Magánélet - adatvédelem, titkosítás

Fórumok

2016. novemberében indult el az azóta több százezer látogatószámot elérő maganelet.hu weboldal, melynek célja egy olyan magyar nyelvű tudásbázis létrehozása volt, ahol laikusok és szakemberek számára egyaránt értékes információk találhatóak olyan megoldásokról, mely fókuszában a magánélet és az adatvédelem áll.

Ma már kétségtelen és szinte vitathatatlan, hogy az internetes kommunikáció terjedésével a felhasználók egyik legnagyobb gondja az adatbiztonság, az adatvédelem lett. Nagyon sokan nem ismerték ezt fel, de történjen bármilyen incidens – adatlopásból származó kár, személyes adatokkal való visszaélés stb. – az adott személy azonnal rájön, milyen „rizikós” is az internetet használni egy olyan világban, ahol az egyik legértékesebb pénzügyi és hatalmi tényező az információ.

A mai nappal a weboldal korábbi tartalma teljesen megújult. 4 év alatt rengeteget változtak és fejlődtek a különféle szoftveres megoldások, számtalan információ szivárgott ki a gyengeségekről. Ezeket az információkat aktualizálva, új külsővel megújult a weboldal. A jelenlegi formájában további bővülés is várható, cél egy fórum létrehozása is, ahol az érdeklődők részletesebben is megvitathatják az egyes megoldásokkal kapcsolatos véleményeiket.

Hozzászólások

Nem burkolt reklám ez?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ennyi ideje tag 7 év 2 hónap
Név
Hubert Csaba

 

 

Hubert Csaba
információbiztonsági szakértő, kibernyomozó, etikus hacker
Az etikushacker.info, kiberhaboru.hu, maganelet.hu oldalak tulajdonosa. Fő szakterülete az nyílt információszerzés, digitális nyomelemzés és a fenyegetettség elemzés.

 

 

Tényleg semmi kapcsolat :Đ

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

A reklám a hírcsere egy formája, rendszerint egy bizonyos termék vagy szolgáltatás megvételére, illetve igénybevételére ösztönöz, esetleg egy egész márka, cég, terület vagy pusztán csak egy cél javára szóló hírverés. Bővebb értelemben ezek összes, szűkebben csak a fizetett változatait soroljuk ide.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Reklám

 

Én mint célszemély a kiemelt részeket is reklámnak tartom, te mint reklámozó csak a ki nem emelteket.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Azza egyutt, hogy ezesetben kulonosebben nem zavar, pont ezzel valositod meg a reklamozast. Nem csak az lenne az, ha ezzel penzt is keresnel. Mondom, nem zavar, csak tegyuk helyre, a tobbieket is ez zavarja.

Ha irok egy wiki-cikket, majd felhivom ra a figyelmet, bizony, az is a reklamozas egy formaja, teljesen mindegy, hogy fizetos szolgaltatas van-e mogotte.

"Ha irok egy wiki-cikket, majd felhivom ra a figyelmet, bizony, az is a reklamozas egy formaja, teljesen mindegy, hogy fizetos szolgaltatas van-e mogotte."

- erre önmagában már mondjuk a termékmegjelenítés is  alkalmas, és akkor a hup akár be is zárhatna. :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mégegyszer: az hogy szerintem, szerinted, vagy a hozzászólok többsége szerint ez micsoda, irreleváns. Nem is érdekel. Tekintsük mondjuk lakossági apróhirdetésnek.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Klasszikus értelemben reklám az, ami fogyasztásra ösztönöz. Ha te ellenállhatatlan vágyat érzel a topicnyitó weboldalán található dolgok iránt, akkor tessék, legyen reklám. Egyébként pedig nem az.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez igy nem teljesen pontos, fentebb mar ideztek, de meg egyszer: “A reklám a hírcsere egy formája, rendszerint egy bizonyos termék vagy szolgáltatás megvételére, illetve igénybevételére ösztönöz, esetleg egy egész márka, cég, terület vagy pusztán csak egy cél javára szóló hírverés.”

