[KV] EU/EMA es az orosz/kinai vakcinak beszerzesi botranya

Azt hittem itt a tobbseg itt erti, hogy mi az a "kinalati piac" tulkereslet. Tevedtem. Igy hat alljon itt egy hasonlat, ami remekul mutatja, hogy az oroszok es a kinaiak vakcinaja miert csak tagallami szinten van engedelyezve nehol az EU-ban, es miert nem engedelyezte meg az EMA. Es hogy ez kinek is a hibaja:

Tegyuk fel, hogy van 10 kg almad. Meg egy papirod arrol, hogy egyik sem kukacos es nincs permetezve semmilyen emberre karos anyaggal. Van 5 szomszedod, akik megkeresnek, hogy vennenek 10-10 kg almat toled, es csak az erdekli oket, hogy van egy papirod arrol, hogy nem kukacos. Az 5 szomszedbol 2 aron felul iger, cserebe annyit ker, hogy meg ma vidd at hozza a kukacmentesseget igazolo papirral egyutt.

Van egy hatodik szomszed. Meg se keres, veletlen tudod meg, hogy o is venne 5kg almat, de neki nem eleg jo a papir, hogy a tied nem kukacos es nem permetezett, kerne rola masikat, mert biztos hamisitottad, mert szerinte te nem vagy elegge liberalis. Alkudni is akarna, dragallja az eredeti arat.

Te kinek adnal el mennyit az almabol? Ki az, akinek biztosan nem jutna?

Eredetileg itt irtam ezt le (minimalisan atfogalmaztam): https://hup.hu/comment/2592447#comment-2592447 

Es vegyuk eszre: Izrael csinalta jol. Ok a piaci ar folott vettek meg a vakcinat (mert "meg ugy is joval olcsobb, mint a lezaras"), es csodak csodaja, oda kerult be eloszor az igert szallitmany.

Hozzászólások

alljon itt egy hasonlat, ami remekul mutatja, hogy az oroszok es a kinaiak vakcinaja miert csak tagallami szinten van engedelyezve nehol az EU-ban, es miert nem engedelyezte meg az EMA. Es hogy ez kinek is a hibaja:

A legegyszerűbb válasz: mert még nem kérték. Azon lehet spekulálni, hogy miért nem, meg akár igazad is lehet mindenben, amit leírtál, de a pillanatnyi helyzet akkor is ez.

Hát lehet hogy valamit félreértek, de én úgy tudom, hogy az EMA nem pont úgy működik mint a mi "portyázóink"/"fürkészeink", ti. nem az a dolga, hogy minél több vakcinát hajtson föl a nagyvilágban, hanem csupán annyi,  hogy a  hozzá benyújtott kérelmek alapján az engedélyeztetésről döntsön. Ennyi. 

De az oroszoknak miert nem volt surgos beadni az engedelyezesi papirokat az EMA-hoz?

Hiba az, hogy nem adtak be? Igen

Oroszok hibaja? Nem

EU-s "osszeuropai modszer" targyaloinak a hibaja? Igen

Mert a Pfizer es a Moderna se erezte surgosnek teljesiteni a szerzodesi felteteleket, mert olyan szarrago modon lealkudtak Ursolyaek, mikozben Izrael pl. hatarozottan tobbet igert, ha cserebe ido elott meg is erkezik.

Miert pont az oroszoknak nem kene leszarni, hogy Orbanek nem kinaltak tobbet a vakcinaert, mint a tobbi orszag? A pfizer es a moderna igereteihez kepest mennyit is csuszik az orosz? Egyelore kevesebbet.

"kinek a hibaja, hogy semmit nem nyernek azon, hogy beadjak?"

Nem igaz, hogy nem nyernek semmit, mert 
- árulhatják probléma nélkül az EU-ban , és
- gyárthatják is az EU-ban, amire szintén van kereslet  (tehát olyan vakcinákat adhatnának el az EU-nak, amelyek amúgy le sem lennének gyártva, tehát semmi közük az EU-n kívüli piachoz)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Meg mindig nem erted:

Miert jo az nekik, hogy arulhatjak olcsobban az EU-ban is, mikozben hallgathatjak az ellenseges propogandat, mikozben az EU-n kivuli megrendeloiknek sem tudnak eleget gyartani?

