Mennyire szabad (free) a Sun féle Cddl licensz?

Mennyire szabad (free) a Sun féle Cddl licensz?

Hozzászólások

Mennyire szabad (free) a Cddl licensz? Eddig a szabadság mértéke az volt, átváltható-e egy licensz a GPLre. Azaz kompatibilis-e vele.
A Sun féle Common Development and Distribution License, azaz Cddl számtalan megszorítást tesz ami miatt a cddl kód nem váltható át Gpl kódra. Ráadásul számtalan helyen szerepel benne a "intellectual property" kifejezés. Ismerve a USAben jelenleg is zajló pereket, és az ottani de akár az európai jogrendszert, ez még sok probléma kiindulópontja lehet a jövőben. Emlékszünk még az AT&T vs. unix hackerek ügyre, igaz?!
Az Új BSD licensz megengedi, hogy az abban írt kódot bármikor átváltsuk GPLre. Ezért tökéletes Free licensznek tekinthető. A régi Bsd licensz nem volt Gpl kompatibilis a benne lévő "advertising clause" miatt, az utód programokban kötelezővé tette a BSD eredet "reklámozását". Hasonló "advertising clause" pontot vett be az Xfree86 team, a 4.4es Xük módosított MIT licenszébe, és ez elég volt ahhoz, hogy mára az Xfree elveszítse a vezető szerepét a szabad szoftverek világban. Az eredeti GPL kompatibilis Mit licenszű Xorg vette át a helyét.
A BSDsek váltottak GPL kompatibilis licenszre, a kompatibilitást megőrző Xorg átvette a vezető szerepet. Úgy gondolom ez nem a véletlet műve, nem is szőrszálhasogató jogászkodás vagy felesleges "úri gesztus".
Imho a Gpl kompatibilitás azért fontos, mert amelyik licensz annál több megkötést tartalmaz, az már átlépi a szabadság határait. Az Gpl nem az überszuper licensz, csupán olyan licensz ami épp elég megkötést tartalmaz, többre nemcsak nincs szükség, hanem egyenesen káros is.

Az SCO pereskedés és a viharos korai Unix történelem árnyékában, imho háromszor is meg kell gondolni melyik licenszre építsük rendszerünket, és pláne melyik licensz alatt fejlesszünk.