Okos FTP! HELP!

 ( Garfi | 2005. augusztus 4., csütörtök - 11:03 )

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azert mert a tobbiek Neten keresztul erik el. illetve nem minden koleg dolgozik kozvetlenul a munkehelyen.. valamikor otthonrol.. Es akkor az FTP tunik a legjobb megoldasnak.. persze ha van jobb otletetek..

A dolgozok a belso halorol megosztassal erik el (itt is van jelszo)
De ha kulsosrol van szo akkor a neten keresztul IP alapjan.. (FTP)
Azert nem akartam elkuloniteni mert a munkatarsak azt hiszik neha hogy ez egy "mini warez" szerver es agyontoltik minden szarral.. (zene, csaladi foto, udoles, film, dokumentumok, stb.)
Es gondolom nem mindenkivel osztjak meg szivesen a csaladi fotokat, ha csak dokumentumokat karjak..

Ezert kene valami jo megoldas...

Illetve (mivel van eleg hely) Szeretnem a kesobbiekben kiadni a folos tarhelyet.. (van is ra vevom). De oda jo lenne ha nem en hoznam neki letre a konyvtarakat meg a jelszokat.. hanem a berbevevo kenye-kedve szerint azt csinal a tarhelyevel amit akkar.
Ezert kene nekem egy olyan felulet ahova ha belep a felhasznalo akkor konnyeden tud jelszavas konyvtarakat letrehozni!

Es miert nem jo egy kozos tarhely, ahova barki feltolthet, de le senki?
Nalam ilyen az ftp Incoming konyvtara. Aztan en atrakom kezzel, ami masnak is kellhet...Vagy pl. ssh-n belepve az user is pakolhat a sajatjaba.

[quote:9e41a2d6f7="Garfi"]Azert mert a tobbiek Neten keresztul erik el. illetve nem minden koleg dolgozik kozvetlenul a munkehelyen.. valamikor otthonrol.. Es akkor az FTP tunik a legjobb megoldasnak.. persze ha van jobb otletetek..
[/quote:9e41a2d6f7]

VPN

Hmm.. igen.. asszem felre ertes van:

Ha kiadom egy cegnek a tarhelyet. Az kep 1 konyvtarat (felh.nev, jelszo)
Azon belul a ceg szeretne szinten jelszavas konyvtarat letrehozni (hiszen olyan adatot akar megosztani ami nem mindenkire tartozik, pl.: programfrissites vagy szerzodes) Es szeretne ha elernek masok (foleg az arra illetekes emberek)!
Ezt milyen feluleten keresztul tudom megvalositani?!

[quote:e5d3f67468="zolo"][quote:e5d3f67468="Garfi"]Azert mert a tobbiek Neten keresztul erik el. illetve nem minden koleg dolgozik kozvetlenul a munkehelyen.. valamikor otthonrol.. Es akkor az FTP tunik a legjobb megoldasnak.. persze ha van jobb otletetek..
[/quote:e5d3f67468]

VPN[/quote:e5d3f67468]

VPN??
Nem ismerem.. kifejtened bovebben?

Koszi!

Sziasztok,

a projekt kliens oldali részét viszem .NET alapokon.

A probléma az ftp-ből nőtte ki magát, de egyáltalán nem ragaszkodunk ehhez a protokollhoz. A probléma adott, ehhez keresünk jó megoldást.

Use case szinten a dolog az alábbi:

- 'A' felhasználó feltölt a szerverre némi anyagot három különböző könyvtárba.
- 'A' felasználó kiosztja, hogy az 1. könyvtárat csak 'B' irhatja/olvashatja, még a 2. és a 3. könyvtárat csak 'C' olvashatja.
- Miután ez megtörtént, mindenki dolgozik nagy örömére.

Tehát az ftp-től függetlenül bármilyen megoldás érdekelne. .NET-es kliensoldali komponens létezése előny. Emellett nem szeretnénk Sambaval vagyVPN-nel szaszerolni, (bár megeshet:/) valami spártain egyszerű megoldást keresünk.

[quote:d9bb2e3630="Garfi"][quote:d9bb2e3630="zolo"][quote:d9bb2e3630="Garfi"]Azert mert a tobbiek Neten keresztul erik el. illetve nem minden koleg dolgozik kozvetlenul a munkehelyen.. valamikor otthonrol.. Es akkor az FTP tunik a legjobb megoldasnak.. persze ha van jobb otletetek..
[/quote:d9bb2e3630]

VPN[/quote:d9bb2e3630]

VPN??
Nem ismerem.. kifejtened bovebben?

