Official FAQ on gender pronouns and Code of Conduct changes (Stack Overflow)

Hozzászólások

ezmilyenez!

nem tudják, hogy a genderezést betiltotta a magyar kormány - az egész világon -? :))

ezek meg..
lesznemulass!

A gendersemleges WC-k miatt Angliában a kislányok rettegve mennek WC-re, inkább visszatartják egész nap, ha éppen menstruálnak, inkább nem mennek iskolába, mert megalázónak érzik, hogy suttó fiúk a nem plafontól a földig tartó WC-kben azt lesik, hogyan cserélnek tampont (persze, nem ezt akarják, de ebbe is belefutnak).

Mert valami ostoba balfasz kitalálta, hogy ez a jövő. Inkább legyen egészségügyi kockázata a gyerekeknek a visszatartott szükségletek miatt, csak érezze magát néhány nyomorult jól.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7542005/Girls-skipping-school-…

--
trey @ gépház

+1

Eleve ki találta ki hogy a "he" és "she" névmások mostantól sértőek? Miért azok? Még ha nem is illik külsőleg a személyre, eleve miért definiálják sértőnek? Ha valaki ennyire keresi a különbözőséget, akkor éljen vele nyugodtan, de ne kérje ki magának, főleg a többség kárára :)

Ez olyan mint a franciáknál a szülő1 és szülő2. Ki volt az aki kitalálta hogy a világon egyik legszebb "apa" és "anya" kifejezések mostantól derogálnak neki? Ráérő emberek a fontosságukat igazolva kitolnak a társadalom 99.9%-ával. Nem pont az lenne a lényeg hogy habár segítsük a kisebbséget mellyel egyetértünk, de mégis csak a nagy többség felé és az értelmes értékrend felé súlyozva (szubjektív, de pl hagyomány, biológia, common sense) ?

Én azt nem értem, hogy manapság, ha valakinek mondjuk ütődött a kölke, az miért nem tudja elfogadni, hogy ezt dobta a gép, miért kell a kölkét nem ütődöttnek (így hívták eleink is), hanem különlegesnek, másnak, gifted-nek meg egyéb holdkóros faszomnak hívni?

Mire jó ez? Kinek segít ez? És miben?

--
trey @ gépház

Ha már gyerekek és a nevelés:

Fogyasztóvédelem: A meleg párokkal reklámozó Coca-Cola károsította a fiatalkorúak erkölcsi fejlődését

" fogyasztóvédelem megbírságolta a Coca-Colát az augusztus elején elindított, mindössze pár napig tartó plakátkampánya miatt – tudtuk meg egy hozzánk eljuttatott levélből. A szervezet arra hivatkozik, hogy a Coca-Cola megsértette a reklámokra vonatkozó törvénynek azt a pontját, ami szerint

Tilos az olyan reklám, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja.

A bírság mellett arra kötelezték a céget, hogy a továbbiakban ne használjanak gyerekek és fiatalkorúak fejlődését károsítható reklámot."

--
trey @ gépház

Ez van amikor a suszter nem marad a kaptafánál. Maradjon a Coca Cola az üdítőgyártásnál. A buzipropagandát nem kell tolnia. Nem arról lesz trendi, hogy felül az ilyen vonatokra. Nem ezzel kell csökkenteni az egyre eső eladásokat, hanem új, innovatív termékek kifejlesztésével és piacra dobásával.

--
trey @ gépház

"akik ezt a reklámplakáthisztit elindították"

Ez lenne a Coca Cola, ha jól értem. Ami nagyon trendinek gondolta magát, de visszafele sült el a dolog. Akkor kitáncolt gyorsan belőle (csak eddig terveztük) vagy mi volt az indok. Nos, talán tanulnak belőle, hogy ami Svédországban trendi, az itt nem biztos. Azért szoktak alkalmazni multicégek regionális kirendeltségeket, hogy képben legyenek az adott ország ízlésével stb.

Az itteni munkatárs ezzel melléfogott. Ráadásul törvényt is sértett.

--
trey @ gépház

lehet, de nem a coca cola kezde a hisztériakeltést.

azt valamelyik bigott műkeresztény képmutató párt kezdte. puszta önérdekből.
hogy ez most az akkori jobbik, vagy a fidesz volt-e arra én ugyan nem emlékszem, és nem is lényeges.

juteszembe egy egész országnak nincsen egyetlen egységes ízlése.
én pl. rohadtul utálom a focit, különösen az utóbbi időben.:)
rombolja a csoportmunkát és a közösséget, mégsem tiltom senkinek hogy azzal butítsa az agyát, és csak amerikai focit nézhet:)

"lehet, de nem a coca cola kezde a hisztériakeltést."