Tehat ez egy reklam, a mondat masodik felenek ertelmeben.

Aha, azért van minden jog fentartva az oldaladon, bocsáss meg, az rendben, de ez azért egy eléggé gyomorforgatóan nagy parasztság. Leforditatasz egy oldalt, nagyképűen odaírod, hogy minden jog fentartva, itt szemérmetlenül rekámozod magad, el akarod adni magad mint hú de nagy szakértő és még volt pofád letagadni, hogy a posztod reklám. 

Szerintem meg az a szánalmas, ahogy itt pattogtok és megy a szarrágás. Az eredeti tartalom CC0 szerint van (vagyis kb public domain):

"CC0 enables scientists, educators, artists and other creators and owners of copyright- or database-protected content to waive those interests in their works and thereby place them as completely as possible in the public domain, so that others may freely build upon, enhance and reuse the works for any purposes without restriction under copyright or database law."

Tehát a kollega minden erkölcs és jog szerint lemásolja, átbrandeli, eladja tízmilliárd dollárért, csinál vele amit akar.

Elképzelhető hogy a hupon az olvasott angol szöveg 99%-unknak megy, de a szélesebb társadalomban ez nem igaz (éppen most adtak ki ~80 ezer diplomát nyelvvizga-mentesítve...), tehát nekik lehet hogy értékes a tartalom, nektek meg nem, és ezért úgy gondoljátok intellektuális dolog, ha nekiálltok itt a szarrágásnak.

Némi saját munkája is van benne (fordítás, domain, weboldal fenntartása), szerintem nincs gond a szöveggel, bár lehet, hogy CC0-ban illett volna továbbhosztolni a fordítást, de ezt majd ő eldöntei. Ez a CC0 lényege.

Ebben tévedsz. A magyar szerzői jog szerint a fordítás származtatott műnek számít és mint ilyen szerzői mű és védi a szerzői jog. A származtatott mű védelmi ideje is elválik az eredetitől. A legjobb példa erre egy-egy Biblia vagy Shakespeare fordítás. Az eredetire már lejárt a szerzői jogvédelem, de a fordításra nem az teljes egészében (kivéve ha az eredeti szerzői jog él és annak tulajdonosa feltételekhez kötötte az engedélyt - CC0 nem ez az eset) a fordítóé

Ez az alapértelmezés ha valaki el akar tőle térni azt írásban kell. Jelen esetben a Minden jog fenntartva szöveg redundáns, mert ez az alapértelmezés.

Facebookról itt alul a "Facebook Related" résznél van szó.
Apple-ről itt.
Google-ről most nem találtam hirtelen külön semmit, de ha direkt megemlítik, hogy nincs analytics, ill. ads, valamint keresőmotornak sem ajánlják, azonfelül ebben az összes érintett gigavállalatot megemlítő cikkben egyedül őket említik meg még a címben is, akkor őket is le lehet húzni a lehetséges szponzorok listájáról.

