dhclient túl gyakran kér új IP címet

Adott egy miniITX alaplapon futó debian házi szerver egy kábelmodemre (Cisco EPC3212) kötve (UPC a szolgáltató). A debian syslog - jában azt látom, hogy a dhclient túl gyakran kér és kap IP címet. A kérések gyakorisága is változó: néhány perc ill. néhány óra telik el két kérés között. Minden alkalommal azt látom, hogy renewal in 20 000 - 30 000 seconds, ami több óra. Mindenképp ezen időn belül bekövetkezik az új kérés.

Döglődik a kábelmodemem vagy az alaplapra integrált hálózati kártya? A gyakorlatban nem észlelek hálózati problémát de érzésre ez így nem tetszik nekem. Szerintetek probléma - e a fenti jelenség és ha igen, merre és hogyan keressem a megoldást?

Hozzászólások

Ha jol tudom a DHCP renewal a leasetime felenel (+- valamennyi szorassal) kell megtortenjen. Ha nem sikerul vmiert, akkor a hatralevo idot felezve probalkozik ujra.

Az EPC3212 bridge, ezért semmi köze a dhcp-hez, amit a szolgáltató dhcp szervere biztosít. A hálózati kapcsolat akkor is lehet tökéletes, ha nincs dhcp szerver.

Ha nálad minden rendben, akkor a dhcp szerverrel lehet probléma. A UPC statikus címet oszt dhcp-vel, ami a rendszerük komolyabb újrakonfigurálásáig változatlan, ha a MAC változatlan.

Viszont az előfizetésekhez rendelt 1-3 ip cím véges számú. Takarékossági okokból rarp kérdésekkel bombázza a hálózatot (who has this address?), hátha felszabadult egy-egy cím. Ha erre nem válaszolsz, talán akkor szaporodik a cím megújítása.