macOS élmény n+1.

think different - magyarázat arra, ha valami nem épít a meglévő tudásra , emiatt felesleges kognitív terhelést okoz, ráadásul szarabb megoldást tartalmaz

Előzmény: kb 16 éve 3 hónapig barátkoztam a Mac-kel, de nem lettünk barátok. Az alábbiakhoz hasonló dolgok visszavittek a Linuxhoz:

 

AppStore-ban Catalina letöltés link.
Ráklikkelek, erre nem letölti, hanem leellenőrzi, hogy telepítve van-e, majd mivel telepítve így Steve Jobs úgy döntött nekem már ez nem kell. :) Nem tölti le. Még egyszer a rajongók kedvéért: letöltés gomb!!!
Amúgy ezt találtam:
https://support.apple.com/downloads/macos <-itt csak frissítések vannak
https://support.apple.com/hu-hu/HT201372 <- Nálam nincs ilyen könyvtár default

 

Billentyűvilágítás fényes nappal:
2 gomb billentyűfény növel és csökken: taposom semmi. A fényérzékelő felülbírál. Amikor a fanboit megkérdezem venne-e olyan villanykapcsolót ami csak este működik default, akkor kinevet, de amikor közlöm vele, hogy kedvenc rendszere pont így működik, ekkor megmagyarázza, hogy az más, mert az úgy jó. Majd megsértődik. :)

 

Ablakkezelés:
Viber fullban, előtte terminal majd megnyitom fullban chromet.
Ráklikkelek a chrome-ra, majd a terminalra:
-Minden más rendszeren ilyenkor a full chrome előtt van a terminal.
Na macOS-en nem! Visszaugrik arra a screenre amikor a Viber van fullban és előtte a terminal. :) Biztosan így jó, de kinek? Én nem ezt mondtam a gépnek.

 

Full képernyőből lecsukás egérrel
Először klikk, hogy fullból ablak legyen, ekkor aktív lesz az ikon amivel lecsukhatod.

 

AppStore magyarítás:
Klikk kategórianévre:Lejátszás [vélelmezem videó vagy zene]
Megjelenik:Játékok

 

LibreOffice install
Veszélyre figyelmeztet, mert a netről van. Elsődlegesen törölni akarja. Sokan azt gondolják ez a funkció milyen jó, mert a rendszer figyel, számomra inkább úgy tűnik nem kezel beszámíthatóként/felnőttként.

 

Terminal:
exit parancs:
Eddig látott összes terminal ilyenkor kilép, ha ő az utolsó fül, akkor bezárja az ablakot. Na itt nem! Kilép, de nem zárja be az ablakot azt CMD+Q user teszi meg. Mondjuk ez legalább minden alkalmazásra igaz, mert a bezár gomb, igazából lecsuk.
Másik szintén itt: betűméret csökkent: CMD+- a CMD++ nem csinál semmit, helyette CTRL+SHIFT+3 [solution: használd angolul]

 

AppStore Elfelejtett jelszó végtelenciklus
10 Bejelentkezés (AppleID)
20 Elfelejtette a jelszavát link 
30 Beállít új jelszót? (Igen)
40 Bekéri a rendszerjelszavam és elfogadja
50 goto 10

Hozzászólások

> így Steve Jobs úgy döntött nekem már ez nem kell.

Mire kell az neked?

Az elnevezes mondjuk velemenyes. Persze korul lehetne irni, hogy "Rendszer-megfeleloseg eseten telepites", de azert az hulyen nez ki egy gombon.

> Billentyűvilágítás fényes nappal

System Preferences -> Keyboard -> Adjust keyboard brightness in low light?

> Viber fullban, előtte terminal majd megnyitom fullban chromet.

Ez mit jelent? Viber elfoglalja az egesz asztalt, de a fejlec latszik, mig a Chrome a zold gombbal lett kinagyitva es a fejlec eltunik? Mert a zold gomb kirakja "full screenbe" az appot, mely elfoglalja az egesz kepernyot, nincsenek floating ablakok (kepzeld el ugy, mint telefonon, vagy tableten egy appot). Ha a touchpaden harom ujjal felfele swipeolva tobb dektopot latsz latsz, es abbol az egyik a Chrome, akkor valoszinuleg ez tortent.

Ha hosszan nyomod a zold gombot, akkor feljon egy kis ablakocska, hogy mit szeretnel kezdeni vele: kirakni teljes kepernyore, balra tenni, jobbra tenni. Hasznos tud lenni multitaskolasnal (iPad-en ugyanigy mukodik).

> AppStore magyarítás

Ne hasznald magyarul :)

1. Az ne számítson már. (Amúgy sdd csere és több OS használata, de emiatt meg ne legyek már leugatva, mert minden más rendszeren ez normális igény. Azt gondolom, hogy forrasszanak rá nyugodtan mindent az alaplapra, de adjanak 2 db slotot: RAM és m.2 lásd több neves gyártó)
2. Tudom. És? Nem ez a default. Én arról beszélek. Default a gomb nem azt teszi amit ábrázol, kivéve ha még egy feltétel true.
3. Nem értem a kérdést. Leírtam mit jelent. Minden más infót köszi.
KDE alatt a működés:
- dupla klikk fejlécre -> fullra rakja
- bal klikk a középső ikonra ->fullra rakja
- középső klikk a középső ikonra -> max magasságra rakja
- jobb klikk -> max szélességre rakja
Nem kell bemenni menübe, egérről lenyomod. Nincs középső gomb az egéren? nem baj, nyomd meg egyszerre bal+jobb. Tudod a "tervezés csúcsától" hasonló hatékonyságot várok el.

4. Kiválasztottam az országot és a nyelvet->magyar (Default nincs helyesírásellenőrző?)

huh de nagyon kritikus vagy:)
Nekem is van egy az asztalomon (még Mojave vagy mi van rajta), de Fedora/Ubuntu párost nyúzom.

1x megdupláztam a ramot
2x vettem 60eFt körül egy SSD-t
3x vettem egy PC-t:)

De legalább megnéztem az újdonságokat, ha lenne kedvem kihasznál őket, akkor vennék egy új asztali mac-et, egy új iPadot, esetleg egy Apple Watch órát. De most nincs kedvem hozzá.

