dhclient túl gyakran kér új IP címet

Adott egy miniITX alaplapon futó debian házi szerver egy kábelmodemre (Cisco EPC3212) kötve (UPC a szolgáltató). A debian syslog - jában azt látom, hogy a dhclient túl gyakran kér és kap IP címet. A kérések gyakorisága is változó: néhány perc ill. néhány óra telik el két kérés között. Minden alkalommal azt látom, hogy renewal in 20 000 - 30 000 seconds, ami több óra. Mindenképp ezen időn belül bekövetkezik az új kérés.

Döglődik a kábelmodemem vagy az alaplapra integrált hálózati kártya? A gyakorlatban nem észlelek hálózati problémát de érzésre ez így nem tetszik nekem. Szerintetek probléma - e a fenti jelenség és ha igen, merre és hogyan keressem a megoldást?

Hozzászólások

Ha jol tudom a DHCP renewal a leasetime felenel (+- valamennyi szorassal) kell megtortenjen. Ha nem sikerul vmiert, akkor a hatralevo idot felezve probalkozik ujra.

Az EPC3212 bridge, ezért semmi köze a dhcp-hez, amit a szolgáltató dhcp szervere biztosít. A hálózati kapcsolat akkor is lehet tökéletes, ha nincs dhcp szerver.

Ha nálad minden rendben, akkor a dhcp szerverrel lehet probléma. A UPC statikus címet oszt dhcp-vel, ami a rendszerük komolyabb újrakonfigurálásáig változatlan, ha a MAC változatlan.

Viszont az előfizetésekhez rendelt 1-3 ip cím véges számú. Takarékossági okokból rarp kérdésekkel bombázza a hálózatot (who has this address?), hátha felszabadult egy-egy cím. Ha erre nem válaszolsz, talán akkor szaporodik a cím megújítása.

Bocsi, hogy eddig nem foglalkoztam a dologgal, de 2 - 3 hete megint rengeteg dhclient sor van a sylog - ban. Lehet, hogy az említett rarp kérések megválaszolásához engedélyezni kell valamit iptables-ben? Pár hónapja másik alaplap van a házi szerverben és 3 napja új kábel modem routert is kaptam, de modem módban működik. De már az előző kábelmodemmel is sok dhclient sor a sylogban 2 - 3 hete, szóval valószínűleg nem az új modem miatt van. Van valami ötleted / ötletetek?

Valahogy elszabadultak a dhclient folyamatok, több tucat futott belőlük valami oknál fogva. Ezen egy killall dhclient majd dhclient eth0 kiadásával segítettem. A napi dhclient sorok száma a syslogban így arányosan visszaesett.

De még így is elég sok van, ezért tovább vizsgálódtam. Összeállítottam ezt a parancsot:

grep -e 'dhclient.*DHCPREQUEST' /var/log/syslog | awk '{print $12}' | sort -n | uniq -c
   5078 80.244.108.182
    26 255.255.255.255

 Így néznek ki a szóbanforgó sorok:

Sep 14 16:50:04 gépnév dhclient[5507]: DHCPREQUEST for sajátIPcím on eth0 to 80.244.108.182 port 67 -> ezekből jó sok van

Sep 14 21:05:24 gépnév dhclient[10248]: DHCPREQUEST for sajátIPcím on eth0 to 255.255.255.255 port 67 -> ezekből egyszerre csak egy van és utána minden esetben van egy DHCPACK - ot tartalmazó sor, tehát meg is kapja az IP címet.

A fenti számok három nap alatt jöttek össze. Remélem, ezek már kellő támpontot jelentenek itt valamelyikőtöknek, hogy hogyan szabaduljak meg ettől a sok felesleges IP cím kéréstől. Van valakinek ötlete / megoldási javaslata?