A Coca Cola üzleti érdekből felült a buzivonatra. Szerintem kajak leszarják egyébként a témát, de most ez a trendi.

"juteszembe egy egész országnak nincsen egyetlen egységes ízlése."

Érdekes, mégis állítják külföldön, hogy mi (magyarok) kevesebb mogyoróval szeretjük a Nutellát, a húskészítményben kevesebb húst látunk szívesen stb. Ezt ők kikutatták, ezért nekünk (volt keleti blokk országai) ezt szándékosan így gyártják. :D

Erre bezzeg tudnak kutatni!

--
trey @ gépház

Kieg.: BTW, nem pont a "they" volt régen sértő? Mikor egy színesbőrűnek azt mondták hogy "you people"? Erre egyből jött a "what do you mean by you people?!!" Sajnos az a tendencia, hogy nem közösségek nőnek, hanem pont az ellenkezőjét, az individualitást erősítik a médiától kezdve mindenhol. Pedig pont ez az emberi boldogság ára, főleg a fiataloknál.

Egyedül megvalósíthatja magát a facebook profiljában mindenki, szuper képek, egymás pukkasztása, tök egyedül levélve az életét, büszkén különbözve, magányosan, depressziósan. Insta és hasonlók. Egyre több ember utálja egymást a különbözés üzenete miatt. Megy a véget nem érő, egész életen át tartó kemény verseny. Sajnálom.

nem elég neked hogy az árgyílus királyfi, főtáltos, maga magyarország - egyedüli képviselője, és önkéntes nemzeti mérvadó - betiltotta?

még be is tartsák amit maga sem tart be, meg az emberei sem?
vagy talán a luxusjachtokon, meg a lixusrepülőn van külön kurvája az elit sportolóknak? vagy külön luxusprofitja van e?

nincs!

vagy talán miniszterelnöknének van külön klozettja? vagy gyurcsánynének?
nekik nincs, nem jár senkinek! még aangliában sem!

vagy a karmelita kolostorban van e női klozett? egy kolostorban! :)

"A gender kutatásnak nézzél utána."

Mindenképpen! Közvetlenül a gyíkember problémakör után majd megnézem, hogy egy genderkutató milyen alibi elfogalaltságot talált magának, ahelyett, hogy az olyan földhözragadt dolgokkal foglalkozna, mint a gendersemleges budik társadalomra gyakorolt negatív hatása.

--
trey @ gépház

Egyrészt lehet, hogy nem a te életedet teszi jobbá, hanem másokét. Tudod, még akár 50 éve is nagyon szar lehetett mondjuk homoszexuálisnak lenni a világ nagy részén. Az, hogy most már azért jobb a helyzetük, az valszeg köszönhető annak, hogy ezzel a témával foglalkoznak emberek. Épp azért kell kutatni a témát, hogy megtudjuk, mégis mivel állunk szemben. Többet megtudni a világról, emberekről, stb. Az persze nekem se tetszik, ha túltolják a dolgokat. De látott már az emberiség olyat, hogy valamit csak akkor lehetett elérni, ha túl volt tolva.

Másrészt, egy csomó más témában keletkező eredménynek nincs semmi kihatása a hétköznapjainkra. Pl., a rengeteg matematikai eredménynek nincs semmi kihatása. És valszeg nem is lesz a közeljövőben. Mégis vannak emberek, akik ezzel foglalkoznak.

Kissé mellébeszélésnek érzem a válaszodat, ezért megpróbálom tételesen összeszedni a gondolataimat.

1. nem magamról beszéltem, hanem t/1 (ún. "általános alany")
2. nem 50 éve élünk, hanem ma. Egyetlen olyan területet nem ismerek, ahol ma homoszexuális emberek komoly hátrányban lennének a többséghez/normális emberekhez képest
3. "Rengeteg matematikai eredménynek nincs kihatása". OK, de én nem is ezt mondtam. Én nem azt kértem, hogy bizonyítsd be, hogy a generológia minden egyes megállapítása/eredménye (pozitív) kihatással bír a mindennapjainkra, arra kértelek, mutass legalább egy ilyet. Azért a matematikánál talán nem nehéz belátni, hogy van ilyen (is).

Először is köszi, hogy normálisabban állsz hozzá a témához az előző hozzászólóval ellentétben.

1. Azok az emberek, akik nem tartoznak a többséghez, most jobban élnek, mint korábban. Rájuk gondoltam. Az ő hétköznapjaikat teszi könnyebbé/szebbé/stb. Nem a tiédet.
2. Ez akkor most rólad szól, nem ismered a témát eléggé. Talán jobban meg kellene ismerned? Beszélgess el 1-2 nem többséghez tartozó emberrel, lehet nekik más lesz a véleményük.
3. Szerintem az pl. eredmény, hogy Turingot még kémiailag kasztrálták, manapság pedig ez már nem nagyon fordulhat elő a mondern világban. Szerinted ez csak úgy megtörtént, vagy pedig köze van ahhoz, hogy ezt a témát jobban ismerjük, jobban benne van a köztudatban, stb.?