Remélem a következő telóm már Linuxos lesz.

> huh de nagyon kritikus vagy:)
Csak nem vagyok szerelmes a márkába. Szerintem minden józan embernek, aki nem csak a Windowst ismeri, hasonlóan kell vélekednie. A rendszer funkciói és kezelhetősége mélyen alulmúlja azt az imázst amit kommunikál a márka. Csak a fenti pár dolog (amit fogok még bővíteni) leginkább több alázatra kellene késztetnie a márkát és a rajongóit. Azt láthatjuk, hogy a szerelmes felhasználó elnéző, őt nem zavarja, ha vesz egy gépet és mégse teljesen az övé a gép, ugyanis az irányítás csak részben kapja meg és nem egészben, ahogyan pl egy Linuxnál.

Én sem vagyok túltolt márkabuzi, de ha (rnd)Linux terjesztésekkel kapcsolatban ennyi lenne a szopólist, szerintem vadul ropnám a kambodzsai termékenységi táncot harci díszekben :') bár lehet, hogy csak elsírnám magam örömömben az irodai székbe gyökerezve.

Ebben a hónapban kétszer indítottam újra SuSE *Enterprise* hajtotta brand és kb. friss vasat. A faszomat érdekelné a billentyűvilágítás és a mittudomén milyen tákoltoffice. Szerintem a listádtól tényleg örömköve bőgnék mint egy hülyegyerek, az hamarabb megvan.

Tudom, works4you :/

Ui tényleg köszönöm, hogy egy szálba tetted mindet - fragmentálva kissé kiborító volt.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> ha valami nem épít a meglévő tudásra , emiatt felesleges kognitív terhelést okoz

Azert ez igy erdekes elgondolas, mi szamit meglevo tudasnak? Ha valaki 16 evig Windows-t hasznal, akkor szar a Linux, mert "nem olyan"?

Akkor úgy irom, hogy most már nem a legjobb terméket akarják árulni a maximális profittal, hanem csak egy elég jó terméket a maximális profittal. Nyílván tudnának tenni egy m2 slotot a macbookokra, jobb is lenne tőle, de nem ez történik. Tudnának olyan lightning to jack adaptert készíteni, ami nem 1.5 pontot ér el az Apple weboldalán a rewiewoknál. 3 év alatt annyit tettek inkább, hogy levitték az árát $9-re. (vegyél airpodst az nem törik el havonta).

Sima USB -t, HDMI -t, ethernetet. És igen, odafér, ha okosan teszik oda. A Type-C igen menő, csak a valóságban az USB device-ok jórésze sima USB (nyomtató, egér receivere, pendrive, külső hdd, stb). Szépnek szép meg minden, de egy átlag macbook user szépen felszerelkezhet egy fél tucat adapterrel. Megint odaértünk, hogy a mindenható designer megdizájnolta azt a szerencsétlen gépet, csak a real life praktikumot rakták a hátsó sorba.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

Ebben talán az a legrosszabb, ahogyan ez a baromság szépen átlopakodik a PC térfelére is. Nincs RJ45, alig van USB, lassacskán nincs jack, és a HDMI vagy DP is mini-konnektorrá válik. A szemünk előtt. Nincs merev készülékház és nincs modulárisan cserélhető alkatrész sem, elérünk a beforrasztott memóriáig is. Cserébe kapunk egy 1.32421mm vastag divathulladékot, aminek én mondjuk magasról teszek a vastagságára és a divat-jellegére is. Pont úgy, ahogyan sokan mások tesznek rá, jó híggal.

#tetszettunk.volna.forradalmat.csinalni.no-99

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Azt lenne erdemes vegiggondolni ket (eleg cringe) APR-es beszolas kozott, hogy:
- az atlagembernek (akik a laptopok 99%-at megvasaroljak) milyen gyakran kell RJ45?
- te miert nem szavaztal a penzeddel olyan laptopra, amiben van RJ45?

Amikor kaptam egy ceges X1 Carbont, abban nem volt RJ45 port. Rendeltek hozza egy USB-s adaptert, amit 3 ev mulva bontatlanul adtam vissza. a laptoppal egyutt. A kovetkezo ceges gep szinten egy (ujabb) X1 Carbon volt, szinten jott hozza adapter. Szinten bontatlanul adtam vissza. Szerintem teljesen jogos, hogy egy gyarto olyan szempontokat tart szem elott, amik pozitivan befolyasoljak az eladott mennyiseget.

Nem az a gond hogy lehetetlen megoldani, hanem hogy a nagyon vékony, nagyon mobil, nagyon könnyen hordozható és nagyon szexi gép mellé be kell pakolni az évtizedek óta standard konnektorokat külön, mert a design csapat olyat szart, hogy csúnya az ethernet.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

Egyebkent milyen geped van? Egyfolytaban hasznalod rajta az Ethernetet? Nalam pl. otthon ra van dugva a gep egy Thunderbolt monitorra, a monitorban van egy gigabites Broadcom NetXtreme PCI-E adapter a kabel pedig ide van dugva. Az elmult par evben eddig mindosszesen 2x hasznaltam az USB-s Ethernet kontrollert.

ha neked a nap 24 órájában szükséged van Ethernet portra akkor ne ilyet vegyél, ha nem sikerül elfogadnod, hogy az ethernet kábel végére rádugsz valamit, és azt a valamit dugod a gépbe.

nekem otthon 15 éve nem lógnak ki ethernet kábelek semmiből se igazából, és teljesen jól megvagyok nélküle. (tehát nekem ezzel semmi bajom, és gyanítom, hogy nem vagyok vele egyedül) vállalati környezetben használom, az ide szánt gépeken van is ethernet port.

