A Win 10, a Logitech F710 és az USB esete

Történt, hogy el kellett költenem egy rakás pénzt hardverra. Vettem is 2 HDD-t, 1 SSD-t, meg 2 db 32 GB-s SD-t (váltok Rpi 4-re, amint kijön rá az OSMC). Hirtelen felindulásból megnéztem, hogy miféle kontrollereket árul a nagyker. Nem volt túl bőséges a választék, konkrétan:
-Logitech F310
-Logitech F710 Wireless
-XBox 360 Wireless

Az ötlet az volt, hogy RetroPie-al kicsit feldobom az "okostévét". A RetroPie Out-of-Box támogatja ezt a kontrollert, na meg nem is tetszett soha az XBox kontroller formája sem.

RetroPie telepités zökkenőmentes volt, igaz hiába az agyonautomatizált install script, az OSMC menübe való beépülés nem igazán ment. A "Program kiegészitők" közé bekerült egy "Lauch RetroPie", viszont rákattintva nem történt semmi. Hosszas Guglizás után kiderült, hogy hiába "hivatalosan" támogatott az OSMC beépülés, az a gyakorlatban mégsem úgy van, kézzel kell szerkeszteni a start scriptet (amire a menü béli hivatkozás mutat).

/home/osmc/retropie/retropie.sh azt hiszem (nem otthonról irom a posztot, nem tudom megnézni)
Kellett az elejére egy "cd /home/osmc/retropie". Innentől kezdve működött a dolog menüből is, nem csak kézzel indítva ssh-n keresztül.

Innentől már gyorsan lett Sega 800 játékkal, NES 1400 játékkal és SNES 1200-al. A kontrollerek hibátlanul működtek is. Az asszony rá is kattant a Space Invadersre meg Sonic-ra.

Csak ezekben a percekben realizálódott bennem, hogy "Hé te f*sz! Nem kell többet billentyűzeten autózni!!". Előtte nem voltam az autós játékok fanja, az utolsó amivel komolyabban foglalkoztam,az az NFSU 2 volt, ami nem egy mai csirke... Szóval fogtam magam és bedugtam a "nagygépbe" az egyik vevőt. Rövid homokórázás után fel is ismerte mint XBox 360 kontrollert, bekerült a játékvezérlők közé. Látszólag semmi gond nem volt vele.
GRID 2 volt kéznél STEAM-en, felraktam, elinditottam, Optionsban választható opció lett hogy Keyboard vagy XBox Controller. Kiválasztom, beállitom, start.

Kicsit furcsa volt, mondjuk úgy, hogy faltól falig technika alkalmazásával sikerült célba érnem. Ezt ekkor még arra fogtam, hogy "Bazdmeg, de béna vagy, de nyugi elvégre több mint 20 éve nem játszottál kontrolleren". Mivel nem javult a technikám a 3. 4. futam után se, igy elkezdtem kutatni a neten. Néha olyan érzést keltett mintha nem minden gombnyomást érzékelne. Kb úgy, mint amikor anno PS2-es billentyűzeten 3-nál több gombot nyomtál le egyszerre és akkor nem csinált semmit.

Sorra találtam fórum posztokat, STEAM bejegyzéseket, Amazon review-kat, miszerint másoknak is ilyen problémái vannak, a konklúzió pedig az volt több helyen is, hogy sajna ez Win 10-en nem megy. Na meg a lófaszt nem megy! - gondoltam magamban, elvégre épp elköltöttem darabonként 13k-t 2 kontrollere, amit elég nagy luxus lenne csak RetroPie-ra használni. A kontrolleren az 1 szem led néha villogott, manual szerint connection problem.

Eszközkezelőbe lépve először az tűnt fel, hogy automatán sima XBox kontroller driver telepitett. Kézzel átállitottam XBox vezetéknélküli driverra, viszont sajnos ez sem oldotta meg a problémát. Ok, akkor menjünk és szedjük le a gyári utility-t. Van egy Logitech Connect nevű app, amivel párositani lehet a PC-hez a cuccost. Végignyomkodom, a végén kiirja, hogy successful. A hiba továbbra is fennállt.
Ok, lépjünk egy szinttel feljebb. Azt tudtam a RetroPie-ból, hogy nem a kontroller a hunyó, hanem a Windows 10 csinál valami faszságot.

Energiagazdálkodás -> Speciális -> USB Szelektiv felfüggesztés. Ezt átraktam tiltottra. Teszt -> Hiba maradt.

Ok, no problem, tudom én ezt még jobban tutujgatni:

Eszközkezelő -> USB vezérlők -> USB Root hub -> Jobb katt Tulajdonságok -> Energiagazdálkodás -> "A gép kikapcsolhatja ezt az eszközt, hogy energiát takarítson meg" checkbox uncheck.

És bazdmeg, működik a kontroller. Laptopon elhiszem, hogy van értelme portonként lekapcsolni az USB-ket, de hálózatról üzemelő gépnél miért? Na mindegy...

Szóval immár boldog Retrogamer lettem, csillogó szemmel csapattam a Super Mario-t, a Sonic The Hedgehog 2-t, a Battle City-t. Ráadásul pedig nem mindig leszek utolsó GRID-ben :)

Hozzászólások

btw, ha már retro, javaslom a Mario Kart Tour -t mobilra :)

Kicsit meg kell szokni az irányítást, meg egyebek, de engem beszippantott :) Bár az aksit is szedi lefele rendesen :)

Gratulálok a probléma felgöngyölítéséhez és köszönöm, hogy megosztottad a fórumozókkal. Hasznos lehet!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."