"Transgender no longer ranked as 'disorder' by WHO"

A helyzet, hogy Magyarorszagon mivel eddig transzexualisnak lenni betegseg volt, ha pszichologiai teszt igazolta, hogy az a betegseged, hogy a masik nembe kellett volna szuletned, az allam allta a mutetet. Ez a transzvesztitakat nem erintette, csak a transzexualis felnotteket. Eleg regota igy van, de csak 1 000 000 emberbol egyet erint.

Nos, az ENSZ dontes alapjan tobbet nem tekinthetjuk oket betegnek, ezert nem adhatunk nekik tobbet ingyen nemvaltoztato mutetet, mert ok nem is betegek. Hogy ez az ENSZ mennyire humanus...

Mas: eszembejutott az ultimate populista megoldas: nem lehetne egy nepszavazast kiirni arrol, hogy egyetert-e a lakossag azzal, hogy a transznemuseget ne lehessen betegsegnek tekinteni, es barki a sajat maga altal identifikalt WC-be mehessen vedelmet elvezve?

Először azt kéne tisztázni, hogy kit tekintünk trasszexuálisnak:
-Ivarszervi fejlódési rendelenességgel születetteket. (Elnyelt ikertestvérrel született sziámi ikreket.) Cca. 1000000:1
-Pszichés megbetegedéssel rendelkezőket. (skizofrénia és tsai.) 10000:1 normál populációban, 8% körül a transszexuális populációban.
-Szexuális opportunistákat és ragadozók. (Leszbikus transszexuálisok, pedofilok) 1000:1 normál populációban, 60-70% trasnsszexuális populációban.
-Felvett, szituációs szexuális viselkedésűek. (40 éves, Aspergeres incelek, fogvatartottak).

Ebből a felsorolásból az elsőnek a szüksége lehet nemváltó műtétre. Az összes többinek felesleges. Innen vizsgálva a dolog teljesen helyes a kormány részéről. A több milliós műtétekre nagyobb szüksége van a rákosoknak és az egyéb betegeknek.
A skizoid tudatállapotú betegeket elég jól lehet kezelni gyógyszeresen.
A többieket megfelelő törvényi szabályozás és jól definiált bűntetési tételek kellenek, hogy kellő visszatartó erő legyen.
Pl. genetikailag genderhelyes WC választási szabályozás és attól való eltérésnek bűntetése, 100%-oasan lecssökkenti a szexuális opportunisták által elkövetett bűncselekmények kockázatát.
A probléma az, hogy megint van egy kisebbség akiket takarónak akar felhasználni egy szexuális deviánsokból álló csoportosulás a vágyainak a kiélése érdekében. És elhiheted, hogy ez utóbbiak a hangosabbak az ügyben.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Lölö biztosan szíves építene minden iskolához +1 gender semleges WC-t. Hazai populistáknak csak azért nem tetszik ez mert ott nem Lölö kapná a megbízást. Megoldás egyszerű ahova jár ilyen bizonytalan ott kellene ilyen bizonytalan WC, öltöző, azt ott leskelődhetnek egymásra. Jó szórakozást nekik.

Ebbol csunya Trump 2020 lesz. Szerencsere.

Hilary kampanyanak az utojateka ez meg mindig. Ahogy a metoo is az volt. Milliardokat koltottek az elso noi elnok fontossagara felbresztve ezzel a legbutabb feminaci retegeket es hamis szexualis vadak statisztikajat rontottak tovabb, ezzel megnehezitve a valodi aldozatok sorsat is. Sokszor mar onszantukbol, mert elhisznek valamit, amit abban az evben kampanycelbol irtak USA lakoknak.

Az egesz vilag szamara minden politikai kampany kozul Hilary 2016-os kampanya volt a legkartekonyabb. Nem csak USA-ban. Konkretan kitorte a genderhaborut. Elotte a noknek es a ferfiaknak az volt a dolga, hogy szeressek egymast, itt Kelet-Europaban meg most is az.

A minusz 600 szavazat meg remekul mutatja a valosagtol es kozvelemenytol valo elrugaszkodottsag merteket.