Oké-oké. Ez nyilván nem fontos mindenkinek. Sőt. De most ha van mondjuk 1 millió macbook user, és 100.000 olyan ember aki időnként ethernet-ezik, akkor miért kell őket szopóálarcoztatni, úgy, hogy a tradeoff másik végén semmi nincs? Maximum annyi, hogy "szebb" (szerintük), hogy nincs rajta az ethernet.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

Számomra fontos hogy legyen ethernet, mert néha használom, teljesen alap dolognak tartom, nem gyufásdobozt viszünk magunkkal hanem egy komplett PC-t. Anélkül ki van herélve. Ez a véleményem, és olyan gépem van, amiben minden fontosabb port megvan.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

Es ez teljesen korrekt elvaras, semmi baj nincs vele, csak azt kell megerteni, hogy az emberek tobbsegenek egyaltalan nem kell ethernet port. Soha. Ezert a laptopgyartok is tobbsegeben olyan gepet gyartanak, amin nincs, mert cserebe olyan dolgot tudnak adni, amira nagyobb igeny van - pl. legyen vekonyabb/konnyebb a gep, ne okozzon problemat a cipekedes. Es meg ezzel sincs baj.

A baj ott van, amikor valaki szandekosan megveszi azt a gepet, ami nem kell neki, nem szereti, nincsenek rajta a (neki) szukseges portok, majd utana arra a konkluziora jut, hogy szar. Persze. Neki tenyleg az. En forditott helyzetben a workstation laptopokra mondanam ugyanezt, pedig az sem szar, csak nekem nem kell VGA, RJ45, optikai drive, stb.

csak annak szopatás, akinek nincs annyi intelligenciája, hogy képes legyen alkalmazkodni. vegyél olyan gépet amin van rj45, dvd író, meg fdd is, és akkor semmit nem kell megszopnod.

vagy ha olyan gépet veszel (akár tudatosan akár azért mert balfasz vagy és meg sem nézted, hogy mire költesz el több százezer forintot) amin nincs ilyen port márpedig neked szükséged van rá, akkor lehet kapni átalakítót pár ezer forintért. pár gramm a súlya, nem nehéz és bőven elfér bármelyik laptop táskában. amennyiben ez valakinek nem sikerül ott azt gondolom, hogy vele van a baj, nem a világgal.

> De most ha van mondjuk 1 millió macbook user, és 100.000 olyan ember aki időnként ethernet-ezik

Ezt szerintem masszivan tulbecsulted. :) Inkabb minden szazadik lesz az, vagy annyi sem. (Tfh csak a kozvetlen csatlakozas szamit, dokkon keresztul valszeg tenyleg tobben vannak, de ott a port hianya nem problema.)

Ez egyebkent ember kerdese. Van egy mar nem hasznalt Acer Aspire Switch 10-es gepem. Dongle nelkul ez se tud se Ethernetet, se HDMI-t. De van meg szolgalatban XPS 13 is, Ethernet azon sincs. Nekem a notebooktaskaban (13"-as MBP mellett) benne van a tolto (ezt kb. mindig kirakom mielott megyek valahova, mert nem kell, ezert nem is akarom cipelni), van egy USB Type C Ethernet es egy univerzalis dokkolo. Egyiket sem kell surun elovennem. A sajat cuccaim kabelere pedig gumival rakotottem egy type A - type C atalakitot.

https://www.maketecheasier.com/best-docking-stations-macbook-pros/

Itt az 1) item 100k bruttó itthon, a többit már meg se néztem. Amilyen portok rajta vannak, azok az én HP Zbook Studio gépemben mind gyárilag benne vannak (árban kb a macbook pro-val van pariban). Szóval a g.ci drága macbook mellé még egy 100 ezres dokkolót is vehetsz, hogy tudj dolgozni - kinek gratuláljak, a gadget gyártónak, az almának, vagy neked? :)

(nyilván a céges gear tök más tészta, ott nyugodtan lehet szórni a pénzt a megfelelő és hasznos hardverekre, gondoljunk az egyszeri júzerekre, netán egyéni vállalkozókra, szabadúszókra).
(és arról nem beszélve, hogy szerintem tökre megbassza a mobilitást hogy ha a gép meg a töltő mellé még a dobozkádat is pakolgatni kell)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

én dolgozok a macbookommal, pedig nincs 100 ezres dokkolóm mellé. hogy van ez?! nem értem, hogy sok ember miért csak azt hiszi munkának amit ő maga végez.

plusz egy kis apróság: úgy tűnik a g*ci drága business gépek mellé is kell egy g*ci drága 50 ezres dokkoló, hogy dolgozni lehessen rajta! ameddig dokkolóra nem raksz egy laptopot, addig az os sem töltődik be g*ccóóóó, nem lehet használni se dolgozni g*cccciiii

Az a poén hogy halmazelméletileg van a mac gép meg a nem mac gép - ha maces vagy, akkor el kell fogadnod a cég teljes termékpolitikáját minden hülyeséggel együtt. Ez általában lemegy gyorsan, hiszen úgysem tudsz ellene tenni - egyesek becsicskulnak és előnyként tüntetnek fel mindent, még azt is, amit teljesen értelmetlen :)
A nem mac gépeknél meg ugye az van, bár elszoktál tőle, hogy bőséges a választék, és az igényeidnek megfelelő gépet tudod megvenni. Az én gépemben például minden port megvan, és nekem ez így jó - mások mindenféle egyéb PC-je meg nem érdekel :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

az a helyzet, hogy elég rosszul látod. NEM KELL elfogadnod. ha nem tetszik, akkor vehetsz nyugodtan más gyártótól másféle terméket. nekem otthoni környezetben teljesen megfelelő az apple ökoszisztémája, és szinte maradéktalanul elégedett vagyok vele. tehát én nem szopok. vásárlás előtt utána jártam, hogy számomra megfelelő lesz-e és miután erről megbizonyosodtam megvettem.

mégis én vagyok a fanboy, meg a hülye. miért nem az aki megveszi úgy, hogy faszt se tud róla, utána meg itt sír mint egy hisztis óvodás picsa hogy neki ez nem jó bezzeg a KÁDÉE AZ MENNYIRE NAGYON LYÓ. igen. elfogadom, hogy neki jó. nekem nem jó. éppen ezért használom azt ami nekem nagyon is jó, és nem azt ami neki jó.

elképesztő, hogy felnőtt emberek nem tudják ezt elképzelni és megérteni.

nem, nem én szoktam fikázni. :)

szerintem maga a blog poszt méltatlan az évtizedek éve informatikában dolgozó Oregonnak, amiben szépen leírja illetve közszemlére teszi, hogy nem nézett utána, képtelen utána nézni, nem tudja használni, hülye hozzá, és ezek ellenére persze a gép meg a cég a szar.

olyan gépet kellett volna vásárolnia szerintem amihez ért, vagy érteni akar egyáltalán, és akkor nem kellene itt sírni.

