Linux MINT vs Windows 11 CS:GO

Fórumok

Hát úgy látszik, hogy nincs mindenki elragadtatva a windows 11 -től...

 

Linux MINT vs Windows 11 CS:GO +100fps average !!! [ MATE Edition ] [ Marco + Compton ]

https://www.youtube.com/watch?v=wnDBzO_59sg

Hozzászólások

Es akkor jon a kerdes, hogy driver szinten milyen beallitasok vannak, ahogy meghajtja a videokartyat az adott oprendszer. Mert az, hogy a jatekban ugyanazok a beallitasok, az egy dolog.

Ez egy kicsit troll videó, mert hiába javul a Linux gaming terén, azért az ne gondolja senki, hogy már jobban futtatja az összes játékot. Nagyban függ a játéktól is, hogy natív, vagy nem, milyen grafikus API-t használ (DX-nek milyen verziója, OpenGL, Vulkan). Vannak persze szélsőséges példák, amikor tényleg jobban fut egy játék Linuxon, pl. ez a CS:GO, mivel natív is, meg támogat vagy Vulkant vagy OpenGL-t, már nem emlékszem, így Linuxon nincs nagy overheadje. De még a nem natív játékok között is akad olyan, ami Linuxon jobban fut, pl. GTA IV, meg még egy pár, ahol a linuxos shader compiler jobb optimalizációs munkát végez, mint az eredeti windowsos verzió, meg ugye Linux alatt kisebb a bloat overhead, nem fut vírusirtó, Onedrive, reklámcsempe szutyok, telemetriás szemét, nincs NTFS meg Windows fs driver overhead egyes esetekben (natív játékoknál), így néha van értelme, hogy jobban fut valami Linux alatt. Viszont cserében sok játék van, ami nem hoz Linuxon annyi fps-t, mert vagy a kernel, vagy valami rendszerlib, vagy GPU driver nincs annyira optimalizálva, mint Windowson.

A másik buktatója a videónak, hogy ha a Win10-zel hasonlítják össze, ott lehet több fps-t hoz, meg a beállításokat se láttuk, hogy milyen graf beállításokon, és milyen driverbeállításokkal nyomta. Win11 és Win11 között is durva különbségek lehetnek, attól függően, hogy mikori build, beta vagy dev, milyen drivereket futtat. Ezzel nem azt mondom, hogy Linuxon nem lehet, nem érdemes játszani, csak azt, hogy túlzásokba se kéne esni, olyan túlkapásokkal, hogy gamingben máris jobb, mint a Windows. Most mindenki a Steam Decktől van oda, meg hogy az anti-cheat megoldott lett, de ezek semmin nem fognak változtatni. A Valve ugyanis hiába is tesz ki magáért, mivel egy x86_64-es mobil CPU-s gépről van szó, ezért az összes normi gémerpisti azzal fogja kezdeni a Deck kézhezvétele után, hogy ledúrja róla a Linuxot, mert az szar, halott platform, csak szerverre meg szakállas nyakú, zokis-szandálos rendszergazdáknak és programozóknak van kitalálva, soseleszdexxxtopéve, möhöőő, és tesz fel Win10-et, amolyan DIY mod alapon, felnyomat egy nem hivatalos windowsos drivercsomagot, és nem a linuxos gaming platformot fogja az egész erősíteni, hanem sajnos a windowsosat. Ha meg lezárják az OS-t rajta, hogy csak Linux menjen, az meg a Linuxra magára vet majd rossz fényt, hogy egy freedom OS-t rákényszerítenek az emberekre, pedig az égésznek a szabadságról kéne szólnia.