Végképp nem volt már mit mondani, de csak azért is mondasz valamit? Inkább ne mondtál volna akkor semmit...
Az Apple-ről szóló cikk plaintextbe kicopyzva 1877 byte, a win10-ről szóló szegmens pedig 2464. Nincs nagyságrendi eltérés a kettő között, szóval, ha az Apple szerinted csak "pár odavetett mondatot" kapott, akkor az ms is csak annyit. Egyébként konkrétan nem is a microsoftot "húzták le", csak a win10-et, míg az Apple-es cikkben az Apple generikusan kapott a képébe, tehát még az ms-sel bántak kesztyűsebb kézzel. Az FB-nél többek között olyan linkek vannak odarakva, amik mögött egy-egy komplett website-ot szántak a FB-vel kapcsolatos privacy visszaélésekre, ami messze több "pár odavetett mondatnál", vagy akár az ms, akár az Apple cikkénél. A techcégekről szóló cikkben pedig mindegyik nagykutya kapott az orrára, elsősorban a gugli. Szóval egyáltalán nem tapasztalható részrehajlás az ms ellenében ezen a site-on, egyáltalán nem kaptak többet a többieknél...
Azonfelül felhívnám figyelmedet a "Sponsors" menüpontra, ahol nyoma sincs se az Apple-nek, se a Google-nek, se a Facebook-nak. Egyszerűen a feltételezésed, miszerint ezt az oldalt az ms konkurenciája szponzorálja, csak azért, hogy az ms-t ekézzék, nevetséges; majd mindjárt a saját ekézésükért is fizetnek, mi? Legközelebb inkább olvass, mielőtt vádaskodni kezdesz, hogy már megint csak a mikroszoftot báncsák...

Döbbenetes, hogy valaki közzétesz egy igen értékes ingyenesen hozzáférhető információforrást, és megjelenik a falka, hogy széttépje. Annyi energiát tesznek bele a rombolásba, hogy abból bármit fel lehetne építeni. Tele vagyunk felkent jogászokkal, reklámetikai szakemberekkel, de a tartalomhoz még senkinek nem volt hozzáfűznivalója.

Igen, meg lehet jegyezni, hogy a dolog reklámszagú, és ez nem mindenkinek van ínyére, és majd trey eldönti, hogy az ő mércéje szerint ez hova tartozik. De talán tartalmi kritikák, kiegészítések többet érnének minden szempontból.

Én őszintén örülök, hogy van egy ilyen összeszedett, jól használható, közérthető forrás, amivel sokat lehet tenni az adatbiztonságért. Évek óta használom, és köszönet érte.

Öreg vagyok már, ezért emlékszem amikor a honosítás elkezdődött nálunk, mert egyre többen akartak Linux-ot vagy más nyílt forráskódú eszközöket használni magyarul. Rengeteg lelkes ember fordítgatott dolgokat a linux-os közösség számára, ingyen. Érdekes (legalábbis a legtöbb itt hozzászóló számára érdekes lehet) módon, azt a munkát még az is megköszönte akinek egyébként nem is lett volna rá szüksége, mert tudott angolul.

Senki sem kérte, hogy bárki is tapsoljon, de tényleg elég fura, hogy ennyi embernek az első gondolata az, hogy minek reklámozza magát vagy az oldalát a topiknyitó, ahelyett, hogy megköszönné a munkáját amit láthatólag ingyen végzett az angolul nem tudó felhasználók segítésére.

Ertheto, amit mondasz, viszont szerintem teljesen mas szinezete lett volna a dolognak, ha a kollega nyit egy blog-posztot es beirja, “szevasztok, leforditottam ezt az oldalt, hasznaljatok egeszseggel”, mint a fenti topic-nyito szoveg. Nem ugyanaz a ketto, mert lehet, csak rosszul latom, de a forditas tenye itt fel sincs tuntetve.

+1

Én tovább megyek, szerintem maga az oldal is pofátlanság jelen formájában. Az ürge lényegében lekopipésztelte az eredeti angol oldalt, átírta a szövegeket rajta magyarra, majd saját név alatt (copyright!), jól látható forrás megjelölés nélkül tette elérhetővé. Tette mindezt "információbiztonsági szakértő, kibernyomozó, etikus hacker" minőségben. Nyilván CV-ben nem mutat rosszul, ha ilyen fasza informatív oldalakat össze tudsz dobni saját kútfőből. Gondolom ez volt a cél, miközben egyébként egy középfokú webes + angol tudással lényegében bárki meg tudta volna csinálni ezt a mutatványt.

Azt külön jelezném, hogy a fordítást be lehetett volna az eredeti oldalra is küldeni, csak akkor nyilván nem lesz ott az oldal alján, hogy © 2020 Minden jog fenntartva | Hubert Csaba.