En az iPonban vettem egy olcso dokkolot, mindene mukodik (igaz, ezt csak ritkan hasznalom, a szuleimnel van egy monitor, ott van ez lerakva). A notebook taskaban van egy HyperDrive PRO 8-in-2 nevezetu bazidraga csoda, de itt az volt a lenyeg, hogy legalabb 2 vagy 3 monitort is ra tudjak dugni. Ezt is teljesiti. Az artartomany hatalmas. Szoval nem vaktaban kell lovoldozni, hanem venni egyet es hasznalni.

Nade ha mindenben lenne mind a ketto, senkit nem zavarna a dongle. Akinek van BT-je, elo se venne a donglet (megkockaztatom, hogy a csomagolassal egyutt dobna a kukaba). Azt sem tartom kizartnak, hogy ugyonazzal a hardverrel oldjak meg a BT kezelest is mint amivel a sajat protokollt. Raadasul ha nem csomagolna melle a donglet, hanem kulon kellene megvenni, szerintem egy csomot sporolhatna. Nem beszelve arrol, hogy meg is reklamozhatna, hogy mennyire zold, mert csak az venne meg kulon a donglet, akinek tenyleg szuksege van ra.

Valahol forditott allasu a default, mint itthon. Valahol mas formaju a default kapcsolo, mint itthon. Stb.

Tipikusan olyan apro, de bosszanto UX kulonbsegek, mint a Windows vs Linux vs macOS temaban - amik evtizedek (!) alatt alakultak ki, es egyik sem az abszolut helyes ut a masikhoz kepest.

Kezdd el ízlelgetni, hogy az Apple világa nem a customizálhatóságról szól: megpróbáltak (hangsúlyozom hogy próbáltak.. :) tényleg jó ötleteket kiagyalni és azokat kienforce-olják, ha meg nem tetszik, arra az ajtó.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nokiax6_DRG_sprout

"Billentyűvilágítás fényes nappal"

ennek egyébként mi az értelme? miért jó ha világít fényes nappal amikor nem látod a környezeti fény miatt? nem tudsz vakon gépelni? vagy kell a menőségi faktor?

"Terminal:
exit parancs:"

bár csak mindössze ennyi problémám lenne az életben nekem is. :D megoldás 0,1 sec google után

miért várod el hogy alapból minden úgy működjön, ahogy te elvárod? a többi operációs rendszeren nem szoktál személyre szabni bizonyos beállításokat mikor elsőnek használatba veszed? én mondjuk igen, pont ahogy macos alatt is.

"ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye"

akkor az összes operációs rendszernek szar a gyári beállítása, mert eddig mindenen be kellett állítanom valamit, úgy hogy nekem jó legyen. bár szerintem ez a természetes, ezért vannak beállítások és különböző lehetőségek egy rendszeren belül. de ha te hisztizni akarsz ahelyett hogy kattintanál kettőt, hogy olyan legyen amilyennek szeretnéd, akkor inkább menj bölcsésznek. :D

Az ablakkezelest tenyleg nem konnyu megszokni. A KDE es az XFCE a mai napig hajlando a Windows 98 logikajaval ablakot kezelni. A legjobban az hianyzik a macOS-bol, hogy az nem. (Igen, nekem is agyamra megy, hogy a bezaras nem bezaras. Meg hogy ha van 3 terminalom, csak az egyiket akarom Chrome ablak fole tenni, nem mind a harmat. A hulye full screenrol meg kezzel kihuzhato maximize-rol nem is beszelve).

Viszont ezt buta usereknek is aruljak, akiknek tenyleg szolni kell, hogy "lehet virust fogsz futtatni". Aki LibreOffice-t telepit, az tudja, hogy mitol kivetel a LibreOffice, attol meg, hogy a Document foundation nem fizetett az Apple-nek forraskod auditra.

A Catalina upgrade nekem is blokkolva van, egyre nagyobb walled garden feeling kezd lenni.

btw meg lehet szokni a Mac-et is biztos. Én magam nem szeretem, illetve nem volt elég időm megszokni.

A legszebb az amikor ügyfélnél, (ügyvédi iroda....) bevásárolják az Apple gépeket, mert hát az mennyire menő.. és mi van ráhekkelve ? Windows... Gratulálok :)

Catalinanal, a betak release notasaban volt, hogy mostantol az App Store a frissitesekhez fog vinni (gondolom, korabban rengeteget szopott azzal a support, hogy a felhasznalok "ugy telepitettek fel" a legfrissebb verziot, hogy letoltottek a telepitot es azt hittek, hogy kesz van. Holott csak szoftverfrissitest kellett volna nyomni), ezert mostantol egy terminal paranccsal tudod a teljes telepitot letolteni: softwareupdate --fetch-full-installer --full-installer-version 10.15 (de itt akar megadhatod a 10.14.6-ot is). Alapvetoen egyebkent nem toltogetnek az emberek telepitot, mert ha kicsereled egy teljesen uresre a storageot, akkor az internet recovery fog neked netrol rendszert telepiteni (tehat nem kell fizikai telepito birtokaban lenni, ezert sem adnak mar gepek melle sem optikai lemezt (regen kaptal 5-6 CD-t, majd ezutan 1-2 DVD-t), sem USB driveot).

A billentyuzetvilagitas mindig automatan volt amikor frissen telepitettem (mar 10.3 alatt, PowerBookon is), es amig az automata be van kapcsolva es ugygondolja, hogy elegge vilagos van, addig nem tudod kezzel bekapcsolni. En itt nem vettem eszre valtozast, pedig mindenfele MBP generaciom volt (most eppen a 2018-as modellt nyuzom).