Itt egyébként azt kell érteni, hogy a Linux gaming állapota nem a linuxos fejlesztők hibája, hanem a játékfejlesztők tervezték meg úgy az egész ökoszisztémát, hogy csak Windowson menjen, ez nem véletlen, nem lustaság, hanem szándékos DRM-like intézkedés. A játékfejlesztőknek a Linux rémálom, kudarcra vannak ítélve a zárt DRM-es ugyeskedései, a nagyobb linuxos szabadság és rugalmasság a cheatereknek és a warezosoknak nyújt könnyebbséget, aztán ott van a linuxos dependency hell, ami megduplázódik verziófüggőségek mentén is, mert ugye a Linux a gyorsan pörgetett friss verziókról szól, amivel a ellustult, windowos fejlesztőknek nehéz tartani a lépést, mert ők hozzászoktak eddig, hogy Windowsra elég egyszer összekókányolni a szarjaikat, és akkor az min. 5 évig megy, míg Linuxon valami új verziós kernel, mesa, glibc, akármi simán eltörheti nekik a dolgokat hetente, és állandóan karban kell tartani a kódot, amit amúgy is kéne, de ugye az eddig jól megszokott lustaság.

A játékfejlesztő cégeknek a linuxos gaming akkora fájdalom, mint a teló, tábla és brand gépek gyártóinak, mikor az emberek a termékeiket nem a hivatalos, túlárazott brand alkatrészeikkel bővítik, javítják, használják, hanem 3rd party utángyártott hardverekkel, kész rémálom, így nem húzhatnak le embereket.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A sok baromság mellett (de inkább helyett) tisztább, egyszerűbb, érthetőbb lett volna azt mondani, hogy a játékfejlesztők nyissák meg a játékok forrását, a közösség majd karbantartja, te pedig zsebből fizeted a kódnyitás után felmerülő esetleges bevételkieséseket. Alternatíva: a közösség maga készítsen olyan játékokat, amiért az emberek hajlandóak fizetni. Ja, nem, azt nem lehet, csak piaci versenyt ne, inkább csordogáljunk előre a multik lóvéján. Hányás b+.

:)

A forrást nem nyitják meg. Nem bevételkiesés miatt, mert ezek már eleve ingyenes játékok, meg abandonware és filléres kategóriás régebbi game-ek, hanem nem merik vállalni a kódban lévő kókányolást.

Itt egyébként nem arról írtam, hogy a kódját nyissák meg, hanem a Linuxot támogassák normálisan. Főleg a nagyobb játékkiadók és projektek ebben a műfajban elég sok millió dollárral dobálóznak, bevételük is már-már veri a hollywoodi mozibevételeket is, abból azért illene egy alternatív OS-t támogatni, ez nem más lóvéján csordogálás, hanem sokkoló tények. Igazából ez a kiadóknak is hasznos lenne, mert ha a Windowszal történne valami, akkor nem egy lábon állnak. Anno a Valve is azért kezdte ezt a Linux mániát, mert a MS a Win8-cal befenyegette őket, hogy nem lehetnek benne a Windows Store-ben, erre a Valve tett ellene, hogy ha abban nem, akkor jelen lesznek máshol. Ez indította el a natív linuxos Steamet meg a Protont és DXVK-t az útján.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, nem sürgeti. De itt jön ki majd egy termék, ami támogatja rendesen a Linuxot (Steam Deck), meg látják, hogy igény lenne rá, ráadásul pont most bőszített fel sok ember a Win11 túlhúzott, mesterséges elavultatásos hardverkövetelménye és félkész állapotban elrajtolása, és ezt tovább súlyosbítja a mostani hardverpiaci hiány, túlárazás, káosz. Ezt a hullámot illene meglovagolniuk. Meg mondom, egyszerűen csak stratégiai több lábon állás esete, mert az IT egy olyan iparág, hogy sose tudod mi fog következni, milyen trend, hol lesz egy OS, platform pár év múlva. Természetesen nem sürgeti őket az idő, de mivel úgy állnak hozzá, hogy nem sürgeti, így igazából sose fognak neki, hanem csak végtelen halogatásra jó ez a szöveg.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amúgy csak félig gúnyosan, félig meg érdeklődve kérdem. 200FPS felett nem tök mindegy? Vagy egy kicsivel előbb lehet szétlőni az ellenfelet villámló reflexekkel, még ha a monitor nem is képes megjeleníteni?