Sajnos nem csak ebben a domainben, hanem más területen is megy a harc. Mindenki Porschét akar egyedül. Részemről a fordítottját mondom a fiataloknak: ne Porschet akarjatok hanem egymást! Mindig, sokan, együtt, nem kell hozzá pénz. Sajnos nem a szeretet a mai "marketing" üzenete, így eleve kizárt a kiegyensúlyozott, boldog élet, amit fiataloknál sajnálok látni. Habár hozzáteszem nagyon sok okos, talpraesett fiatalt látok akik tesznek magasról az aktuál politikára és egymást szeretik amit jó látni.

LOL, akkor nem kopipésztelek több félkész kódot onnan :-)

hova fajul ez a vilag.. rossz nezni.

Mindenki arról ír feljebb, hogy ez elvi szempontból mennyire gáz, ami oké, de nézzük a gyakorlati részét is.

Mi is a stack overflow? Valaki feltesz egy kérdést, valaki meg válaszol neki. Hogy jön ide az egyes szám harmadik személy? Mert ugye a gender pronoun arra vonatkozik.

Régen elég aktív voltam, megnéztem egy tucatnyi válaszomat véletlen mintavételezéssel. Egyetlen egyszer sem használtam gender pronount. Nem csak azért, mert soha nem tudtam és nem is érdekelt, milyen nemű az illető (user184616 jellegű nickneveknél meg pláne). Hanem főleg azért, mert nem olyan a kontextus. Többnyire azt írtam egyes szám második személyben, hogy "(te) tedd ezt, (te) tedd azt", ritkábban még pronoun se volt, pl. "ezt kell tenni, azt kell tenni".

Rá se nézek a kérdező profiljára. Kérdez valamit, válaszolok, ennyi. Egyébként egy code review is tök ugyanaz. Nagy nehezen esetleg a komment folyamban el tudom képzelni, hogy valaki ilyenbe beleszalad. De ezek után (vagy az első sértődés és bünti után) az emberek inkább átfogalmaznak, vagy otthagyják a francba az egészet.

Vagy már egyes szám második személynek is van gender formája? :D Mennyire király a magyar nyelv, hogy ilyen gondunk nincs. És szegény németek, oroszok, stb., ahol még a tárgyaknak is van nemük.

Van rá példa, hogy kell pedig. Ha az eredeti kérdezőre hivatkozol, akkor mondjuk az OP jó szokott lenni, de ezt nem mindenki ismeri. De ha valaki másra akarsz hivatkozni, akkor rendszeresen bejön a "he/she" formula. Legalábbis én szoktam ilyet írni. Jó lenne, ha bele tudna kerülni az angol nyelvbe egy mindenki által elfogadott semleges ő. Ennek amúgy már Stallman is nekifutott egyszer: https://stallman.org/articles/genderless-pronouns.html, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy az emberiség rácuppant volna erre a "pers" megoldásra (nekem se tetszik). Egy biztos, nem az a megoldás, hogy kitalálunk egy rakat új pronount. Inkább csak egyet kellene kitalálni, ami mindenkire vonatkozhat (mint ahogy a magyarban van.)

Olvasd el a Stallman-os linket, ott leírja, miért nem olyan jó a they.

"This violates the grammar of English so deeply that it feels terribly wrong.": Ezzel mondjuk nem értek egyet annyira. Lehet, hogy rosszul hangzik, de csak azért, mert nincs hozzászokva. Ott a you, azt is lehet egyes/többes számban is használni. Mondjuk pont ez a baj vele, emiatt kell mondjuk "you all"-t használni bizonyos esetekben. De amennyire tudom, a egyes számnak nincs ilyen megkülönböztetője. Ha vki azt mondja "you", akkor nem tudod, hogy te v. ti-t mondott. Lehet nem kellene még egy ilyet beletenni a nyelvbe.

Nem lenne egyszerűbb névvel meghivatkozni az illetőt? SO-n mindig ismert a user neve akire hivatkozol, nincs probléma az ismeretlen E/1-gyel (ami egyébként is szívás angolban).

Egyébként ezt meg lehetne oldani technológiával is, minden user adhassa meg az általa preferált pronoun formákat (pl. he/his/him; she/her/her; they/their/them; custom/custom/custom), és lenne rá valami syntax amivel meg tudod hivatkozni az adott user által preferált pronoun-t. Pl. ha John Doe (@john_doe) a he/his/him formát használja, akkor ebből:

The solution by @john_doe works for @john_doe:object because @john_doe:subject set up @john_doe:determiner environment in a different way.

Ez lenne:

The solution by John Doe works for him because he set up his environment in a different way.

Igen, 1-2 alkalommal leírhatod a nevét is. De aztán már hülyén néz ki szerintem, ha többször kell rá hivatkoznod. Ami simán előfordulhat egy nagyobb comment folyamatban.

A javaslatod megoldás lehet a problémára. A gond az vele, hogy ezt a userek 99%-a nem használná a körülményessége miatt. :)