A zold gombrol nem tudok nyilatkozni, szerintem teljesen hasznalhatatlan a fullscreen a jelenlegi formaban (en irodaban es otthon is kulso monitorral hasznalom a gepet, ami 27"-es 1440p-s). Azert vannak ablakaim, hogy tobb dolog legyen a kepernyon. Itt egyelore az Apple sem talalja szerintem, hogy mire jo, mert folyamatosan valtogatja. Legjobban talan 10.6-ig mukodott jol, mert addig a zold gomb akkorara meretezte az ablakot, hogy a tartalom elferjen benne. Pl. weboldalaknal a safari ablakot atmeretezte ugy, hogy ne legyen vizszintes scroll. Nekem hianyzik ez a funkcionalitas. (most ugyan option gombbal klikkelve valami hasonlo tortenik, de megsem olyan, illetve a plussz gomb miatt nem is hasznalom)

A spacesnel van beallitas, hogy appvaltasnal ugorjon-e arra a spacere, ahol az app van. Ha ezt kikapcsolod, akkor terminal ikont megkattintva nem fog atvaltani egy olyan spacere, ahol van belole nyitva egy peldany. Ezt en annyira megszoktam az evek alatt (10.5-ben jelent meg), hogy amig az irodai gepemen KDE volt, otthon 10.4 teljesen rendben volt a KDE mukodese, majd amikor megjelent a spaces 10.5-ben, kezdett zavarni a KDE-ben tapasztalt mukodes (nyilvan, mert kb tobbet nyomkodtam otthon).

Loál. Megvettél egy árgépen elöl listázott noHDD/SSD divat-verziót majd‘ 3 kilóért az asszonynak, hogy tocsogósabb legyen az esti vízszintes-kacagás. Miközben mellé tehettél volna még 50-et (nem az asszony mellé), ami neked kb. annyi, mint nekem 5e - és lett volna 240G SSD cserébe.

Namost ahelyett, hogy 20+ évnyi IT után, TV szereplések után, a tököm tudja milyen SuSE pályafutás után és a fentiek miatt összerántanád a vadszőrt a seggeden, felböffen még az Aliexpress is, meg a túldrága upgrade és a használt Lenovo. Jeah. Javíts ki, ha tévedek. Remélem kijavítasz, komolyan.

Te épp úgy vagy velejéig olcsójános, hogy megtehetnéd nem annak lenni. Illúziót romboló, pusztító bejegyzés ez Zoli. Nem a problémáid miatt, hanem ami mögöttük van. A faszom se gondolta volna ezt az önként vállat divatlúzerséget :/

A kurvaéletbe már. Téged is megharaptak?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

1. Idiótának érezném magam, ha +128GB-ért annyit fizetnék amennyiért +7x-et is kaphatok.
2. Aki a költéseinél nem vizsgálja meg az alternatív termékek árát, az is idióta illetve érzelem vezérelt választást folytat. Én nem ilyen vagyok, ha az lennék meg sem vettem volna ezt a gépet, mert igazából utálom az almát.
3. Akku és alumínium miatt választottam ezt a gépet, aminek megvásárlása után jelentkeztek további igények. Még egyszer nem magamnak vettem, és a feleségemnek már van laptopja amit szeret csak nagy (17"), kellett egy kicsi is neki.
4. A gyári ssd és az utólagos között 2,5x sebesség különbség van, természetesen az utóbbi javára

Ez nem olcsójánosság. Akkor eleve egy használt gépet vettem volna az alja kínálatból. Jahh! És még az sem az. Az egyetemen az egyik kolléga 50e hufért vett Lenovo x240-et és esküszöm kurvára igaza van, kb teljesítményben ennek az Air-nek a 80%-ka.

Szerintem az ember ne a legjobbat keresse, hanem a jót. Mindenben, mert így lehet csak boldog. A legjobb még ma sem biztos, hogy az, holnap meg már full bukta.

figyu szerintem csináld amit én. vegyél egy hp elite 8300 cmt gépet (i5, 8gb, 500gb hdd) kb 35000 ft, rakj bele egy gt710 vga kártyát kb 11000 ft. nekem most ezen a gépen megy tökéletesen épp a mojave. most tervezem hogy a catalina már egy ssd-re fog menni, arra még beruházok. ugyanaz az élmény és jóval kevesebből. lehet ezt mondani lopásnak vagy olcsójánosnak vagy mittomén minek, de működik, a többit lesz...om.

és ki kényszerít rá, hogy használd? elég rossz szakember lehetsz, ha képtelen vagy Googlezni és megoldást találni a gondjaidra. nekem ez jött le. aki nem fikazza agyba főbe az szerinted fanboi. nem fikázni meg sírni kell, hanem megtanulni használni. inkább az a baj, hogy egy vérbeli hater vagy.

Értem. A rendszer tőkéletes, velem van a baj. Rosszul fogom. Tudom, hogy az eladói tréninget ezt verik beléd, de most nem az APR-ben vagy a pult mögött.

Fáj a véleményem? Rosszul olvasod! Nem úgy kell olvasnod.

Azt meg gondold újra, hogy hány vérbeli hater vesz macet. Remélem ez az info nem zaklat fel.

alapvetően csak annyi a gond, hogy te elvárod egy teljesen más felfogású rendszertől, hogy pontosan úgy működjön mint az általad eddig megszokott KDE, és ha nem így működik akkor már fos. innentől kezdve nem a rendszerrel vannak nagy bajok, hanem veled. ettől függetlenül a rendszerrel is vannak gondok, ahogy az összes többi rendszerrel is. nekem legalábbis ne próbáld bemesélni hogy a linuxod kde-vel a legtökéletesebb dolog a világon. :)

a másik baj, hogy te így látod a világot:

reális, értelmes ember: szar apple, fúj apple, hogy lehet ezt ilyen szarul megcsinálni, szar az egész, fostaliga, szar szar szar, k***a anyadat eple!!4444

érzelmi alapokon döntő ostoba fanboy: igen vannak hibái, valamint meg kell szokni ezt is. át kell állni rá fejben is kicsit, mert nem úgy működik mint a kde meg a vindóz, de ettől még nem biztos hogy rossz.

ha hülye vagy hozzá, akkor nem kellet volna megvenni.

