FortiGate 201E router kapcsán tanácsadás

Olyan embert keresek, aki ismeri, konfigurál/üzemeltet FortiGate 201E típustú routert!

Néhány alkalommal 1-2 óra beszélgetés róla élőben, Budapesten.

Aki vállalná írjon nekem elérhetőséget, köszönöm!

Hozzászólások

Ha nagyon nem akad lelkes kompetens jelentkező /pl szollosiimre :-) / akkor írj rám.

De érdekelne publikusban is röviden a feladat amire lesz hsználva, annak megoldása, vélemény ha megismerted, stb, mert még szívemen viselem a gyártót.

Nagyon nem vagyok expert, de épp egy ilyet használunk a cégnél, azt én konfigoltam be. Illetve egész pontosan egy FWF60D-t konfigoltam be anno, arról költöztünk át a 201E-re idén. Mi a feladat, miben kellene segítség?

201E-t még nem, de 60, 100, 200, 600, 900, 1200 márt járt a kezem alatt...

De nem vagyok Pesten :)

Szia,

Nem vagyok Budapest kozeleben, de eleg sok termeket hasznalom / uzemeltetem a Fortinetnek, kis cegektol az Internet szolgaltatokig.

Ha tudok, szivesen segitek.

Udv,

Zsolt

Szerkesztve: 2019. 12. 16., h - 17:21

Köszönöm a hozzászólásokat, jelentkezést!

Nincs konkrét feladat, Forti nem tartozik hozzám, nem is fog.

Viszont együtt kellene vele működnöm több helyen. Jellemzően a Forti (gw) mögött lévő belső routerek, alhálózatok és az azokban lévő szerverek tartoznak hozzám.

Folyamatosan probléma van azzal hogy a nekem szükséges beállításokat nem tudják megcsinálni: "Forti nem úgy működik, stb...", míg nekem a kéréseim teljesen alap dolognak tűnnek amit minden routernek kell tudnia (ettől router a router).

A területek amikről beszélgetni szeretnék egy hozzá értő emberrel, nagyjából a következők, de gyakorlatilag általánosságban:

-lehet-e több vpn szervert futtatni rajta.

-hogy lehet megoldani hogy egy vpn szerver több helyről is hitelesítsen, ha nem lehet több vpn szervert futtatni.(local userek, AD, ldap, stb...)

-milyen módon/módokon lehet vpn-el felcsatlakozott userekhez belső fix ip-t rendelni.

-általános dolog-e Fortis körökben hogy a Forti gw befelé snatol (vpn-át jövő dolgokat, azaz a belső routereken nem tudjuk azonosítani hogy ki-mi)

-miért probléma egy statikus route felvétele (belső router felé).

-gond-e statikus route-ot osztogatni dhcp-n (ha már külön alhálózatba/vlanba rakni egy "hátsó" routert az)

-ezekhez kapcsolódó tűzfal...

 

Szóval nyűglődés... és arra lenne szükségem hogy általános elképzelésem legyen a Forti konfigjáról/üzemeltetéséről. Hogyan vannak benne szervezve ezek a dolgok.

Úgy gondolom hogy több szempont miatt is jobb lenne privát és élőben, mint fórumon.

Ha nem is hozzád tartozik, akkor nem is neked kellene beszélgetni másokkal, hanem akik a Fortinet eszköz(öke)t üzemeltetik. Sőt inkább neked kellene velük dűlőre jutnod.