Széteső kép külső megjelenítő esetén Ubuntu használatakor

Fórumok

Sziasztok!

Random időközönként (ez lehet 1 hét, de akár 3 hét is) szétesik a kép, ha HDMI-n külső megjelenítőre van kötve a laptop. Ilyenkor le is fagy, csak a kikapcs/bekapcs segít. Van amikor mindkét képernyőn szétesik a kép és "csíkokat" látok, más esetekben pedig a laptop képernyője fekete marad, a külső megjelenítőn pedig látható a szétesett, "csíkos kép". Ha mindez meeting közben történik, akkor pedig az utolsó pár 3 másodpercnyi hangot ismételgetni, mint amikor beakad valami. Ilyenkor is csak a kikapcsolás segít. A monitor szinte majdnem minden nap rá van kötve a gépre, de projektor rádugása esetén is fordult már elő a probléma. Reprodukálni nem lehet, teljesen véletlenszerű.

A kábel hiba kizárva, mert kezdetben volt nézve másik monitorral is, azokhoz pedig más-más kábel volt használva. Nem egyedi hiba, mert más olyan kollégámnál is előjön, akinek ilyen gépe van és Ubuntut használ. Windows-osoknál nem jön elő a hiba.

Korábban volt már reinstall is, de az sem oldotta meg.

Hasznos infók lehetnek:
OS: Ubuntu 20.04.3 LTS
HW: Dell Latitude 5500
Graphics: Mesa Intel UHD Graphics 620 (WHL GT2)

Próbáltam rákeresni a hibára a neten, de csak olyanokat találtam, amikor nem működött a rákötött monitor. Nálam viszont az xrandr parancsot kiadva ezt írja: HDMI-1 connected 1920x1080+1920+0 (normal left inverted right x axis y axis)
 

Anno a logban nem találtam semmi olyat, ami egyértelműsítette volna számomra a hiba okát.

 

Gyanítom, hogy valamilyen driver probléma lesz. Már több alkalommal is volt ráengedve update, de nem hozta helyre. Próbáltam volna manuálisan is lehúzni valamit a Dell oldaláról, de ott a választható OS-ek között, csak a 18.04 LTS van a Windows-on kívül. + az is szegényes felhozatallal.
 

Van esetleg ötletetek, hogy mit lenne még érdemes megnézni + kipróbálni?
 

Előre is köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2021. 11. 04., cs – 18:51

Nekem is hasonló gondom volt, Arch alatt újabb kernelekkel rommá fagyott a gép, valami olyat sikerült kihámozni hogy null reference izé a driverben. Nyílt amd driverrel, asztali g÷p csak a reset segített meg visszállás régebbi kernelre.

SSH szerveren keresztül léptem fel a "kifagyott" gépre ott láttam hogy kernel panic neg null deference vagy reference pointer volt a gond.

Szerkesztve: 2021. 11. 04., cs – 19:17

A háttérben rendszeresen nézz dmesg kimenetet, mikor elkezd szórakozni, akkor mit irkál ki épp, akár még logolni is lehetne fájlba. Hasonló volt régen nekem is, mikor HD3000 Intel iGP-n nem a jó xf86 X.org drivert használtam, és csak random fagyott, ami csak a dmesg kimenetben volt tetten érhető mindenféle atomic bla-bla hülyeség mentén megfejtve.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