A KDE egy példa volt a hatékonyságra. Egy nagyon jó példa! ( https://pointieststick.com/?s=KDE+Usability+ )
1 klikk < 2 klikk
2 gomb lenyomása < 3-4-5 gomb lenyomása
Tudod a macOS mellet az egyik érv a hatékonyság. Ezt a mítoszt könnyen megcáfoltam. Sajnálom, a valóság létezik.

Nem szar az Apple, hanem csak nem igaz az amit állít magáról és amit mantráznak a fanboiok.

Lehet, hogy nagyon rossz a hasonlatom, de a piacon sem a szarabb almát körtét venném csupán azért, mert a szebbik duplaannyiba kerül. Vagy épp azért, mert 27,654%-al drágább és szerintem a kettő között nincs is ennyi értékkülönbség. Én biztosan a szebbet venném ha megtehetném, de ha mégsem - akkor inkább nem is vennék körtét. Hiszen semmilyen szarért nem adok pénzt, már leszoktam róla réges-régen.

Mondjuk a cefrébe pont jó lenne rohadni, de arra az is jó amit a szomszéd átad a kerítésen :))

Te pedig az elavult szart vetted napi fogyasztásra, az elveid miatt. Vagy bármi miatt. Mit lehetne ettől a helyzettől elvárni?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Saját értékrendeddel mérsz. Nem felelek meg neki.

Nézzük a matekot:
MacBook Air 128 GB: 280e
MacBook Air 256 GB: 440e

Gyári: 160e/128GB = 1 250 HUF / GB
OlcsóJános Edition: 80e/896GB = 89,3 HUF / GB

Szerintem:
1250 > 89,3
...arról nem is beszélve, hogy 2x gyorsabb az OlcsóJános Edition

Valamiért nem figyelsz. Elképzelsz rólam valamit és azt a valamit rám akarod húzni.
Összefoglalva:
Vettem egy gépet ami megfelelt a paramétereknek és számoltam azzal is, ha kicsi lesz a háttértár. Szerintem nem lőttem mellé. A másik dolog, hogy nekem nem jön be, de ne keverjük a kettőt, mert: _NEM_ magamnak vettem.

Elképzelsz rólam valamit és azt a valamit rám akarod húzni.

Igyekszem nem ilyen aljamódon kommunikálni - de ha ez jött le, és egyértelműen az én hibám akkor bocsánat. Nem képzelek rólad semmit, arról van képem amit láttatni akartál magadról az elmúlt két évtizedben itt, és máshol. Ehhez baromira nem passzol ez az egész szál a mellényúlásaiddal együtt.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Talán nem a koherencia szót keresed, és elég sok szokatlan hibát látok az oldaladon. Mármint úgy szokatlant, hogy én magam tényleg nem számítottam rá - dehát ez a része már valóban az én bajom, sry.

Mi volt a baj valójában? Az olcsójánoskodás felvetése? Haver, te az átlaghoz képest egész jól el vagy eresztve: külföldi ingatlanokat mutogatsz a tulajdonodban, itthon szép nagy házat, több kocsival, sokmiskás cégfelvásárlásokat említesz hátradőlés közben. Majd megveszed az asszonynak a legolcsóbb ill. leglejártabb-lemez divatretek Apple notit, és az előbbiekkel teljesen ellentétesnek ható elmélettel meg is támogatod a műveletet. Ráadásul úgy, hogy a matek nem stimmel igazán, hibás bemeneti adatokat adtál az ideológiai programodnak. Csak a rosszul tudott árakat és a nem ismert konfigurációkat nézd. Mi az igazság akkor, nem olcsójánoskodás, hanem témabéli "műszaki" tapasztalatlanság? Fogalmatlanság? Vagy az utóbbiból táplálkozó fikkantás vágya? Random fórumozók triggerelése flamebe fojtva? Vagy csak az asszony parancsa volt a mélyben? Mondd, hogy legalább nem az utóbbi, elég volt a meglepiből mára.

De ezek csak költői kérdések, lassan eljutok odáig, hogy nem érdekel túlzottan.. a fenéért szóltam hozzá.. Igaz? :)

Nah mindegy, tényleg sok sikert az eladásához!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Köszönöm a segítő szándékot, de ha könyvre van szükségem ahhoz hogy valakit megértsek - vagy valaki egy könyv alapján éli az életét az nem az én világom. Megnéztem a borítóját, eddig azért eljutottam, szóval a linkelése nem volt hiábavaló. Ha esetleg mást valóban érdekel, akkor végképp hasznos volt ez az őrült szál.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Abból indultál ki, ha van pénz akkor megveheti (meg kell vennie) a jobbat. Nem kell. Ez a könyv nagyon szépen elmagyarázza ezt. Mázlim van a viselkedésem általános és könyv is készült belőle. Nem én élem a könyv szerint az életemet, hanem a hozzám hasonlók gondolkodása ki lett átlagolva, majd lett belőle több mint 20 év munkával egy könyv. Majd sok könyv. A fenti mű nem fércmunka, hanem a szerző doktori témája.

Akikkel te keversz engem azok a -könyv terminológia- látszólag gazdagok és nem a mérleg szerinti gazdagok (én ez volnék). Az utóbbin nem fogod látni soha, az előbbiről meg sokkal többet képzelsz. Ők veszik a drága dolgokat, leginkább a luxuscikkek fogyasztói. Jellemzően magas jövedelem és alacsony mérleg szerinti vagyon a párosítás. Az átlagember őket tartja gazdagnak. Ők fogják megvenni a 2 millás Mac-et és sokan őket másolják akik többnek szeretnék magukat láttatni.