És ezek után jön ide a figura hirdetni a saját oldalát, hátha nyom neki valaki egy donatet, esetleg sikerül némileg elterjeszteni az IT security közösségben, hiszen még jobban fog mutatni a portfólióban egy ismertebb oldal.

Rendkívül komoly logikai érvelésed van, gratulálok hozzá. Igen, az eredeti oldalt - amit megjelöltem egyébként (pedig nem is lenne kötelező) - fordítottam le magyarra. Nem várok érte se köszönetet, se tapsot semmit. Ha már csak 1 embernek tudtam vele segíteni, már megérte. A CV-ben nem szerepeltetek ilyet és nincs is rá szükségem.

Nálam a weboldal alja még az elég jól látható kategória:

Eredeti forrásoldal: PrivacyTools.io

Nem vagyok ugyan copyright szakértő, de szerintem a copyright a magyar fordításra vonatkozik ilyen esetben, hogy azt ne lehessen felhasználni csak úgy, nem pedig azt jelenti, hogy saját kútfőből van a tartalom.

miközben egyébként egy középfokú webes + angol tudással lényegében bárki meg tudta volna csinálni ezt a mutatványt.

Persze, bárki, aki rászánja az időt és energiát és aztán 4 éven keresztül üzemelteti és karbantartja az oldalt. Sokan inkább csak háborognak ahelyett, hogy valami hasznosat tennének magukért vagy másokért.

És ezek után jön ide a figura hirdetni a saját oldalát, hátha nyom neki valaki egy donatet

A donate ugyanúgy nem kötelező mint ahogy elolvasni sem volt kötelező ezt a topikot vagy megnyitni a linket. Aki pedig nyomja a donate-t, annak biztos van miből és egy weboldal üzemeltetése sincs ingyen.

Akit ennyire zavar az oldal, miért nem "jelenti fel" az eredeti oldalon vagy trey-nél, ahelyett, hogy itt háborog? Ez ugyanaz a kategória amikor valaki telesírja a netet, hogy az x nyílt forráskódú eszköz mennyire használhatatlan, ahelyett, hogy küldene be bugreportot arról amit tapasztal.

Senki sincs arra kényszerítve, hogy bármit is támogasson. A donate gomb pedig teljesen elfogadott dolog támogatásra. A githubon is lehet támogatni bármelyik projectet. Ennyire erővel bármelyik project linkjét lehetne reklámnak tekinteni, hiszen aki megnyitja tudja támogatni a projektet.

Eredeti forrásoldal: PrivacyTools.io

Hmm, ezt valahogy nem vettem észre, pedig rákerestem az oldalon a domain névre (valszeg elgépelhettem a keresőboxban). Elnézést, ez esetben a forrásmegjelölés nélküliségre vonatkozó rész semmis.

Nem vagyok ugyan copyright szakértő

Én sem jogilag kötöttem bele, annyit nekem nem ért utánanézni. Felőlem egyébként is azt csinál az illető amit akar, max nem tartom erkölcsösnek.

miért nem "jelenti fel" az eredeti oldalon vagy trey-nél, ahelyett, hogy itt háborog?

Esetleg mert annyira nem foglalkoztat a téma, hogy házmesterkedjek miatta? Nagy háborgás, hogy rányomtam két linkre és leírtam a véleményem a szerző által nyitott topicba. Aminek egy része ezek szerint fals alapokon nyugodt, de ettől még legalább annyi jogom volt hozzá, mint a topik nyitónak vagy éppen neked. Ez a "ha nem tetszik, akkor jelentsd" ne legyen már norma lécci, azok az idők már 30 éve elmúltak, igazán kikophatna ez a hozzáállás kis hazánkban.

Senki sincs arra kényszerítve, hogy bármit is támogasson.