Es a hirnevuknek se jo: ha egy nyugati vakcina beadasa utan hal meg valaki par nappal Europaban vagy USA-ban, attol kevesbe hangos a nyugati sajto, mintha az orosz vakcina beadasa utan. (Mar korabbi esetekbol kiderult, hogy sokszor mindegy, hogy mas miatt amugy is meghalt volna az illeto, vagy tenyleg a vakcina okozta-e, meg az ehhez kapcsolodo vizsgalat elott korbejar a sajtoban az ugy)

Es ez a 0.9 milliard ember piaca nekik tobbet arthat, mint hasznalhat, elobb inkabb foglalkoznak azzal, hogy eleget gyarthassanak a 6 millard+ masik embernek a Foldon, es az o piacukra erdemesebb is gyartani. Halasabb feladat es kisebb az ellensegeskedes a mediaban.

Az oroszoknak ebben az ugyben nem eri meg teperni. Majd ha az EU teper es tobbet kinal a vakcinakert, de cserebe zaros hatarideju teljesitest ker, majd komolyan veszik.

A hírnevüknek pont az lenne jó, ha át mernék adni a dokumentumokat az EMA-nak.

A mostani helyzet, hogy valami miatt ezt nem merik merik megtenni, meg nem jó. 

Ennek a lépésnek még tényleg semmi köze ahhoz, hogy valójábna kinek adnak el mit. (de persze az is könnyebb)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

mondjuk attol meg beadhatjak a papirt, aztan max mutatnak egy ..i.. -t ha az eu olcson akar vakcinat venni.

vagy azt mondod hogy az eunak bekuldendo papir annyira mas, hogy tulsok vele a munka? tobbiek milyen papirt kertek be?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Hatodik almas hasonlat a blogbehegyzesben?

Veresszaju nyugati media altal soronkent belekotott tanulmany?

Az EMA-bol kiszivargott papirok alapjan ugy nez ki, az oroszok tobb kotelezo vizsgalat adatait is meghamisithattak a Szputnyik V tesztelesekor.

Ilyen cikkcimekert erdemes rohanni beadni azokat a kurva papirokat. Es igen, attol, hogy ilyen cimmel jelenik meg cikk, igaz nem feltetlen lesz a tartalma.

(Ugye emlekszunk meg, amikor az orosz fogyasztovedelem vezetoje, aki nem is orvos, azt mondta, hogy a vakcina beadasa elott es utan nem kene alkoholt fogyasztani, mert _szerinte_ nem biztos, hogy olyankor is ugyanugy mukodik az immunrendszer? Mindenhol fooldalas hir lett, hogy "2 honapig nem lehet inni az orosz vakcinara", a tenyek meg senkit nem erdekeltek)

Nem. O nem ujsagiro. (Egyebkent joasszony, nem joember)

De ujsagban lejott a velemenye.

Orban se ujsagiro, Gyurcsany se. Megis sokszor megjelenik a velemenyuk ujsagban. Ahogy a SOTE rektora se ujsagiro, megis megjelenik a velemenye. Csak joval kevesebb emberhez jut el, mint az orosz fogyasztovedelem fonokasszonyae jutott nemreg.

Tudom, hogy van nektek logikatok, de ilyenkor valamiert megy a kukaba, es probalom remelni, hogy vissza lehet hozni, ez elindulhat egy ertelmes diskurzus. De folyton csalodnom kell bennetek, nektek elso a gyuloletetek okanak (akar hamis adatokkal valo) igazolasa es az ideologia.

A szolasszabadsag elvebe belefer az EU bizonyos donteseinek kritizalasa.

A logikaba meg beletartozik az, hogy a kritikat eloszor ertelmezzuk, es ha felfogtuk, eldontjuk, hogy egyetertunk, leszarjuk, vagy ertelmes ellenervet hozunk.