BTW már többször megkaptam, hogyha van, akkor miért nem költöm. Egyszerű: azért van, mert nem költöm. Ha költeném, nem lenne.

gondolom, korabban rengeteget szopott azzal a support, hogy a felhasznalok "ugy telepitettek fel" a legfrissebb verziot, hogy letoltottek a telepitot es azt hittek, hogy kesz van. Holott csak szoftverfrissitest kellett volna nyomni)

Ami eleg elmebeteg otletnek tunik leven ha van frissites akkor egybol kiveri a szemed boot utan vagy ha nem volt restartolva a gep akkor x idonkent felugrik amugy is az uzenetek kozott...

Nem tudom mi lehetett a pontos oka, en csak azt tudom, hogy talalkoztam olyannal Mojave alatt elkeveredett (10.14.1-re torteno frissitesnel) Megkerdezte az illeto, hogy miert zaklatja ot frissitessel, amikor tegnap toltotte le es amikor megkertem, hogy mutassa meg mit csinalt, akkor azt mondta, hogy ott nem a Telepites gomb volt tegnap, hanem a Letoltes. Amikor megkerdeztem tole, hogy miert az App Storeban akarja ezt felrakni, mert mostmar a Rendszerbeallitasok kozott van, akkor azt valaszolta, hogy eddig is itt telepitette. Egyebkent is, a buborek rossz idoben jott, o kinyomta, ezutan hiaba keresett az App Storeban frissitest az nem talalt semmit, de az App Store fooldalan ott volt egy reklam, hogy szerezze be a legujabb frissitest igy ezert tett igy.

Terminálra: nézd meg az iTerm2-őt, az egyik legjobb terminálemulációs alkalmazás amit eddig láttam.

Napestig tudnám sorolni, a holnapjukon van egy feature lista (https://www.iterm2.com/features.html), érdemes végiggörgetni tényleg. A sorrendet ne nézd, pl. valamiért a split panest veszik előre de azt kb. minden tudja. Nagy hirtelen ami eszembe jut: instant replay, broadcast input, inline images, paste history, plusz az egész tab-os kialakítás megvalósítása (a hozzá tartozó funkciók és hotkeyek, és egyéb dolgok összehangolt működése). Aki terminálban éli az életét annak ez egy gyöngyszem. Lépten-nyomom azt érzem rajta, hogy olyan emberek fejlesztik akik 10-20 (vagy több) ssh sessionben dolgoznak párhuzamosan távoli eszközökön, ahogy én is néha, és próbáltak hozzá csinálni valamit ami megkönnyíti az életüket, mindezt nem kevés sikerrel.

Néha én is visszamennék Windowsra, mondjuk nekem az OS-el (még) nincs bajom, a vasakkal viszont annál inkább, de az iTerm miatt mindig lepattanok erről a projektről :)

Tessék köpködni, de jópár év használata után, teljesen gagyinak tartom hogy az iphone x random eldobja a szolgáltatást , és másik 100-150 ember is panaszkodik a környezetemben erre, a catalina után meg olyan fagyások, lassulásaim vannak egy fullos toucbar macbook pro-n, hogy el se hiszem...
Ma végszenvedésemben összeraktam egy windowsos asztali gépet, hogy hatékonyan tudjak dolgozni bent is, itthon már fél éve ki se veszem a táskámból a macet, asztali windowsos géppel csinálok mindent.
Flame on :D

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

PEBKAC! Miert olyan egyetemen tanit, ahol a projektorbeszerzesnel nem nezik mit hagyott jova az Apple kozponti bizottsaga a legutobbi gyulesen?
Ha ilyen projectoruk lenne, mukodne Catalinaval. (az persze semmilyen masik geppel nem, de ez mar mas kerdes)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Én egy jóideje felszoktam pakolni mert kiváncsi vagyok, de évről évre szarabb a helyzet, régen elfogadhatatlan lett volna, hogy kijön 3 frissítés és még mindig elmegy a szolgáltatás ios alatt...
osx alatt meg nem emlékszem olyanra régről, hogy pl. a mail-t és egyéb alap progikat kényszerített leállítással kell kilőni.
Szép új világ, nem gondoltam volna mondjuk 3-5 éve, hogy vissza androidra és windowsra lesz a jó irány számomra..
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

A 2017-es gep mindenben egyezik a 2015-os modellel (meg a belso tipusszamuk is, MacBookAir7,2 (a 7,1-es modell volt a 11"-es)), egyedul a CPU lett egy kicsit gyorsabbra cserelve (+200MHz; i5-5250U helyett i5-5350U, az i7-es maradt ugyonaz) valamint nem 4GB az alap RAM, hanem 8.

Szerintem nincs egy masik gyarto sem a piacon, aki kepes 2018-ban, 300 ezer forintert eladni egy 2015-os Haswell alapu gepet keves storageval.

Szerintem a szamitastechnikanal ez pont a pofatlansag teteje. Ugy gondolom, hogy a 2015-os gepet mar 2017-ben sem lett volna szabad arulni, plane nem tovabbarulni 2019-ig. En sem varom el toluk, hogy minden evben ujitsanak a designon, de legalabb az elvarhato lenne, hogy rittyentsek bele az aktualis CPU-t.

13"-as gépeket néztem, ott még a legdurvább gépben DDR3 van.
https://www.apple.com/hu/shop/buy-mac/macbook-pro/13-hüvelykes-asztrosz…‑es,-négymagos-processzor-(turbo-boost-gyorsítással-akár-4,1-ghz)-512gb#

ps: ma reggel még nem ez volt a nyitóoldalon, hanem ez:
https://www.apple.com/hu/shop/buy-mac/macbook-pro

Most már tudom mi a baj. Funkcionális analfabétizmus.

Vegyük át az állításaimat:
- A Mac nem áll mindenek felett
- Hw-ban mérsékeltem lehet magára büszke a márka
- Hatékonyságban kullog az OS
- Hatékonyságban kullog a hw (lásd billentyűzet, amint egyszerre kell megnyomni ezer gombot)
- Ergonómiában a minimalizmus már káros
- Magyarítása szégyenteljes
- Az OS idiótaként kezeli a felhasználót (biztosan ismeri őket) :P
- Felhasználói között rengeteg a szerelmes idióta (tényleg, ha a nődet se akarom megdugni, akkor arra is berágsz? :))
- A Mac nem való mindenkinek, de kifejezetten kedvez az esetlen felhasználóknak
- Bővíthetősége 2019-től nulla. Tudd előre mi kell neked vagy többször fogsz vásárolni.