Koszi![/quote:d9bb2e3630]
http://www.hup.hu/wiki/index.php/VPN

[quote:47cca8f910="boj"]
Tehát az ftp-től függetlenül bármilyen megoldás érdekelne. .NET-es kliensoldali komponens létezése előny. Emellett nem szeretnénk Sambaval vagyVPN-nel szaszerolni, (bár megeshet:/) valami spártain egyszerű megoldást keresünk.[/quote:47cca8f910]
Egyszerubb lett volna azt irni, hogy olyan megoldast kerestek ami mindent megcsinal helyettetek.
Tobb lehetoseg is felmerult ebben a topicban; azert elvetitek mert nem ertetek hozza? Lehet egyszerubb lenne elolvasni az emlitett protokolok specifikaciojat.
Ha jol ertem te valami programozo szeru vagy, egy programozonak pedig kopni-vagnia kellene, hogy mennyire is fontos a specifikaciok, leirasok...

Boj programozo.. csak en vagyok LAMA :(

Tehat ha jol olvastam akkor Apacheban meg lehet ezt csinalni!
Az kompatibilis a .NET-tel?! Bocs, de nem vagyok programozo..

[quote:8f1e45eff4="boj"]Sziasztok,

a projekt kliens oldali részét viszem .NET alapokon.

A probléma az ftp-ből nőtte ki magát, de egyáltalán nem ragaszkodunk ehhez a protokollhoz. A probléma adott, ehhez keresünk jó megoldást.

Use case szinten a dolog az alábbi:

- 'A' felhasználó feltölt a szerverre némi anyagot három különböző könyvtárba.
- 'A' felasználó kiosztja, hogy az 1. könyvtárat csak 'B' irhatja/olvashatja, még a 2. és a 3. könyvtárat csak 'C' olvashatja.
- Miután ez megtörtént, mindenki dolgozik nagy örömére.

Tehát az ftp-től függetlenül bármilyen megoldás érdekelne. .NET-es kliensoldali komponens létezése előny. Emellett nem szeretnénk Sambaval vagyVPN-nel szaszerolni, (bár megeshet:/) valami

spártain egyszerű megoldást keresünk.[/quote:8f1e45eff4]

Pld az owl tud illyet, én is ezt használom. (http://sourceforge.net/projects/owl/)
Mivel ez http protokoll, csak fel- és letöltésre jó (bár az ftp is...)

"Owl is a multi user document repository (knowledgebase) , document manager and/or document management system (DMS) written in PHP for publishing of files/documents onto the web for a corporation, small business, group of people, or just for yourself."

Ha dobtok egy mailt, segítek, illetve megmutatom a saját kis működő rendszerünket is (amúgy nem szeretném publikussá tenni).

Némi kiegészítés:

SSL vagy hasonló fölött kellene az egészet elkövetni (interneten keresztüli részét), ui az ftp-s jelszavakat bárki megszerezheti, ha épp jó helyen van - mondjuk tcpdumppal. Az sem nyerő megoldás, ha a bejelentkezés titkosított, de semmi más, mert akkor meg az esetleg kényes adatokat szerezheti meg valaki.

A titkosított VPN kapcsolat mellett jó megoldás a cleartext jelszó is, bár nekem még így sem tetszik ez a lehetőség.

Az IP alapján történő "azonosítás" nem az igazi, mert meg lehet hamisítani, illetve az adsl/dialup esetén dinamikus az ip cím, így az ip cím kevés - maximum ipcímtartományt lehetne engedélyezni. Ez is a VPN mellett szól...

Sziasztok!

Olyan „Okos FTP” progit keresek Linux alá, amellyel képes a felhasználó saját maga jelszóval védett könyvtárakat létrehozni!

Pl.: Van egy cég Linux Szerver. Ezen van a dolgozóknak 1GB szabad helyük (fejenként).
Ide felpakolnak számukra fontos, és másoknak is fontos dolgott, de ha megadjak valakinek az elérést, a felh.nevet, meg a jelszót, akkor mindent lát az ide látogató.. azt is, amit nem kéne..
Ezt szeretnem valami „okos FTP”-vel kiküszöbölni!

Előre is köszi a segítséget!

Üdv.
Laci

ha megadjak a felhasznalonevuket/jelszavukat, akkor az ftp server szamara olyan, mintha ugyanaz a user lepett volna be.

Ebbol adodoan mindig ugyanazt fogja latni...

na de hogy valami tippet is adjak, a user ftp-n toltse fel a cuccot, es apache UserDir direktivajaval http-n keresztul nezze meg a tobbi user. Apacheban mar tudsz letrehozni jelszoval vedett konyvtarakat is (.htaccess, .htpasswd, amit barki feltolthet ftp-n keresztul is)

A dolgozók miért ftp-t használnak, miért nem megosztást?

miert nem kulonititek el a publikus es a privat tartalmakat?

rossz a hozzaallasod. egyik ftp szerver sem fog neked ,,jelszoval vedett konyvtarat'' letrehozni.