A komolysag a sorozatos ertetlenkedes miatt veszett el. Nem birom elviselni a logikatlansagot. Es amikor az EU valaki szerint tevedhetetlen, az logikatlan.

Jogos ervekkel is tamadhattatok volna. Elismertem volna, hogy Orban is csak lelegeztetogepet tudott tularazva venni, de orosz es kinai vakcinara mar nem sikerult neki "korai szallitas eseten tobbet fizeto" szerzodest kotni. O is csinalhatta volna okosabban, de meg ezt az "eggyel kevesbe rossz, mint az EU-s beszerzes" huzast is epp mas tagallamok masoljak.

Ja es az is komolytalan, amikor lentebb (segitek: pl. anr) azzal jon valaki, hogy "ugyis meghamisitottak, mert oroszok" (ez amugy nem gyuloletbeszed egesz veletlen?)

Raadasul mar a masodik ember azt a topikban Argentinarol, hogy diktatura.

Arcok, amikor az osztrákok, németek stb. bejelentik, hogy mennek orosz vakcináért :D

trey @ gépház

Valahogy az argentinok, a boliviaiak, a szerbek es az UAE tagjai megkaptak a papirokat, ami alapjan engedelyezhettek. Es nekik se tudnak annyit szallitani, amennyit igertek, de a papirok leteztek, mert nekik el tudtak kuldeni. Akkor hova siessenek elkuldeni a papirt olyanoknak (EU/EMA), akik a Pfizer vakcina arat is bo 70%-kal lealkudtak, es a hiradasaikban info es forras nelkul vadaskodtak, hogy a Szutnyik V biztos szar lesz?

Nem ertetted meg te se az analogiat a blogbejegyzesben. (Mondjuk toled nem is vartam)

nagyon biztos vagy ebben a papirt elkuldtekben..de ezek a "regi demokraciak" nem arrol hiresek hogy sokat szarakodnak torvenyekkel..

orban apad is szeret igy donteni, hogy gondol egyet es "vesz" 16e teherautorol leesett lelegeztetogepet csilliardokert..aztan ott allnak a raktarban, pedig ha megkerdezett volna egy szakembert akkor mondtak volna neki hogy ahhoz erto szakemberek is kellenek akik kezelik..

Nem is tudtam, hogy Argentina nem demokracia.

Ezekszerint nemdemokraciakban ilyenek tortennek:

https://444.hu/2021/02/20/menesztettek-az-argentin-egeszsegugyi-miniszt…

Ahhoz elegge demokracia, hogy lemondjon a haverokat soronkivul olto egeszsegminiszter. De ahhoz nem elegge demokracia, hogy csak megfelelo papirokkal engedelyezze el az orosz oltast?

Hat hogy van ez?

Elmondom: ugy, hogy megint elvakultak vagytok, es egy honap mulva legszivesebben letagadnatok majd ezt, amikor majd a nemetek is soronkivul beszerzett orosz es kinai vakcinaval oltanak majd.

Igazabol ezert van nehez dolgom ebben a topikban.

Statisztikailag jobboldalon/konzervativ oldalon nagyobb a "hagyomanya" a vakcinaszkeptikus nezeteknek. Nyugatabbra raadasul mar 2020 elott se volt ritka.

A "baloldali/liberalis oltasellenesseg" kulturaja pedig korulbelul egyidos az oroszok tavaly nyari Szputnyik V bejelentesevel. :)

Konzervativ "inkabb vakcina mint lockdown" hozzaallasukent minden szempontbol kisebbsegbe tartozom. :)

(Egyebkent en atestem [papirom es tobb tesztem van rola, nem "HK-san" ondiagnosztizalt modon, szerencsere csak masfel napig kohogtem], de a szuleim Covid elleni beoltasat tamogatom. A magam reszerol biznek a nem mRNS alapu technologiakban, mert meg tervezek szaporodni, igy csak hagyomanyos oltas technologiakban biznek. De igy nem biznek, hogy amugy mar atestem - ezt a szcenariot egyelore nem teszteltek agyon megintcsak. A mas betegsegek elleni regi hagyomanyos oltasokat is tamogatom [BCG, jarvanyos gyermekbenulas, etc.]. Sot, a pneumococcus elleni oltas az egyik legjobb dolog, amit egy idos beadathat maganak. Viszont nincs az az Isten, hogy en valaha is beadassak magamnak egy influenzaoltast: azok egyszeruen nem mukodnek, es baromira szovodmenyesek.)

Szarrá kellene büntetni ezeket a cégeket! Felgöngyölíteni, hogy valójában pontosan tudták, hogy nem fogják tudni szállítani! És akkor nem csak sima kötbér, de szándékos károkozás meg minden! Keményen rájuk húzni a vizeslepedőt! De úgy, hogy a vezetők üljenek!

 

És akkor a vakcinagyártók bedurciznak, nem szállítanak többé mágikus csodaszert! A népek meg örökre a lakásukba zárva maradnak! ibennyi is örülne, meg én is kárörvendenék! De szép is volna!

Szamodra igencsak ujdonsagkent hathat az igazsagszolgaltatas mukodeskeptelensege, foleg nemzetkozi polgari ugyekben.

Itt nem a szerzodes szamit. Itt a gyakorlat szamit: ott a vakcina, vagy nincs?

Senkit nem erdekel, hogy az EU 6 ev mulva megnyer egy pert az Pfizer ellen, aki fizet egy kicsi karteritest, de kozben hulyere kereste magat mas ugyleteken. Vegeredmenyben az EU 4 honappal tobb lockdown arat fizethette ki, mert 70%-kal lealkudta a vakcina arat tulkeresleti helyzetben.

Természetesen az egész ott hibázik, hogy jelen esetben nincs papír, csak az eladó azt állítja. Innen bukik a történet, lehet jönni a FUD jellegű kampánnyal. No comment.

Honnan tudod, hogy nincs papir? Ha annyival tobbet kinaltak volna erte, mint az Izraeliek a Pfizerert, csak cserebe "nekunk szallitasz eloszor", hirtelen lett volna papir.

Mast sem csinalnak aug ota, csak tesztelnek es vizsgalnak. Miert ne tennek? Miert ne lenne papir? Szerinted a szerbek papir nelkul vettek belole csomot? Meg az UAE is papir nelkuli kinai oltassal oltotta at lassan a lakossaga felet?

Eszem megall, hogy mekkora tevedesekben eltek.

"Ha annyival tobbet kinaltak volna erte, mint az Izraeliek a Pfizerert, csak cserebe "nekunk szallitasz eloszor", hirtelen lett volna papir."

Mennyivel kínáltak többet? Lehet elég lett volna csak átadni minden egészségügyi nyilvántartásunkat nekik, az is elég lett volna, mint Izraelben.

Ez a vakcina útlevelesdi is egy érdekes dolog, mert ilyen útlevél már létezik, csak bele kell írni a COVID vakcinát is, nem kellene most valami újat kitalálni. Ilyen sárga füzetecske, International Certificates of Vaccination vagy  mi a neve.
Nem tudom mi a fenét ötletelnek rajta most, hogy milyen legyen...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

10+ eve meg nem volt digitalis. Azota sokminden valtozhatott. Viszont semmi se tiltja, hogy egyedi azonositoval lassak el a bejegyzest, amit aztan valami digitalis csatornan ellenorizhetnek.

Uj front-end bevezetesenek nem latom sok hasznaterre az esetre. Ha nem csak a hataron/hivatalos helyeken kerhetik, akkor eleg nehezen mukodhetne egy kizarolag digitalis, kartyaolvaso vagy NFC alapu cucc.

Szerintem van itt két nem elhanyagolható részlet: 

Izrael nem csak azért kapott vakcinát mert többet fizetett, hanem azért is mert nagyon alapos hozzáférést adott a beoltottak egészségügyi adataihoz. Kvázi egy hatalmas laborrá változtatva az országot a gyógyszergyártó számára.

Az Orosz/Kínai páros nem csak pénzért adja a vakcináját másoknak hanem valószinüleg szívességért is. Vakcinadiplomácia. Nem véletlen hogy EU-nál ezzel kevésbé éri meg próbálkozni. 