Mondta mást is?

"- A Mac nem áll mindenek felett"

a világon senki se állította, hogy mindenek felett ál. ez a te fantazmagóriád. ha figyelsz, fentebb leírtam másnak, hogy nem való mindenkinek és legfőképpen nem jó/optimális minden helyzethez.

"- Hatékonyságban kullog az OS"

számodra. web-developereknek, videósoknak és grafikusoknak az egyik leghatékonyabb platform.

"- Hatékonyságban kullog a hw (lásd billentyűzet, amint egyszerre kell megnyomni ezer gombot)"

más rendszerekben is vannak hotkeyek. macost teljes egészében tudod billentyűzetről irányítani, más rendszereken egér nélkül halott vagy bizonyos szituációkban. tehát hogy megértsd: ez lehet előny és hátrány is. hozzáállás kérdése.

"- Ergonómiában a minimalizmus már káros"

számodra. értsd: SZÁMODRA. tehát: nem mondható el, hogy a világon az összes embernek szar lenne, te mégis ezt állítod.

"- Magyarítása szégyenteljes"

ez nem csak az Apple hibája. másrészt illik angolul használni, ha nem tudsz, az szintúgy nem az Apple hibája, hanem a te szerencsétlenséged.

"- Az OS idiótaként kezeli a felhasználót (biztosan ismeri őket) :P"

az átlag felhasználónak készíti az apple gépeit, tehát nincs min meglepődni. attól, hogy valaki nem ért az informatikához, még lehet értelmes ember és más dologban lehet hasznos a társadalom számára. az hogy te elvileg informatikus vagy, mégis képtelen vagy megoldani teljesen alap dolgokat, az azt mutatja, hogy jelenleg te vagy az idióta.

"- Felhasználói között rengeteg a szerelmes idióta (tényleg, ha a nődet se akarom megdugni, akkor arra is berágsz? :))"

nem az a baj, hogy neked nem felel meg. az a baj, hogy neked nem felel meg, és ennek ellenére megvetted utána pedig itt sírsz mint egy fürdős k*rva.

"- Bővíthetősége 2019-től nulla. Tudd előre mi kell neked vagy többször fogsz vásárolni."

ezzel mi a gond? én tudtam mik az igényeim, és ehhez mérten vásároltam olyan gépet amiről tudtam hogy a következő 5 évben megfelelő lesz számomra. ez így is történt és elégedett vagyok. persze vehettem volna szándékosan olyan specifikációval gépet ami nem lesz elég csak 1 évig, és utána én is verhettem volna itt a nyálam mint te.

Majd ha az Intel a desktop DDR4 mellett tamogatni fogja a Low Power DDR4-et, akkor az lesz benne. Hint: https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/135935/intel-core-… Gondolom, pont ezert cisnalja az osszes tobbi gyarto, akinel integralt a RAM, hogy LPDDR3-at integral. DDR4 csak az SODIMM foglalatos gepeken van. Az LPDDR3 mukodese kozben kb azonos a teljsitmenyfelvetel viszont standby modban jelentosen kisebb a teljesitmenyfelvetele. A nagyobb teljesitmenyu processzoroknal van mar LPDDR4 tamogatas az Intelnel, igy ott valaszthatja azt is a gyarto. Mert ugye pl. DDR3 eseteben van DDR3, DDR3L es LP-DDR3 is. Elobbi kettonel csak a feszultseg az elteres (a DDR3 kevesebb feszultseget igenyel), mig az LP eseten kb minden mas.

ne aggódj, teljesen tisztában vagyok a Czo által vázolt információkkal, azért mert én utána néztem, és olvastam róla, nem pedig egy fórumon vergődtem hogy DE MÉÉÉÉNEM DÉDÉERNÉGYES EZ A SZAR. sokat elárul rólad, (lusta vagy) hogy basztál utána nézni, pedig 3 másodperc google után itt lenne a válasz, te mégis inkább az értetlenekdést és a fikázást választottad.

értsd: "Nevetséges teljesítményű és szolgáltatású gépek vannak csúcsként beállítva."

ha ehelyett kérdezel, akkor megkapod a választ, nem mellesleg haternek sem tűnnél.

úgy látom sehogy se sikerül megértened, hogy mi a baj a hozzáállásoddal. az a probléma, hogy dolgokat állítasz be tényként, anélkül hogy ismernéd a miérteket. funkciók hiánya miatt sírsz, amik ott vannak, ha egy picit googlezol, vagy kérdezel. emellé fikázol is, úgy hogy lerí, hogy fingod sincs arról amiről írsz. ez a baj.

vettél egy gépet ami nem megfelelő számodra, és szerinted mégis mások a hülyék. gratulálni tudok hozzá. ezek szerint te szoptad be a marketing bullshitet, - ráadásul lehet, hogy szándékosan hogy utána sajnáltasd magad - nem pedig a szerinted fanboynak tartott hülyék.

Ez olyan, mint amikor valaki katalógusadatok alapján vesz autót, és csodálkozik, hogy a hétköznapi használatban szar. :D

:)

Nálad annyival bonyolódik a helyzet, hogy megvettél egy többéves technikával legyártott (és réges-régen raktárban álló) cuccot amiért sokan pénzt nem adtak volna 2019 vége felé. Ráadásul közel zéró tapasztalatod birtokában és közel zéró tapasztalattal bíró felhasználónak. Nem volt olyan ordas trollkodás az a trey által felvázolt 40-50e, a felhasználói értéke ennél azért nem nagyságrendekkel több.

Okés nem magadnak vetted meg minden, de igazán utánanézhettél volna. Vagy csak írhattál volna előtte ide egy olyan szálat, amiben nem minden múlt idő. Valahogy így: "almások kérlek segítsetek, megéri ez a szar 280-ért?". Jó szándékkal mondtuk volna, hogy *nem*.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS