, de ez vagy 10x erősebb annál.
Szóval ettől valószínűleg elég hevesen bazmegeznék.

A narancsok mondjuk általában nem túl erős ízűek (az erős itt most nem a csípőset takarja, hanem az érezhetőséget), szóval ha két íztelen zöldséget (gyümölcsöt) összekeversz, az valszeg nem lesz ízesebb.
A "Marha Erőset" kóstoltad már? Én még nem, de a hentesünk azt mondta, hogy az tényleg kurwa erős, egy év alatt nem bírt egy üveget elhasználni, mert pár csepp is elég belőle. (Nőből nálam inkább az arc a fontos, de ha már haj, akkor vörös.)

Igen, kóstoltam. Finom, de erejében kb. az Erős / Haragos Pista kategória között rémlik. Az ennél komolyabb szószok kb 20-30x erősebbek.

Amit náluk szeretek, az a kicsi 13 millis csepp, amit levesbe stb. simán lehet applikálni.. na az fasza. Könnyen és precízen adagolható, és valamivel erősebb a marhaerősnél. A benne lévő olaj miatt terít mint a dög, szépen eloszlik a meleg leves tetején. Ehol, kellemes kis filléres-lightos cucc, talán vágod.

Ha komolyabban csiliznél amúgy inkább erre figyelj: saját tányérod legyen, saját deszkád, saját késed, és a mosogatásnál is vigyázni kell. Ha gyerek arcába jut mondjuk egy kis karolina származék másnap a vágódeszkáról, nos az elég csúnya baleset lenne.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Zenet jatszol nekik ?

Klasszikus de nem a siros magyar vagy death metal a legjobb. Most kutattak ki.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Úgy olvastam 64 magos ... először keresni kezdtem ez milyen CPU . Aztán össze voltam zavarodva mint Ádám anyáknapján. Kellet kis idő mire leesett. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Epp most vacsiztam egy birka vindaloot :)

Kivancsi vagyok, milyen lesz a termesed. Mivel tragyazod?

Egyből ültesd át a végső cserépbe! Én 20 literesbe ültettem a tiédnél kisebb palánta formában. A Volldünger Linz az ideális tápsó, vagy ha mást akarsz, akkor is ilyen arányban legyenek benne az összetevők: 14% N + 7% P + 21% K. Kis cserépben nem tud nőni a gyökér, így a növény sem, viszonylag hamar elkezd virágozni, de a kis cserép és a nem jó tápsó miatt el fogja dobálni azokat. Nagy cserépben a Volldüngerrel minden virág megmarad, bekötött és rettenetesen bő termés lett. Ledaráltam, besóztam. Öt tőből lett három 720 ml-es befőttesüveg, életem végéig elég lesz. :D A legtöbb Chocolate Habanero volt, ebből két nagy és egy-két kicsi befőttesüveg lett, de van egy Carolina Reaper nagy üveg is. Az ízét nem igazán szeretem, lehet, a rengeteg kapszaicin miatt, de kesernyés. A Chocolate Habanero ízletes, több ismerősömnek adta belőle, nagyon szeretik.

A növények sokkal többen párologtatnak, mint a hazai paprikafajok vagy bármi más, így még átlagos meleg napokon is legalább kétnaponta locsolni kellett, jó bőven, a 30°C fölött akár kétszer is. Mindig annyi öntöttem rá, hogy a tálcában is megjelenjen alatta. Hetente egy-két tápsós locsolás. Nekem a teraszon még októberben is virágzott, igaz, azok már nem értek be. Sokkal több termés is lehetett volna, mint amit fentebb írtam, csak sokat megszurkáltak a kib.szott poloskák. Most már talán van ellenük hatásos védekezés.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."