Milyen tévét 2020-ban?

Sziasztok!

Eddig ellenálltam, de családi nyomásra venni kell új tévét, ebben kérem a tanácsotokat. Kb. ezek az igényeim:

- 55" - 140 cm, ez fér el

- OLED vagy Qled vagy IPS vagy nanocell (még nincs eldöntve, segítsetek)

- alapból jó hang, egyelőre nem akarok még plusz költeni soundbarra. Tetszik a talpba integrált hangszóró megoldás, de mintha az új modellekből kezdene eltűnni

- Sony-ról, Samsungról sok rosszat olvastam, hajlok LG, Panasonic esetleg Philips felé

- Chromecast jó lenne. Ezt alapból mind tudja?

- Hagyományos (HD) tévécsatornák is normálisan jelenjenek meg, ne legyen zavaró a felskálázás

- Android tévékről sem olvastam sok jót, úgymint lassúak, le vannak maradva több kiadással, használhatatlan a böngésző

- Amire kell: főleg kábeltévé csatornák, YouTube, Netflix.

- Noha játszani nem akarunk rajta, nem árt, ha gyors (foci, szaladgáló emberek)

- Ne romoljon el ;-)

Hozzászólások

Ajánlom az LG OLED TV-jeit, a haveromnak 2018-as modell van, a TV 90%-a kb 3-4 mm vastag (vékony), minden elektronikát beledobtak az alsó részébe, amibe egész jó hangszórók is elfértek, érzésre van benne egy 2.1-es szett, kategóriájához képest baromi jól szól.

Nekem LG IPS TV-m van, végig egyenletesen "vastag", cserében kisebb hangszórói vannak, átlagos hangminőséggel. És sajnos a kép se homogén.

HBO Go, Netflix, Spotify app van rá, DLNA-n bedig tökéletesen látja a router amib en torrent kliens van és egy pendrive. CL kártyával kezeli a diditális kábel TV-t amit küldő USB-s területre EPG alapján is tud rögzíteni. Akérmilyen androidról lehet ráképek vagy videót küldeni, igazából minden megy ami kell egy nappaliba.

Telekom IPTV-ről és PC-ről váltottam át, de nem a váltás volt a cél.

Akkor még extra horror volt az OLED/QLED így LCD lett ami gyárilag foltosan világító fekteté tartalmaz, de ha valóban kép van rajta, már nem látható, csak ha fekete van rajta.

Kettő fontos dolog van, az egyik a kijelző (OLED, QLED) és olyan amin nem világít a fekete, ezt akkor láthatod ha egy áruházban egyszerre sokat nézel meg egyszerre.

A második a smart rendszer. A legjobb androidos lenne talán, de a WebOS egy nagyon jó rendszer. Gyors, minden lényegi alkalmazás elérhető rá, talán nem lesz kuka pár év alatt egy tavaji modell.

Én úgy voltam eddig, hogy először is előző modelléves, kifutó típust nézek mindig, mert jóval olcsóbb, és az éves inkrementális frissítés/"fejlesztés" (ha nem váltanék kategóriát) általában minimális, nem éri meg.

2016-ban vettem egy LG 55"-os FullHD (2015-ös modellév) készüléket, közép kategória volt (VA vagy hasonló panel, tuti nem IPS, és QLED, OLED sem volt még akkor). Alapjában véve jól működött, műszaki baja sose volt, de a webOS-re épülő szoftvere valami fantasztikusan lassú volt mindig, főverzió frissítés után is, és a kontraszt arány... hát fekete nem volt soha csak sötét szürke. Később a TV cserénél (2019-ben) néztem újabb LG-t, még újabb webOS-sel, és nekem ugyan olyan lassúnak tűnt szoftveresen (pl. csatorna vagy bement váltás, bekapcsolás után mikor van kép, mikor érhető el a menű, ilyesmik), így kiesett a kosárkából. Nem tudom a most aktuális modellek milyenek.

Mivel LG és Samsung párti vagyok a sok szolgáltatás, aránylag jó ár és a jó támogatás miatt, így néztem Samsung-ot 2019-ben, és egy 2018-as modellévű, a nem-QLED sorozetból felsőbb kategóriás UHD 65"-os készüléket választottam. Ennek jó gyors a szoftvere, minden streaming kliens rajta van (vagy telepíthető store-ból), a böngészője is elég friss, Miracast van, sőt fordítva is működik, a TV adás is nézhető a mobilon igény esetén (ez nekem csak érdekesség, még nem láttam ilyen szolgáltatást azelőtt).
Munkatársam szintén 2018-as modellévű, 75"-os, legmagasabb osztályú UHD QLED modellt vett kicsit később (nyilván leárazva a 2019-es modellévű új bejelentés után), de én nem látom köztük az óriási képminőségbeli különbséget az akkori többszörös ár mértékében, UHD tartalom nézése esetén sem. Nyilván van, csak nekem nem érte meg, mert az én szemem ezek szerint ennyire rossz volt már akkor is.

Mind az LG-ben, mint a Samsung-ban (mind a munkatársan csúcs-QLED Samsung-jában) szerintem dobozhangú szar a hang. Neki mindig is volt házimozi mellette. Én elsőre próbálkoztam hely (és költség) takarákos soundbar majd soundbar+sub szettel (Samsung és JBL, nem 10-20 ezres valamik), de igazából nem volt sokkal jobb, mint a TV maga (a sub-os kivitel meg kritikán aluli volt, a sub úgy elkülönült a többi hangtól, mintha nem is oda tartozna), így én is vettem házimozi erősítőt és egy kis Harman/Kardon 5.1 szette hozzá. Az jól szól és sok helyet sem kér.