Biztos nagyon sok titkolnivalod van az egeszsegugyi history-dban a gyogyszercegek elol.

Utolso fergeknek tartom a big pharma szereploit, de igy se ertem, hogy az izraeli kormany hol baszott ki a lakossagaval, es hol tud ezzel majd a Pfizer olyan modon visszaelni, hogy Izrael lakossaga rosszul jarjon.

Miért kellene visszaélnie a Pfizernek bármivel?

Izrael gyakorlatilag ingyen biztosít egy iszonyatos betegszámú, igen széles körű fázis III-as gyógyszervizsgálatot, amit a Pfizer önmaga soha nem lenne képes megcsinálni. Ez nekik a biznisz benne. Az, hogy drágábban vették meg a vakcináját, kb. lényegtelen. Ingyen is odaadta volna.

Nem akarnak visszaelni az adatokkal. Ha az EU-nak adnak 5 millio vakcinat ilyen rovid ido alatt akkor az EU szetosztja az 500 milla lakos kozott ami a lakossag atoltottsagan alig latszik majd. Izrael csereb 9 millio lakosu viszonylag zart orszag. Fele lassan at lesz oltva es ebbol sokkal jobban latszik az oltas hatasa  a jarvanyra.

Tudnal olyan kommentet irni aminek ertelme is van? Mert ennek nem volt.

Mostanra USA-ba is erkezett tobbtizmillio Pfizer, Moderna meg megtobb. Mert ok se szarragok modjara alkudtak le 70%-ot a vegso arbol tulkereslet eseten.

Visszaterve a nyitora: te a hatodik szomszednak szallitanad le a legtobb almat?

Nem baj, ha nem érted, hogy miért jó egy gyógyszergyártónak, ha kontrollált környezetben, többmilliós betegszámmal más csinál meg helyette egy kiterjedt vizsgálatot, amelynek az eredeményeit átadja. Csak akkor ne oszd már az észt, és hülyézz le mindenkit!

(Ezt veheted válasznak a 2020-as kommentedre is.)

"gyakorlatilag"

Nem. Hany orszag is engedelyezte a Pfizert, addigra, amikorra Izrael beoltott letesztelt (maradjunk a te oltasellenes definiciodnal) 500 000 lakost? (Bar ahogy ismerem oket magukon csak a mukodo oltast, tesztelest inkabb a palesztinokon kezdtek volna, de ez most mindegy)

"Lényegtelen, hogy úgy nevezik-e"

Nem. A 3. fazisu teszten bukhat meg gyogyszer/vakcina. Arrol szol, hogy engedelyezzek, vagy ne? Az izraeli adatmegosztas csak pontositas, esetleg iranymutatas uj szerek kikutatasahoz. De pl. ha nincs terhes vagy gyereket tervezo nokrol eleg adat, hogy nekik ajanlhato legyen a vakcina, akkor sem lehet ezt 3. fazisnak hivni, mert minimum felrevezeto - raadasul Izraelben sem kotelezo, az a terhes no adatja be, amelyik akarja.

Amit te izraeli tesztuzemnek vizionalsz, az akkor tortent, amikor mar reg volt arrol elegendo adat, mely bizonyitotta, hogy mar most hatekonyabb a Pfizer Covid-oltasa, mint barmikor barmelyik influenzaoltas volt az elmult evtizedekben.

A 3. fazisu teszten bukhat meg gyogyszer/vakcina. Arrol szol, hogy engedelyezzek, vagy ne? 

Ebben van némi igazság. De azért érdekelne, hogy akkor most hogy is állunk a kínai vakcinával és a 60 év felettiekkel, amit úgy engedélyeztek, hogy dokumentáció alapján 103-an kapták meg mindössze 60 év felettiek.

raadasul Izraelben sem kotelezo, az a terhes no adatja be, amelyik akarja

Egy gyógyszervizsgálatban történő részvétel a fejlett világban kizárólag önkéntes alapon történhet.