Nekem általában véve semmi bajom a donát gombbal, nem tudom hogyan jött át neked az ellenkezője. A hozzászólásom többi részével együtt értelmezd.

igazán kikophatna ez a hozzáállás kis hazánkban

Miért? Jobb beletörődni abba, hogy mások nem jogkövetők, így jogtalan előnyre tesznek szert veled szemben? Nem az a helyes, hogy kikényszerítjük a jog uralmát? Vagy van a jog, meg azok, akik ignorálják, s tekintsük úgy, hogy ez rendben van?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

""ha nem tetszik, akkor jelentsd" ne legyen már norma lécci, azok az idők már 30 éve elmúltak,"

Ha megengeded, bemutatnám neked a fészbuk nevű programot. Ezen minden megosztás mellett egy menüvel elméletileg ki lehet választani a Jelentem funkciót.

https://cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/1606/20160601facebook-keretlen-tartalo…

Minek kellett volna ideírnia, hogy fordításról van szó? Nem az a lényeg, hogy fordítás. Mármint a háborgókon kívül másoknak, nem.

viszont szerintem teljesen mas szinezete lett volna a dolognak, ha a kollega nyit egy blog-posztot es beirja, “szevasztok, leforditottam ezt az oldalt, hasznaljatok egeszseggel”,

Szerintem pont azért jó a topik nyitó szöveg úgy ahogy van, mert mindenki el tudja dönteni az alapján, hogy érdekli-e a téma vagy sem. Ha csak beírja, hogy ezt csináltam, nézzétek meg, akkor tuti még több fikázást kapott volna mint így, mert akkor csak úgy tudta volna meg az ember, hogy mi van az oldalon ha rákattint. Azt pedig engedjük már meg a kollégának, hogy ha 4 éve üzemeltet egy oldalt, ami nem mellesleg még a hup témájába is passzol, megossza.

Szégyen, hogy egy IT-vel foglalkozó oldalon meg kell védeni egy privacy védelméről szóló weboldalt és az üzemeltetőjét, mert "reklámozni" merészelte a weboldalát. Az ilyen oldalt kellene megosztani azokkal akiknek amúgy fingjuk sincs a privacy-ről, hogy minden user tudatos legyen ezen a téren. Így talán idővel egyre elviselhetőbb lenne ez az egész online pöcegödör amivé az internet vált. Ezért lenne érdemes háborogni, nem maganelet.hu oldal miatt.

Hm, a google analytics meg mintha meg is követelné, hogy legyen privacy policy azon az oldalon, ahol használják
https://www.privacypolicies.com/blog/privacy-policy-google-analytics/  

Az oldal témája maga ez, de magáról az oldalról lemaradt a saját adatkezelési tájékoztatója.

Én inkább arra gondoltam, hogy az oldal a (digitális) magánélet védéséről szól, közben magán az oldalon a Google van használva :)

Miközben az eredeti oldalon van egy ilyen sor:

No Ads, No Google Analytics, No Affiliates, No Cross-Site Requests.

Itt nincs ez a szöveg, cserébe van google-illesztés.

Betolja a saját, a munkájához/megélhetéséhez kapcsolódó tematikájú oldalának a linkjét ide (ami azért egy kellően magas látogatottságú/reputációjú oldal, ahonnan referer-t kapni jó...). Mert ha mondjuk kötödéje lenne, és hobbiból információbiztonsággal is foglalkozna, akkor oké, tegye - viszont így azért nem annyira...

A reklámblokkolóm átengedte - tehát nem reklám ;-)

Köszönet az oldalért, már az első megjelenés is sok hasznos dolgot mutatott meg. Olyanokat, ami mellett elmegy az ember vagy nem is hall róla.

Szerkesztve: 2020. 08. 31., h – 10:51

Gondolom a többség aki kritizálja az oldalt, egy szót sem szólt volna, ha a nyitó posztnak ez lett volna a záró mondata:

"A posztot a maganelet.hu tulajdonosa, Hubert Csaba küldte be."