A mostani Samsungnak szerintem egész jó a felskálázó rendszere, mert a digitális TV adások jól néznek ki (az analóg persze nem), és a 720p-ben nézett sorozatok is (1080p és UHD tartalom pedig nyilván jó).

Az mi nézési szokásaink alapján az én preferenciám a nagyobb képméret lesz a következő váltásnál is, legutóbb is jobb lett az élmény a nagyobb méret miatt. Az OLED felárát nem fizetném ki a mélyebb feketékért, de a QLED-ét igen a szebb (fizikai) kivitelért és azért a nagyobb kontraszt arányt látom a nem-QLED és a QLED között még én is. Mondjuk tény, hogy TV adást gyakorlatilag sose nézünk, csak filmeket, sorozatokat stream szolgáltatótól vagy média lejátszóról.

SZVSZ kb egyszerűt, mint egy bot. 10+ éves tapasztalatom, hogy nekem(!) nem kell smart. Nagyon nem.

A kijelző legyen akkor, ami ideális a leendő helyéhez és inkább egy kicsi kütyü mellé a smart funkcióknak.

Mondom ezt azért, mert van 2 igen jó tv a családban, ami mindent tud, amit az adott helyen tudnia kell, de...

- az egyiken az OS semmilyen szinten nem támogatott. Annyira, hogy az amúgy nem frissített alkalmazások sem működnek már a BE fejlődése miatt. Viszont nem kellene helyette új TV, mert netto pazarlás.

- a másikon frissülget(ett) a smart funkció, de egyre "bénább", használhatatlanabb.

(egy LG és agy Samu-ról van szó)

Mind a kettőnél az volt a megoldás, hogy kaptak egy-egy xiaomi boxot és lőn bódottá. (a xiaomi helyett lehet bármi android tv-vel vagy akár az almás tv cucc is)

Szerkesztve: 2020. 11. 24., k – 21:17

Sony OLED Android. A legjobb, nincs semmibaj vele.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A "smart" 2-3 év múlva nem annyira smart, viszont egy raspivel időtállóbban okosítható.

Én a 3D feltámadását szeretném.

Szerkesztve: 2020. 11. 25., sze – 17:14

Picit a "egyelőre nem akarok még plusz költeni soundbarra" és az OLED lehetőség együtt említve ellentmondásos. Úgy értem, hogy egy oled ára magában olyan, hogy egy soundbar ára már nem kéne, hogy számítson. Lehet amúgy, hogy a jó képű tévének is gyenge a hangja. 

Az okos rendszerek kapcsán szerintem szintén érdemes több lábon állni. Azaz, például, ha webos a tévé, akkor mellé egy "chromecast with google tv - ez rendes android tv eszköz" vagy esetleg egy 4k fire tv stick. A lényeg, hogy más platform legyen, mint a tévé. Ezt azért mondom, mert időnként van, hogy egyik platformon szétqurják a szolgáltatást pár hétre és idegrendszer kímélő megoldás, ha van alternatíva egy gombnyomás távolságra. Egy 4k firetv stick filléres kiadás, a google dongle is viszonylag szolid árazású. Valamint van úgy, hogy valami szolgáltatás csak egyikre érhető el.

Egyébként a chromecast módot szerintem csak az androidtv alapúak tudják beépítve, max valami részleges támogatás lehet mással.

Androidtv alapú készüléknél előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatások csak bizonyos márka tévéin érhető el, mert play storeból nem telepíthető bármelyikre a hozzá való alkalmazás. (Például a PrimeVideo, Apple+)

+1 a 4k firetv stick-re.

Nalunk egy Samsung es egy Sony jopar eves LED okostv van, mindketto okos volt anno, mostanra 0 support, appok nem mennek, youtube support removed, kb. lementek a butatv szintjere.

4k firetv stick 25 font volt (10k), ennyiert nem kapsz jobbat, taviranyito van hozza, voice control is megy, mivel android igy gyonyoruen megy rajta plex es kodi is. Es ez nem fugg a tv-tol halistennek.

Szerkesztve: 2020. 11. 25., sze – 22:40

Én, ha létezne álmaim tévéje, az egy ambilightos oled tv lenne webos rendszerrel.

Nyilván ebből egyszerre max kettőt lehet választani, így én is ilyen tévét ajánlok. A webos nagyon kezes, gyors, bár nem játszik le mindent a beépített lejátszója, de ott egy a fene (mondjuk az én tévém két éves már, nem tudom az aktuális hogy van ezzel). Netflix hbogo hibátlan, rygelen megosztott cuccokat is látja, bár rygel-gerbera, stb ezek vacakolnak néha. Ki milyen dlna cuccot ajánl? Távirányítója a legjobb, de telefonról is lehet vezérelni.

Oled TV-t mondjuk tavaly érte volna meg venni, akkor igazán olcsóak voltak, idén megint felment az áruk, mint mindennek.

Tetszik még a TCL miniled technikája, de ilyet még élőben nem láttam, de ha jó árban van és olyan mint a videókon, az olyan kompromisszumot jelenthet, amit vállalnék.