"gyakorlatilag"

Ha már mindenáron a „gyakorlatilag”-ba akarsz belekötni, sokkal helyesebb lett volna, ha az a kifogásod a kommentemmel, ami egy gyógyszerengedélyezéssel foglalkozó ismerősömnek: a III-as fázisú vizsgálatnál kell kontrollcsoport, illetve randomizálni kell – ezt meg én kifelejtettem. Szóval ez inkább IV-es fázisú vizsgálat. (Mondjuk ahhoz meg kicsit több időnek kell eltelnie.)

Izrael max azt csinalta jol, hogy kis orszag, sok penzzel. Az EU kozel otvenszer akkora, gondolom nem trivialis legyartani ennyi vakcinat. Az oroszok es a kinaiai sem oltattak be a a teljes nepesseget. Utobbiakrol foleg nem hinnem, hogy piaci megfontolasbol adnak kulfoldre is vakcinat. 

Szerkesztve: 2021. 02. 22., h – 23:53

Pfizerhez csak annyit, hogy részben EUs fejlesztés, itt (is?) gyártják. Miért ne alkudják le?

Eleg pofatlan csusztatasok vannak a cikkcimben es a kiemelt reszben:

cikkcim: Izraeltől kaptunk Moderna-vakcinát, miközben az uniós keretnek csak a felét hívtuk le

elso kiemeles: 3,5 helyett 1,74 millió

Nos: az EU-ban atlagosan <7 vakcinaadag per 100 fo van megerkezve a tagallamokban. Magyarorszagon ez 700k adag. Ez egyutt az AstraZeneca, Pfizer es a Moderna eddig megerkezett resze.

Ebbol a harombol a Modernabol erkezett legkevesebb, mert USA ott erosen priorizalta a sajat lakossagat.

"Csak a felet hivtuk le"

Annak a baromira kiemelt 1.74M Moderna vakcinanak a nagy reszet meg varjuk, kb. oszre ilyen tempoban.

Lehivni meg azt lehet, ami mar van. Plane cikkcimben "sugallva".

Egyebkent jelenleg ott tartunk, hogy olaszoknal, franciaknal es nemeteknel 0.15%-at oltjak egy nap a lakossagnak, Magyarorszag meg lassan eleri a 0.3%-ot. Ebben a tempoban a 7%-os atoltottsagu Magyarorszag elerheti apr kozepere azt, ahol most UK tart (27%)

(forras a szamaimra: ourworldindata)

Az EU lekötött 160.000.000 millió modernát.

Ebből Magyarországnak "jár" 3,5 millió, ennyit köthetett volna le belőle.

De valamiért, csak ennek a felét kötötte le. (szerintem egyébként teljesen érthetetlen okból)

Bővebben a lekötött mennyiségekről itt: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipu…

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"szerintem egyébként teljesen érthetetlen okból"

Szerintem egyebkent teljesen ertheto okbol. Mire mennek a masik felevel, ha oktoberre se erkezik meg meg az elso fele se?

Meg 13 millio ember oltasara elegendo anyag van epp lekotve. Hova kell ennel tobb abbol, amelyik eddig a leglassabban jott, mert USA priority?

Jaaa, mar ertelek.

Hat ezek tenyleg hulyek. Ha mind a 3.5 milliot kertek volna, meg lehetne 2022 marciusaban is azzal kampanyolni, hogy "jovo heten mostmar tenyleg hozzak az utolso brusszeli Moderna vakcinaszallitmanyt, szerencse, hogy tavaly majusra befejeztuk az oltast a keletiekkel"

Igazad van, tenyleg erthetetlen, miert csak 1.75M Moderna vakcinat kertek. Igy oszre megkapjak az osszes Brusszel altal szetosztottat. Mire marciusban kampanyolni kell mindenki elfelejeti.

Igazat kell adnom neked, ezt nagyon elkurtak. Szavazatokat fognak vesziteni ezen. Tenyleg.

A februári látogatás mellett szó volt a külügyi tanácsban a Németország és Oroszország között tervezett Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítéséről, valamint az orosz Szputnyik V vakcináról is. mintha nem lassan elkészülne, hanem most rajzolgatnák az előzetes terveket :)